Trafik, özellikle büyük şehirlerde her zaman yoğun olan ve dikkat gerektiren bir durumdur. Bu nedenle belirlenen kurallara uymak, yaşanabilecek olumsuzlukları engellemek ve güvenli bir seyir sağlamak adına oldukça önemlidir. Kurallara uymayan araç kullanıcıları için farklı ceza yaptırımları uygulanmaktadır. Bu yaptırımlar içinde en ağırı ise trafikten men cezası kabul edilir. Trafikten men cezası, istisnai durumlar dışında, kişinin kurallara uymaması, belgelerinin eksik olması ya da alkollü araç kullanması durumunda devreye girer. Sürücünün aracıyla beraber ilgili tüm belgelerine de el konulur. Tüm bu olumsuzlukların yaşanmaması için trafikte belirlenen kurallara uyulmalı ve Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi yenileme dönemleri iyi takip edilmelidir.
İlginizi çekebilir: 15 Yaş Üstü Araç Kasko Değer Listesi 2020 Örnekleri
Trafikten Men Nedir Hangi Durumlarda Uygulanır?
Trafikte seyir halindeyken ya da araç park durumundayken uyulması gereken yazılı kurallar mevcuttur. Sağlıklı bir trafik akışı sağlamak ve olası kazaların önüne geçmek adına bu kurallara uymak zorunlu tutulmuştur. Trafik kurallarına uymayan ya da araçla ilgili gerekli belgeleri bulundurmayan sürücüler ise trafikten men cezası ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu durumun yaşanmaması için gerekli önlemler alınmalı ve trafik kurallarını ihlal etmemeye dikkat edilmelidir.
Trafikten men cezası, yasal olarak belirlenmiş ve bazı başlıklar ile sınırlandırılmıştır. Bu nedenle, kurallar konusunda hassasiyet gösterilmeli, detaylı inceleme yaparak bilgi sahibi olunmalıdır. Sürücünün trafikten men edilmemek için uyması gereken kurallar şu şekilde sıralanabilir:
- Araç satın ya da devir olarak alınmışsa 1 ay içinde alıcı adına tescillenmelidir.
- Araçta teknik anlamda değişiklikler yapıldıysa 1 ay içinde tescil işlemini yapan kuruma bildirilmelidir.
- Gerekli araç muayeneleri düzenli olarak yapılmalıdır. Muayenesi gecikmiş araçlar için yaptırım uygulanır.
- Trafikte yer alan diğer kişileri rahatsız edecek araçlar kullanılmamalıdır.
- Tehlikeli maddeler, izin ya da önlem alınmadan, kullanılmamalıdır.
- Trafik belgesi ve tescil plakası olmayan araçlar trafiğe çıkmamalıdır.
- Resmi olmayan araçlar, devlet kurumlarına ait olan siyah plakayı kullanmamalıdır.
- Tüm araçlar için zorunlu tutulmuş plaka, ışık, yazı gibi işaretleri bulundurmalıdır.
- Araç standartları üzerinde yük taşımamalıdır.
- İzinsiz ve ruhsatsız yolcu taşımacılığı yapmamalıdır.
- Lastik, far ya da fren sistemi gibi hayati önem taşıyan araçların bakımı düzenli olarak yapılmalı, bozuk ya da eksik olmaları halinde trafiğe çıkılmamalıdır.
- Son olarak da Zorunlu Trafik Sigortası mutlaka yaptırılmalıdır.
Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmazsanız karşınıza çıkacak sorunları öğrenmek için; Trafik Sigortası Olmadan Yakalanırsanız Ne Olur? yazımızı okuyabilirsiniz.
Trafikten Men Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?
Trafikten men sorgulama, özellikle araç alım satım işlemleri öncesinde, mutlaka yapılması gereken bir uygulamadır. Bu sayede sağlıklı bir şekilde araç satışı ya da alışı gerçekleşebilir. Geçtiğimiz son birkaç yıla kadar trafikten men cezası, T.C. kimlik numarası ve plaka bilgileri ile e-devlet sistemi üzerinden sorgulanabilmekteydi. Herkes tarafından kolay bir şekilde yapılan bu işlem sonunda dolandırıcılık suçlarında artış yaşanmış ve bu uygulama yürürlükten kaldırılmıştır. Günümüz itibariyle sorgulama yapak isteyen sürücüler, sadece noterlikler aracılığıyla bilgi alabilmektedirler. Sorgulama sonucunu öğrenmek isteyen kişiler bir notere başvuracak ve trafikten men cezası durumu hakkında bilgi ya da belgelere ulaşabilecektir. Bu durum hem güvenlik hem de sağlıklı bir sonuç alım adına avantaj sağlamaktadır.
Trafikten Men Edilen Araç Ne Olur?
Trafik kurallarına uymayan ve eksik belge bulunduran sürücüler, trafikten men edilme riski ile karşı karşıyadır. Trafikten men cezası almış sürücünün aracına el konulur ve ilgili ceza tutarı ödenene kadar otoparkta tutulur. Trafiğe yeniden çıkması uygun hale gelene kadar da sürücüye iade edilmez. Aynı zamanda, otoparkta bulunduğu süre boyunca yazılan günlük olarak hesaplanan ücret de kişinin kendisinden talep edilir. Sürücü, kurallara uyulmadığı için aldığı trafikten men ceza tutarı yanında otopark ücreti de ödemek zorunda kalır ve bütçesini ciddi oranda yıpratabilir. Tüm bunlara ek olarak, sürücü araç bakımını düzenli yaptırmaz ya da araçta tehlikeli madde taşırsa da ehliyetine el konulur.
Trafikten Men Edilen Araç Nasıl Geri Alınır?
