Yurt dışı seyahatlerinde kişisel araçlarla yolculuk yapma planlarında, pasaport ve vize gibi belgelerin yanı sıra araçla ilgili evrakların da hazırlanması gerekmektedir. Hazırlanması zorunlu olan bu belgeler arasında uluslararası çipli ehliyet ve seyahat sigorta poliçesinin yanında yeşil kart sigortasının da bulunması şarttır. Hazırladığımız bu yazıda; yeşil kart sigortası hakkında merak edilen ve öğrenilmesi gereken tüm detayları açıkladık.
Yeşil Kart Sigortası Nedir?
Uluslararası sigorta olarak da bilinen yeşil kart sigortası yeşil kart sistemine dahil ülkelere yapılan seyahatler için oluşabilecek herhangi bir kaza durumunda karşı tarafın haklarını güvence altına alan bir sigorta türüdür. Üye ülkelerin zorunlu trafik sigortası limitleri dahilinde koruma sunan yeşil kart sigortasının, Türkiye Cumhuriyeti’nin 1959 yılında imzaladığı Strazburg Anlaşması’na göre, yurt dışına arabayla yapılacak tüm seyahatler için yapılması zorunludur.
Yeşil kart sigortasının işleyişini sağlamak adına üye ülkelerin devletleri, kendi ülkesinde merkezlere sahiptir ve Türkiye’yi temsil eden kurum Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu’dur. Bu büro yeşil kart sistemine dahil ülkelerde Türkiye plakalı bir otomobilin karıştığı bir kazas sonucu, uluslararası hasar işlemlerini Türkiye’deki sigortacılar adına yürütmekle görevlidir. Hasar tazminatı ve karşılama işlemlerini yürüten bu büro, uluslararası hasar servisi görevi görmektedir. Büroların zararı karşılayabilmesi için kazaya sebep olan aracın yeşil kart sigortasına sahip olması ise şarttır.
Trafik Sigortası Yurt Dışında Geçerli mi?
Türkiye’de trafiğe çıkacak her türlü kara taşıtının zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekir. Ancak bu sigorta ürünü, yurt dışında geçerli değildir ve yurt dışında oluşabilecek risk durumlarına karşı teminat sağlamaz. Yurt dışına aracıyla çıkacak kişilerin ise araçlarına yeşil kart trafik sigortası yaptırmaları gerekir.
Türkiye’den yurt dışına gidecek alan ve yeşil kart sigortası yaptıran bir araç; gittiği ülkede bir trafik kazasında kusurlu konumda olduğunda, üçüncü şahısların araçlarına verdiği maddi, manevi zararlar ve yolcuların tedavi giderleri sigorta üzerinden karşılanmaktadır. Bunun yanında yeşil kart sigortası, zorunlu trafik sigortası gibi, sigortalının aracında meydana gelebilecek herhangi bir hasarı karşılamaz.
Trafik sigortası hasar karşılama durumlarına dair detaylara Trafik Sigortası Kendi Hasarımı Öder Mi? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kasko Sigortası Yurt Dışında Geçerli mi?
Standart kasko sigortası poliçesi, sadece yapıldığı ülke sınırları içinde meydana gelen hasarlara karşı güvence sağlar. Bu nedenle ülke dışına aracınızla çıkmayı planlıyorsanız, kasko poliçesi kapsamına yurt dışı teminatı da dahil edilmelidir. Böylece araçlar, ülke dışında yurt dışı seyahatlerinde de koruma altına alınabilir.
Kasko sigortasının önemli teminat seçeneklerini öğrenmek için Kasko Sigortasının Olmazsa Olmaz 12 Teminatı yazımıza göz atabilirsiniz.
Yeşil Kart Sigortası Hangi Ülkelerde Geçerlidir?
