Yeni bir araç alırken akıllara çok sayıda soru gelir. Hangi model daha iyidir? Sıfır mı, yoksa ikinci el mi alınmalı? Otomatik vites mi daha rahat? Manuel vites daha mı kullanışlı? Son dönem araç fiyatları ne kadar?
Araç alımında tüm bu sorular ve daha fazlası, kafaları karıştırdığı gibi doğru araç seçiminde de rehber olmaktadır. Gelişen teknoloji ve internet kullanımı ile araç almak isteyen kişiler, model araştırmasını ve karşılaştırmasını kolaylıkla yapabilmektedir. Pek araştırma ve karşılaştırmada hangi noktalara dikkat edilmelidir.
Hazırladığımız bu yazıda sıfır ve ikinci el araç alımlarında dikkat edilmesi gereken tüm noktaları derledik.
Yeni Araç Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Araç alım satımlarında dikkat edilmesi gereken pek çok prosedür bulunur. Ancak bunlara dikkat edildiği takdirde, doğru ve etkili bir araç seçimi yapılabilmektedir. Üstelik son yıllarda hızla artan araç modelleri ve türleri, seçim yapmayı zor hale getirmektedir.
Hem sıfır, hem de ikinci el araç alımlarında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu noktalar, doğru araca ulaşmada herhangi bir pürüz yaşanmasının önüne geçer. Yazımızın geri kalanında, sıfır araç alımında dikkat edilecek noktaları ve ikinci el araç seçiminin nasıl yapılması gerektiğini keşfedebilirsiniz.
1- Bütçenize Uygun Araçları Tercih Edin.
Araba satın alırken ilk olarak bütçe koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer belirli bir miktar para ayrıldıysa, bu miktarın sınırları içerisinden çok fazla uzaklaşılmamalıdır. Bu sayede bütçeye uygun araç semimi yapmak kolaylaşacaktır.
Araç alırken istediğiniz özelliklere ilk olarak karar vermek, gereksiz harcamalar yapılmasının da önüne geçecektir. Bu sayede ihtiyacınız olan özelliklere sahip aracı satın alarak, normalden fazla para harcama ihtimalini düşürebilirsiniz.
Bunun yanında, henüz bütçenize uygun hangi model aracı tercih edeceğinizi bilemiyorsanız; internet üzerinden araştırma yapabilir, uzmanlara danışabilir ya da galerilere bakabilirsiniz. Bu seçenekler aracılığıyla keşfedebileceğiniz araçların fiyatlarını, özelliklerini ve uygunluklarını karşılaştırabilirsiniz. Bütçenize uygun araçları tercih etmede, karşılaştırma yapmak büyük avantaj sağlayacaktır.
2- Kullanım Amacını Belirleyin.
Satın alınacak aracın nerede ve ne amaçla kullanılacağı, seçim öncesinde dikkat edilmesi gereken bir başka husustur. Aracınızı sadece şehir içinde ya da kısa mesafelerde kullanmayı planlıyorsanız; buna uygun küçük araçları tercih etmek faydalı olacaktır. Bunun yanında, kalabalık bir aileniz varsa ve sık seyahat ediyorsanız; daha büyük ve geniş bagajlı araçları tercih edebilirsiniz.
Doğru araç seçiminde, araştırma yapmadan önce kullanım amacını belirleyerek en hızlı şekilde çözüme ulaşabilirsiniz. Aracınızı nasıl ve ne şekilde kullanacağınıza karar verdiğiniz takdirde, seçenekler de daralacak ve seçim yapmak kolaylaşacaktır.
3- Akaryakıt Seçeneklerini Değerlendirin.
Araç tercihinde kişilerin karar vermesi gereken önemli tercihlerden biri de akaryakıt seçimi olmaktadır. Ülkemizdeki akaryakıt fiyatları, her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle araç almak isteyen adaylar, araçların dizel ya da benzinli olması konusunda karar vermede zorlanmaktadır.
Daha ucuz olduğu ve motoru daha az yakıt tükettiği için araç alımlarında, dizel motorlu araçlar tercih edilmektedir. Ancak bu seçeneğin dezavantajı; dizel motorlu araçların benzinlilere nazaran daha pahalı olmasıdır.
Benzinli araçlar daha uygun fiyatlarda alınabilir. Bu seçenekte ise akaryakıt masrafları maliyetli olabilmektedir. Benzin fiyatlarının dizel fiyatlarından daha yüksek olması, akaryakıt için harcanan parayı arttırmaktadır.
Araç alırken seçim yapılması en zor konulardan biri, dizel ya da benzin motorlu araç seçimi yapmak olmaktadır. Adaylar, uygunlukları değerlendirmek için uzmanlara başvurabilir ve bütçelerini de göz önünde bulundurarak bir seçim yapabilir.
