Yabancı sağlık sigortası, Türkiye’de oturma izni almak ya da ikamet tezkeresi isteyen yabancı uyruklu kişilerin yaptırmak zorunda olduğu bir sigorta ürünüdür. 11 Nisan 2014 itibariyle yabancılar için zorunlu hale getirilen bu sigorta ürünü, en az 1 yıllık olacak şekilde başlatılmalıdır.
Peki, yabancı sağlık sigortası yaptırmanın ne gibi avantajları bulunmaktadır? Yabancı uyruklular için yabancı sağlık sigortası kapsamında ne gibi hizmetler sağlanır?
Yazımızın devamında, yabancı sağlık sigortası kapsamı, zorunluluğu, kimler için yapıldığı ve en önemlisi avantajları hakkında bilgileri detaylı olarak açıklamaya çalıştık.
Yabancı Sağlık Sigortası Nedir Neleri Kapsar?
Yabancı sağlık sigortası, Türkiye’ye çalışmak ya da eğitim almak için gelen veya oturum izni almak isteyen yabancı uyruklu kişilerin alması zorunlu olan bir sağlık sigortasıdır. “İkamet İzni Taleplerinde Yaptırılacak Özel Sağlık Sigortalarına İlişkin Genelge” kapsamında düzenlenen poliçeler üzerinden yabancı uyruklu kişilerin sağlık hizmetlerine ulaşımını sağlayan ve sağlık giderlerine karşı teminat sunan bir üründür.
Yabancılar için sağlık sigortası; yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesine olanak sağlamaktadır. Hem eğitim için gelen kişiler, hem de çalışma için ülkemizde kalan kişiler için önemli avantajlar sağlayan bu ürün kapsamında geniş teminat seçenekleri sunulmaktadır.
Sigorta şirketlerinin anlaşmalı sağlık kurumlarında alınan tedavilerin ait masrafları, yabancı sağlık sigortası poliçesi üzerinden karşılanmaktadır. Poliçe kapsamındaki teminat seçenekleri, sigorta şirketlerine göre değişebilir; ancak genel şartlar çerçevesinde belirlenen temel teminat seçenekleri, özetle şu şekilde açıklanabilir:
- Hastalık sonrası gerekli olan tanı ve tedavi masrafları.
- Kaza sonrasında meydana gelen tanı ve tedavi masrafları.
- Evde bakım masrafları.
- Muayene ya da ilaç temini için gerekli ücretler.
- Cerrahi müdahale ve sonrası için gerekli masraflar.
- Hastanede yatış gereken durumların neden olduğu masraflar.
- Koroner anjiyografi giderleri.
- Endoskopi, MR, radyografik çekimleri.
- Fizik tedavi giderleri.
- Yoğun bakım giderleri.
- Laboratuvar masrafları.
- Kemoterapi, radyoterapi ya da diyaliz gibi ciddi hastalıkların tedavileri için gereken masraflar.
- Oda, yemek ve refakatçi giderleri.
- Alçı, pansuman ya da serum gibi ihtiyaçlar.
Yabancı sağlık sigortası detayları ve kapsamı hakkında bilgi almak için Yabancı Sağlık Sigortası Nedir? Poliçe Hakkında Merak Edilenler yazımızı inceleyebilirsiniz.
Yabancı Sağlık Sigortası Zorunlu Mudur?
Yabancı sağlık sigortası, ülkemizde eğitim ya da çalışma amaçlı ikamet eden ya da ikamet etmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin oturma izni alabilmesi için yaptırması gerekli bir sigorta ürünüdür. Aynı zamanda eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için yabancı sağlık sigortası poliçesine ihtiyaçları bulunmaktadır.
Belirlenen bu şartlar kapsamında ülkeye giriş yapmış tüm kişiler için yabancı sağlık sigortası poliçesi yaptırmak zorunludur. Bunun yanında, poliçe süresinin ülkede kalınması planlanan dönemi kapsaması ve dolduğunda yenilenmesi de gereklidir.
Türk vatandaşı biri ile evlenmiş yabancı uyruklu kişilerde, uygulama farklı şekilde seyredebilir. Türk uyruklu eş, SGK güvencesi altında yer alıyorsa; yabancı uyruklu eş, eşinin koruma altında olduğu poliçe imkanlarından yararlanabilir. Ancak Türk vatandaşı eşin herhangi bir güvencesi bulunmuyorsa, eşi için yabancı sağlık sigortası poliçesi başlatılmalıdır.
Özetle ifade etmek gerekirse; yabancı sağlık sigortası ülkede belirli bir süre kalmayı planlayan yabancı uyruklu tüm misafirler için yaptırılması zorunlu bir sigorta ürünüdür. Tatil ya da seyahat amaçlı gelen kişiler için ise zorunluluk taşımaz.
