Sağlık sigortaları yaşamdaki belirsizliklerden hareketle giderek çoğalmakta ve insanların iyi tedavi yöntemleri istemeleri yüzünden pek çok alanda kullanılmaya başlamaktadır.
Sağlık sigortaları önceden sadece kaza ya da hastalık durumunda oluşan hasarları karşılarken, günümüzde gelişen teminatları ile hastalık ya da kaza gibi tatsız durumların dışında doğum gibi iyi hallerde de oluşacak masrafları karşılamaktadır.
Özel sağlık sigortasını tercih eden anne adayları öncelikle poliçe kapsamını merak etmektedirler. Poliçe kapsamına alınan teminatların neleri karşıladığını detaylı olarak araştırmaktadırlar.
Sizlere yardımcı olabilecek yazımızı okuyarak, hamilelik sigortası ve tüp bebek teminatı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Sağlık sigortası detaylarına ulaşmak için: Özel Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?İçeriğinden bilgi alabilirsiniz.
Sağlık Sigortası Nedir?
Yaşamda sağlıkla ilgili sorunların ne kadar başımıza gelmesini istemesek de pek çok durumda kaza ya da hastalık sonucunda sağlığımız bozulabilir. Böylesi durumlardan bir an önce çıkmak isteği ile hastane yardımı gerekir. Hastaneler ise gerekli koşullarda çalışmadığı yoğunluk olduğu ya da herkese yetmek için randevu saatleri içerisinde çalıştığından ötürü gerekli tedavileri genelde sağlayamazlar.
Sağlık sigortası anlaşmalı özel hastaneler ile böylesi kötü durumların bir an önce tedavi edilmesi ve geride kalması için güvenceler sunmaktadır. Bu kapsamda, oluşacak sağlık sorunları limit dâhilinde hastanelerde özenli bir şekilde ücretsiz olarak tedavi edilirler.
Sağlığını önemseyen kimselerin yaptırması gereken bu sigorta ile pek çok durum için teminat alabilirsiniz.
Detaylı bilgilere ulaşmak için: Özel Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar, Kimler Yararlanabilir?Yazısından detaylı bilgi alabilirsiniz.
Sağlık Sigortası Teminatları Nedir?
Sağlık sigortaları, şirketlere göre değişkenlik göstermekle birlikte temelde iki başlık üzerinden teminat sunarlar.
İlki ayakta tedavi, diğeri yatarak tedavi teminatıdır. Bu teminatlar kapsamında sigortalı olacak kişi istediği teminatları belirleyip kendi poliçesini hazırlayabilir.
Yatarak tedavi teminatları listesi yapılacak olursa;
- Ameliyat ve ameliyat sonrasında oluşan her türlü müdahalenin masrafları karşılanır. Ameliyathaneye giriş ve çıkış sürecini kapsayan bu teminat ameliyat durumunda gerekecek diğer tıbbi cihazların da temin edilmesi sürecini içerir.
- Yoğun bakım teminatı; yoğun bakım gerektiren durumlarda, doktorun talebi ile yoğun bakım ünitesinde geçirilen süredeki masrafların teminatı sağlanır. Yoğun bakımda kalma süreleri sigorta şirketlerine göre değişkenlik göstermektedir.
- Oda ve refakatçi masrafları; hastanede kalmayı gerektiren müdahalelerde hastanenin tahsis edeceği oda, yemek ve refakatçinin masrafları sigorta kapsamında karşılanır. Sigorta firmalarına göre odada kalış süresi limit kapsamında belirlenmektedir.
- Hastanede tedavi masrafları; ameliyatı gerektirmeyen ama hastanede yatmayı gerektiren durumlardaki oluşan masraflar sigorta limitleri dâhilinde karşılanır.
- Radyoterapi, diyaliz ve kemoterapi masrafları sigorta tarafından karşılanır. Özel tedavi gerektiren hastalıklar olan ilgili rahatsızlıklar ile limit kapsamında ve sigorta şirketi tarafından belirlenmiş birim miktarı üzerinden hastanelerde cihazların kullanılması ve kişinin tedavisinin sağlanması amaçlanır.
Ayakta tedavi yöntemleri ise hastanede yatışı gerektirmeyen, aşı, pansuman, teşhis, tahlil, muayene, ilaç temini gibi durumları karşılar. Sigorta firması tarafından belirlenecek yıllık tedavi yöntemleri üzerinden kaç kere kullanılacağı da poliçede belirtilir.
Doğru poliçe kapsamını tercih etmek için: En Kapsamlı Özel Sağlık Poliçesini Oluşturmanın 7 Basit Yoluiçeriğine göz atabilirsiniz.
Hamilelikte Sağlık Sigortası Olur mu?
Bazı sigorta şirketleri sağlık sigortasına ilave teminat ile doğum teminatı eklemektedirler. Bu teminatı kullanabilmeniz için sigorta başlangıç tarihinizden itibaren birkaç ay sonra gebe olmanız gerekmektedir. Neredeyse çoğu sigorta şirketinin sunduğu doğum teminatı için bir ön koşuldur bu. Fakat son zamanlarda bazı sigorta şirketleri hamilelik esnasında da sağlık raporlarına bakmak koşuluyla doğum için teminat vermektedir.
Bu durumda, hamilelikte sağlık sigortası ya da tamamlayıcı sağlık sigortası dâhilinde doğum teminatı yapılabilmektedir. Sağlık sigortasında doğum teminatı için genelde aranan şart sigorta tarihinde hamile olmamanız gerekir ve sigorta başlangıcından 12 ay sonra oluşacak gebelikler temel alınır. Ancak tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında birkaç sigorta firması doğum teminatı vermektedir. Bu şekilde doğum masraflarınızı sigortanın karşılamasını sağlayabilirsiniz.
