Ülkemizde trafik cezaları, sık sık tartışma konusu olan ve merak edilen durumlardan biridir. Pek çok kişi, cezaları ve bedellerini yeterli ölçüde caydırır bulurken; kimileri trafik cezaları için ödenen tutarları, fahiş bulmaktadır.
Bunun yanında her geçen gün artan trafik cezası oranları da dikkatli sürüş ve güvenliği trafiğe olanak sağlamaktadır. 2020 yılı verilerine göre ceza oranlarında, yaklaşık olarak % 23,73 oranında artış olmuştur.
Hazırladığımız bu içerikte; trafik kurallarına uymayan sürücüleri bekleyen ceza fiyatlarının 2020 düzenlemesini, kesilen cezaları sorgulama ve ödeme aşamalarını, son olarak trafik sigortasının yaptırılmadığı durumlar için oluşan ceza durumlarını sizler için derledik.
Trafik Cezaları 2020 Fiyatları Ne Kadar?
İçinde bulunduğumuz 2020 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü denetimde belirlenen ve en çok meydana gelen trafik cezaları ve bu cezaların bedelleri şu şekilde açıklanabilir:
- Alkollü araç kullanmak: Hususi araç sahiplerinin 0.50 promil üzerinde alkollü olarak araç kullanmasının cezası 1.128 TL’dir. Bunun yanında ilk kez ceza aldıktan sonra 5 yıl içinde tekrar alkollü olarak araç kullanılırsa, kesilen ceza 1.539 TL olacaktır. Bu durum üçüncü defa yinelenirse ceza tutarı 2.473 TL’ye çıkacaktır. İlk kez alkollü olarak trafiğe çıkan ve ceza alan sürücülerin ehliyetine 6 ay, ikinci defa yakalananlara 2 yıl, 3 ve daha fazla alkollü araç kullanmaktan ceza alan sürücülerin ehliyetine 5 yıllığına el konulmaktadır.
- Alkolmetreye üflemeyi reddetme: Ülkemizde alkolmetreyi üflemeyi reddeden sürücülere 3.516 TL tutarında ceza kesilir.
- Uyuşturucu ya da uyarıcı herhangi bir maddenin etkisindeyken araç kullanmak: Uyuşturucu madde kullanımı sonrası araç kullanmanın cezası 6.333 TL’dir. Buna ek olarak ceza alan sürücünün ehliyetlerine 5 yıllığına el konulmaktadır. Ayrıca kanunlara göre Türkiye’de uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanmak yasak olması nedeniyle sürücü hakkında hukuki süreç de başlatılacaktır.
- Hız sınırını aşmak: Ülkemizde hız sınırını aşmanın cezası, aşım oranına göre belirlenir. Araç sürücüsü, hız sınırını %10’dan %30’a kadar aştıysa 288 TL, %30’dan %50’ye kadar aştıysa 598 TL, %50’den fazla aştıyaca 1.228 TL para cezası ile karşılaşır.
- Kırmızı ışık kuralına uymamak: Kırmızı ışıkta durmayan ve kuralı ihlal eden sürücülere 288 TL tutarında ceza kesilir. Bu kurala ihla, bir yılda 3 kere tekrar edilirse 30 gün, 6 defa tekrar edilirse 45 gün, 9 defa tekrar edilirse 90 gün sürücü trafikten men edilmektedir.
- Trafik işaretlerine zarar vermek: Ülkemizde trafik işaret ve levhalarına zarar vermenin cezası 598 TL olarak belirlenmiştir.
- Emniyet şeridi cezası: Emniyet şeridini kullanan sürücülerin 1.228 TL tutarında ceza ödemesi yapması gerekir.
- Yola çöp atmak ya da trafiği engellemek: Trafiğin düzenini bozacak hal ve hareketlerde bulunmak ya da çevreye çöp atarak kirliliğe neden olmanın cezası ise 132 TL’dir.
- Hatalı park – Engelli park yerine park: Hatalı park eden sürücü için kesilen ceza tutarı, 132 TL iken; engelli park yerine park etmenin cezası 267 TL olarak belirlenmiştir.
Trafik cezalarının yanında trafikte belirlenen kurallara uymayan sürücülere trafik cezası puanı uygulanmaktadır. Bir yıl içinde en az 100 ceza puanı alan sürücülerin ehliyetlerine 2 aylık süre boyunda el konulur.
Trafik sigortası fiyatlarını öğrenmek için 2020 Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadar Belirlendi? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Trafik Ceza Puanı Nedir?
Trafik ceza puanı; Karayolları Trafik Kanunu kapsamında uygulanan kuralları ihlal eden sürücülere, uygulanan cezaya dair yönetmeliklere göre düzenlenen puanı ifade eder.
