Trafik sigortası, yoğun trafiğin olduğu bölgelerde denetleme, düzenleme ve güvenliği sağlama amacıyla geliştirilmiş bir sigorta ürünüdür. Araç sahiplerini yakından ilgilendiren ve araştırılması gereken bu ürün, yaptırılmadığı durumlarda farklı şekillerde sorunlara yol açabilmektedir.
Trafikte meydana gelebilecek kaza durumlarına karşı üçüncü kişilerin zararlarını karşılayan trafik sigortasının yaptırılmaması halinde karşılaşılan sorunları, sizin için hazırladığımız yazımızda anlatmaya çalıştık. Bu yazıda; trafik sigortasının zorunluluk durumu, yaptırılmadığı durumlarda cezai işlem uygulamasının olup olmadığı ve yenileme sürelerine dair merak edilen tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Trafik Sigortası Zorunlu Mudur?
Trafik sigortası zorunlu bir sigorta ürünüdür. Araç sahipleri tarafından sık sık kasko sigortası ile karıştırılan trafik sigortası, zorunlu olması nedeniyle ayrılmaktadır. Zorunlu trafik sigortasının amacı, trafikte oluşan hasar durumlarında sigortalı aracın diğer araçlarda neden olduğu zararları karşılamaktır. Zorunlu trafik sigortası, sigortalı araçta meydana gelen hasarlara karşı teminat oluşturmaz.
Trafik Kanunu kapsamında trafik sigortası, Türkiye’de kayıtlı ola ve trafiğe çıkacak tüm araçlar için yaptırılması gereken bir üründür. Trafikte karşılaşılabilecek risk durumlarının başında gelen kazalarda, hem maddi zararların karşılanması hem de insanların güvenliğinin sağlanması adına zorunlu kılınmıştır.
Trafik sigortası ile karıştırılan ve yanlış değerlendirilen kasko sigortası ise sigortalı aracı koruma altına alan sigorta ürünüdür. Kapsamı daha geniş olan bu sigorta ürününü yaptırmak araç sahiplerinin tercihine kalmıştır.
Trafik sigortası kapsamına dair merak ettiğiniz tüm detaylarıTrafik Sigortası Nedir, Neleri Kapsar? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Trafik Sigortası Yaptırılmazsa Ne Olur?
Türkiye’de yaklaşık olarak 7 milyonu aşkın araç bulunmaktadır. Tüm bu araçların trafikte güvenli ve kurallara uygun şekilde yer alması için zorunlu trafik sigortası poliçelerinin bulunması gerekmektedir. Trafik poliçesi bulunmayan araçlar için ise ciddi yaptırımların uygulanması söz konusudur.
Trafik sigortasının yaptırılmaması ya da yenilenmemesi halinde, para cezası uygulanmakta ya da trafikten men cezası işleme konulmaktadır. Para cezası, hiçbir istisna gözetilmeksizin kesilmektedir ve araç sahibi tarafından 15 gün içerisinde ödenmek zorundadır. Araç sahibi peşin olarak ödeme gerçekleştirirse %25 oranında indirim hakkı da alabilmektedir.
Trafikten men cezası durumu ise araç sahibi sigortası yokken ya da aktif değilken, herhangi bir çevirmeye yakalandığında uygulanır. Aracın trafik poliçesinin olmadığı keşfedilirse, derhal trafikten men edilir ve yetkili bir otoparka çekilir.
Tüm bunların yanında trafik sigortası yaptırmamanın bir diğer sonucu ise hasarsızlık indirimi hakkının kaybedilmesidir. Trafik sigortası zamanında yaptırılmaz ya da yenilenmezse, araç sahibi herhangi bir kaza durumuna karışmamış olsa dahi hasarsızlık indirimi hakkından yararlanamaz. Aynı zamanda poliçe yenileme dönemi geldiğinde, yenilenmemiş her ay için % 5 oranında zam uygulanır. Bu zam oranı % 50’ye kadar ulaşabilmektedir.
Trafik sigortası yaptırılmaması halinde karşılaşılacak sorunlara dair merak edilen tüm detayları Trafik Sigortası Yapılmazsa Ne Olur? Yazımızda bulabilirsiniz.
Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Var Mı?
