Trafik kazaları her trafiğe çıkan sürücüyü tedirgin etmekte ve çoğu kişinin hayatında önemli değişikliklere sebep olmaktadır. Böylesi durumların önüne geçmek adına trafik sigortası zorunlu tutulmaktadır ve sigortayı yaptırmayan kimselere ağır yaptırımları bulunmaktadır. Her şeyden önce kendinizin ve başkalarının can ve mal güvenliğini önemsiyorsanız bu sigortayı yaptırmanız hayati önem taşımaktadır.
Yeni araç alan sürücülere özel hazırladığımız yazımıza: İlk Defa Trafik Sigortası Yaptıracaklara 7 Önemli Tavsiyeiçeriğinden ulaşabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?
Trafik sigortası son yıllarda zorunlu olması sebebiyle yapılma sayısında artış gösteriyor olsa da hâlâ tüm sürücüleri içerecek bir aşamaya gelememiştir.
Trafik sigortası temelde sigortalı aracın kaza sonucunda karşı tarafta sebep olduğu hasarları gidermeyi amaçlayan sigorta türüdür. Bu sayede kaza durumlarında oluşacak maddi hasarlar için sigorta sahibi zor duruma düşmemekte, karşı taraf da oluşan mağduriyetini sigorta şirketinin çabuk ödeme yapması sayesinde hızlıca giderebilmektedir. Ayrıca trafik sigortası sadece araçların aldığı hasarları değil, kazadaki tarafın ya da üçüncü kişilerin uğrayacakları vefat veya yaralanma durumlarındaki hastane masraflarını ödemekte, yakınlarına ya da kendilerine de tazminat ödemesi yapabilmektedir.
Tazminat miktarları poliçede belirlenmiş limitler olup dava açılması halinde sigorta tarafından şartsız bir şekilde ödenebilmektedir. Bu gibi gerekçeler ile sigortalıya büyük avantajlar sunan trafik sigortası tam olarak anlaşılmış bir kavram değildir.
Trafik sigortasının sürücüler arasında bilinmemesini sağlayan ilk etmen kasko ile karıştırılmasıdır. Kasko ile trafik sigortası birbirlerinden farklıdır. Kasko, sigortalı kişinin başına gelen hasarları geniş teminatlar ile kapsamaktadır. Aracın kaza yapmasına ya da seyir halinde olmasına bakmaksızın belirlenen limitler dâhilinde bu hasarları karşılamaktadır. Ancak belirtildiği üzere trafik sigortası sadece kaza durumlarında, karşı tarafta oluşacak hasarları karşılamaktadır. Kasko fiyatlarının yüksek olması sebebiyle kasko isteğe bağlı tutulmuşken, trafik sigortası trafikteki başka insanlara karşı sorumluluk taşımasından ötürü zorunlu tutulmuş ve araç sahipleri için oldukça önemli bir sigorta olması yapısı taşımaktadır.
Trafik sigortası hesaplama detaylarına ulaşmak için: Zorunlu Trafik Sigortası Neye Göre Hesaplanır?Yazısına göz atabilirsiniz.
Trafik Sigortası Yapılmadığı Durumlarda Ne Olur?
Son verilere göre Türkiye’de yaklaşık 7 milyon araç sahibi trafik sigortası yaptırmamış durumdadır. Bu oldukça yüksek bir rakam olmakla birlikte, trafik sigortası yaptırmayan çoğu kesimin trafik sigortasını kasko ile karıştırma ihtimallerinin bir hayli yüksek olduğunu belirtmek gerekir. Diğer kesim ise keyfi gerekçeler ile trafik sigortası yaptırmamaktadır. Ancak trafik sigortası olmadan çevirmeye girilirse ciddi yaptırımlar söz konusudur.