Trafik cezalarının uygulanmaya başladığı tarih itibariyle 1 yıl içinde 100 ceza puanı alan sürücüler, trafikten uzaklaştırılır ve ehliyetlerine 2 ay süreyle el konur. Aynı zamanda bu sürücüler, belirli bir eğitime de tabi tutulmaktadır. Eğer araç kullanıcı, 2 aylık süreyi tamamladıktan sonra yine 100 ceza puanını doldurursa; bu defa ehliyeti 4 aylığına alınacaktır. Bunun yanında, aynı yıl içinde üçüncü defa 100 puan tamamlanırsa, sürücünün ehliyeti iptal edilir.
En Yüksek ve En Düşük Trafik Cezaları Nasıldır?
Araç sahiplerinin en çok merak ettiği konulardan biri de trafik cezalarının en düşük ve en yüksek olanlarıdır. 2020 yılına göre en yüksek ve en düşük trafik cezası tutarları şu şekildedir:
En yüksek trafik cezaları;
- Geçici belgesini basmak ve araç sahibine vermek üzere yetkilendirilen kişinin kanunlara aykırı davranması: 20 bin 918 TL
- Yetkisiz plaka dağıtmak: 12 bin 258 TL
- Sahte plaka kullanımı: 6 bin 129 TL
En düşük trafik cezaları;
- Yolcu taşıma sınırını aşmak: 104 TL
- Otobüs, tramvay ya da taksi duraklarına hatalı park veya beklemek: 132 TL
- Takip mesafesini ihlal etmek: 132 TL
Trafik Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır?
Trafik cezası sorgulaması yapmak için E – Devlet sistemi ya da Emniyet Genel Müdürlüğü’nün web sitesi kullanılabilir.
- Plaka üzerinden trafik cezası sorgulaması yapmak için E – Devlet sistemine giriş yapmak gerekmektedir. Bu sistem üzerinden arama butonuna “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” yazarak, sorgulama sayfasına ulaşılabilir. Sayfa üzerinde, plakasını girdiğiniz araca ait 1 yıllık ceza geçmişini ve aktif cezaları görebilirsiniz.
- Bunun yanında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün web sitesi üzerinde yer alan “İşlemler” sayfasından trafik cezası sorgulama işlemlerini kolayca yapabilirsiniz.
Tramer sorgulaması hakkında bilgi almak için Tramer Sorgulaması Nasıl Yapılır? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Trafik Ceza Maddeleri Nelerdir?
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen trafik ceza maddeleri, kapsamlı ve detaylı olarak açıklanmaktadır. Trafik ceza maddeleri içinde önemli olan ve sık aranan başlıca maddeler şu şekilde sıralanabilir:
- 34/a Muayenesiz araçla trafiğe çıkmak: 288 TL
- 36/3-a Ehliyetsiz araç kullanmak: 2.473 TL
- 46/2-c Trafiği tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirmek: 288 TL
- 48/5 Hususi otomobili 0.50 promil üzeri alkollü olarak kullanmak: 1.228 TL
- 51/2-a Hız sınırını %10’dan %30’a çıkarmak: 288 TL
- 61/1-a-b-c-d-e-f-g-h-ı-j-k-l-m-n-o Hatalı park etmek: 132 TL
- 73/c Seyir halinde cep telefonu ya da benzer cihaz kullanmak: 288 TL
- 74/a Geçiş üstünlüğü yayalara ait alanlarda durarak geçiş hakkı vermemek: 598 TL
- 78/1-a Emniyet kemeri kullanmamak: 132 TL
- 91 Zorunlu trafik sigortası yaptırmamak: 132 TL
Trafik Ceza Ödeme Nasıl Yapılır?
Trafik cezası ödeme işlemleri, pek çok farklı yol üzerinden yapılabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ödeme rahatlıkla gerçekleşebilrmektedir. Ödeme yapabilmek için araç sahibinin kimlik numarasını ve araç plana bilgilerini girmesi yeterli olmaktadır. Bunun dışında trafik cezası ödemesi yapılabilen yerler şu şekildedir:
- Banka ve PTT aracılığıyla trafik cezası ödenebilir. Bu kurumların şubelerine giderek, TC kimlik numarası ile ödeme yapılabilir. Aynı şekilde, sizin yerinize başkası da cezanızı bu kurumlar üzerinden ödeyebilmektedir.
- Vergi dairesinden trafik cezası ödemesi yapılabilir. Bunun için size en yakın konumdaki vergi dairesine gitmeniz ve kimlik numarası ile işlem yapmanız yeterlidir. İşlem tamamlandıktan sonra ödemeyi yaptığınıza dair makbuz almayı ihmal etmeyin.
- İnternetten trafik cezası hızlı ve pratik bir şekilde ödenmektedir. Kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen bu yöntem Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sitesi üzerinden ya da anlaşmalı bankalardan birinin internet bankacılığı aracılığıyla uygulanabilir.
