Sağlıkla ilgili konular her zaman beklenmedik olayların yaşanmasına sebep olabilir. Sağlığınız ne kadar iyi olursa olsun ön görülemeyen riskler sonucunda ciddi anlamda sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu doğrultuda sağlığınız ile riskler gerçekleştiğinde iyi hastanelerde kısa sürelerde tedavi olmak isteyebilirsiniz. Türkiye’de yüzde otuz oranında bir miktarda, sağlık alanı özel hastanelerden oluşmaktadır.
Özel hastaneler, devlete ya da bir başka deyişle Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olmayan ve ücretli tedavi uygulayan hastanelerdir. Özel hastanelerde ücret alınmasına karşılık tedavi imkânları ve yolları devlet hastanelerine kıyasla çok daha gelişmiş durumdadır. Bu sebeple özel hastanelerde tedavi olmak isteyenlerin sayısı fazladır. Ancak tedavi ücretlerinin yüksek olması sebebiyle, çoğu kişi özel hastaneleri tercih etmemektedir. Hâlbuki SGK’lılar için kısmi olarak özel hastanelerde tedavi olmak mümkündür.
Yaş detayları hakkında bilgi almak için: Tamamlayıcı sağlık sigortası yaş sınırı içeriğine göz atabilirsiniz.
SGK’lı Özel Hastanelerde Nasıl Tedavi Olur?
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’ni temel alarak muayene ve tedavi tutarlarını belirlemektedir. Özel hastaneler için geçerli bu durumda, tebliğe uyan özel hastaneler en fazla yüzde 200 oranında ücret talebinde bulunacaktır. Örneğin SGK’lı kişinin özel hastaneye gitmesi durumunda 200 TL’lik bir oranda ödeme yapacaksa, özel hastane de yüzde 200 oranında fark ücretinde bulunursa, hasta özel hastaneye 300 TL ödeme yapacaktır, 100 TL’lik olan kısım SGK tarafından karşılanacaktır. Tabii buradaki özel hastanenin isteyeceği ücret en yüksek orandan verilmiştir, hastaneler bu yüzdenin altında da fiyat talep edebilirler.
Ayrıca özel hastanede muayene olmak isteyen SGK’lılar katılım payı adı altında 15 TL’lik bir ücret ödemek zorundadırlar.
Aşağıdaki durumlara ise özel hastaneye gidecek kimseler dikkat etmelidirler;
- Kanser tedavisi kapsamında radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavilerinde ilave ücret alınmamaktadır. Eğer hastane bu tedaviler için ücret isteyecek olursa konuyla ilgili bilgilendirme yapabilirsiniz.
- Yoğun bakımda olan bir hastadan ilave ücret istenmemektedir. Yoğun bakım sırasında herhangi bir sebebe bağlı olarak ilave ücret istenmesi durumunda, SGK’ya bildirim yapılmalıdır.
- Her özel hastanede SGK imkânlarından yararlanamazsınız. Hastanenin SGK ile anlaşmasının bulunması gerekmektedir.
- Fark ücreti, özel hastanelerde acil durumlar dışında geçerlidir. Örneğin trafik kazası geçirdiniz ya da ani bir sağlık sorunu ile özel hastanenin aciline gitmişseniz fark ücreti alınmamaktadır.
- Kalp cerrahisi, diyaliz tedavisi, doğum nedeniyle yapılan cerrahi işlemler, orta doku gürce nakli, yeni doğmuş çocuklara verilen sağlık hizmetlerinde de fark ücreti alınmamaktadır.
- Acil tedavisi sonrası ise özel hastanede tedaviniz sürecekse bu durumda fark ücreti talep edilmektedir. Ancak ücretsiz bir şekilde kamu hastanelerine nakil isteyebilirsiniz.
Bu durumların dışında SGK kapsamında özel hastanelerin tüm imkânlarından yararlanmak ve fark ücreti ödemeden tedavi olmak için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilirsiniz.
En doğru poliçeyi tercih etmek için: En İyi Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Hangisi?İçeriğine göz atabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?
SGK’lı olmanız halinde sigorta şirketleri tarafından sunulan tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmanız durumunda özel hastanelerde sunulan tedavilerden yararlanabilirsiniz.
Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK’lı kişilerin özel hastanelerde tedavi olabilmeleri için oluşturulmuş, özel sağlık sigortası teminatlarına sahip ancak özel sağlık sigortasından fiyat olarak bir hayli düşük sigorta türüdür.
