Son zamanlarda özel hastanelerde tedavi istekleri arttığı için bu konuda kişilere daha ekonomik bir şekilde tedavi olmalarını sağlayacak sigortalar geliştirilmektedir. SGK’lı kişiler fark ücreti ödeyerek özel hastanelerde tedavi olabilmelerine karşılık ödedikleri fark ücretlerinin yüksek olması yüzünden, tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmaları halinde fark ücreti ödemen tedavi olabilmektedir. Ancak tamamlayıcı sağlık sigortası her ne kadar avantajlı bir sigorta türü olsa da hâlâ geniş kesimler tarafından bilinmemektedir. Bu yüzden tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında bilinmeyenlerin ya da yanlış bilinenlerden bahsetmek yararlı olacaktır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?
SGK’lı kişilerin özel hastaneden yararlanmalarını sağlayan sigorta türüne tamamlayıcı sağlık sigortası denilmektedir. Bilindiği üzere SGK’lı kişiler özel hastanede tedavi olmaları halinde fark ücreti ödemektedirler. Özel hastanelerin fiyatlarının yüksek olması yüzünden bu durum ekonomik açıdan zorluklar yaratabilmektedir. Bu durumun önüne geçmek adına SGK’lı kişiler tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilirler. Böylece hiçbir fark ücreti ödemelerine gerek kalmadan tedavilerini olabilmektedirler.
Her Türkiye vatandaşı ve SGK’lı olan kimsenin yaptırabileceği tamamlayıcı sağlık sigortasıiçinse yaş sınırı 60 olarak belirlenmiştir. Yaş sınırı sigorta şirketlerine göre farklılık göstermektedir. 60 yaş üzeri sağlık sigortası için uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
Poliçe şartları hakkında bilgi almak için:Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Poliçesi Genel Şartlarıyazısına göz atabilirsiniz.
Kimler Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yaptırabilir?
Türkiye vatandaşı olan en fazla 60 yaşında olan ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan herkes istediği sigorta şirketinden tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilir. Ayrıca 18 yaş altı kimseler de eğer anne ya da babaları SGK’lı ise aile paketi kapsamında sigortaya dâhil edilebilmektedir.
Detaylı bilgi almak için: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar, Kimlere Yapılır?Yazısını okuyabilirsiniz.
Niçin Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yaptırmalıyım?
Özel hastanelerin sunmuş oldukları tedavi hizmetinden yararlanmak istiyorsanız ve oluşan masraflarının tamamının karşılanmasını talep ediyorsanız tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. Sigortadan yararlanmak için herhangi bir bekleme süresi bulunmamaktadır. Prim ödemesi ile birlikte sigorta başladığı için başlar başlamaz sigortadan yararlanabilirsiniz.
Tamamlayıcı sağlık sigortası yaş sınırı yazısına göz atarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Ne Sunmaktadır?
Özel hastanelerde tedavi masraflarını karşılayan tamamlayıcı sağlık sigortasının teminatları iki ana başlıkta toplanmaktadır;
- Yatarak tedavi teminatı; hastanede yatış gerektiren her türlü durum; ameliyat, ameliyat sonrası, yoğun bakım giderleri, tıbbi cihaz temini, suni uzuv takılması, oda tahsisi, refakatçi ve yemek masrafları sigorta kapsamında karşılanmaktadır. Ayrıca yatarak tedavi sırasında herhangi bir masraf için ücret talebi edilmemektedir.
- Ayakta tedavi teminatı; yılda 6 kez kullanabileceğiniz bu teminat ile fizik tedavi, radyoloji, kemoterapi, diyaliz, pansuman, aşı, kırık çıkık tedavisi, tahlil, tetkik gibi muayeneleri alabilirsiniz.
Bu teminatlardan dilerseniz sadece yatarak tedavi teminatını seçebilirsiniz. Böylece prim ödemelerinde ciddi oranlarda indirimden yararlanabilirsiniz.
Uzman yorumlarını merak eden adaylar: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yaptırmak İsteyenlere 9 Önemli Yorumyazısına göz atabilir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Zorunlu Mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası isteğe bağlı olarak yapılmaktadır. Amaç kişilerin özel hastanelerden faydalanmaları halinde herhangi bir ücret ödemeden, kısa sürede sağlıklarına kavuşmalarıdır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile Özel Sağlık Sigortası Arasında Fark Var Mıdır?
- Tamamlayıcı sağlık sigortası ile özel sağlık sigortası arasında içerik olarak herhangi bir fark bulunmamaktadır. Özel sağlık sigortasının teminatları ve imkânları tamamlayıcı sağlık sigortası için de geçerlidir. Ancak tamamlayıcı sağlık sigortası için SGK’lı olma şartı bulunmaktadır.
- Özel sağlık sigortalarında tedavi olacağınız hastaneleri seçebilirken, tamamlayıcı sağlık sigortasında sadece SGK anlaşması bulunan özel hastaneleri kullanabilirsiniz.
- Tamamlayıcı sağlık sigortası sadece Türkiye’de geçerlidir, özel sağlık sigortası ise ek teminatlar ile yurt dışında da geçerli olabilmektedir.
- Özel sağlık sigortalarında katılım payı isteğe bağlı olarak belirlenmektedir. Eğer katılım payı yüksek olursa sigortaya ödenen meblağ da bir o kadar yüksek olmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortasında ise hastane masraflarının tamamını sigorta şirketi ile SGK karşılamaktadır. Ayakta tedavi limiti, özel sağlık sigortasında sınırsız olabilirken, tamamlayıcı sağlık sigortasında 6 ile kısıtlanmıştır.
