Her bina için yapılması zorunlu olan deprem sigortası kapsamında merak edilenlerin başında herhangi bir indirim uygulanıp uygulanmayacağıdır.
Zorunlu deprem sigortası için belirli oranlarda indirimden yararlanmak mümkündür. İndirimlerden yararlanmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Sigorta kapsamında bulunan indirimleri öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?
Zorunlu deprem sigortası ya da yaygın adıyla DASK 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi sonucunda oluşan büyük çapta deprem hasarının insanlara vermiş olduğu zarar gözetilerek oluşturulmuş sigorta türüdür.
Depremin sebep olacağı bina hasarları sigorta tarafından karşılanmaktadır. Bu açıdan oldukça yararlı olan sigorta, zorunlu tutulması sebebiyle de yaptırılması gerekmektedir. Sigortanın yapılmadığı binalara oturum izni verilmemekte, elektrik – su vb. abonelikleri açılmamaktadır.
Önlem alma durumları için: Deprem Anında Yapılması Gerekenleriçeriğine göz atabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Hangi Durumları Karşılar?
Zorunlu deprem sigortası binanın dış kısmı temel alınarak yapılmaktadır. Bu noktanın iyi anlaşılması önemlidir. Çünkü çoğu kimse için deprem nedeniyle zarar gören eşyalarının da zararlarının karşılanması algısı bulunmaktadır.
Zorunlu deprem sigortası sadece binanın yapısında meydana gelen hasarları karşılamaktadır.
Kapsamının daha iyi anlaşılması adına; temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayırmaya yarayan ortak duvarlar, istinat ve bahçe duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar deprem nedeniyle zarar görmeleri halinde oluşan hasar sigorta tarafından karşılanmaktadır.
Sigorta kapsamında hasarı karşılanmayan durumlar ise şöyledir;
- Oluşan hasarın kaldırılması masrafları,
- Yıkılan bina işletme ise hasarın sebep olduğu kâr kaybı ve iş durması,
- Yıkılan binada kiracı oturuyor ise kira mahrumiyeti,
- Hasara bağlı olarak gerçekleşecek nakil masrafları,
- Her türlü taşınır mal, eşya ve diğer emtea,
- Bedeni zararlar,
- Manevi tazminat talepleri,
- Deprem sonucunda oluşan doğal afet hasarları
Zorunlu deprem sigortasının kapsamı dışında kalmaktadır. Bu durumda deprem sigortasının sadece binada meydana gelen hasarı karşıladığını unutmamak gerekmektedir.
Önemli bilgilere göz atmak için: DASK - Deprem Sigortası Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Önemli Bilgi yazısına göz atabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası İndirimleri Nedir?
Zorunlu deprem sigortası yapılmadığında tapuda herhangi bir işlem yapılmamakta, ilgili kurumlarda abonelik işlemleri de gerçekleşmemektedir.
Öncelikli olarak depremin yaratacağı ekonomik sıkıntının giderilmesi adına ve sonra da binayla ilgili resmi işlemleri yapmak için deprem sigortası yaptırmak gerekmektedir.
Deprem sigortası kapsamında ise belirli oranlarda indirimlerden yararlanılmaktadır. Ancak bu konu öncesinde deprem sigortası fiyatlarının nasıl belirlendiği üzerinde durmak gerekmektedir.
- Deprem sigortası fiyatları her yıl yapı maliyetine bağlı olarak hesaplanmaktadır. Yapı maliyetlerinde oluşan hasar ile birlikte teminat tutarları da yükselmektedir. Bu durumda teminat tutarı için, binanın tekrar inşa edilmesi durumunda harcanacak olan toplam masraf miktarı baz alınmaktadır.
- Sigorta kapsamında her yıl güncellenen azami tutar bulunmaktadır ve bu azami tutarın aşılması halinde, bina sahibi özel sigorta şirketlerine de sigorta yaptırabilmektedir.
- Deprem sigortası ayrıca arsa değerini dikkate almamaktadır. Sadece binanın yapılış maliyeti taban fiyatı üzerinden değerlendirilmektedir.
- DASK kapsamında fiyatların hesaplanmasının ardından ortaya çıkan poliçe bedelinden indirim için yararlanmak adına birtakım şartlar bulunmaktadır.
- İndirimden yararlanmak için binanın inşaat ruhsatının alındığı tarih ilk önemli etken olarak öne çıkmaktadır.
- Binanın inşaat ruhsatı 2007 yılı ya da sonrasındaki bir döneme aitse yüzde 10 oranında indirimden yararlanabilirsiniz. Ayrıca bina ya da site yönetimleri tarafından, tüm haneleri içine alacak yani ana gayrimenkulün yönetim işleri içinde değerlendirilecek şekilde yapılması halinde mevcut tarife üzerinden yüzde 20 oranında indirimden yararlanmak söz konusudur. Aynı şekilde indirimlerin her ikisinden de yararlanılabilmektedir. Yeni yapılmış bir binanın sigortası tüm haneleri içine alacak şekilde site yönetimi tarafından yapıldığı durumlarda yüzde 30 oranında bir indirim oluşmaktadır.
- Buna ilaveten zorunlu deprem sigortası poliçe yenileme dönemlerinde de indirim hakkı sunmaktadır. Poliçenin süresi dolduktan en geç 30 gün içinde zorunlu deprem sigortasının yenilenmesi yapılması halinde toplam tutar üzerinden indirim oranı uygulanmaktadır.
