Trafikte oluşan kaza durumları, can sıkıcı durumlardır ve meydana gelmemesi için her türlü önlem alınmaya çalışılır. Ancak yine de her geçen gün trafik kazalarında artış meydana gelmektedir. Pek çok kaza yaralanma ve ölümle sonuçlanabilmekte ya da maddi hasarlarla atlatılabilmektedir. Maddi hasarların boyutları ise çoğu zaman oldukça maliyetli olmakta ve tarafları zorlamaktadır.
Araç sigortaları ile kazalar ya da diğer hasar durumlarına karşı maddi güvence sağlamak mümkündür. Sigortalı araç, herhangi bir kazaya karıştığında oluşan tüm masraflar sigorta şirketi tarafından karşılanabilmektedir. Bu nedenle sigortasız araca sahip olmak, her türlü risk durumuna açık hale gelmeye neden olur.
Hazırladığımız bu yazıda; sigortasız araç kullanmanın sonuçlarını, kasko ya da trafik sigortası yaptırılmadığında oluşabilecek problemleri ve kasko sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gerekenlerianlatmaya çalıştık.
Sigortasız Araç Kullanıldığında Ne Olur?
Sigortasız araç kullanmak olası risk durumlarına karşı aracı ve araç sahibini korumasız kılmaktadır. Ülkemiz genelinde trafik sigortası, tüm araçlar için yaptırılması zorunlu bir ürünken; kasko sigortası, isteğe bağlıdır ve araç sahipleri yaptırmakla yükümlü değildir. Ancak zorunlu trafik sigortası tek başına, araç korumasında yeterli olmamaktadır.
Trafik sigortası, sadece kaza durumlarına ve karşı tarafta meydana gelen hasarlara karşı güvence sağlar. Yaptırılmadığı takdirde de cezai işlem uygulanır. Bunun yanında kasko sigortası yaptırmamanın herhangi bir cezası yoktur. Ancak kaskosuz araç bir kazaya karışır ya da herhangi bir nedenden dolayı hasar görürse, araç sahipleri yüklü bir masrafın altına girecektir.
Trafik sigortanız olmadan araç kullanırsanız ve bu keşfedilirse, ağır cezai yaptırımlarla karşılaşırsınız. Sigortasız yakalanma birden fazla olursa, ehliyetinize el konabilir ve trafikten men edilebilirsiniz. Kasko sigortasında böyle durumlarlar karşılaşmazsınız. Ancak hasar sonucu ödeyeceğiniz tutar, sigorta poliçesi başlatmak için ödeyeceğiniz tutardan çok daha fazla olacaktır.
Kasko sigortası şartlarına dair detayları Kara Araçları Kasko Sigortası Şartları Nelerdir? Yazımızda bulabilirsiniz.
Sigortasız Araç Kullanırken Yakalanıldığında Ne Olur?
Sigortasız araç kullanırken yakalanmak, sigortanın türüne göre problemlere neden olabilmektedir. Aracınızın sigortasız olduğunun keşfedilmesi için herhangi bir kazaya karışmış olmanız da gerekmez. Sıradan bir çevirme sonucunda, trafik polisi aracınızın sigortası olmadığını keşfedebilir. Ancak sigortasız araç, sadece trafik sigortası için sıkıntıya neden olmaktadır.
Aracınızın trafik sigortası bulunmuyorsa ve herhangi bir nedenden dolayı trafikte durdurulduysanız; yetkili kişiler hakkınızda cezai işlem başlatmaktadır. Trafik sigortasının yaptırılmaması halinde para cezası ya da trafikten men cezası gibi cezai işlemler uygulanmaktadır.
