Trafik Sigortası, ülkemiz genelinde yoğun trafiğin denetlenmesi ve düzenlenmesinde önemli rol oynayan bir uygulamadır. Trafikte kurallara uymak ve araçların düzenli bakımını yapmak, oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçmek adına dikkat edilmesi gereken durumlardır. Bunları sağlamak amacıyla bir araç olarak kullanılan trafik sigortası ile kişiler, hem kendilerini hem de trafikte yer alan diğer kişileri güvence altına alabilirler.
Trafik Sigortası, genel bir tanımla, bir sene boyunca olası kaza durumlarından doğabilecek hasarları karşılar. Yaptırılmadığı durumlarda ise para ya da trafikten men edilme gibi cezai yaptırımlar uygulanır. Bu nedenle düzenli olarak yenileme takibi yapılması ve şartlara uyulması, son derece önemlidir. Yenileme dönemlerinin atlanması durumunda gecikme cezası ödemek istemeyen vatandaşların, sigorta poliçesine dair bilgileri detaylı öğrenmeleri gereklidir.
Trafik Sigortası Nedir?
Trafik Sigortası trafikte meydana gelebilecek kaza gibi durumlar sonrasında karşı tarafta oluşan hasarlardan doğan masrafları karşılayan sigorta modelidir. Poliçeler 1 yıllık süreyi kapsar ve süresi dolan araçlar için ekstra süre tanınmaz. Bu nedenle poliçe bitiş zamanları iyi takip edilmeli ve anında yenilenmelidir.
Trafik sigortasının sunduğu hizmetlerin kapsamı bir hayli geniştir. Sigorta teminatları, poliçe hazırlama esnasında belirlenen limitler dâhilinde hazırlanır. Sigorta şirketleri ile beraber çalışma yürütülerek hazırlanan poliçeler daha sağlıklı ve etkili olacaktır.
Sigorta şirketleri poliçe detaylarını belirlerken ilgili aracın modeli ve yaşını göz önünde bulundururlar. Buna göre prim hesaplaması yapılır ve fiyatlar belirlenir. Belirleme yapılırken sigorta şirketleri kendi politikaları yanında limitler için belirlenmiş alt sınırı temel alarak hesaplama yaparlar.
Trafik Sigortası neden önemlidir ve neleri kapsar konuları hakkında merak ettiğiniz her detayı; Trafik Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?yazımızda bulabilirsiniz.
Trafik Sigortası Zorunlu Mu?
Trafik sigortası yaptırmak, trafiğe çıkacak her araç sahibi için zorunlu tutulmuştur. Trafik Kanunu çerçevesinde belirlenen bu kurala uymayan araçlar, para cezasına çarptırılır ya da trafikten men cezası ile karşı karşıya kalırlar. Çoğunlukla Kasko Sigortası yaptırdıktan sonra kişiler, Trafik Sigortası yaptırmaya gerek görmezler. Ancak Kasko zorunlu bir sigorta modeli değildir. Trafikte herhangi bir sorun yaşamadan araç kullanmak ve olası bir kaza durumundan sonra mağdur olmamak için mutlaka Zorunlu Trafik Sigortası yaptırılmalıdır.
Zorunlu Trafik Sigortası kapsamında sunulan teminatlar hakkında bilgi almak için Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları Ve Teminat Limitleri yazımızı inceleyebilirsiniz.
Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?
Kanun gereği zorunlu bir sigorta türü olan Trafik Sigortası, araç sahipleri tarafından yaptırılmadığı takdirde ciddi cezai yaptırımlarla karşılaşılır. Trafik sigortası yaptırılmadığı durumlarda, kişilere her sene belirlenen tutarlarda para cezası uygulanır. Aynı zamanda trafik sigortası kapsamında uygulanan hasarsızlık indirimi fırsatlarından da yararlanılmaz.
Bunun yanında sigortası bulunmayan araçlar, trafik kontrollerine alındığında daha farklı durumlar ortaya çıkabilir. Trafik polisine sigortası olmayan araçla yakalanmanız durumunda sadece para cezası ile cezalandırılmazsınız. Para cezasına ek olarak aracınız trafikten men edilir. Trafikten men edilen araçlar ise araç sahibinden istenen şartlar yerine getirilene kadar, yetkili bir otoparkta bekletilmektedir.
Tüm bu nedenlerden dolayı, Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmak ve yenileme zamanlarını takip etmek, hayli önem taşır. Hem trafik kurallarına uymak hem de bütçenizi korumak için sigorta poliçenize yeterli özeni göstermelisiniz.