Trafik sigortası, tüm kara taşıtlarının sahipleri tarafından yaptırılması zorunlu olan bir sigorta ürünüdür. Trafiğe çıkacak tüm araçlar için sahipleri tarafından başlatılması gereken trafik poliçesi, muhtemel bir kaza sonrasında sadece karşı tarafta meydana gelen hasarları karşılar. Bu sigorta ürününün yaptırılmadığı hallerde ise cezai işlem uygulanmaktadır.
Trafik sigortası yaptırmamanın cezası, Maliye Bakanlığı bünyesinde belirlenmektedir ve her yıl için farklı oranlarda düzenlenmektedir. Trafik sigortası yaptırmamanın yanında poliçe süresi dolduktan sonra yenilenmediği takdirde de para cezası kesilmektedir. Araç sahipleri, poliçe süreleri sona ermeden poliçelerini yenileyebilme hakkına sahiptirler. Bu nedenle istedikleri an poliçe yenilenebilmektedir. Ancak yeni poliçe, eski poliçenin süresi dolduktan sonra hizmet vermeye başlayacaktır.
Zorunlu trafik sigortası yapılmazsa ya da yenilenmezse, ağır cezai yaptırımlar işleme alınır. Sigortasız araç keşfedildiği anda para cezası yanında trafikten men edilme tehlikesi ile de karşı karşıya kalınmaktadır. Trafik sigortası bulunmayan araçların trafiğe çıkması durumunda, olası bir çevirme sırasında yetkililer aracı bağlayabilirler.
2020 yılı için belirlenen ödenecek zorunlu trafik sigortası cezası 132 TL’dir. Bunun yanında, para cezası ilk 15 gün içinde ve peşin olarak ödenirse, %25 oranında indirim uygulanacaktır. Böylece araç sahiplerinin ödemesi gereken tutar 99 TL’ye inmektedir.
Trafik sigortası olmadan çevirmeye alınmanız halinde karşılaşabileceğiniz sorunlar ile ilgili bilgileri Trafik Sigortası Olmadan Yakalanırsanız Ne Olur?Yazımızda inceleyebilirsiniz.
Trafik Sigortası Gecikme Cezası Nedir?
Trafik sigortası yaptırılmadığı zaman araç sahiplerine farklı şekillerde cezai işlemler uygulanır. Bunun yanında sigorta poliçesini yenileme dönemi kaçırıldığında da trafik sigortası gecikme cezası işleme konulmaktadır. Gecikme cezası, trafikte men ya da para cezası olmak üzere iki şekilde uygulanabilir. Bu cezalar, ayrı ayrı uygulanabildiği gibi birlikte de kesilebilmektedir.
Kanunlar kapsamında zorunlu bir sigorta ürünü olan trafik sigortası, her yıl düzenli olarak yenilenmelidir. Trafikte seyir halinde keşfedilen bir sigortasız aracın sahibi, para ya da trafikten men cezası ile cezalandırılmaktadır. Gecikme cezalarının sonucunda araç sahibi, tekrar aracını almak ve trafiğe çıkabilmek için ciddi bir ekonomik kayıp yaşayabilmektedir. Bu durumlarla karşılaşmamak adına trafik sigortası yaptırmak ve düzenli olarak yenilemek gerekmektedir.
Gecikme cezası uygulaması ve ceza tutarının hesaplama yolları hakkında doğru ve güncel bilgilere Sigorta Dünyası üzerinden ulaşabilirsiniz. Günün her anı, ihtiyacınız ne zaman olursa Sigorta Dünyası müşteri hizmetlerini arayabilir ve merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Trafik sigortasının yaptırılmadığı durumlarda uygulanan gecikme cezası hesaplamalarını öğrenmek için Trafik Sigortası Gecikme Cezası Hesaplama Nasıl Yapılır? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Trafikten Men Cezası Nedir?
Trafik sigortası poliçesi yaptırmayan ya da yenilemeyen araç sahiplerinin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri de trafikten men cezasıdır. Poliçesi hiç başlatılmamış ya da yenilenmemiş araç keşfedildiğinde, araç çekici yardımı ile yetkili bir otoparka çekilir. Araç sahibi tekrar aracını almak için öncelikli olarak kesilen para cezasını ödemeli, sonrasında zorunlu trafik sigortası poliçesini başlatmalıdır. Bunun yanı sıra, aracın otoparkta kaldığı süre boyunca oluşan masraflar da araç sahibinin sorumluluğundadır.
