Sigorta yaptıran kişilerin bilgi sahibi olması gereken ‘’zeyilname’’ kavramı üzerine merak edilen tüm soruların cevabını bu yazımızdan bulabilirsiniz.
Zeyilnamenin görevi orijinal belgelerin bir kısmını değiştirmek, açıklığa kavuşturmak veya geçersiz kılmaktır.
Zeyilname, genel olarak belli başlı sözleşmelerin şartlarını veya koşullarını etkin bir şekilde güncellemek için kullanılan bir belgedir.
Sigorta ürünlerinde kullanılan zeyilnamenin ne gibi yaptırımları vardır ve hangi durumlar için düzenlenmektedir? Süreçler hakkında yazımızın devamından bilgi alabilirsiniz.
Zeyilname Nedir?
Adaylar sigorta yaptırdığı zaman genellikle kanun gereği sigorta poliçelerinde değişiklik yapılmaması önerilir. Fakat bazı sebeplerden dolayı sigorta poliçelerinde değişiklik yapılması gerekebilir.
Sigortacılık terimlerinden olan zeyilname temel olarak poliçe değişikliği gereken işlemlerin sırasında düzenlenmesi gereken belge olarak tanımlanabilir.
Zeyilname; Arapça bir kelime olan Zeyil “eklemek” anlamına gelmektedir.
Yapılan sigorta poliçesinin iptal edilip tekrar düzenleme yapılmasının yerine ise zeyilname düzenlenerek bu süreç kısaltılabilir.
Zeyilname düzenlenmezse süreç daha fazla uzayacaktır. Zeyilname düzenlenerek gerekli değişiklikler sağlanabilir ve sigorta poliçesinin iptal işlemine gerek kalmaz.
Zeyilname işlemleri bazen primli bazen de primsiz olmaktadır.
Primli / Primsiz Zeyilname
Düzenlenmek istenen zeyilname belgeleri bazen primli, bazen de primsiz olarak yapılabilir.
Örneğin; adres değişikliği yapmak isteyen kişiler için zeyilname primsiz yapılabilir.
Primli zeyilnameler ise bazen sigortalıdan prim alınmasına, bazen de prim iadesine yol açabilir.
Poliçe konusunda yer alan malın satışında düzenlenecek olan iptal zeyilnamesi ile sigortalıya prim iadesi yapılabilir.
Bu durumlar da adayların yapmak isteyeceği düzenleme konularına bağlıdır. Tüm sigorta çeşitleri farklı teminatlar ve gerekçeler sunmaktadır.
Bu sebeple değişikliğe gidilerek zeyil istenilen durumu Sigorta Dünyası ekibine ileterek poliçe kapsamınızda bilgi alabilirsiniz.
Bu durumlarda aklınıza takılan birçok soru olabilir. Bunlara çözüm bularak doğru yolu elde edebilirsiniz. Zeyilname işlemini kullanmanız sizler için avantajlı bir durumdur. Poliçenizi iptal ettirip haklarınızı kaybetmemenizi sağlar.
Primli zeyilnameye örnek verecek olursak; kasko veya trafik sigortasına sahip kişi iptal zeyilnamesi yapacaksa bu prim ise sigortalı kişiden alınır. Poliçe konusu malın satışı gerçekleşirse, iptal zeyilnamesi ile bu prim sigortalı kişiye geri ödenebilir.
Zeyilname Örneği
Zeyilname ile birçok konularda değişiklikler yapılabilmektedir.
Örneğin, sigorta poliçeniz düzenlenirken eklenen bilgilerde yanlışlık olması durumunda zeyilname ile kolayca değişikliğe gidilebilir.
Zeyilname düzenlenmesi için kasko sigortası örneği;
Mevcut olan kasko sigortanız bulunuyor ve aracınızı satarak yeni araç satın aldınız. Almış olduğunuz yeni araç bilgilerini zeyilname ile kasko sigortası poliçesine eklenir. Bu şekilde kasko zeyilnamesi yapılarak sigorta süreniz devam eder.
Sağlık sigortası zeyilnamesi örneği;
Tamamlayıcı sağlık sigortası veya özel sağlık sigortası yaptırdınız.
Örneğin; sigorta süresi içinde doğum yaptınız ve bebeğinizi sigorta poliçesine ekletmek istiyorsunuz. Zeyilname düzenlemesi yaparak sigorta şirketlerinin incelemesi ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Deprem sigortası DASK zeyilnamesi örneği;
Deprem sigortası poliçesine sahip adaylar için zeyilname örneği verecek olursak; adayların sigorta süresi içinde yapmak isteyeceği bir adres değişikliği söz konusu olabilir.
Yapılacak adres değişikliklerinde ise yeni adres bilgileri güncel poliçelerine zeyilname ile eklenir.
Yukarıda verdiğimiz zeyilname örneklerini baz alarak düzenlemeler yapılabilir. Mevcut durumlarınız ve zeyilname konuları için Sigorta Dünyası ekibinden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Vermiş olduğumuz örneklendirmeler de sigortalanan aracın veya konutun değişmiş olması, yeni yapılacak risk değerlendirmelerinde poliçe primlerinde artış veya düşüşe sebep olabilir.
Sigorta fiyatlarında meydana gelebilecek bu tür değişimler, zeyilname ile eklenmiş olan poliçeyi nasıl etkileyeceğine göre de farklılık gösterebilir.
Zeyilname Süresi Nedir?
