Zeyilname, sigorta poliçesindeki değişikliklerin düzenlemesini sağlayan bir belgedir. Primli ya da primsiz olarak düzenlenen bu belgeler, çoğu zaman hatalı işlemler için büyük avantajlar sağlamaktadır. Farklı sigorta türleri için zeyilname belgesi düzenlenebilir ve ihtiyaca göre şekillendirilebilir.
Zeyilnamenin esas amacı, gerçek belgelerde değişiklik yapmak, düzenlemek ya da iptalini sağlamaktır. Sizler için hazırladığımız yazıda; zeyilname tanımına, süresine ve kullanım alanlarına dair merak edilen tüm sorulara cevap bulabilirsiniz. Yazımızda zeyilname örneği, kullanım süresi, şartları ve avantajlarına dair pek çok konuyu derledik.
Yazımıza göz atarak;
- Zeyilname Ne Demek?
- Hangi Durumlarda Zeyilname İhtiyacı Doğar?
- Zeyilname Örneği
- Zorunlu Trafik Sigortası İçin Zeyilname Nedir?
- Kasko Sigortası İçin Zeyilname Nedir?
- Zeyilname Süresi Nedir?
- Zeyilname Nasıl Düzenlenir?
- Zeyilname Düzenlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Konuları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Zeyilname Nedir?
Zeyilname sigorta poliçesinin yürürlüğü devam ederken meydana gelen değişikliklerin belirtildiği ek bir sigorta sözleşmesidir. Poliçe için ayrılmaz bir parça olarak kabul edilir ve primli ya da primsiz olmak üzere farklı şekillerde düzenlenebilir. Adres değişikliği ya da telefon numarası bilgisi gibi işlemler için zeyilname düzenletecek kişiler, primsiz zeyilname sözleşmesini tercih edebilirler. Primli zeyilnameler ise sigortalıdan bazı durumlar için prim alırken, bazı durumlarda prim iadesi da yapabilir. İptal zeyilnamesi ile iade yapılırken farklı durumlarda prim talebi de olabilmektedir.
Farklı sigorta türlerinin poliçelerinin kendilerine has zeyilname türleri bulunur. Bu durum özellikle, poliçe hazırlama esnasında verilen bilgiler yapılan hatalar için kurtarıcı olmaktadır. Diğer taraftan sigorta primlerinde oluşacak miktar farkları için de yine zeyilname düzenlenerek, yenilik yapılabilir.
Zeyilname için dikkat edilecek ve anlaşılması gereken tek konu, zeyilnamenin sadece yapılan değişiklikler için düzenlenen bir sözleşme olduğudur. Zeyilname, poliçe değildir ve yerine de kullanılamaz.
Zeyilname hakkında bilinmesi gereken tüm detaylara Zeyilname Nedir? Zeyilname Hakkında Merak Edilenleryazımızdan ulaşabilirsiniz.
Hangi Durumlarda Zeyilname İhtiyacı Doğar?
Zeyilname sözleşmesinin yapılmasını gerektirecek pek çok neden olabilir. Poliçe hazırlama aşamasında verilen bilgilerde bir yanlışlık ya da eksik olduğunda, zeyilname belgesi ile düzenleme yapılabilir. Bu durumda önem verilmesi gereken tek husus, sigortalı kişi ve sigorta şirketi arasında bir anlaşmaya varılmasıdır. Sigorta şirketleri, ilgili poliçenin genel şartları dahilinde, tek taraflı bir değişiklik düzenlemesi yapmaz. Bu nedenle poliçe sözleşmesinde yer alan ibarelerin yerine getirilmesi gerekir. Aynı şekilde sigortalı da poliçe genel şartlarına uymak ve kurallar dahilinde değişiklik talebinde bulunmak zorundadır. Bu şekilde izlenen bir yol sayesinde, zeyilname aracılığıyla değişim gerçekleşebilir.
Sigorta poliçelerinde, tüm şirketler ve adaylar için geçerli olan genel şartlar üzerinde bir değişiklik yapılması gereken durumlarda, zeyilname belgesi düzenlenir. Bu değişiklikler, zeyilname sayesinde gerçekleşebilir. Şartlarda yapılacak değişiklikler genel anlamda; poliçe düzenlenirken yapılan bir hata veya eksiklik ya da prim tutarındaki değişim nedeniyle yapılır.