Yeşil kart özellikle Avrupa ülkelerinde geçerli olan ve sık kullanılan belgelerden biridir. Seyahate çıkıldığında zaman, kişisel aracınızla ya da motorlu herhangi bir taşıtla yolculuk ediyorsanız; diğer ülkenin sınırlarına girmeden önce yeşil kart sigortasının bulunması gerekir. Gümrük kapılarında yapılan belge kontrollerinde bu belgenin olmaması halinde, ülkeye giriş izni verilmeyecektir. Bu nedenle yeşil kart belgesini almak önemli bir gerekliliktir.
Olası kaza durumlarından sonra üçüncü şahıslarda meydana gelebilecek maddi ve bedeni hasarların karşılanmasını sağlayan yeşil kart sigortası, Türkiye de dahil olmak üzere 47 ülkede geçerlidir. Bu ülkeleri şu şekilde sıralanabilir:
- Almanya, Avusturya, Arnavutluk, Andorra, Azerbaycan
- Belçika, Bulgaristan, Bosna Hersek, Beyaz Rusya
- Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fas, Fransa, Finlandiya, Hırvatistan, Hollanda
- İtalya, İsrail, İran, İrlanda, İzlanda,İsveç, İsviçre, İspanya, İngiltere
- Karadağ, Kıbrıs, Kuzey İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg,
- Macaristan, Malta, Makedonya, Moldova, Norveç
- Portekiz, Polonya, Romanya, Rusya
- Sırbistan, Slovakya, Slovenya
- Tunus, Türkiye, Ukrayna, Yunanistan
Yeşil Kart İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Yeşil kart çıkarmak için gerekli belgeler ve başvuru süreci son derece basit birkaç işlemden oluşmaktadır. Taşıt ruhsatı ve zorunlu trafik sigortası fotokopilerini hazırlayarak yeşil kart sigortası için başvuru yapılabilir. Belgeler hazırladıktan sonra ise sigorta harç ödemesini yatırılmalı ve bu ödemeler Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala ve Dereköy turing ofislerine yapılmalıdır.
Ödeme seçenekleri arasında kredi kartı ya da nakit ödeme seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda gümrük kapılarına kadar gitmeye de gerek yoktur. Sigorta Dünyası üzerinden 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimiz üzerinden oto uzmanlarımıza ulaşabilir ve ödeme seçeneklerine dair merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Yeşil Kart Sigortası Fiyatları Nasıldır?
Yeşil kart sigortası poliçesinin hazırlanabilmesi için, Türkiye’de yaptırılan zorunlu trafik sigortası poliçesinin fotokopisi ile birlikte araç ruhsatının ibraz edilmesi yeterli olmaktadır. Peki, sigorta poliçesi için ödenmesi gereken ücretler nasıl belirlenir?
Sigorta ücretleri, araçlara ve poliçe süresine göre değişim göstermektedir ve Türkiye Motorlu Taşıtlar Bürosu’nun İstanbul, İpsala, Kapıkule ve Hamzabeyli’deki merkezlerinde kredi kartıyla ödenebilir. Araçlar için, yurt dışında kalacakları sürelerine göre değişen yeşil kart sigortası fiyat düzenlemesi ise aşağıdaki gibi açıklanabilir:
Otomobillerin bir yıllık yeşil kart sigorta prim ücreti
- 1 yıllık 236 Euro
- 6 aylık 177 Euro
- 3 aylık 106 Euro
- 1 aylık 59 Euro
- 15 günlük 47 Euro
Motosikletlerin bir yıllık yeşil kart sigorta prim ücreti
- 1 yıllık 189 Euro
- 6 aylık 142 Euro
- 3 aylık 85 Euro
- 1 aylık 47 Euro
- 15 günlük 38 Euro
Taksi, minibüs, otobüs, kamyon, iş makinesi, kamyonet, traktör ve karavanlar için de ayrı fiyat tarifeleri uygulanmaktadır. Bu nedenle en doğru ve güncel bilgileri öğrenmek için uzmanlardan bilgi alabilir ya da ilgili kurumlara danışabilirsiniz.
