Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK’lı kişilerin özel hastanelerden yararlanmalarını sağlayan sigorta türüdür. Bu sigorta ile SGK’lı kişiler anlaşmalı özel hastanelerde herhangi bir fark ücreti ödemeden tedavi olabilirler.
Geniş tedavi seçenekleri ile son yıllarda sıklıkla tercih edilen bu sigorta hakkındaysa çok fazla şey bilinmemektedir. Bu yüzden tamamlayıcı sağlık sigortası seçmeden önce bilinmesi gereken noktalara dikkat etmeniz yararınıza olacaktır.
En önemli bilgileri belirttiğimiz yazımızı okumaya devam ederek en iyi sağlık poliçesini oluşturabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Seçmeden Önce Bilmeniz Gereken 14 Madde
Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmaya karar verdiniz ve sigortanızı yapacak bir sigorta şirketi arıyorsanız bu noktada bilmeniz gereken ilk şeyin sigorta şirketleri arasında herhangi bir karşılaştırma yapmadan asla sigorta yaptırmamanız olduğudur. Çünkü sigorta şirketleri tarafından farklı fiyatlar çıkarılmaktadır ve bu fiyat değişiklikleri poliçenin içeriğine mutlaka yansıtılmaktadır.
Adaylar kendilerine en uygun tamamlayıcı sağlık sigortasını tercih edebilmeleri için aşağıda belirteceğimiz 14 maddeyi göz önünde bulundurmalıdırlar.
Sağlık ihtiyacınız doğrultusunda tamamlayıcı sağlık sigortasını seçmek için öncelikli olarak sigorta şirketleri hakkında şu konuları temel alarak yaklaşmalısınız.
1- Sigortaya Alınacak Kişi Sayısı
Sigorta yaptırmak istiyorsanız, ailenizin de uygun fiyatlarla sigortadan yararlanmasını sağlayabilirsiniz. Sigorta seçmeden önce bu konuyu bilmeniz fiyat açısından önem taşımaktadır. Çünkü kişiler için ayrı ayrı poliçe hazırlamak oldukça masraflı olacaktır. Ancak çoğu sigorta şirketinin sunduğu aile indiriminden yararlanılması halinde, ailedeki kişiler için tek bir poliçe hazırlanabilmekte ve böylece masraf ciddi oranlarda düşürülmektedir.
Detaylı bilgi için: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar, Kimlere Yapılır?Yazısına göz atabilirsiniz.
2- Yaş Sınırı
Sigorta kapsamında yaş sınırının ne olduğunu öğrenmeniz gerekir. Çoğu sigorta şirketi 18 ile 49 yaş arasına sigorta yapmaktadır. Ancak poliçe yenilemeleri ise üst yaş 60’a kadar çıkabilmektedir. Ayrıca sigortaya erken yaşlarda giriş yapmanız prim bedellerinizin düşük olması için önemlidir. Orta ve yüksek yaşlar daha fazla risk barındırdığı için sigorta şirketleri tarafından bu kişilere dönük yüksek prim bedelleri çıkarılabilmektedir.
Merak ettiğiniz durumlar için: Neden Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yaptırmalıyız?İçeriğine göz atabilirsiniz.
3- Teminat Seçimi
Tamamlayıcı sağlık sigortası iki ana teminat sunmaktadır. Bu teminatlar ayakta tedavi teminatı ve yatarak tedavi teminatını içermektedir.
Ayakta tedavi teminatı, hastanede yatışı gerektirmeyen durumları içermektedir. Böylece; muayene, tahlil, tetkik, yanık tedavisi, çıkık kırık tedavisi, aşı, pansuman, röntgen, kan alma vb. tedaviler uygulanmaktadır.