Zeyilname Örneği
Zeyilname belgesi, farklı sigorta türleri için düzenlenebilir. Bu belge, herhangi bir sigorta türünün poliçesinde yer alan hataları düzeltmek ya da prim tutarını güncellemek için hazırlanmaktadır. Örneğin, DASK poliçesinde yer alan konut adresini değiştirmek ya da sağlık sigortasında prim tutarını etkileyecek bir teminat ekletmek için zeyilname düzenlenmelidir. Aynı şekilde, araç için yapılmış Kasko sigortasında, araç plaka bilgisini değiştirmek için zeyilnameye başvurulmaktadır.
Zeyilname yardımı ile sigorta poliçelerinde, pek çok farklı konuda değişiklik yapılabilir. Var olan bir tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesine yeni doğan bebeğinizi de dahil etmek istediğinizde; zeyilname düzenlemesi yaparak isteğinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Tüm bu örneklerde sözü edilen sigortalı araç, konut ya da kişinin bilgilerinin değişmesi, yeni yapılacak risk analizlerine göre primlerde de değişime neden olur. Değerlendirme sonucu poliçe primlerinde artış ya da azalma görülebilir. Sigorta primlerinde oluşan bu değişimler, zeyilname ile ilave edilmiş durumlar ile orantılı olarak fark gösterebilir.
Zorunlu Trafik Sigortası İçin Zeyilname Nedir?
Zorunlu trafik sigortası kapsamında yapılacak değişiklikler, zeyilname düzenlenerek işleme konmaktadır.
Trafik sigortası, tüm araç sahipleri için zorunlu tutulmuş bir sigorta modelidir. Bu nedenle sigorta poliçesinde yapılacak herhangi bir hata, daha büyük sorunlara yol açabilir. Aynı zamanda, zeyilname yapılması durumunda primlerde de artış yaşanabilir. Örneğin araç plakanızı değiştirmeniz gerektiyse ve bunu poliçede belirtmediyseniz, zeyilname ile yeni bilgileri verebilir, düzenleme yapabilirsiniz.
Zeyilname hazırlama koşulları ve süreçleri hakkında doğru bilgi almak için Sigorta Dünyası yetkilileri ile iletişim kurabilirsiniz. Aynı zamanda Zorunlu Trafik Sigortası hakkında bilinmeyenleri Trafik Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Kasko Sigortası İçin Zeyilname Nedir?
Kasko güvencesi altında bulunan araç yerine, sigortalı yeni bir araç satın aldığında; yeni aracın bilgileri zeyilname ile poliçeye eklenir ve güvence devam ettirilir. Zeyilname belgesi ile poliçeye eklenen bilgiler sayesinde sigorta süresi, yeni araç için de geçerlidir. Kasko sigortası için zeyilname, önemli ve dikkate alınması gereken bir husustur. Yanlış bilgilerin yer aldığı poliçe ile aracı trafiğe çıkarmak, araç sahibi için sorun oluşturabilir. Bu nedenle aracın trafiğe çıkmasından önce gerekli düzenlemeler yapılmalı ve zeyilname belgesi oluşturulmalıdır.
Zeyilname düzenlemenin Kasko için önemine dair merak ettiklerinizi, Sigorta Dünyası uzmanlarına sorabilir; konu hakkında ipuçlarını öğrenebilirsiniz.
Kasko Sigortası hakkında bilgi almak için; Araç Kasko Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Zeyilname Süresi Nedir?
Zeyilname süresi, sigorta modelleri ve poliçelerine göre değişebilmektedir. Poliçe süreleri genel olarak 1 yıllık bir zaman dilimini kapsar. Bu sebepten dolayı zeyilname düzenlemek isteyen adaylar, poliçenin geçerli olduğu süre içerisinde talep oluşturmalılardır.