Trafik Sigortası olmadan trafiğe çıkıldığında karşılaşılacak olumsuzluklarla ilgili merak ettiklerinizi öğrenmek için; Trafik Sigortası Olmadan Yakalanırsanız Ne Olur? yazımızı okuyabilirsiniz.
Trafikten Men Cezası Nedir?
Trafik Sigortası yaptırılmadığı ya da poliçe yenileme zamanı geçirildiği durumlarda, trafik kontrolüne denk gelen araçlar trafikten men cezası ile cezalandırılırlar. Ceza alan araç, çekici yardımıyla yetkili bir otoparka gönderilir ve Trafik Sigortası yaptırılana kadar otoparkta tutulur. Araç sahibi, aracının otoparkta kaldığı gün kadar ücreti de ödemekle yükümlüdür. Trafik cezasına ek olarak gecikme payı ve otopark ücreti de ödemek zorunda kalan kişi, büyük bir maddi yükün altına girecektir. Bu nedenle trafik sigortası zamanında yaptırılmalı ve bütçenizi sarsacak harcamaların önüne geçmelisiniz.
Trafikten men cezası detaylarına ilişkin kapsamlı bilgi için Trafikten Men Ne Demek? Trafikten Men Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır? yazımıza göz atabilirsiniz.
Trafik Sigortası Ne Zaman Yenilenir?
Zorunlu Trafik Sigortası için belirlenmiş bir yenileme süresi bulunmaz. Ancak zorunlu olarak yapılması gerektiği için sigorta poliçesi süresi bittiği andan itibaren yenilenmelidir. Aksi durumlarda aracın trafik çevirmesine girmesi ya da herhangi bir kazaya karışması sonucunda, sigortasının olmadığı fark edildiği anda cezai işlem uygulanacaktır.
Yenileme işlemini yapmak için poliçenizin bitiş tarihine kadar beklemeniz gerekmez. Ancak yeni poliçeniz, var olan sigorta poliçenizin süresi dolduğunda hizmete alınacaktır. Yeni trafik sigortası poliçesi, eskisi bitmeden aktif hale gelmemektedir.
Trafik sigortasını yenilemek için istediğiniz zaman başvuruda bulunabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek nokta, poliçenin bittiği tarihi geçirmemek olacaktır.
Konu ile ilgili daha fazla şey öğrenmek ve yenileme zamanını kaçırmamak istiyorsanız; Zorunlu Trafik Sigortasında Yenileme Süresi yazımızı okuyabilirsiniz.
Trafik Sigortası Gecikme Cezası Nedir?
Zorunlu trafik sigortası poliçesini yenilemediğiniz takdirde gecikme cezası uygulamasına tabi tutulursunuz. Bu ceza kapsamında trafikten men edilme ya da para cezası uygulamalarından biri işe karşılaşabilirsiniz. Aracınız sigortası bulunmadığı halde trafiğe çıkmış ve trafik polisleri tarafından çevrilmişse trafikten men edilir. Bu ceza para cezasına ek olarak da uygulanabilir. Böylece büyük ölçüde bir maddi sıkıntı oluşabilir.
Trafik sigortası bir yıllık süre ile yapılan ve her yıl yenilenmesi gereken bir sigorta modelidir. Bu nedenle düzenli olarak yenilenmeli ve takibi iyi yapılmalıdır. Trafik sigortası gecikme cezası; yaptırımları değişmekle birlikte, para cezası, aracın çekilmesi ve trafikten men gibi cezaları kapsamaktadır. Bu yaptırımlar gecikme süresi ile doğru orantılı olarak şekillenmekte ve kaç gün gecikme olduysa ceza oranı o kadar artmaktadır. Örneğin, bir günlük bir gecikme için ödenecek ceza oranı %5 olacaktır ve bu oran ilk bir aylık süreyi kapsamaktadır. İlerleyen zamanlar için ceza oranlarında %50’ye varan artışlar olabilmektedir.
Trafik Sigortası gecikme cezasına dair tüm bilgileri Zorunlu Trafik Sigortasında Gecikme Cezası yazımızda görebilirsiniz.
Trafik Sigortası Gecikme Cezası Hesaplama Nasıl Yapılır?
Trafik Sigortası yenileme zamanı, bir gün dahi geciktiğinde gecikme faizi uygulanır ve poliçe yenilenene kadar artarak devam eder. Faizin işleme alındığı bu süre zarfında gecikme faiz giderleri, yeni hazırlanacak poliçeye yansır ve ödeme koşulları buna göre şekillenir. Bu nedenle yenileme zamanını geçirmemeye dikkat etmek son derece önemlidir.