ÖSS doğum hakkında detaylı bilgi almak için: Özel Sağlık Sigortası Doğum Paketi içeriğinden bilgi alabilirsiniz.
İki durumu da temel alarak doğum sigortası hakkında sıralama yapılacak olursa;
- Doğum teminatı olarak sigorta şirketleri olarak geçen sigorta kapsamı hamileyken de yapılabilmektedir.
- Hamilelik süresi boyunca doktor muayeneleri sigorta tarafından karşılanır.
- SGK’ya dâhil olan tüm gebelik testleri ve tahlillerine ek ücret ödenmez.
- Doğum esnasında talebe göre doğum tercihi,
- Doğum sonrasında tek kişilik odanın masrafının karşılanması,
- Doğum sonrasında sigorta kapsamında belirlenecek limit dâhilinde hastanede yatış,
- Vergi avantajı ile yararlanılabilecek yüzde 35 oranında devlet desteği
Sigorta şirketleri tarafından sunulan doğum teminatı olarak geçmektedir. Ancak buradaki bekleme sürelerinin ne kadar olduğunun bilinmesi gerekir. Daha önce belirtildiği gibi bazı sigorta şirketleri poliçe başlangıcından 12 ay sonra oluşan gebelik durumlarını poliçeye dâhil ederken birkaç firma da bekleme süresini geçersiz sayarak her koşulda teminat sunmaktadır.
Bu noktada, normal yollardan gebe kalmış kişiler için uygulanacak teminatlar sunuldu. Sigorta şirketlerinin neredeyse tamamı tüp bebek yöntemlerini teminat dışında tutmaktadır.
Tüp bebek yöntemi genelde sigorta şirketlerinin poliçelerinde şu ibareler ile teminat dışında tutulmaktadır;
- Kısırlık, kısırlığın tanısı ve tedavisi için yapılacak yöntemler,
- Tüp bebek, mikroenjeksiyon, spermiyogram, AMH vb. işlemlerin masrafları,
- Kısırlıkla birlikte gelişen adezyon, varikosel vb. hastalıkların ameliyatı için yapılan masraflar,
- Düşük ya da gebelik öncesi kontrol için yapılan tetkikler
Sigorta şirketlerinin neredeyse tamamı tarafından poliçe dışı olarak tutulmaktadır.
Sigorta şirketlerinin bu konuda teminat vermemeleri, ilgili tedavi yöntemlerinin uzun süreleri kapsayacak, masraflı süreçler olmaları kadar bu alana girmeleri halinde temin ettikleri tutarların üstünde işlem yapacaklarını düşünmeleri olarak belirlenebilir.
Merak edilen diğer durumlar için: Özel Sağlık Sigortasında Bilinmesi Gerekenler 11 Soruyazısına göz atabilirsiniz.
Sağlık Sigortasında Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Türkiye’de bir sigorta şirketi, Anadolu Sigorta tarafından tüp bebek teminatı tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında karşılanmaktadır. Adı geçen şirketten tüp bebek teminatını poliçenize ekletmek için şu şartları sağlamalısınız;
- Devlet hastanesi kurulundan normal yollar ile gebe kalınmadığına dair rapor almanız gerekmektedir.
- Rapor sigorta şirketi tarafından incelenerek doğruluğu halinde sigortaya ek teminat olarak dâhil edilir.
- SGK’ya dâhil olmalısınız.
- Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçeniz bulunmalı.
- SGK’nın tüp bebek masraflarını karşılama şartlarından hareketle tamamlayıcı sağlık sigortasının içinde yer alan tüp bebek teminatı sadece İstanbul’daki anlaşmalı hastanelerde kullanılmaktadır.
- Tamamlayıcı sağlık sigortanız yoksa, tüp bebek tedavi teminatı almak için öncelikle tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmanız gerekmektedir.
- Yılda bir (1) kez yapılacak tüp bebek tedavisi ile sigorta tarafından, oluşacak masraflar karşılanır.
Görüldüğü üzere sağlık sigortasına tüp bebek teminatı eklemek için öncelikli olarak iki şart aranmaktadır. İlki, tamamlayıcı sağlık sigortasına sahip olmak, diğeri de Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan tüp bebek desteği almak. SGK’dan tüp bebek desteği alma şartları;
- Hâlihazırdaki evliliğinde çocuk sahibi olmamış,
- Sağlık sigortası (genel) en az 5 yıldır işleyen ya da eşi üzerinden sigortalı olan,
- 23 – 38 yaş aralığındaki kadınlar destek alabilmektedir.
- Ayrıca ilave şartlar olarak; son üç yıl içinde gebelik için tüm tedavi yöntemlerini denemiş fakat olumlu sonuç alamamış, normal yollardan gebe kalamadığına dair ilgili kurumlardan sağlık raporu olan kadınlar, tüp bebek tedavisinde oluşacak masrafları SGK’dan karşılayabilmektedir.
Sonuç itibariyle tüp bebek teminatı, özel sigorta kapsamında henüz bir sigorta şirketi tarafından sağlanmakta olup teminat kapsamında SGK’dan destek almayı şart olarak koşmaktadır. Gerek SGK gerekse sigorta kapsamında ise bir diğer aranan önemli şart tüp bebek tedavisi yapılacak kadının kronik rahatsızlıklarının olmaması ve çocuğa engel olacak hastalıkları taşımıyor olması gerekir.
Ücretsiz sağlık sigortası fiyat teklifi alarak teminat kapsamlarından kolayca yararlanabilirsiniz.