4- Kapsamlı Bir Pazar Araştırması Yapın.
Yeni bir araç almadan önce araç hakkında kapsamlı bir pazar araştırması yapılmalıdır. Almak istediğiniz araç modellerini belirlediyseniz; bu modelin pazar fiyatlarını, tercih edilme durumlarını ve satış aşamasında nasıl değerlendirildiğini öğrenmelisiniz.
Almak istediğiniz araçlar ilgili kullanıcı yorumlarını incelemekte de fayda olacaktır. Bu sayede araçta herhangi bir üretim sorunu olup olmadığını ya da sizin için kullanım durumlarını değerlendirebilirsiniz.
5- Otomatik ya da Manuel Vites Seçimi Yapın.
Karar verme aşamasında ikilemde kalınan bir diğer konu ise alınacak arabanın otomatik vites ya da manuel vites olup olmamasıdır. Otomatik vites araçlara yönelim, günden güne artmaya başlasa da manuel vites tercih edenlerin sayısı da hayli fazladır.
Manuel vitesli araçlar, otomatik vitesli araçlara nazaran daha uygun fiyatlarda alıcı ile buluşmaktadır. Bunun yanı sıra otomatik vites tercihinin en büyük nedeni, rahat ve kullanışlı olmasıdır.
6- Gerekli Belgelerin Eksiksiz ve Doğru Olduğunu Kontrol Edin.
Yeni bir araç alırken kişilere verilecek bazı belgeler bulunmaktadır. Araç alınan galeri ya da benzeri yerlerin hazırladığı bu belgelerin eksik ve hatalı olması sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle detaylı olarak incelenmeleri gerekir. Araç alım işlemleri tamamlandıktan sonra satıcıdan fatura, garanti belgesi ya da vergi makbuzu gibi belgeleri almayı unutmayın.
Bunların yanında, teslim sırasında imzalanan ve arabanızın eksiksiz alındığını gösteren bir belge bulunmaktadır. Bu belgeyi, alıcı aracı aldıktan sonra imzalar ve teslim işlemi yapılır. Ancak belgeyi imzalamak için acele etmeye gerek yoktur. Öncelikle araçta herhangi bir eksik olup olmadığı incelenmeli, gerekirse ek taleplerde bulunulmalı ve kontroller tamamlandıktan sonra belge imzalanmalıdır.
7- Mutlaka Bir Test Sürüşüne Çıkın.
Satın alma işlemi tamamlandıktan sonra, hemen hemen her galeride ücretsiz test sürüşü imkanı sağlanmaktadır. Bu test sürüşleri, oldukça önemlidir. Test sürüşlerinde aracın kullanımının nasıl olduğunu keşfedebilir, herhangi bir sorunu olup olmadığını anlayabilirsiniz. Aracı rahat kullanmak ve sonrasında herhangi bir problem yaşamamak adına test sürüşlerinin önemi büyüktür.
8- Kasko Sigortası Ürünlerini İnceleyin.
Araç alımlarında en önemli adımlardan biri de şüphesiz, kasko sigortası araştırması yapmak olmalıdır. Ülkemizde çok sayıda sigorta şirketi, kasko ürün çeşitlerini hazırlamakta ve sunmaktadır. Araçlar için tam kapsamlı güvence sunan kasko sigortası ile yeni aracınızı ilk günden koruma altına alabilir ve uzun seneler aynı kalitede kalmasını sağlayabilirsiniz.
Sigorta Dünyası üzerinden aracınız için en uygun kasko sigortası seçenekleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Çağrı merkezimiz ya da web sitemiz üzerinden oto uzmanlarımıza ulaşabilir ve kasko ürünleri hakkında merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Bunun yanında kasko sigortası hakkında detaylı bilgi almak için Araç Kasko Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
İkinci El Araç Alımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yeni bir araç alırken sıfır araç modellerini tercih etmek zorunda değilsiniz. Bütçenize uygun ve kalite standartları yüksek ikinci el araç modellerini de değerlendirebilirsiniz. Peki, ikinci el araç seçiminde nasıl bir yol izlenmeli ve nelere dikkat edilmelidir?
Her şeyden önce kullanılmış bir araç satın alınacağı için tüm kontrollerin dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Eğer araçlar hakkında yeterli teknik bilginiz bulunmuyorsa; bir oto tamircisine başvurabilir ya da konuyla ilgili yakınlarınıza danışabilirsiniz. İkinci el araç alımında dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde açıklanabilir:
- İkinci el otomobillerde kişiler, genellikle ilk kullanıcısından almayı isterler. Bu durum önemli olmamakla birlikte aracın alındığı kişinin ruhsat sahipliğinin süresine dikkat edilmelidir.