Trafik sigortasını yaptırmayan ya da düzenli olarak yenilemeyen araç sahipleri, yeni poliçe oluşturma aşamasında daha yüklü miktarlarda ödeme yapacağı gerçeğini unutmamalıdır. Trafik sigortasında gecikme cezası hesaplaması yapılırken uygulanan işlemler şu kurallar çerçevesinde gerçekleşir:
- Poliçe detaylarına göre belirlenmiş bitiş tarihinden itibaren yenileme yapılmayan ilk ay için %5 oranında,
- İkinci ay için %10 oranında,
- Üçüncü ay için %15 oranında ceza uygulanır.
Bu oranlar, ödenmeyen ay bazında %5 artış oranı ile katlanarak devam etmektedir. Gecikme cezası için belirlenen oran %50 ile sınırlandırılmıştır. Bu oran da hayli yüksek ceza tutarları ödenmesine neden olacaktır. Tüm bu maddi yükün altına girmemek ve güvenli bir trafik akışı sağlamak adına sigorta yenileme zamanlarına dikkat edilmelidir.
Trafik Sigortası Olmayan Araca Ne Olur?
Trafik sigortası, olası bir kaza sonrasında üçüncü kişilerin hasarlarını ve mağduriyetlerini gidermek amacıyla uygulamaya konulmuş bir zorunlu sigorta modelidir. Bu nedenle trafiğe çıkacak her aracın sigortası bulunmak zorundadır. Aksi durumlar için yasal yollarla desteklenmiş cezai işlemler uygulanır.
Araç sahibinin sigortası olmayan araç ile herhangi bir kazaya karışması ve kusurlu bulunması sonucunda oluşacak masrafları, başka bir sigorta güvencesi bulunmuyorsa, kendisi ödemek zorundadır. Üstelik bunlara ek olarak, sigorta poliçesi bulunmadığı için para cezası ya da trafikten men yaptırımı ile karşı karşıya kalması mümkündür.
Trafik sigortası bulunmayan araç trafik kontrolüne alınırsa ilk olarak ehliyet, ruhsat ve poliçe sorulacaktır. Güncel poliçesi bulunmayan araç derhal trafikten men edilir. Sonrasında araca el konulur ve yetkili bir otopark alanına çekilir. Araç sahibi sigortasını yenileyene ya da yaptırana kadar da otoparkta tutulur. Sigortası güncellenen araç, otoparktan alınırken çıkacak park ve çekici ücreti de sürücüden talep edilir.
Bütün bu sorunlardan uzak kalmak ve aracınız yanında bütçenizi de korumak istiyorsanız; trafiğe çıkmadan önce Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır? yazımızı mutlaka okumalısınız.
Neden Trafik Sigortası Yaptırılmalıdır?
Trafik Sigortası, aracınızın ve sizin güvenliğiniz yanında üçüncü kişilerin mağduriyet yaşamaması adına da hizmet veren bir sigorta türüdür. Poliçe kapsamında, kazada yaralanan kişilerin tıbbi malzeme ve tedavi masrafları gibi durumlar da değerlendirilmektedir. Her şeyden önce zorunlu olan ve yaptırılmadığı zaman ceza uygulanan trafik sigortası, pek çok kolaylık ve avantajı da beraberinde getirmektedir.
Zorunlu trafik sigortası yaptırmak için sayısız neden sayılabilir. Bu nedenler içinde öne çıkan başlıklar şu şekilde sıralanmaktadır:
- Olası bir kaza sonrası oluşan tüm hasarlar sigorta tarafından, teminatlar kapsamında karşılanır.
- Kazaya karışan üçüncü kişilerin hasarları ya da yaralanma sonucu oluşacak tedavi ve tıbbi malzeme giderleri, sigorta kapsamına girer.
- Çevrede bulunan konut ya da iş yerlerine verilen hasarlar poliçe dâhilinde giderilir.
- Kusur oranlarına göre prim ödemeleri değişmekle birlikte, tamamen kusurlu olunan durumlarda dahi sigorta avantajlarından yararlanılır.
- Kaza sonucu oluşabilecek maluliyet durumları için tazminat ödemesi yapılır.
- Sigortalının kaza sonrası dâhil olabileceği mahkeme giderleri sigorta tarafından ödenir.
Tüm bu nedenlerden dolayı Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmak çok önemlidir. Üstelik yaptırılmaması durumunda uygulanacak cezalar, hem bütçeyi sarsacak hem de trafiğin sağlıklı akışını engelleyecektir.
Ücretsiz Trafik Sigortası sorgulaması yapmak için başvuru formunu hemen doldurabilirsiniz.