Yabancı sağlık sigortasına dair daha detaylı bilgilere Yabancı Sağlık Sigortası Nedir, Anlaşmalı Hastaneler Nelerdir? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Yabancı Sağlık Sigortası Avantajları Nelerdir?
Yabancı uyruklu kişiler için önemli ve ülkede kalabilmeleri için zorunlu bir sigorta ürünü olan yabancı sağlık sigortası; pek çok açıdan avantajlara sahiptir. Ülkede kalınan süre boyunca karşılaşılacak sağlık sorunlarına karşı teminat sağlayan yabancı sağlık sigortası, yabancı uyruklu kişilerin ülkeye giriş yapabilmesi için gereklidir. Aynı zamanda yabancı bir ülkeye yapılan seyahatlerde, sağlık sigortası yaptırmanın da önemi büyüktür.
Yabancı sağlık sigortasının avantaj sağlayan durumları ise şu şekilde sıralanabilir:
- İkametgah başvuruları için yabancı sağlık sigortasının olması, gereken işlemlerin kolay ve hızlı tamamlanmasını sağlar.
- 65 yaşına kadar tüm katılımcıların başvurusu onaylanır ve güvence sağlanır.
- İhtiyaca göre 1 ya da 2 yıllık poliçeler düzenlenebilir.
- Geniş anlaşmalı kurum ağı sayesinde ülkenin her şehrinde hizmet alınabilir.
- Pek çok sigorta şirketi, Türk ya da yabancı kredi kartları ile ödeme yapabilme kolaylığı sunar.
- Kritik pek çok hastalığın tedavisine karşı teminat sağlanır. Kemoterapi, radyoterapi, diyaliz ya da ilaç giderleri sigorta kapsamında karşılanır.
- Acil durumlarda gerekli olan tedavi ya da hastaneye nakil masrafları koruma altındadır.
- Yabancı uyruklu kişilerin, ülkede sorunsuz ve rahat bir şekilde sağlık hizmetlerine ulaşımı kolaylaştırır.
Yabancı uyruklu sağlık sigortasının nasıl yapıldığını öğrenmek için detaylarıYabancı Uyruklu Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır?Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Yabancı Sağlık Sigortasını Kimler Yaptırabilir?
Yabancı sağlık sigortası yaptırmak isteyen adaylarda aranan tek kriter; Türkiye’de ikamet etmek isteyen ya da eden yabancı uyruklu kişiler olmalarıdır. Türk vatandaşları dışına kalan ve ülke sınırları içinde ikamet eden kişiler, yabancı sağlık sigortası kapsamında değerlendirilirler. Genel bir ifadeyle;
- Türkiye’de öğrenim görecek öğrenciler,
- Çalışma amacıyla ülkeye gelen yabancı uyruklular,
- Oturma izni ve ikamet tezkeresi almak isteyen yabancı uyruklular,
- Eşi Türk vatandaşı olan ancak SGK güvencesi olmayan kişiler yabancı sağlık sigortası yaptırabilirler.
Tüm bunların yanında ülkeye turizm amacıyla gelen kişilerin yabancı sağlık sigortası yaptırma zorunluluğu yoktur. Bu koşullardaki yabancı uyruklu kimseler, seyahatlerinde karşılaşacakları sağlık sorunlarını ve güvenlik problemlerini güvence altına alan seyahat sağlık sigortası ürünü tercih edebilirler.
Seyahat sağlık sigortaları hakkında bilgi almak isterseniz; Seyahat Sağlık Sigortası Rehberiyazımıza göz atabilirsiniz.
Yabancı Sağlık Sigortası Yaş Sınırı
Yabancı sağlık sigortası kapsamında herhangi bir yaş sınırı uygulaması bulunmamaktadır. Ancak yaş sınırları anlamında sigorta şirketleri, belirli bir alt ya da üst limit uygulaması yapabilirler. Bunun için hizmet veren sigorta şirketlerine danışmak faydalı olacaktır.
Yabancılar için sağlık sigortasında genel anlamda bir yaş sınırı alt limiti ya da üst limiti yoktur. Bu sigorta ürününün zorunluluk durumları, adayların yaşlarına göre değişim gösterebilmektedir. Aynı zamanda yaş durumlarına göre farklı poliçe fiyatları da çıkarılabilmektedir. Değişen yaşlara göre sigorta fiyatlarında artış ya da düşüş olabilir.
Yabancı sağlık sigortası ürünü yaş sınırları hakkında tüm detayları öğrenmek için Sigorta Dünyası sağlık uzmanlarında ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun yanında Yabancı Sağlık Sigortası Yaş Sınırı yazımızda ipuçlarını keşfedebilirsiniz.
Yabancı Sağlık Sigortası Fiyatları Nasıldır?
Yabancı uyruklu sağlık sigortası fiyatları,pek çok etken üzerinden belirlenir ve farklı kriterler üzerinden hesaplanır.
