Trafikten men edilen motor ve araçların, trafikten men sorgulama işlemi yaparak nasıl kaldırılması gerektiğini öğrenebilmesi için bazı durumları bilmesi gerekir.
Trafikten men cezası alan birçok araç bulunur. Bunların en önemli sebepleri arasında gerekli kurallara uymaması bulunur. Her araç sahibinin, trafikte uyması ve bilmesi gereken durumlar vardır.
Trafikte men cezasına neden olan durumları bilmek ise araç sürücülerine avantaj sağlar. Günden güne hem araç kullanan kişiler artıyor hem de araç sahipleri. Trafikte sadece araç sürücüsü olmak yetmiyor. Araç kullanmak bunun yanı sıra birçok sorumluluğu beraberinde getiriyor.
Araç trafikten nasıl çekilir? Trafikten men sorgulama işlemleri nasıl yapılır? Trafik cezası sorgulama ve trafik cezası ödeme hakkında bilgileri bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Öneri yazısı: Trafik Sigortası Yaptırmayınca Ne Olur? Trafik Sigortası Şartları
Trafikten Men Cezası Neden Verilir?
Trafikte bulunan tüm motorlu araçların belli bir düzene uyarak yoluna devam etmesi gerekir. Her gün trafikte yer alan araç sayısı artıyor ve istemeden strese yol açan durumlar doğuyor.
Trafikten men cezası sadece eksik belgeler sebebi ile verilmiyor. Araç sürücülerinin trafik kurallarını ihlal etmesi sonucu da bu ceza verilebiliyor. Trafikte uyulması gereken kurallar göz önünde bulundurulmadığı zaman cezalar gündeme geliyor.
Unutulmaması gerekiyor ki: Bir şeye sahip olmak, araç kullanmak, çok iyi sürücü olmak bazı konular için yeterli değil.
Trafik kazaları, her yıl binlerce kişinin hayatını kaybetmesine, on binlerce kişinin ise yaralanmasına sebep olur. Yaralanma ve vefat durumları olmasa dahi yüklü miktarlar maddi kayıplara yol açar. Detaylı bilgi almak için okumaya devam edin.
Trafikten Men Edilmenin Sebepleri Neler?
Trafikten men cezası almamak için aşağıdaki durumları göz önünde bulundurmalısınız.
Men edilmenin sebepleri:
- Araçta yapılan değişiklikler araç tescil kurumuna 1 ay içerisinde bildirilmelidir. Bu süre içerisinde bildirimde bulunmayan kişiler men cezası alır.
- Aracı satın alan kişilerin yine 1 ay içerisinde kendi isimlerine tescil belgeleri almaları gerekir. Alınmayan durumlarda ve trafikte bulunmanız sonucunda men cezası ile karşılaşabilirsiniz.
- Araçların belli yük taşıma kapasiteleri olur. Bu duruma uymayan ve gereğinden fazla yük taşıyan araçlar men edilebilir.
- Tesciliniz bulunmadığı hale geçici trafik belgesi ile araç kullanıyorsanız.
- Yaptırılması kanunen zorunlu olan trafik sigortasını yaptırmadan trafiğe çıkılması.
- Aracın muayenesi olmadan trafiğe çıkmak.
- Taşınması tehlikeli olan maddeleri izin almadan taşımanız sonucunda men cezası alabilirsiniz.
- Özel izin alınması gereken durumlar, eşyalar için yine izin almıyorsanız, bunu taşıyor veya taşıtıyorsanız.
- Belediyeden izin almadan araçta ticari yolcu taşımacılığı yapmak.
- Araçlar teknik şartlara aykırı durumdaysa ve bu durumu bildirmiyorsanız.
- Söz konusu aracın trafik belgesi olmadan ve tescil belgesi bulunmadan kara yoluna çıkması.
- Araçlarda olması gereken zorunlu işaretlerin olmaması.
- Resmi olmayan bir aracın plakasının devlet aracı plakası renginde olması.
Merak edenler için: Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Var Mı?
Trafikten Men Cezası Ne Zaman Verilir?
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te belirtilen maddede: “Üzerinde değişiklik yapılıp da süresi içinde bildirilmeyen araçlar, değişiklik belgelendirilip tescil kuruluşunda tescil edilinceye kadar trafikten men edilir.” Şeklinde ifade edilmektedir.
Trafikten men cezası yukarıda belirttiğimiz durumların yerine getirilmemesi sonucunda verilir. Trafik kuralları hiçbir zaman keyfi olarak uygulanmaz. Bu sebeple ihlal etmeye de gelmez. Söz konusu olan kuralları ihlal edenler, kişilerin mal ve can güvenliğini riske iten araç ve kişilere men cezası uygulanır.
Yukarıda yer alan durumları uygulamayan sürücüler trafik men edilir. Bu durumların arasında ise en önemli nokta bir aracın zorunlu trafik sigortası olmamasıdır.