Hangi sigorta türü olursa olsun, poliçe bitiş tarihi gelmeden, poliçe dönemi içerisinde eklemek istenilen bilgi ya da teminatlar bildirilmeli, sigorta şirketinin işlemlere başlaması için onay verilmelidir. Sigorta şirketi tarafından, ilgili sigorta ürününe göre düzenleme şartları ve süresine dair bilgilendirme yapılacaktır.
Zeyilname süresi hakkında net ve doğru bilgi almak için işlem yapılan sigorta şirketi ile görüşme sağlanmalıdır. Poliçe ve ürün özellikleri ya da eklenecek bilgi ve teminat durumuna göre süreç değişim gösterebilir. Konu hakkında Sigorta Dünyası aracılığıyla da bilgi alabilir, çağrı merkezlerimizden uzmanlarımıza 7 / 24 ulaşım sağlayabilirsiniz.
Zeyilname Nasıl Düzenlenir?
Zeyilname; poliçe üzerinde herhangi bir değişiklik yapılması gereken durumlarda düzenlenen bir belgedir. Primli ve primsiz olmak üzere iki farklı şekilde düzenlenebilen bu belge, pek çok durum için kurtarıcı nitelik taşır. Temel olarak poliçeye eklenmesi ya da çıkarılması gereken durumları sağlayan bir sözleşme olarak tanımlanabilir.
Zeyilname işlemleri, sigortalı ve ilgili sigorta şirketi arasında anlaşma yapıldıktan sonra yapılmalıdır. İki taraf da birbirinden habersiz hiçbir işlem yapamaz, poliçede yer alan bilgileri değiştiremez, yeni teminat ekleyemez ya da çıkaramaz.
Zeyilname düzenleme aşamaları ise şu şekilde olmaktadır:
Sigortalı, yaptırmak istediği değişiklik hakkında sigorta şirketini bilgilendirir.
- İlgili sigorta şirketi, istenen değişiklik hususunda inceleme başlatır.
- Yapılan inceleme sonucu gerekli değerlendirmeler tamamlanır.
- Sigorta şirketi, olumlu değerlendirme yaptığı takdirde gerekli belgeyi hazırlar.
- Belge, iki tarafın da anlaşması sonucu yürürlüğe girer.
Zeyilname poliçe yerine geçmez; sadece poliçeye eklenen bir belgedir ve düzenlemeleri belirtir. Zeyilname düzenlemesi hakkında bilgi almak için; Sigorta Dünyası web sitesi ya da çağrı merkezleri aracılığıyla uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz.
Zeyilname Düzenlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Zeyilname düzenlemesi, en az poliçe hazırlık aşaması kadar önem taşımaktadır. Bu nedenle, düzenleme öncesinde, aşamasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunur. Genel olarak dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar şöyle sıralanmaktadır:
Zeyilname belgesi, poliçenin aslı değildir ve hiçbir şekilde yerine kullanılamaz.
Kasko ya da trafik sigortası için geçerli durumlarda; araç değişimi yapıldıysa zeyilname düzenlenerek, sigortanın devamlılığı sağlanabilir.
- Konut ya da deprem sigortası gibi modellerde, adres değişikliği yapılacaksa sigorta primi alınmasına gerek yoktur.
- Sigorta şirketi ya da sigortalı tek taraflı bir değişiklik düzenleyemez. İki tarafın, değişiklik hususları açısından anlaşmaya varması gerekir.
- Sigortalıya bilgi vermeden, sigorta şirketi tarafından herhangi bir değişiklik yapılamaz.
Bahsedilen tüm bu noktalara dikkat edildiği takdirde; zeyilname belgesi sayesinde poliçe yenilenebilir ya da gerekli değişiklik yapılabilir. Zeyilname düzenlemesi, olası bir hata ya da güncelleme durumlarında işe yarayan ve hayli önemli bir belgedir. Poliçe şartları dışında eklenmesi gereken durumları kapsadığı gibi, poliçede yer alan yanlışları düzeltmek için de kullanılabilir.
Zeyilname belgesinin en çok kullanıldığı sigorta türü, sıklıkla Kasko sigortası olmaktadır. Sigorta poliçesinde herhangi bir değişiklik yapmak için başvurulan bu belge hakkında bilgi almak için Sigorta Dünyası iletişim kanallarını kullanabilirsiniz.