Trafik sigortası olmadan yakalanma halinde ilk olarak yıllara göre belirlenen para cezası söz konusudur. Ceza, mazeret kabul edilmeksizin hemen kesilir ve 15 gün içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. Peşin ödeme halinde yüzde 25 oranında indirimden yararlanılabilmektedir. Ancak bu durumda trafik sigortası yaptıracağı zaman poliçede bu ceza işlenmiş olmakta ve haliyle bir dahaki yıl faydalanabileceği hasarsızlık indirim hakkı kaybedilmektedir. Biraz bu konu açılacak olursa, trafik sigortalarında yıllara göre belirli oranlarda hasarsızlık indirimi uygulanmaktadır. Örneğin yeni bir sürücü orta kademeden sigortaya başlarken, yıllık yenilemeleri kapsamında kaza geçmişlerine göre indirimlerden yararlanabilirler. Bu halde kaza yapmayan sürücüler belirli bir sürenin sonunda yüzde 50’ye varan indirim oranlarından yararlanabilmektedir. Sigorta olmadan yakalanma ve akabinde kesilecek ceza ile işte bu indirim hakkından yararlanılmamaktadır. Ayrıca sigortanın yaptırılmadığı ya da yenilenmediği her ay için de ortalama yüzde 5 oranında faiz uygulanmaktadır.
Diğer ağır yaptırım ise trafikten men edilme cezasıdır. İlk olduğuna bakılmaksızın trafik polislerinin çevirme esnasında trafik sigortası olmayan bir aracı trafikten men etme hakları bulunmaktadır. Bu doğrultuda sigorta hiç yaptırmamış ya da poliçesini yenilememiş bir araç için, trafik polisleri tarafından çekici yardımı ile otoparka götürülme yönünde karar verilebilir. Araç sahibinin nerede ve hangi amaçla bulunduğuna bakılmaksızın bu karar uygulanabilir. Araç sahibi aracınızı çekilen yerden almak istediğinde ise kendisine öncelikle sorulan trafik sigortası poliçesi olmaktadır. Poliçe yaptıracağı zaman ise gecikme durumundan ötürü faiz ödeyerek sigortasını yaptırabilmektedir. Ayrıca otoparkta aracının kaldığı günlerin ücretini de yine kendisi ödemektir. Böylece trafik sigortası yaptırma bedelinden daha fazla bir bedel cezası için çıkmaktadır. Trafik sigortası cezalarına maruz kalmamak ve başta kendiniz olmak üzere trafikte olan herkesin güvenliği için sigorta yaptırmanız yararınıza olmaktadır.
2020 trafik sigortası fiyatlarına: 2020 Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadar Belirlendi?Yazısından ulaşabilirsiniz.
Trafik Sigortası Ne Zaman ve Nasıl Yaptırılır?
- Öncelikli olarak trafik sigortanızın olup olmadığını e devlet üzerinden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.
- E Devlet’in Sigorta Bilgi Merkezi sayfası üzerinden Trafik Poliçe sekmesine girerek ücretsiz bir şekilde mevcut poliçe durumunuzu öğrenebilirsiniz. Poliçeniz yoksa ya da süresi bitmişse bu sayfada görünecektir.
- Sistemden poliçe bilgilerinizi, araç bilgilerinizi, teminat bilgilerinizi ve indirim oranlarınızı da öğrenmeniz mümkündür. Ayrıca sigorta kapsamındaki sunulan teminatlar da yine sistem tarafından sunulmaktadır.
- Poliçe durumunu öğrendikten sonra eğer sigortanız yoksa ya da yenilemeniz gerekiyorsa, ilk olarak uygun fiyat sunan bir sigorta şirketi bulmalısınız.
- Trafik sigortası teminatları tüm sigorta şirketleri tarafından neredeyse aynı kapsamda sunulmaktadır. Bu yüzden kasko gibi firmalar arasında içerik karşılaştırması yapmanıza gerek yoktur.
- Ancak sigorta şirketleri özel olarak yaptıkları indirimler yüzünden trafik sigortası fiyatlarında değişiklik olabilmektedir.