- Aracın daha önce hasar durumları ile karşılaşıp karşılaşmadığını öğrenin. Kaporta boyalarını karşılaştırın ve değişen kısımlar varsa inceleyin.
- Lastikleri, farlar ve sinyalleri, gösterge ışıklarını kontrol edin.
- Sızıntı kontrolü yapın. Mümkünse aracınızı yıkamaya götürün ve camlardan su almadığından emin olun.
- Aracın servis kayıtlarını inceleyin. Eğer gerekirse, aracı bildiğiniz bir servise götürün. Bu şekilde değişmiş olan parçaları, süspansiyon sistemini ya da hasar durumlarını keşfedebilirsiniz.
- Ruhsat, garanti belgesi, vergi makbuzu gibi belgelerin tam olduğunu kontrol edin. Aynı zamanda aracın vergi borcu, trafik cezası ya da OGS cezası olup olmadığını öğrenin.
- Aracın üzerinde yer alan motor ve şase numarası ile ruhsattakileri karşılaştırın. Bu sayede aracın çalıntı olup olmadığını da öğrenebilirsiniz.
- Son olarak imzalamanız gereken tüm belgeleri, dikkatli bir şekilde inceldikten sonra imzalayın.
Yeni araç alımında kasko işlemlerini düzenlemeyi de ihmal etmeyin. Araçlar için kapsamlı koruma sağlayan bu ürün ile ister ikinci el olsun, ister sıfır yeterli ölçüde koruma sağlayabilirsiniz.
Kasko sigortası almadan önce dikkat edilmesi gereken noktaları öğrenmek için Kasko Sigortası Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Kasko Yaptırmazsak Ne Olur?
Kasko sigortası, trafik ya da park halinde olsun, araçlar için poliçe kapsamında güvence sunan ve hasar durumlarını karşılayan bir sigorta ürünüdür. Pek çok araç sahibi, güvenli sürüş ve araç imkanı sunması nedeniyle kasko sigortasını tercih etmektedir.
Kasko sigortası yaptırmak, zorunlu değildir. Bu nedenle araç sahipleri, istekleri ya da ihtiyaçları doğrultusunda sigorta poliçesi başlatabilirler. Ancak yaptırılmadığı durumlarda araçlar her türlü risk durumuna açık hale gelir ve bu durum, araç sahipleri için oldukça maliyetli sonuçlar doğuracaktır.
Araçları çok sayıda risk durumuna karşı koruyan kasko sigortası, poliçeye eklenebilen sayısız ek teminat seçenekleri ile geliştirilebilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, sadece trafik kazalarına karşı koruma sağlar. Üstelik sadece karşı tarafta meydana gelen hasar durumlarını karşılamaktadır. Kasko sigortası ise sigortalı aracı koruma altına alır ve yaptırılmazsa; tüm hasar masrafları araç sahipleri tarafından karşılanmaktadır.
Kasko yaptırmanın önemini Kasko Yaptırmamak: Kasko Yaptırmazsak Ne Olur?Yazımızda görebilirsiniz.
Kasko Sigortası Teminatları Neler?
Kasko sigortası, farklı ürün çeşitleri ile kullanıcılar için hazırlanabilir. Bu ürün çeşitleri, farklı teminat seçenekleri ve hizmetler içermektedir. Kişiler, ek teminat seçenekleri ile kasko poliçelerini araçlarına uygun hale getirebilirler. Ancak temelde tüm sigorta şirketleri, kasko genel şartları kapsamında belirli teminatlar sunulmaktadır. Bu teminatlar şu şekildedir:
- Aracın yanması.
- Aracın çarpması ya da çarpılması.
- Aracın çalınması.
- Doğal afetlerin neden olduğu hasarlar.
Kasko sigortasının karşıladığı durumları Kasko Neleri Karşılar? Yazımızda bulabilirsiniz.
Kasko Teklifi Nasıl Alınır?
Kasko sigortası yaptırmadan önce kapsamlı bir araştırma yaparak, sizin için en uygun poliçeyi hazırlayabilirsiniz. Bunun için farklı sigorta şirketlerini karşılaştırarak tekliflerini ve ürünlerini değerlendirebilirsiniz. Sigorta Dünyası, beraber çalıştığı çok sayıda kasko şirketi ile siz karşılaştırma imkanı sunan ve en uygun teklifi almanızı sağlayan bir platformdur.
Sigorta Dünyası web sitesini ziyaret ederek, ücretsiz sorgulama yapabilir ve en uygun teklifi alabilirsiniz. Online başvuru formunu doldurarak açacağınız talep sonrasında, oto uzmanlarımız sizin için en uygun teklifi hazırlayacaklardır. Ayrıca 7 / 24 çağrı merkezimizi arayarak uzmanlarımıza ulaşabilir ve merak ettiğiniz tüm soruları sorabilirsiniz.