Diğer tedavi ise yatarak tedavi teminatıdır. Bu tedavide de ameliyat, ameliyat sonrası, yoğun bakım masrafları, oda tahsisi, refakatçi ve yemek masrafları, tıbbi cihaz temini, diyaliz, radyoterapi, kemoterapi gibi tedaviler karşılanmaktadır. Yatarak tedavi limiti bulunmamaktadır. Ancak ayakta tedavi için bazı sigorta şirketleri kullanım hakkı sınırı koymaktadırlar. Genelde 6 ile 10 arasında değişen bu sınır hakkında da bilgi sahibi olmanız yararlı olacaktır. Ayrıca teminatların hangi durumlarda geçerli olduğunu ve teminat limitlerinin ne kadar olduğu yine sigorta şirketlerine göre değişkenlik gösterdiği için bu noktalarından öğrenilmesi gerekmektedir.
Detaylı bilgi için: Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının Önemli Teminatlarıiçeriğine devam edebilirsiniz.
4- Bekleme Süresi
Çoğu sigorta şirketi, kişiye sigorta yapmadan önce mevcut sağlık durumunu anlamak açısından bekleme süresi koymaktadır. Bekleme süresi boyunca eğer kişide bir hastalık oluşursa, bu durum sigortasını belirleyecektir. Ancak bekleme süresi istemeyen sigorta şirketleri de bulunmaktadır. Bu yüzden onlara yönelmeniz daha iyi olabilir.
Detaylı bilgi için: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Bekleme Süresi yazısına devam edebilirsiniz.
5- Anlaşmalı Hastane Ağı
Tamamlayıcı sağlık sigortası, anlaşmalı özel hastanelerde geçerlidir. Dolayısıyla sigortanın anlaşma sağlamadığı bir hastanede tedavi olunması halinde sigorta ya masrafı hiç karşılamamakta ya da sigortalının katılım payı ile karşılayabilmektedir. Bu duruma dikkat edilmesi, sigortalı kişinin anlaşmalı ağları bilmesi açısından önem taşımaktadır. Ağı geniş olan bir sigortanın iyi bir hizmet verdiği de söylenebilir.
Anlaşmalı hastaneler hakkında bilgi almak için: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Anlaşmalı Hastaneler Ve Kurumlariçeriğine göz atabilirsiniz.
6- Ömür Boyu Yenileme Hakkı
Sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte, eğer 3 yıl üst üste herhangi bir kaza ya da hastalık oluşmaz ise poliçeyi ömür boyu yenileme garantisi verilmektedir. Böylece bir dahaki poliçe yenilemeleriniz için kaygıya düşmeniz gerekmemektedir.
7- Hasarsızlık İndirimi
Sigorta yılı içerisinde herhangi bir kaza ya da hastalık oluşmamışsa, poliçe yenilerken hasarsızlık indiriminden yararlanabilirsiniz. Hasarsızlık indirimi için hastalığın ya da kazanın küçüklüğü ile büyüklüğü dikkate alınmamaktadır. Bu yüzden hastaneye gitmenizi gerektirmeyen durumlarda, özel hastanelere gitmemeniz poliçe yenilemesi sırasında sizin yararınıza olacaktır.
Uzman yorumları hakkında bilgi almak için: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yaptırmak İsteyenlere 9 Önemli Yorum yazısına göz atabilirsiniz.
8- Özel Şartlara Dikkat Edin
Bazı sigorta şirketleri, poliçenin işleyişine dair özel şartlar koyabilmektedir. Eğer baktığınız sigorta şirketi de özel şartlar istiyorsa, bu şartları detaylı olarak öğrenmelisiniz.
9- Doğum Teminatını Öğrenin
Hamile olmanız halinde de tamamlayıcı sağlık sigortası sayesinde özel hastanelerde gebelik kontrol ve doğum masraflarını karşılayabilirsiniz. Doğum teminatının sigorta şirketleri tarafından nasıl sunulduğunu ve hangi içeriğe sahip olduğunun önceden bilinmesi önem taşımaktadır. Genelde doğum teminatı, poliçenin başlamasından itibaren 12 aylık bir bekleme süresini içermektedir. Ancak bazı sigorta şirketleri bu bekleme süresi koşulunu şart koşmamaktadır. Doğum teminatı kapsamında; gebelik rutin kontrolleri, normal ya da sezaryen doğum ve doğum sonrası ilk muayene gibi güvenceler verilmektedir. Uygun olanı bulmak için böyle bir teminatın olduğunun farkında olmalısınız.