Bütün bu işlemler sonucu, araç sahibi aracını geri almak için yaptığı masrafların tamamı, trafik sigortası poliçesi başlatmak için gereken prim ödemelerinden daha fazla olmaktadır. Bu durum da ekonomik anlamda sıkıntıya neden olmaktadır. Trafik sigortası zamanında yaptırılarak araç sahipleri, maddi kayıp ve sıkıntılı prosedürlerden kurtulabilirler.
Trafikten men cezası hakkında tüm detaylarıTrafikten Men Ne Demek? Trafikten Men Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Trafik Sigortası Ne Zaman Yenilenir?
Trafik sigortası yaptırılması zorunlu olduğu kadar her yıl yenilenmesi de gereken bir araç sigortasıdır. Bunun yanında trafik poliçesinin yenilenmesi için belirlenmiş bir yenileme süresi bulunmamaktadır. Trafik sigortası poliçesinin geçerliliği 1 yıldır ve 1 yılın sonunda poliçenin yenilenmesi gerekir.
Ancak sigortanın yenilenmesi için poliçenin süresinin sona ermesini beklemeye gerek yoktur. Sigorta poliçesi istenen her an yenilenebilir. Dikkat edilmesi gereken tek nokta, yeni poliçenin eski poliçenin süresi dolduktan sonra aktif olacağıdır. Günü gelmeden yenilediğiniz trafik sigortası poliçenizi, eski poliçenizin süresi bittikten sonra kullanabilirsiniz.
Sonuç olarak, araç sahiplerinin trafiğe çıkmadan önce güncel ve aktif bir trafik poliçesi bulundurmaları gerekmektedir. Aksi halde daha ciddi sorunlar ve maddi kayıplarla karşı karşıya kalınır. Trafik sigortası yenileme koşulları ve önemi hakkında bilgi almak için Sigorta Dünyası uzmanlarına danışabilirsiniz.
Zorunlu trafik sigortası yenilemesi hakkında tüm detaylara Zorunlu Trafik Sigortasında Yenileme Süresi yazımızda bulabilirsiniz.
Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?
Her şeyden önce trafik sigortası yaptırmak zorunludur ve yaptırılmazsa, araç sahipleri için ceza kesilir. Bunun yanında zorunlu trafik sigortası, düzenli ve güvenli trafik akışının sağlanması açısından da büyük hizmetler sunmaktadır. Ayrıca olası kaza durumlarından sonra karşı tarafta, araç sahibinin neden olduğu hasarları karşılaması nedeniyle sigortalının büyük ekonomik kayıplar yaşamasını engeller.
Tüm bu nedenlerden sonra trafik sigortası yaptırmak için daha fazla geç kalmayın ve hem kendi hem de trafikte yer alan diğer insanların güvenliği için bir adım atın. Trafik sigortası poliçesi başlatmak için izlemeniz gereken yol hakkında Sigorta Dünyası uzmanlarına danışabilirsiniz.
Ayrıca Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?Yazımızda, poliçe hazırlamak için gerekli yöntemleri keşfedebilirsiniz.
Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?
Trafik sigortası, kanunen zorunlu bir sigorta olması nedeniyle her araç sahibinin yaptırması gereken sigorta türüdür. İlk defa trafik sigortası yaptırmak isteyen veya poliçesini yenilemek isteyen araç sürücüleri online kanalları kolayca kullanabilir.
Peki, trafik sigortası poliçesi nasıl satın alınabilir?
Bu sorunun cevabını Sigorta Dünyası üzerinden öğrenebilirsiniz. Web sitemiz üzerinden sorgulama yaparak farklı sigorta şirketlerinin tekliflerini karşılaştırabilir ve sizin için en uygun teklifi sunanı bulabilirsiniz. Ücretsiz olarak başvuru yapabildiğiniz gibi 7 / 24 çağrı merkezimiz üzerinden oto uzmanlarımıza da ulaşım sağlayabilirsiniz. Uzmanlarımız size poliçe kesmeden fiyatlara, teminatlardan gecikme cezası işlemlerine kadar merak ettiğiniz tüm konularda yardımcı olacaklardır.
Ücretsiz Zorunlu Trafik Sigortası sorgulaması yapmak için hemen başvuru formunu doldurun ve en kısa sürede teklif alın.