- İndirim oranları her yenileme dönemi için değişiklik göstermektedir. Birinci, ikinci ve üçüncü yenilemelerde yüzde 10 oranında indirim uygulanır. Bu ilk üç yenilemeden sonra ise yapılacak yenilemelerde indirim oranı yüzde 20’ye tekabül eder. Dolayısıyla bu indirimden yararlanmak için poliçe yenileme süresini kaçırmamak gerekmektedir. Aksi halde, belirtilen süre içerisinde yenileme yapılmazsa indirimden yararlanmak da söz konusu olmamaktadır.
Bu durumda zorunlu deprem sigortası indirimi için üç yöntem bulunmaktadır;
- Yeni yapılan binalar için uygulanan yüzde 10 indirim,
- Site yönetimi tarafından tüm haneleri içine alacak şekilde sigorta yapılması durumunda yüzde 20 indirim,
- Poliçelerin düzenli yenilenmeleri halinde ilk 3 yıl için yüzde 10, daha sonraki yıllar için yüzde 20 oranında indirim poliçe tutarı üzerinden uygulanmaktadır.
Teklif almadan önce: DASK Sigortası Fiyat Teklifi Almanın 4 Yoluiçeriğinden bilgi alabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Kapsamında Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?
İndirimlerden yararlanmak kadar zorunlu deprem sigortasının faal olarak işleyebilmesi için belirli noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bu kapsamda;
- Zorunlu deprem sigortasının ana güvencesi sigorta şirketleri değil, Doğal Afet Sigortaları Kurumu yani DASK’tır. Dolayısıyla ilgili hasar durumunda bu kuruma müracaat edilmesi gerekmektedir.
- Zorunlu deprem sigortası 1 yıllık olarak düzenlenmektedir. Bu sebeple düzenli olarak her yıl yenilenmesi gerekir.
- Konutlar kadar ticarethaneler, büro ya da benzeri yapılar da zorunlu deprem sigortası yaptırmak zorundadırlar.
- Sigorta hiçbir şekilde manevi tazminat taleplerini karşılamamaktadır.
- Binanın içindeki eşyaların depremden göreceği zararların karşılanması için özel sigorta şirketlerinin sunmuş oldukları deprem sigortası ilave olarak yaptırılabilir.
- Bir mesken için DASK kapsamında verilecek azami teminat miktarı 215 bin TL’dir. Bu durumda binanızın değeri bu tutarın üstünde kalıyorsa, yine özel sigorta şirketlerinden deprem sigortası yaptırabilirsiniz.
- Aboneliklerinizin açılması için deprem sigortası yaptırmanız gerekmektedir.
- Deprem sigortası bina içindeki eşyaları kapsamadığı için sadece mülk sahibi tarafından yaptırılması gerekmektedir. Kiracıların herhangi bir pay alma durumları söz konusu olmadığı için sigortadan sorumlu değildirler.
- Konut kredisi almak için zorunlu deprem sigortası yaptırılması gerekmektedir.
- Deprem hasarı gerçekleştiği durumunda DASK’a ilgili kanallar üzerinden başvuru yapılıp hasar bildiriminde bulunulmalıdır.
Detaylı bilgi almak isteyen adaylar: DASK Neleri Kapsar, Teminat Limiti Ve Kapsadığı Binalar Nelerdir?Yazısına göz atabilirler.
Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Yaptırılır?
Zorunlu deprem sigortası indirimlerinden yararlanmanız için bu sigortanın nasıl yapıldığı hakkında bilgiye sahip olmanız fayda sağlayacaktır.
Bu kapsamda zorunlu deprem sigortası yaptırmak için;
- Sigortalı kişinin ismi,
- Telefon numarası,
- Açık adresi,
- Kimlik bilgileri,
- Sigorta yapılacak binanın adresi,
- Tapuya ait detaylar,
- İnşaat ruhsat örneği,
- İnşa tarihi,
- Yapı türü,
- Kat sayısı,
- Mevcut hasar durumu,
- Yüz ölçümü ve hangi amaçlarla kullanıldığına dair bilgilerin sunulması gerekmektedir.
Bu bilgilerin birisinde ya da birkaçında yanlış beyan olması durumunda sigorta iptal edilecektir. Bu yüzden doğru beyanda bulunmak önem taşımaktadır. İlgili belgelerin doğru olması halinde, kısa süre içerisinde deprem sigortası hazırlanacaktır.
Hasar durumunda ise zararın tamamının alınması için yüzde 2 oranında muafiyet bulunmaktadır. Bir başka deyişle oluşan hasarın yüzde 2’sine kadar olan tutar sigorta tarafından karşılanmamaktadır. Bu oranın üzerinde kalan kısım sigorta tarafından karşılanmaktadır.
Örneğin 100 bin liralık bir hasar durumunda, muafiyet kapsamında 2.000 liralık kısım sigortalının katılımı ile karşılanmaktadır. Ancak sigortalı konutun tamamen yıkılması durumunda, yani yeniden yapılmasının gerekli olduğu durumda poliçede yazılan tazminat tutarının tamamı ödenmektedir.
Zorunlu deprem sigortası hakkında daha fazla bilgi almak için Sigorta Dünyası uzmanları ile iletişime geçebilirsiniz.