1 yıl süreli yapılan sigorta poliçelerinde gerekli sebeplerden dolayı zeyilname düzenlemek isteyen adaylar poliçe süreleri içerisinde düzenleme yapabilirler.
Poliçe bitiş tarihiniz yaklaşmadan, dönem içinde poliçenize eklemek istediğiniz bir teminat veya diğer konulardaki değişiklikler için sigorta firması ile iletişime geçmesi gerekir.
Sigorta ürününe göre düzenleme gerektiren ilgili işlemler sizlerle paylaşılır.
Zeyilname Şartları Nelerdir?
Sigorta işlemlerinin yapılabilmesi için 2 taraf gereklidir. Öncelikle sigorta yaptırmaya karar veren sigortalı ve sigorta şirketi bu taraflardandır.
2 tarafın yapmış olduğu anlaşma sonucunda ise sigorta poliçeleri düzenlenir ve işlemler sonrasında yürürlüğü girer. Sigorta şirketi poliçe genel şartlarında tek taraflı bir değişikliğe gidemez.
İki taraflı düzenlenen sigorta poliçeleri gibi zeyilname de iki taraflı düzenlenir. Öncelikle zeyilname düzenlenebilmesi için sigortalı kişinin bilgi vermesi gerekir.
Bu duruma çift taraflı onay denir. İki tarafında duruma onay vermesi zeyilnamenin düzenlenmesindeki ilk şarttır. Hem sigortalı kişi tarafından hem de sigorta şirketi tarafından izin verilerek ilerleme yapılmalıdır. Zeyilnamenin düzenlenmesi sırasında, taraflardan birinin rızasının olmaması zeyilnameyi geçersiz kılacaktır.
Sigortalı kişi sigorta şirketine poliçede yapılacak değişiklik hakkında bilgi vermeden her hangi bir değişikliğe gidilemez.
Sigorta poliçesinin yapılması gibi zeyilname düzenlenmesinde de iki tarafın anlaşmaya varması gerekir.
Poliçenin herkes için geçerli olan genel şartlarında bir değişikliğe gidilmesi durumunda, yapılan değişiklikte zeyilnamede gösterilmektedir.
Sigorta poliçeleri üzerinde yapılan yanlışlıklar zeyilname ile düzeltilebileceği gibi sigorta primlerinin miktarının değiştirilmesi gibi bilgileri de içerir.
Zeyilname Nasıl Düzenlenir?
Tüm sigorta poliçelerinin kendisine ait zeyilname türleri bulunmaktadır. Bunların arasında en çok bilinen zeyilname türleri ise; kasko zeyili ve trafik zeyilidir.
Öncelikle sigorta zeyilnamesi hakkında bilinmesi gereken en önemli özellik; sigorta poliçelerinin çift taraflı anlaşmaya giderek yapıldığıdır.
Yani sigorta şirketi sizin izniniz olmadan kesinlikle zeyilname düzenleyerek şartları değiştiremez.
Örneğin değişiklik yapmak istiyorsunuz; zeyilname düzenleneceği zaman önce sizin tarafınızdan sigorta şirketine primlerinizi veya ödeme koşularınızı değiştirmek istediğinize dair bir talebiniz olmalıdır. Karşılıklı uyulması gereken kurallar sayesinde yapılan değişiklikler belge ile gerçekleştirilebilir.
Zeyilname düzenleme aşamaları;
- Yapılmak istenilen değişiklik için önce sigorta şirketine bilgi verilir.
- Poliçesine sahip olduğunuz şirkete hangi konuda değişikliğe gitmek istediğinizi iletmeniz gerekir.
- İlettiğiniz bilgiler sigortacınız tarafından inceleme altına alınır. Yapılan incelemeler ile zeyilname ile gerekli belgeyi sizinle paylaşırlar ve işlemleri sigorta şirketine bildirirler.
- İki tarafın anlaşması ile poliçede değişikliğe gidilir. Zeyil düzenlenmesi için sigorta şirketi ve sigortalı anlaşmaya varmış olmalıdır.
Bu belge çoğunlukla, önceki bilgileri değiştirmek amacıyla sigorta poliçesine eklenen ek bir belgedir.
Burada unutulmaması gereken konu ise düzenlenecek zeyilnamelerin yalnızca yapılan değişiklikleri kapsamasıdır. Yani düzenlenen zeyilname, poliçenin aslı olarak kabul edilmemektedir.
Kasko Sigortası’nda Zeyilname Düzenlemesi
Aracınızda bulunan kasko sigortası poliçeniz ile ilgili bir değişiklik yapacaksanız bunun için zeyilname düzenlemesi yapmalısınız.
Zeyilname işlemini üst başlıklarda anlattığımız şekilde kolayca yapabilirsiniz.
Kasko zeyil işlemi önemli ve atlanmaması gereken bir durumdur. Aracın sürekli trafikte olması ve olan durumu poliçeye yansıtmaması sizi zor durumda bırakabilir. Bu sebeple aracınızda yapmış olduğunuz değişiklikler için mutlaka zeyil işleminizi yapmayı unutmayınız.
Örneğin; aracınız 59 plakalı sizde bu plakayı 34 ile değiştirmek istiyorsunuz. Bu durumda kasko zeyilnamesi düzenleyerek kasko şirketine gönderilmelidir. İstanbul plakaya geçileceği içinde bu değişiklik için size bir prim ödemesi çıkabilir.
Kasko sigortası ile ilgili sormak istediğiniz sorularınız ve kasko sigortası teklifi alarak uzman danışmanlar ile görüşmek için başvuru formunu doldurabilirsiniz.