- Sigorta Dünyası uzmanlarından en hızlı şekilde trafik sigortası fiyatı alarak poliçenizi oluşturabilirsiniz.
- Size sunulan teminatları ve fiyatı seçebilirsiniz.
- Sigorta şirketinizi belirledikten sonra sigorta firmasına araç bilgileri, modeli, yılı ve ruhsat sahibi bilgilerinin verilmesinin ardından sigorta işlemleri kısa sürede tamamlanmaktadır.
Sigorta bedelinin belirlenmesinde aracın modeli kadar bulunulan il de önem taşımaktadır. Yoğun bir trafiğe sahip bir ilin kaza ihtimali diğer illere göre daha yüksek olduğu için prim bedeli de yüksek çıkabilmektedir. Gerekli işlemlerin ardından prim tutarını ödemeniz halinde trafik sigortası yaptırmış olursunuz. İlk defa sigorta yaptıranlar için prim bedeli belirlenen fiyatın 4. Kademesinden başlatılmaktadır.
Eğer sigortanızı yeniletmek istiyorsanız sigorta şirketinize giderek kaza geçmişinize göre çıkarılacak fiyatı ödeyerek, poliçenizi yenilemiş olursunuz.
Kaza durumlarında trafik sigortası fiyatları hakkında bilgi almak için: Araçların Kazaya Karışmaları Trafik Sigortası Primlerini Nasıl Etkiler?Yazısına göz atabilirsiniz.
Trafik Sigortasında Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?
Trafik sigortasının olması her koşulda hasarların karşılanacağı anlamına gelmemektedir. Poliçenin geçersiz olduğu durumlar vardır ve bunlara dikkat etmek önem taşır.
Bu durumlar;
- Trafikte sadece seyir halinde oluşan kazaların hasarları karşılanır, bunun dışındaki hasarlar karşılanmaz.
- Trafik sigortası kısıtlı teminata sahiptir. Teminatların hangi durumlarda geçerli olduğunu bilmek için poliçe dikkatli bir şekilde okunmalıdır.
- Sigorta şirketi değiştirileceği zaman en az bir ay önceden mevcut sigorta şirketine haber verilmesi gerekmektedir.
- Sigorta kapsamına alınmış araçların kendi hasarları değil, sadece karşı tarafa verdikleri hasarlar karşılandığı için kendi hasarları için sigortalı hak talebinde bulunmamalıdır.
- Sigorta limitleri otomatik olarak belirlenmektedir, sigortalı kişinin talebine göre tayin edilmemektedir.
Trafik sigortası teklifi almadan önce: Zorunlu Trafik Sigortası Teklifi Almanın 8 Yoluyazısından da detaylı bilgi alabilirsiniz.
Trafik Sigortası Yaptırmanın Faydaları Nelerdir?
Bahsedildiği üzere trafik sigortası pek çok durumu içermese de temel kaza durumlarında oluşan maddi hasarı karşıladığı için büyük bir avantaj sunmaktadır. Bu durumda araç sahibi ekonomik olarak süreci etkilenmeden, kısa sürede atlatacaktır. Aynı zamanda trafik sigortası zorunlu tutulduğu için cezaları, prim bedelinden daha yüksek olduğundan sigorta yaptırmak yine avantajlı olarak öne çıkmaktadır. Bu durumlar göz önünde tutularak eğer hâlâ trafik sigortası yaptırmamış iseniz oluşacak durumlar sonucunda düşeceğiniz zor durumları aklınızda tutarak, kısa süre içerisinde trafik sigortası yaptırmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Bu süreçte Sigorta Dünyası uzmanlarına ulaşarak gereken tüm bilgileri hızlı bir şekilde alabilirsiniz.
Sigorta Dünyası uzmanlarından en hızlı şekilde zorunlu trafik sigortası fiyatı alabilirsiniz.
Ücretsiz zorunlu trafik sigortası fiyatı almak için hemen başvuru formunu doldurabilirsiniz.