Sigortasız aracın keşfedilmesinden sonra araç sahibi en kısa sürede ceza tutarını ödemeli ve trafik sigortası poliçesi başlatmalıdır. Ceza ne kadar erken ödenirse o kadar avantajlı olacaktır. Gecikme halinde, ödenecek tutar için zam uygulanır. Bunun yanında trafikten men cezası alınmışsa, araç yetkili bir otoparka çekilir ve araç sahibi gerekli işlemleri tamamlayana kadar otoparkta tutulur. Araç sahibi aracını almak için gerekli prosedürleri tamamlamalı ve otopark ücretini ödedikten sonra aracını alabilmektedir.
Kasko sigortasız araç, kanunlar kapsamında herhangi bir cezai işlemle karşılanmaz. Ancak hasar durumlarından sonra sigortalı araçta meydana gelen zararın masrafı, sigorta şirketi tarafından karşılanır. Sigortasız araçta ise tüm sorumluluk araç sahibine aittir.
Trafik sigortası olmadan yakalanma halinde oluşabilecek sorunlara dair tüm merak edilenler için Trafik Sigortası Olmadan Yakalanırsanız Ne Olur?Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kasko Sigortası Yaptırılmadığında Ne Olur?
Kasko sigortası, araç sahipleri tarafından yaptırılması zorunlu olmayan, isteğe bağlı bir sigorta ürünüdür. Trafikte ya da park halinde araçların karşılaşabileceği her türlü risk durumuna karşı koruma sağlayan bu ürün, araç sahipleri tarafından en merak edilen sigorta türüdür.
Uzmanlar tarafından sıklıkla yaptırılması önerilen ve yaptırıldığı takdirde çok sayıda avantaj sağlayan kasko sigortası; yaptırılmadığı durumlarda araç sahiplerini hasar durumlarına karşı korumasız hale getirir. Kasko sigortası; hırsızlık, yangın, doğal afet ve çarpma – çarpışma gibi risk durumlarını karşılar. Kaskosuz araçlarda, bu durumların neden olduğu hasarların masrafları araç sahibi tarafından karşılanmaktadır.
Kasko yaptırmamanın sonuçlarını Kasko Yaptırmamak: Kasko Yaptırmazsak Ne Olur?Yazımızda keşfedebilirsiniz.
Trafik Sigortası Yaptırılmadığında Ne Olur?
Trafik sigortası, tüm motorlu taşıtlar için zorunlu olan bir sigorta ürünüdür. Trafiğe çıkacak her araç için araç sahipleri tarafından yaptırılması gerekir. Kanunlar kapsamında düzenlenen ve zorunluluğu onanan trafik sigortası, kaza durumlarından sonra karşı tarafta meydana gelen hasarı teminat altına alan bir sigorta ürünüdür.
Zorunlu trafik sigortası yaptırmadan trafiğe çıkıldığında, bu durum herhangi bir nedenden dolayı trafik polisi tarafından fark edilirse; araç sahibi hakkında cezai işlem uygulanır. Araç sahibi adına para cezası kesilir ve araç yetkili bir otoparka çekilir. Cezalar ödendikten ve trafik poliçesi yapıldıktan sonra araç sahibi aracını alabilir. Otoparkta kaldığı süre boyunca oluşan masraflar da araç sahibinin sorumluluğundadır.
Trafik sigortası ve kasko sigortasını beraber yapma prosedürlerine dair detaylar için Trafik Sigortası Ve Kasko Bir Arada Nasıl Yapılır?Yazımıza göz atabilirsiniz.
Kasko Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Kasko sigortası, zorunlu bir sigorta ürünü değildir; ancak araç sahipleri gerekliliği ve avantajları nedeniyle tercih ederler. Bu ürün, araçların ihtiyaçları ve araç sahiplerinin isteklerine göre geliştirilebilmektedir. Yani, araç sahipleri kendi araçlarına uygun kasko poliçesi oluşturabilirler.
Standart kasko paketleri, temel teminatlar olan çarpma – çarpışma, hırsızlık ve yangın gibi risk durumlarına karşı koruma sağlar. Bunun yanında poliçeye isteğe bağlı olarak ek teminatlar dahil edilebilir ve etki alanı genişletilebilir.