Trafik sigortası yaptırmak tüm motorlu araçlar için zorunludur. Trafik sigortası poliçesinin her sene yenileme yapılması gerekir. Yenileme yapmayı unutan ya da trafik sigortası olmayan sürücüler sadece trafikten men edilmezler, trafik para cezası da alırlar.
Trafikte her durumda risklerle karşı karşıya olduğunuzu unutmayın ve karşı sürücülere olan sorumluluklarınız için zorunlu trafik sigortanızı yaptırmayı ihmal etmeyin.
İlginizi çekebilir: Herkesin Bilmesi Gereken 11 Trafik Kuralı
Trafikten Men Edilen Araç Ne Olur?
Gerekli olan durumlara ve kurallara uymadınız. Bunun sonucunda ise aracınız trafik men edildi. Peki, bu süreç nasıl işliyor?
Tahmin edildiği gibi trafikten men edilen motor veya araçlara ceza uygulanıyor. Uygulanan bu ceza ödene kadar da aracınızı alamıyorsunuz.
Gerekli ceza ödene kadar araçlar otoparkta kalıyor. Bu cezayı ise mümkün olduğunca erken ödemeniz gerekir. Bu sizin bütçenize avantaj sağlayan bir durumdur. Çünkü aracınızın otoparkta kaldığı gün boyunca sizden otopark ücreti alınır.
Hangi durumdan kaynaklı aracın men edilmişse verilen cezalar da onlara göre farklılık gösterebilir. Aracın bakımlarını aksatmışsanız, yaptırmayı ertelemişseniz ya da aracınızda tehlikeli bir madde taşımışsanız sadece ceza ile kalmaz. Cezanın yanı sıra ehliyetinizi de el konulacaktır.
Trafikten Menin Kaldırılması Nasıl Yapılır?
Men işleminin kaldırıp kaldırılmadığı merak konusudur. Bu cezayı alan sürücüler ilk etapta nasıl kaldırılacağını öğrenmek ister ve bir an önce araçlarını almak ister.
Trafikten men edilen araç nasıl geri alınır?
Trafikten men cezasının kaldırılmasının yolları vardır. Men cezasını almışsanız artık odaklanmanız gereken bunu nasıl çözeceğinizdir.
Trafikten menin kaldırılmasında önemli olan nokta alınan ceza türüdür.
Örneğin;
- Muayenesi olmayan bir araç trafikten men edilmişse, men cezasının kalkması için muayenesinin yaptırması gerekir.
- Zorunlu trafik sigortası olmayan bir araç trafikten men edilmişse bu durumda da trafik sigortası poliçesini yaptırdıktan sonra kalkar.
- Men cezasının genel olarak kalkması için verilen cezanın ödenmesi gerekir.
- Aracı otoparkta olan sürücüler ceza sonrasında otopark ücretini öder ve aracını alabilir.
- Sürücüye yazılan otopark ve trafik cezalarının tamamının eksiksiz bir şekilde ödenmesi zorunludur.
Özetle, araçların tekrar trafiğe çıkabilmeleri için aldıkları cezaları ve maddi tutarları ödemesi gerekir. Gerekli işlemleri ve ödemeleri yapan sürücüler araçları alabilir ve trafiğe çıkmaya devam edebilirler. Trafikten men edilmiş kişilerin tüm hükümlerinin kalkması durumunda yeniden trafiğe çıkma hakkı verilir.
Trafikten Men Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?
Men sorgulama işlemleri özellikle araç alım – satım durumlarında yapılmalıdır. Alınacak araç konusunda tedirginlik yaşayan her kişi mutlaka sorgulama yapmalıdır. Araç alım – satım durumlarında, satıcı işlemlerin biran önce yapılmasını isteyebilir. Fakat siz tüm durumlara karşı işlemlerinizi eksiksiz halletmelisiniz. Yoksa almış olduğunuz araç ile sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Trafikten men sorgulama yapmak isteyen kişiler bu işlemi noterden yapabilirler. Araç kapsamında bilgi edinmek isteyen kişiler notere müracaat ederek söz konusu aracın men cezası olup olmadığını sorgulayabilir.
Araç alım ve satım sırasında noter tarafından yapılan men sorgulama işlemleri, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden sorgulanabilir. Bu sorgulama işlemi ise plaka ile yapılır.
Detaylı bilgi almak için okuyabilirsiniz: Trafikten Men Ne Demek? Trafikten Men Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?
Trafik Cezası Sorgulama ve Trafik Cezası Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?
Trafikten men edilmenin yanı sıra araçlara yazılan trafik cezaları da sık konuşulan bir konudur.
Araçlara yazılan trafik cezaları da kolayca internet üzerinden sorgulama yapılabilir.
Trafik Cezası Sorguluma - Plakadan Ceza Sorgulama:
- E-devlet İle Sorgulama
- Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Sorgulama
- Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Sorgulama web sitelerini kullanabilirsiniz.