Trafikten men edilen aracı geri almak için cezanın neden kesildiğini bilmek gerekir. Eksik belge ya da bozuk aygıt nedeniyle aracınız bağlandıysa gerekli düzenleme ve bakımı yapmanız gerekir. Bunun yanında size kesilen ceza tutarını da ödemeyi unutmamalısınız. Trafikten men cezası alan sürücünün aracı, eksikler tamamlanana kadar otoparkta kalır ve kalış süresine göre belirli bir ücret çıkarılır. Sürücü otopark ücretini de karşılamakla yükümlüdür. Gerekli işlemleri tamamlayan ve ceza kapsamında yapılması zorunlu şartları yerine getiren kişi, aracını geri alabilir.
Trafikten Men Edilen Araçlar Nereye Çekilir?
Trafikten men cezası alan sürücülerin çekilen araçları; bulunulan il ya da ilçedeki trafik komisyonları tarafından belirlenmiş park yerlerine gönderilir. Belirli bir park yeri olmaması durumunda ise trafik kuruluşlarının ya da idare amirlerinin belirlediği kamu kurumlarının park alanlarına çekilir. Bir tutanak düzenlenerek otoparka çekilen araçlar, ceza hükmü gereğince sürücü gerekli işlemleri tamamladıktan sonra iade edilir.
Trafikten Men Nasıl Kaldırılır?
Trafikten men cezasının kaldırılması için ilk olarak trafikten men edilme sebebinin bilinmesi ve gerekli eksik ya da hataların giderilmesi gerekmektedir. Sonrasında ceza nedeniyle ödenmesi gereken tutar ve otopark ücretleri karşılanmalıdır. Bütün işlemler gerektiği ölçüde tamamlandığında trafik tescil şubelerine başvurabilir ve üzerinizde bulunan trafikten men hükmünü kaldırabilirsiniz. Trafikten men cezası kalktığı andan itibaren yeniden trafiğe çıkma hakkınız bulunur.
Cezanın kalması için gerekli prosedür ve belgeleri eksiksiz tamamlamanız beklenir. Aldığınız cezanın durumu, aracınızın eksik belge ya da aygıtları ya da uymadığınız kural bazında kriterler değişebilir. Ancak genel hatlarıyla cezalı kişiden istenen belgeler şu şekildedir:
- Araç Muayene Raporu.
- Araç Trafik Belgesi.
- Sürücü Belgesi (Ehliyet).
- Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası.
- Araç Tescil Belgesi.
Detaylı bilgi için:Trafikten Menin Kaldırılması - Trafikten Men Edilen Araç
Trafikten Men Cezası Almamak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Trafikte belirli kurallar sınırında hareket etmek ve aracınızın bakımını düzenli olarak yapmak son derece önemlidir. Aksi halde, hem kendi can güvenliğiniz tehlikeye girer hem de büyük cezai yaptırımlarla karşılaşırsınız. Bu nedenle yasal olarak düzenlenmiş kuralları iyi bilmeli ve uyulmaması durumunda karşılaşılabilecek olumsuzluklara karşı önlem almalısınız.
Araçlarınızın düzenli kontrol ve bakımlarını aksatmamak da size güvenlik ve ekonomik anlamda fayda sağlayacaktır. Eksik ya da hatalı parçaları bulunan araçlarla yola çıkmak trafikte olası kaza risklerini arttırdığı gibi rutin kontroller sırasında da ceza almanıza neden olacaktır.
Tüm bunların yanında, zorunlu tutulmuş sigorta modellerinden biri olan Trafik Sigortası’nı da düzenli olarak yenileyerek, kendinizi ve aracınızı güvence altına alabilirsiniz. Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçlar, trafik kontrolleri esnasında keşfedildiğinde para cezası almakta, sonrasında bu durum trafikten men cezasına kadar gidebilmektedir.
Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmak için neler yapmak gerek;Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır? yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Bulunmayan Araçlar Trafikten Men Cezası Alır Mı?
Trafikte sık sık karşılaşabileceğiniz kontroller esnasında sorulan ilk soru sürücü belgesi ve ruhsatın olup olmadığıdır. Bundan sonra ise trafik polisleri ya da bulunan bölgeye göre jandarmalar, Zorunlu Trafik Sigortası poliçesini soracaklardır. Eğer sürücü sigortalı değilse ya da bunu ispat edemezse, para cezası kesilir. Sonrasında ise trafikten men cezası gelir. Trafikten men edilen sürücünün aracı bağlanır ve geri alabilmesi için trafik sigortasını yenilemesi şart koşulur. Bu tip olumsuzlukları yaşamamak için trafik kurallarına uymaya dikkat etmeli ve zorunlu trafik sigortası poliçenizi yenilemeyi ihmal etmemelisiniz.
Trafik Sigortası olmayan araçlara uygulanan ceza içeriği hakkında tüm detayları; Zorunlu Trafik Sigortasında Gecikme Cezasıyazımızda bulabilirsiniz.
Trafik Sigortası Yaptırmak Neden Önemlidir?
Trafik Sigortası yaptırarak hem kendinizi hem de aracınızı koruyabilir, olası kaza durumları için maddi güvence imkânına sahip olabilirsiniz. Bu sigorta poliçesi ile belirlenen teminatlar genelinde kaza sonucu oluşan tüm masraflar karşılanır, üçüncü şahısları etkileyen ya da çevrede bulunan konutlara verilen zararlar giderilir. Bunun yanında kazaya karışan şahısların tedavi ve tıbbi malzeme masrafları da poliçe kapsamında değerlendirilir. Ayrıca zorunlu bir sigorta modeli olan Trafik Sigortası olmayan araçlar için cezai işlem uygulanmaktadır.
Ücretsiz Zorunlu Trafik Sigortası sorgulaması yapmak için hemen başvuru formunuz doldurmaya ne dersiniz?