- Fakat SGK’lı olan kişilerin özel sağlık sigortası yaptırmak yerine tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmaları kendileri açısından çok daha avantajlı olacaktır. Çünkü özel sağlık sigortaları oldukça yüksek fiyatlarda olabilirken, tamamlayıcı sağlık sigortalarının prim ödemeleri fazlasıyla düşüktür.
Detaylı bilgi almak isteyen adaylar: Özel Sağlık Sigortası İle Tamamlayıcı Sağlık Arasındaki Farklar yazısına göz atabilir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile Hayat Sigortası Arasında Fark Var mıdır?
Tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında bilinmeyen bir diğer konu, hayat sigortası ile karıştırılmasıdır. Hayat sigortası kaza durumları karşısında sigortalıya tazminat ödemesi yapan sigorta türüdür. Vefatı halinde ise yakınlarına tazminat ödemesi yapar. Eğer yaralanma söz konusu ise tazminat ödemesini hastane masraflarını karşılamak üzerine kurar ancak sadece kaza durumlarında geçerli olduğu için sağlık sigortası kapsamında sunulan röntgen, tahlil, tetkik, hastalık vb. durumlarda geçerli değildir. Bu yüzden hayat sigortası, sağlık sigortalarından farklı bir şekilde değerlendirilmelidir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortasında Hiç Ücret Ödenmez Mi?
Tamamlayıcı sağlık sigortasında fark ücreti ödenmemektedir. Sadece zorunlu olarak ödenmesi gereken ve 15 Türk Lirası tutarında olan katılım payı ödenmektedir. Bunun dışında anlaşmalı hastanelerde yapılacak tedavilerde ücret talep edilmemektedir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Her Hastanede Geçerli Mi?
Özel sağlık sigortası gibi geniş bir özel hastane ağına sahip değildir. Ancak SGK anlaşması bulunan özel hastanelerde tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanılabilmektedir.
Anlaşmalı kurumlar hakkında bilgi almak için: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Anlaşmalı Hastaneler Ve Kurumlar içeriğine göz atabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kapsamında Sadece Hastane Masrafları Mı Karşılanır?
Tamamlayıcı sağlık sigortası sahibiyseniz, sadece hastalık durumlarında hastaneden yararlanmakla kalmazsınız. Ayrıca sigorta şirketlerine göre farklılık göstermekle birlikte sunulan ek hizmetlerden de yararlanabilirsiniz.
Ek hizmetler kapsamında;
- Ambulans hizmeti; acil yardıma gerek duyduğunuzda Türkiye sınırları içerisinde nerede olduğuna bakılmaksızın ilk yardım müdahalesi yapılıp en yakın sağlık kuruluşuna nakil sağlanır.
- Diş sağlığı paketi; dişleriniz için uygun indirimler ile tedavi ve müdahalelerden yararlanabilirsiniz.
- Kadın sağlığı; kadınların sağlıkları ile ilgili öneri ve yönlendirme almak için destek alabilirler.
- Çocuk sağlığı; çok sık hasta olan çocuklar için ilgili sağlık kuruluşundaki doktorlardan yardım ve destek alabilirsiniz.
- Yeni doğan danışma; heyecanla beklenen bebeğin doğumu neticesinde onun sağlığı ile ilgili sorular yetkili doktorlar tarafından cevaplanmaktadır.
Hizmet sınırları her sigorta şirketine göre farklılık gösterebilir. Bu yüzden sigorta şirketinden, poliçeniz hazırlanmadan önce detaylı destek alabilirsiniz.
Hesaplama adımlarını öğrenmek için: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Hesaplama Yolları Nelerdir? Yazısına göz atabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Hamilelik ve Tüp Bebek Tedavisi İçin Geçerli Mi?
Tamamlayıcı sağlık sigortasına ek olarak doğum teminatının seçilmesi ile hamilelik süresince ve doğum için hastane masrafları karşılanmaktadır. Doğum teminatı için sigorta şirketleri bekleme süresi şartı koşabilir, bu şirketlere göre farklılık gösterecektir. Ancak neredeyse tamamı doğum için normal ya da sezaryen doğum, doğum esnasında gerekiyorsa ameliyat masrafları, bebeğin il muayenesi, annenin doğum sonrası ilk muayenesi gibi güvenceler sunmaktadır.
Tüp bebek ise çoğu sigorta şirketi tarafından karşılanmasa da birkaç sigorta şirketi tarafından tüp bebek tedavisi giderleri karşılanmaktadır. İlgili hastanelerde dönemlik belirlenecek periyotlar şeklinde yapılması gerekmektedir.
Detaylı bilgi için: Sağlık Sigortasında Tüp Bebek Tedavisi Nedir, Neleri Kapsar? Yazısını okuyabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası İçin Prim Öder Miyim?
Tıpkı özel sağlık sigortası gibi tamamlayıcı sağlık sigortası için de prim ödemesi yapılması gerekmektedir. Prim ödemeleri yıllık olarak belirlenir ve sigortalının tercihine göre peşin ya da taksitler üzerinden gerçekleştirilir. Peşin olarak yapılan ödemelerde sigorta şirketlerinin çoğu makul oranlarda indirim sunarlar.
Prim bedelleri ise poliçenin başlayacağı tarihteki sigortalınınyaşı, hangi vade ile ödeneceği, mevcut sağlık durumu ve seçilen teminatlara göre belirlenmektedir. Örneğin genç bir yaşta sisteme giriş yapan, sağlık durumu iyi olan ve tek bir teminat seçen birisi için prim bedelleri oldukça düşük olacaktır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında detaylı bilgi almak için Sigorta Dünyası uzmanları ile iletişime geçebilirsiniz.