Trafik Cezası Ödeme İşlemleri:
- E-devlet üzerinden trafik cezanızı ödeyebilirsiniz.
- İnternet vergi dairesinden trafik cezanızı ödeyebilirsiniz.
- Trafik cezası ödeme işlemleri için anlaşmalı bankaları kullanabilirsiniz.
Gerekli ceza ve yaptırımlarla karşılaşmamak için trafikte var olan risklere karşı önlem almalısınız.
Trafik Cezaları 2020 Ne Kadar?
Daha dikkatli olmanız için bazı ceza tutarları aşağıdan inceleyebilirsiniz:
- Emniyet kemeri kullanmamanın cezası: 132 TL
- Seyir halinde cep veya araç telefonu kullanma cezası: 288 TL
- Muayenesi yapılmamış bir araçla trafiğe çıkma cezası: 288 TL
- Kırmızı ışık kuralına uymama cezası: 288 TL
- Hız sınırlarını % 10’dan % 30’a kadar aşma cezası: 288 TL
- Hız sınırlarını % 30’dan % 50’ye kadar aşma cezası: 598 TL
- Hız sınırlarını % 50’den fazla aşma cezası: 1.228 TL
- Uyuşturucu veya alkol kullanan kişilerin kanda çıkan miktarının bulunması sonucunda, kollukça teknik cihazlar kullanılmasını kabul etmeme cezası: 3.516 TL
Trafikte çok az bulunuyor olsanız dahi bu cezaları ve trafik kurallarını bilmelisiniz. Gerekli yaptırımları ve cezaları bilmeniz sizi daha tedbirli ve dikkatli yapacaktır. Trafik cezası almanız trafik sigortası primlerinizi de etkileyecektir. Yenileme döneminizde indirim hakkı elde etmek için bu durumlara mutlaka dikkat edin.
Cezalar hakkında bilgi almak için: Trafik Cezaları 2020 Fiyatları Ne Kadar?
Zorunlu Trafik Sigortasının Önemi Nedir?
Zorunlu trafik sigortası tüm araç sahiplerinin bildiği bir konudur. Birçoğunuz belki sadece zorunlu olduğu için yaptırıyor ve kapsamını bilmiyorsunuz.
Zorunlu trafik sigortasını yaptırmamış bir araç trafiğe çıkamaz, çıkmamalıdır. Bu poliçenin en önemli amacı, üçüncü şahıslara ve araçlara karşı olan sorumluluğunuzu korumaktır.
Trafik sigortası poliçesi, trafikte meydana gelen bir kazada karşı aracı ve araçta bulunan kişilere verilecek olan maddi zararları ve medeni zararları güvence altına alan sigorta çeşididir. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere trafik sigortası karşı sürücünün zararları karşılar, kendi aracınızın zararlarını karşılamaz.
Trafik sigortası bulunmayan araçlar belli yaptırımlar ve cezalar ile karşılaşır. Bütçenizi güvence altına almak ve olası ceza durumları ile karşı karşıya kalınmaması için zorunlu trafik sigortasının yaptırılması büyük önem arz eder.
Zorunlu trafik sigortası poliçesi yurtiçinde geçerli olmaktadır. Meydana gelen zararları bu ölçü de karşılar. Yurt dışı ziyaretlerinde bulunuyorsanız yeşil kart sigortası hakkında bilgi alabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?
Trafik sigortası hesaplaması yapmak için Sigorta Dünyası web sitesinden başvuru formunu doldurabilirsiniz. Farklı sigorta şirketlerinden sunduğumuz geniş kapsamlı fiyatlar ile en uygun trafik sigortası fiyatına ulaşmanızı sağlayabiliriz.
Zorunlu trafik sigortası fiyatları herkes için aynı değildir. Kişiye ve araca göre farklılık göstermektedir. Özellikle poliçe yenileme döneminiz ise ve kapattığınız dönemi hasarlı bir şekilde geçirdiyseniz, poliçe fiyatlarınızda artış söz konusu olur. Hasarsız geçen bir dönem ise zorunlu trafik sigortası fiyatınız indirimli olur. Bir diğer etken ise aracın bulunduğu ildir. Trafiğin yoğun ve riskin daha fazla olduğu bir ilde olmanız da trafik sigortası fiyatlarını etkileyecektir.
Araçların trafiğe çıkması için zorunlu olan sigorta poliçesini uzmanlarımızdan destek alarak, kolayca oluşturabilirsiniz. Trafik sigortanızın yanında kasko sigortası yaptırmak isterseniz, aracınıza en uygun olan teminatları da sunabiliriz. Kasko sigortası, kendi aracınızı ve sizi güvence altına alır. Bu sebeple aracınızın kasko sigortası yoksa fiyatları ve avantajları değerlendirmek için uzmanlarımızda kasko fiyatı talep edebilirsiniz.