Yeşil Kart Sigortası Nasıl Yaptırılır?
Yeşil kart sigortasına sahip olmak için taşıt ruhsatı ve Türk Trafik Sigortası fotokopileri ile Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na başvuru yapmak gerekmektedir. Yeşil kart sigortası yaptırmak için ödenmesi gereken ücretler ise aracın özelliklerine ve sigortanın geçerlilik süresine göre değişim göstermektedir. Euro cinsinden belirlenen sigorta ücretlerinin ödemesinde, poliçenin düzenlendiği tarihte Türk Lirası’na çevrilmesi ile elde edilen sonuç esas alınmaktadır. Bunun yanı sıra, bazı sigorta şirketleri üzerinden de yeşil kart sigortası poliçesi almak mümkündür.
Yeşil kart sigortası yaptırabilmek için bu hizmeti sunan sigorta şirketlerinin internet sayfası ya da ilgili bankaların sayfaları kullanılabilir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, ödemeler ve sigorta işlemleri online olarak kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Yeşil Kart Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?
Yeşil kart sigortası yaptırmanın pek çok nedeni bulunmaktadır. Ancak her şeyden önce yurt dışına yapılan yolculukları güvence altına almak için yaptırılmalıdır. Trafik sigortasının şartlarını, yurt dışında da taşıyan bir sigorta ürünü olan yeşil kart sigortası, günümüzde yurt dışına çıkan pek çok kişi için önemli bir güvence olmaktadır.
Yurt dışı seyahatlerinde, hem kendinizi hem de araçlarınızı güvence altına almak için yeşil kart sigortasının imkanlarından yararlanılabilir. Yeşil kart sigortası kapsamı altında araçlar, her türlü duruma karşı koruma altına alınabilir.
Trafik Sigortası Ne İşe Yarar?
Trafik sigortasının temelinde, bir trafik kazası sonrası sigortalı araç dışında kalan karşı tarafın hasarlarının karşılanması amacını gütmektedir. Araçta meydana gelen hasarın yanı sıra, kişilerde oluşabilecek yaralanma, sakatlık ya da vefat durumlarında da güvence sağlamaktadır. Kısacası sigorta poliçesi, olası bir trafik kazası sonucu yaşanacak pek çok olumsuzluğu kapsar.
Trafik sigortası kapsamı hayli geniş bir sigorta ürünüdür. Sigorta poliçesi, olası bir trafik kazası sonrasında 3 ana teminatı kapsamaktadır. Bu teminatlar ise poliçe kapsamında yer alan limitler doğrultusunda sağlanır. Limitler ise sigortalı ve sigorta şirketi arasında yapılan anlaşma sonucunda belirlenmektedir. Sigorta şirketi ise limitleri belirlerken sigorta yapılacak aracın modeli ve türünü baz alarak işlem yapar.
Trafik sigortası kapsamı, işlevi ve teminatları hakkında doğru ve güncel bilgilere ulaşmak isterseniz; Sigorta Dünyası üzerinden oto uzmanlarımıza ulaşabilir ve merak ettiğiniz tüm soruları sorabilirsiniz.
Trafik sigortası fiyatları hakkında doğru ve eksiksiz bilgiye ulaşmak için Sigorta Dünyası’ndan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. 7 / 24 hizmet veren Sigorta Dünyası çağrı merkezimiz ile trafik sigortasının fiyatlarını belirleyen durumları öğrenebilir ve olası risk durumlarına göre eklenecek teminatlar dahilinde yardım talep edebilirsiniz. Ayrıca Sigorta Dünyası üzerinden onlarca farklı sigorta şirketini karşılaştırabilir ve en uygun fiyat teklifi yapanı bulabilirsiniz.
Ücretsiz Zorunlu Trafik Sigortası sorgulaması yapmak için hemen başvuru formunu doldurun ve en kısa sürede teklif alın.