Her sigorta ürününde olduğu gibi kasko sigortasında da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlardan öne çıkan başlıklar şu şekilde sıralanabilir:
- Kasko sigortası yapan sigorta şirketleri karşılaştırılmalıdır.
- Kasko değer listesi incelenmeli ve araç değeri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
- Poliçeye dahil edilecek ek teminatlar iyi belirlenmelidir.
- Hasarsızlık indirimi gibi avantajlar öğrenilmelidir.
- Ek hizmet seçenekleri araştırılmalıdır.
- Mini onarım teminatı detayları sorulmalıdır.
- Prim hesaplama prosedürleri ve ödeme koşulları incelenmelidir.
Araçlar için tam koruma sağlama imkanı sunan kasko sigortasına dair tüm merak edilenleri öğrenmek için Kasko Sigortası İle İlgili En Çok Merak Edilen 10 Soru yazımızı okuyabilirsiniz.
Kasko Değer Listesi
Kasko sigortası yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında kasko değerini öğrenmek gelmektedir. Kasko değeri, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRSB) tarafından açıklanan kasko araç değer listesi üzerinden incelenir.
www.sigortadunyasi.com/blog/detay/15-yas-ustu-arac-kasko-deger-listesi-2020-ornekleri
Araç kasko değeri ya da kasko bedeli, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRSB) tarafından araçların marka, model, yaşına göre belirlenir ve her ay düzenli olarak yayınlanır. Motorlu kara taşıtlarının kasko sigorta poliçelerinin düzenlenmesine olanak ve destek sağlayan bu liste üzerinden kasko bedel hesaplaması yapılabilmektedir.
Kasko primlerinin belirlenmesinde ve aracın piyasa değerinin bilinmesinde önemli bir kaynak olan kasko değer listesi, her araç sahibinin takip etmesi gereken bir listedir. Özellikle kasko poliçesi başlatmadan önce bu liste mutlaka incelenmeli ve aracın doğru değeri üzerinden işlem yapılmalıdır.
Kasko değer listesi detaylarına Kasko Değer Listesi Nedir? Kasko Değer Listesi 2020yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kasko Sigortası Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Kasko sigortası için ödenecek prim tutarı, devlet tarafından denetlenir ve sigorta şirketleri tarafından belirlenir. Sigorta şirketleri prim bedellerini belirlerken bazı kriterleri göz önünde bulundurarak hesaplama yapmaktadır.
Bu kriterler;
- Aracın yaşı, modeli ve markası,
- Motor hacmi,
- Plakası,
- Kaza geçmişi,
- Poliçede yer alan teminat seçenekleri,
- Kasko değeri,
- Sigortalının yaşı, cinsiyeti ve mesleğidir.
Tüm bu kriterler yanında kasko genel şartları kapsamında bir hesaplama yapılmaktadır. Kasko primleri hesaplanırken araç ve aday hakkındaki bilgilerin doğru ve eksiksiz verilmesi gerekir. Aksi halde hesaplamada hatalar yaşanabilir ve hem vakit, hem de nakit kaybı olabilir.
Kasko hesaplamasında uzman desteği almak ve en uygun poliçeye ulaşmak için Sigorta Dünyası oto uzmanlarına danışabilirsiniz. Uzmanlarımıza 7 / 24 çağrı merkezimiz üzerinden ulaşabildiğiniz gibi web sitemiz üzerinden sorgulama yaparak da fiyat teklifi alabilirsiniz. Teklif için form doldurup talep açtıktan sonra size en kısa sürede dönüş yapılacak ve uzmanlarımız tarafından en uygun fiyat teklifi sunulacaktır.
Sigorta Dünyası üzerinden 24 farklı kasko şirketini karşılaştırabilir ve aracınız için en uygun kasko ürününü ve teklifini sunan şirketi keşfedebilirsiniz.