Tramer, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nin kısaltılmış ismidir.
Tramer nedir? Tramer tutanak sorgulama, tramer sorgulama, tramer kaza sorgulama adımları gibi birçok konu sürücüler tarafından araştırılmaktadır. Sigorta işlemleri sırasında karşınıza çıkan bu başlıkları kapsamlı olarak yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Tramer sistemine özellikle ikinci el araç alacaklar ihtiyaç duyar. Bu noktada karar kıldıkları araçların geçmişi onlar için büyük oranda önemlidir. Hasar kaydı sorgulaması ile aracın geçmiş hasarlarını değerlendirmek ve bilmek aracı satın almadan önce yapılması gereken ilk işlemdir.
Öneri yazısı: Trafik Sigortası Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Durum
Tramer Nedir?
SBM’ye bağlı olan Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltması olan TRAMER ile birçok işlem sonucuna ulaşılabilir.
TRAMER sisteminde tüm sigorta bilgileri toplanır ve ulaşımı son derece kolay olur. Bu sistemin sigorta sektöründe gündeme gelmesi ile hem sigortalıların işlemleri hem de sigortacıların işlemleri son derece kolaylaşmıştır.
Tramer sorgulama yolunu kullanarak araçlar hakkında bilgi alınabilir. Bu sayede bir aracın hasarlı veya ağır hasarlı olup olmadığı kontrol edilebilir. Kaza bilgilerinin ve aracın kaza geçmişinin görülmesi sonucunda alım – satım işlemleri de en doğru şekilde yapılabilir.
TRAMER sisteminin online bir şekilde kullanıcıya açık olması sebebiyle büyük kolaylıklar sağlar.
Tramer Kaydı Nedir?
TRAMER kaydı bu sistem üzerinden sorgulama yapmaya elverişli bir uygulamadır. Araç hakkında kapsamlı sorgulama yapılması ve ilgili araca ait olan sigorta işlemlerinin ve kaza bilgilerinin takip edilebileceği bir sistemdir.
Tramer sorgulama yolunu kullanarak adaylar, satın alacağı ya da satın almış oldukları araçların plaka kodları yardımıyla bu araçların daha önceden hasar kaydı var mı, araçta ne kadarlık hasar kaydı mevcut, araç daha önceden pert işlemi görmüş mü gibi merak ettiği konular hakkında bilgi alabilirler.
TRAMER kaza kayıtlarının yanı sıra söz konusu aracın sigortası hakkında da bilgi alınabilir. Tramer plaka sorgulama adımları takip edilerek sigorta bilgilerine ulaşılır.
Tramer kaydı, özellikle ikinci el araç almayı düşünen kişilerin, almayı planladıkları arabada hasar kaydı olup olmadığını kontrol etmek için kullanılmaktadır.
İlginizi çekebilir: Trafikten Menin Kaldırılması - Trafikten Men Edilen Araç
Tramer Kaydı İle Neler Sorgulanır?
- Aracın kasko bilgileri,
- Aracın trafik poliçesi,
- Hasar kaydı,
- Kaza sonucu yapılan kaza tutanağı ardından kusur oranları,
- Mağduriyet bilgileri sorgulanabilir.
** Trafik sigortası sorgulaması yapmak isteyen adaylar TRAMER’e sigorta şirketi, acente ve poliçe numarası gibi istenecek bilgileri doğru ve eksiksiz girmelidir. Yine aynı şekilde kasko sigortası sorgulamak isteyen adaylarda plaka ve şasi numaralarını eksiksiz yazmalıdır.
Detaylı sorgulama adımları için: Tramer Nedir? Tramer Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Tramer Kaydı Silinir Mi?
Araç satışı yapan kişiler tarafından belki de en çok merak edilen soru bu olabilir. Aracını satacak kişiler piyasa değerinin altında bir rakam vermemek için hasar durumlarını sildirmek istiyorlar.
TRAMER hasar kaydının silinmesi için bir form vardır. Fakat bu incelemeler sonunda karara ulaştırılır. Genel olarak tramer kayıtlarının silinmesi pekte kolay değildir.
Aracını hasarsız göstermek isteyen kişiler, itiraz formu doldurabilir. Bu noktada her araç sahibinin itiraz hakkı vardır. Fakat kayıtların silinmesi için gerçekten verilen kaydın hatalı olması gerekiyor. Bu da detaylı bir inceleme gerektiriyor. Siz gerekli itiraz formunu doldurabilirsiniz. Form da sizden istenilen bilgileri doğru, eksizsiz girmeniz büyük oranda etkilidir. Buna ek olarak hasar kaydının neden hatalı olduğunu da kapsamlı bir şekilde anlatmalısınız.
Tramer Belge No Nedir? Tramer Belge No Nerede Yazar?
Tramer belge no, Trafik Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından verilen belge numarasıdır. Tramer belge numarası TC kimlik numarasına benzetilir. Bu numaralara belge no denir, yalnızca size özel hazırlanan bir numaradır.
Tramer belge no tramer sistemi tarafından otomatik olarak oluşturulan bir poliçe sıra numaradır. Tramer belge numarası önemlidir. Sigorta şirketleri ve benzeri kuruluşlar bu numara üzerinden işlemlerini gerçekleştirir. Adayların sorgulama yapmak istediği konuya daha hızlı erişim sağlayabilmesi ve sigorta işlemlerini halledebilmesi için TRAMER belge numarası gereklidir.