Detaylı bilgi için: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Paketiyazısını okuyabilirsiniz.
10- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, Özel Sağlık Sigortası ya da Hayat Sigortası Değildir
Tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında bilinmesi gereken en önemli konulardan birisi özel sağlık sigortası ya da hayat sigortası olmadığıdır. Özel sağlık sigortası, genelde hiçbir sağlık güvencesi olmayan kişiler tarafından yapılan ve ayakta teminat ile yatarak tedavi teminatlarını sınırsız olarak kullanma imkânı sunan sigorta türüdür. Ayrıca SGK ile anlaşmalı özel hastaneler ile değil geniş bir ağa sahip özel hastane ağına sahiptir. Ancak özel sağlık sigortasının fiyatları yüksek olduğu için, SGK güvencesinin olması durumunda, sunulan teminatların aynı olması sebebiyle tamamlayıcı sağlık sigortası seçmek daha yerinde olacaktır. Diğer bir nokta ise hayat sigortası sadece kazaya bağlı sebepler nedeniyle sigortalı kişiye tazminat ödemesi yapmaktadır. Bir başka deyişle sigortalı kişinin kazaya bağlı sebepler neticesinde vefatı ya da yaralanması halinde yakınlarına ya da kendisine ekonomik zorluk yaşamaması için maddi destek sunulmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası, sadece hastane masraflarını karşılamaktadır.
Şirketler hakkında bilgi almak için: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yapan Şirketler Hangileridir? İçeriğine göz atabilirsiniz.
11- Prim Ödemelerinizi Düzenli Olarak Yapın
Tamamlayıcı sağlık sigortası faal olarak prim ödemelerinin düzenli olarak yapılması ile geçerlilik kazanmaktadır. Eğer prim ödemelerinizi aksatır ya da yapmazsanız poliçeniz de iptal edilecektir. Bu durumda sigortadan yararlanmak için prim ödemeleri aksatılmamalıdır. Ayrıca poliçe bedeli tek seferde ödendiğinde ciddi oranlarda indirimlerden de yararlanabilirsiniz.
Önemli durumları öğrenmek için: Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının 4 Önemli Faydasıiçeriğine göz atabilirsiniz.
12- Ek Sözleşme Yoksa Sigorta Sadece Adınıza Yapılır
Sigortadan yararlanabilecek kişi, eğer ek sözleşme yoksa sadece sigortalı olmaktadır. Poliçede belirtilmeyen aile yakınları için de durum yine aynıdır. Yani sigortalı kişi, adına düzenlenmiş poliçe yoksa çocuğunun da özel hastanelerde tedavi olmasını sağlayamaz. Bu durumlarda mağduriyet olmaması için sigortanın kişiye özel yapıldığının bilinmesi önemlidir.
Detaylı bilgi için: Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını Nasıl Kullanırım?İçeriğine göz atabilirsiniz.
13- Diş ve Cerrahi Estetik Gibi Durumları Karşılar mı?
Sigorta hakkında bilinmesi gereken bir diğer durum da diş tedavisi ve estetik gibi operasyonları kapsamadığıdır. Trafik kazası gibi nedenler ile diş ya da çenede oluşacak ufak hasarları gidermek adına diş tedavisi ya da estetik cerrahi uygulansa da kişisel sebeplerden ötürü oluşacak tedaviler sigorta kapsamı dışında kalmaktadır.
14- Vergi İndiriminden Yararlanabilirsiniz
Tamamlayıcı sağlık sigortası sayesinde, yüzde 15’e varan vergi indirimlerinden yararlanabilirsiniz. Bunun için çalıştığınız kuruma poliçenizi ibraz etmeniz yeterli olacaktır. Vergi indirimi otomatik olarak size yansıtılacaktır.
Detaylı bilgi almak için: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Nedir?Yazısından bilgi alabilirsiniz.
Tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında uzmanlardan bilgi almak için Sigorta Dünyası ekibiyle iletişime geçebilirsiniz. Merak ettiğiniz soruların cevaplarını detaylı olarak sağlık uzmanlarından almanız size avantaj sağlar.