Poliçe fiyatları genel olarak sigorta kapsamına alınacak kişinin yaşı, cinsiyeti, medeni durumu ya da hastalık geçmişi gibi etkenler üzerinden belirlenmetktedir. Bunun yanında, poliçede yer alan teminatlar da fiyatları etkileyen bir diğer unsurdur.
Pek çok değişken üzerinden belirlenen yabancı sağlık sigortası primleri için net ve kesin bir fiyat bilgisi vermek mümkün değildir. Ancak genel bir ifadeyle sigorta şirketleri 100 TL ile 2.000 TL arasında değişen ürün modelleri geliştirebilmektedir. Sigorta için başvuran adayın yaşı arttıkça, belirlenen fiyatlarda da artış olacaktır.
Yabancılar için sağlık sigortası ürünü hazırlayan sigorta şirketlerini poliçe için belirledikleri fiyatlar da değişim gösterebilir. Her sigorta şirketi, kendi standartları kapsamında fiyat teklifi sunabilirler.
Yabancı sağlık sigortası fiyatları, sigorta şirketlerinin genel olarak sadık kaldığı belirli yaş aralıkları üzerinden ortalama değerlerle şu şekilde açıklanabilir:
- 0 – 17 yaş arası kişiler için sigorta prim bedelleri ortalama olarak 145 – 255 TL şeklinde düzenlenebilir.
- 18 – 25 yaş arası kişiler için sigorta prim bedelleri ortalama olarak 128 – 185 TL şeklinde düzenlenebilir.
- 26 – 30 yaş arası kişiler için sigorta prim bedelleri ortalama olarak 180 – 308 TL şeklinde düzenlenebilir.
- 31 – 35 yaş arası kişiler için sigorta prim bedelleri ortalama olarak 204 – 331 TL şeklinde düzenlenebilir.
- 36 – 40 yaş arası kişiler için sigorta prim bedelleri ortalama olarak 208 – 376 TL şeklinde düzenlenebilir.
- 41 – 45 yaş arası kişiler için sigorta prim bedelleri ortalama olarak 208 – 498 TL şeklinde düzenlenebilir.
- 46 – 50 yaş arası kişiler için sigorta prim bedelleri ortalama olarak 248 – 499 TL şeklinde düzenlenebilir.
- 51 – 55 yaş arası kişiler için sigorta prim bedelleri ortalama olarak 375 – 667 TL şeklinde düzenlenebilir.
- 56 – 60 yaş arası kişiler için sigorta prim bedelleri ortalama olarak 375 – 750 TL şeklinde düzenlenebilir.
- 61 – 64 yaş arası kişiler için sigorta prim bedelleri ortalama olarak 600 – 1.217 TL şeklinde düzenlenebilir.
Sizin için en uygun fiyat teklifini alma adımlarını Sigorta Dünyası sağlık uzmanları ile beraber atabilirsiniz. Sağlık uzmanlarımıza 7 / 24 müşteri hizmetlerimizden ulaşabilir ve en uygun teklifi, kısa süre içinde alabilirsiniz.
Yabancı sağlık sigortası fiyatlarına dair detayları Yabancı Sağlık Sigortası Fiyatları 2020 Ne Kadar? Yazımızda bulabilirsiniz.
Yabancı Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır?
Yabancı sağlık sigortası, diğer sağlık ürünlerinden farklı olarak; ülkede ikamet etmek isteyen yabancı uyruklu kişiler için zorunludur. Bu nedenle, sigorta poliçesini yapma yolları dikkatli şekilde incelenmelidir.
Yabancı sağlık sigortasında yer alan poliçe teminatları, sigorta kapsamına alıncak kişi ya da kişilerin sağlık durumlarına göre düzenlenir ve poliçeye dahil edilir. Teminat seçiminde uzman desteği alınmalı ve kişiye uygun teminatları sunan sigorta şirketleri seçilmelidir. En uygun yabancı sağlık sigortası poliçesini hazırlarken dikkat edilecek ilk nokta, işlem yapılacak sigorta şirketinin sunduğu teminatlar ve hizmet seçenekleridir.
Sigorta Dünyası üzerinden yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan çok sayıda sigorta şirketini karşılaştırabilir ve sizin için en iyi olanı bulabilirsiniz. Sigorta şirketlerinin sizin için sunduğu teklifler arasından en uygun olanı seçmek için uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz. Uzmanlarımıza ulaşım sağlamak için çağrı merkezimizi 7 / 24 arayabilir ve merak ettiğiniz tüm detayları sorabilirsiniz. Bunun yanında web sitemiz üzerinden, herhangi bir ücret ödemeden sorgulama yapabilir ve en kısa sürede dönüş alarak teklifleri değerlendirebilirsiniz.