Tramer belge no kaza tespit tutanağı tutulurken gerekli olan bir bilgidir.
Sigortacınız veya sigorta şirketiniz görüşme sırasında size TRAMER belge no sorabilir. Bunu paylaşmaktan çekinmemelisiniz, işlemlerinize ulaşabilmesi ve size hızlı yanıt erebilmesi için bu numarayı sizden teyit etmelidir.
** Trafik Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinden belge numarası alınmamış poliçeler ya da sisteme hatalı girilmiş olan tramer belge numarası varsa şirkete geri gönderilir, düzeltilmesi talep edilir.
** Tramer no; trafik sigortası sorgulama ekranında yer alan güncel poliçenizin belirtilmiş olduğu satır üzerinde yazar.
** Tramer belge numarası her sigorta şirketi için farklı olacaktır.
TRAMER SORGULAMASI: SMS yoluyla da yapılmaktadır. Aracın şasi numarasını veya plakasını 5664’e kısa mesaj olarak göndererek tramer sorgulaması yapabilirsiniz.
Merak edenler için:Asbis No Nedir? Asbis No Öğrenme (Sorgulama) İşlemi
Tramer Tutanak Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Tutanak sorgulama işlemi yapmak isteyen araç sürücüleri tarafından yapılan sorgulama detayıdır. Tramer kaza tutanağı sorgulaması yapmak için anlaşmalı kaza tespit tutanağı tutulmuş olmalıdır. Kazaya karışan sürücüler tarafından tutulan anlaşmalı kaza tespit tutanakları bu ekran üzerinden sorgulanabilir. Fakat trafik polisinin tutmuş olduğu tutanağa bu ekran üzerinden ulaşamayabilirsiniz. Trafik polislerinin tuttuğu tutanaklar resmi kayıt olarak geçer.
** Kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi yapmak isteyen adayların bazı bilgileri ekrana girmesi zorunludur. Bu bilgiler;
- Kazaya karışan ve tutanakta yer alan araç plakası - araç sahibinin T.C. Kimlik Numarası,
- Araç plakası ve Vergi numarası,
- Araç plakası ve sürücü T.C. Kimlik Numarası ile sorgulama yapılmaktadır.
** Bu bilgilerden birisini seçerek TRAMER tutanak sorgulaması yapabilirsiniz.
Tramer Kusur Oranı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Karıştığınız kazanın incelenmesi sonucunda belirlenecek kusur oranınızı öğrenmek için TRAMER Sorgulama sayfasını kullanabilirsiniz. Sorgulama yapabilmeniz için “Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama” sayfasına girmeniz gerekir.
- Sorgulama ekranına giriş yapmanız durumunda yer alan satırda “görüntüleme” ve ”itiraz etme” butonu bulunur.
- Plakanız karşısında yer alan alanda kusur oranınızı görebilirsiniz.
- Sizin için belirlenen kusur oranında bir hata olduğunu düşünüyorsanız, itiraz etme hakkınız doğar.
- %0 - %25 - %50 - %75 - %100 olmak üzere 5 farklı kusur oranı bulunur.
Kusur oranlarının karşılığı:
- %0 Kusur verilen kişilerde kusur bulunmaz.
- %25 Kusur yazan adayların kusur bu dilimdedir. Bu kusur oranını alan kişiler; hasarın %25’ini kendileri %75’ini ise sigorta şirketleri karşılar.
- %50 Kusur yazan adayların kusur bu dilimdedir. Bu kusur oranını alan kişiler; hasarın %50’sini kendileri %50’sini ise sigorta şirketleri karşılar.
- %75 Kusur yazan adayların kusur bu dilimdedir. Bu kusur oranını alan kişiler; hasarın %75’ini kendileri %25’ini ise sigorta şirketleri karşılar.
- %100 Kusur verilmişse, kazada tam kusurlu sizsiniz demektir. Tam kusurlu sayılmanız durumunda da oluşan hasarı siz ödemek zorunda kalırsınız.
Kaza tutanağı hakkında bilgi almak isteyenlere özel: Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Geçerlilik Süresi
SMS İle TRAMER Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapılır? – 5664
Web sitesi üzerinden sorgulama yapmanın yanı sıra bir diğer pratik yolda SMS yöntemidir. Bu yöntemle araç alımı sırasında hızlı sonuca hemen ulaşabilirsiniz.
- Tramer sorgulaması yapmak istenilen aracın plakası yazılır ve 5664’e SMS atılır.
- Yazılan plakanın hasar kaydı sorgulanır ve tarafınıza SMS yoluyla bildirilir.
- Yapılan tüm sorgulamalar için, SMS sorgusu başına 9,5 TL ile ücret tarafınızdan kesilir. Bu fiyat yapılan sorgu başına kesilir.
Bunun dışında kasko veya trafik sigortası sorgulaması yapmak isterseniz:
- TRAFİK boşluk ARAÇ PLAKASI yazabilir ve 5664’e SMS atabilirsiniz.
- KASKO boşluk ARAÇ PLAKASI yazabilir ve 5664’e SMS atabilirsiniz.