Trafik sigortası yaptırabileceğiniz sigorta şirketlerini öğrenmek için Trafik Sigortası Yapan Şirketler Hangileri? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Var Mı?
Trafik sigortası, trafiğe çıkacak tüm kara taşıtlarının yaptırması zorunlu olan bir araç sigortasıdır. Olası kaza durumlarından sonra sigortalı aracın karşı tarafta neden olduğu hasarları güvence altına alan bu sigorta ürünü, yaptırılmadığı durumlarda cezai işlem uygulanır.
Trafik sigortası yaptırmamanın cezası, Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen bedeller üzerinden belirlenir ve her yıl için farklı bedellerde hesaplanabilir. Bu sigorta ürününü yaptırmamanın yanında düzenli olarak yenilememenin de ciddi yaptırımları bulunmaktadır. Araç sahipleri, poliçe yenilemek için var olan poliçenin bitmesini beklemek zorunda değildir. Gelecek dönem için trafik sigortası poliçesi, araç sahibinin istediği her an başlatılabilir. Burada dikkat edilecek nokta, poliçe bitiş dönemini geçirmemektir.
2020 yılı için yapılan düzenlemelerden sonra zorunlu trafik sigortası yaptırmamanın cezası 132 TL olarak belirlenmiştir. Ceza kesilen araç sahipleri, para cezasını ilk 15 gün içinde ve peşin olarak ödediklerinde % 25 indirim alabilirler ve ceza tutarını 99 TL’ye düşürebilirler.
Trafik sigortası yaptırmamanın cezasına dair tüm detaylara Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Var Mı? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Trafik Sigortası Süresi Geçerse Ne Olur?
Zorunlu trafik sigortası poliçesi, süresi dolmadan yenilenmelidir. Poliçe süresi geçerse, tıpkı sigorta yaptırılmadığı zaman olduğu gibi cezai işlem uygulanmaktadır. Bu nedenle araç sahipleri tarafından poliçe başlangıç ve bitiş zamanları iyi bilinmeli, düzenli takip edilmelidir.
Sigortalı araç sahipleri, trafik sigortası poliçesini başlatsalar da yenileme dönemlerine çok fazla dikkat etmez. Bu yüzden bitiş tarihleri genellikle gözden kaçırılır. Ancak trafik sigortası poliçesini yenilemek de zorunludur. Aktif olmayan ya da zamanı geçmiş sigorta poliçesi ile trafiğe çıkan araçlar, keşfedilmesi halinde ceza alacaklardır. Bu cezalar, para veya trafikten men cezası şeklinde uygulanabilir.
Trafiğe çıkacak her aracın mutlaka trafik sigortası poliçesi olmalıdır. Trafik sigortası olmayan ya da yenilemesi yapılmamış araçlar, trafikte yakalandıklarında araç sahiplerine ciddi yaptırımlar uygulanır. Trafik sigortası yaptırmamanın sonuçları hakkında bilgi almak ya da en iyi trafik poliçesini satın almak için Sigorta Dünyası oto uzmanlarına ulaşabilirsiniz.
Trafik sigortasının gecikmesi halinde oluşan durumlarıTrafik Sigortası Geç Yapılırsa – Süresi Geçerse Ne Olur? Yazımızda bulabilirsiniz.
Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?
Zorunlu trafik sigortası, tüm kara taşıtları için yaptırılması zorunlu bir araç sigortası ürünüdür. Bu yüzden araç sahipleri tarafından nasıl yapılması gerektiğini öğrenmek ve kurallara uygun olarak satın almak çok önemlidir. Yaptırılmadığı durumlar için araç sahipleri, farklı şekillerde cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktadır.
Trafik sigortası başlatmış araç sahipleri, var olan poliçe bilgilerine E – Devlet sistemi üzerinden öğrenebilirler. Sistem üzerinden sorgulama yaparak, sadece ver alan poliçe bilgilerine Sigorta Bilgi Merkezi sayfasından ulaşılabilir. Bunun yanında yeni bir poliçe başlatmak isteyen araç sahipleri, trafik sigortası ürünü sunan sigorta şirketlerine başvuru yapabilirler.
Sigorta Dünyası ise tüm trafik sigortası şirketlerini karşılaştırabileceğiniz ve en uygun teklifi alabileceğiniz bir platformdur. Web sitemizden beraber çalıştığımız 17 farklı sigorta şirketinin trafik sigortası tekliflerini karşılaştırabilir ve istediğiniz şirketi seçerek poliçe satın alabilirsiniz. Bunun için ücretsiz başvuru formu doldurarak teklif alabilir ya da 7 / 24 çağrı merkezimizi arayarak oto uzmanlarımızla birlikte işlem başlatabilirsiniz.
Ücretsiz Zorunlu Trafik Sigortası sorgulaması yapmak için hemen başvuru formunu doldurun.