Örneğin SGK’lı kişi özel hastaneye gittiğinde eğer tamamlayıcı sağlık sigortası bulunmuyorsa, fark ücreti ödemek zorundadır. Ancak tamamlayıcı sağlık sigortası ile sadece katılım payı ücreti ödemektedir. Katılım payı ücreti de 15 TL olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla ister tedavi ister tetkik için özel hastaneye gidilmiş olsun herhangi bir ücret ödenmez.
Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında iki teminat sunulmaktadır;
- Yatarak tedavi teminatı; hastanede yatış gerektiren durumlarda ameliyat, ameliyat sonrası masrafları, yoğun bakım masrafları, diyaliz, radyoterapi, kemoterapi, suni uzuv takılması, oda tahsisi, refakatçi ve yemek masrafları gibi konularda oluşan masraflar karşılanmaktadır. Herhangi bir cerrahi müdahale sonucunda oluşacak tüm maddi giderler sigorta kapsamında değerlendirilmektedir.
- Ayakta tedavi teminatı; yılda 6 kez kullanma koşuluna bağlı olarak hastanede yatış gerektirmeyen tedaviler için kullanılmaktadır; aşı, serum, pansuman, röntgen, tahlil, tetkik, muayene, kırık çıkık tedavisi, ilaç temini yanı sıra fizik tedavi masrafları da sigorta kapsamında karşılanmaktadır.
Sunmuş olduğu geniş güvenceler ile tamamlayıcı sağlık sigortası oldukça öne çıkmaktadır. Eğer SGK güvenceniz varsa, özel hastanelerde muayene olmak için mutlaka tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanabilirsiniz.
Şirketler hakkında bilgi almak için: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yapan Şirketler Hangileridir? Yazısını okuyabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortasından Nasıl Tasarruf Edilir?
Eğer SGK’lı iseniz ve özel hastanelerden yararlanmak istiyorsanız, tamamlayıcı sağlık sigortası oldukça iyi bir seçim olacaktır. Ancak daha uygun fiyatlar istiyorsanız tamamlayıcı sağlık sigortasından da tasarruf etmeniz mümkündür.
Bu doğrultuda;
- Giriş yaşı, tamamlayıcı sağlık sigortası için önemlidir. Dolayısıyla genç yaşlarda sağlık sigortası yaptırmak öne çıkmaktadır. Çünkü yaş ile ödenecek prim doğru orantıya sahiptir. Aralarındaki bu ilişki ise sigorta şirketlerinin genç yaşta olanların daha sağlıklı olacakları anlayışından ileri gelmektedir. Sigorta şirketleri için bu bir avantaj gibi gözükse de sigortalı kişi için de durum bir avantaja dönmektedir çünkü bu sayede düşük primler üzerinden sigortaya dâhil olmanızı sağlamaktadır. Ayrıca sağlığınızla ilgili sorunlar çıkmayacağı için ve hastaneye de gitmeyeceğinizden ötürü sigortanızı yılsonunda yenilerken ciddi oranlarda hasarsızlık indirimlerinden yararlanabilirsiniz. İleri yaşlar için sigorta yapan sigorta şirketlerinin sayısının da az olduğu göz önüne alınırsa, erken yaşta sigortanızı yaptırmanız büyük yararlar sağlamaktadır.
- Eğer aile sahibiyseniz, ailenizdeki her birey için ayrı olarak sigorta yapmak çok masraflı olacaktır. Bunun için sigorta şirketleri tarafından sunulan aileler için tamamlayıcı sağlık sigortalarından yararlanabilirsiniz. Böylece SGK’lı kişinin çocukları da uygun prim bedellerine karşılık tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamına alınabilmektedir. Sağlık sigortasından en iyi şekilde, aileler böyle yararlanabilmektedir.
- Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak, yüzde 15 oranında vergi indiriminden yararlanmak anlamına gelmektedir. Çalışılan kurumun muhasebe birimine bildirimde bulunulduğunda vergi indirimleri her sigortalı için ek şart aranmaksızın uygulanmaktadır.
- Özel sektörde yer alan firmalar çalışanları için ayrı olarak sigorta yapmak yerine grup tamamlayıcı sağlık sigortalarını tercih edebilirler. Burada da toplu halde sigorta yapıldığı için ciddi oranlarda indirim söz konusu olmaktadır.
- Teminatınızı kısıtlamanız halinde prim bedeliniz bir hayli düşecektir. Yatarak tedavi teminatlı sigorta seçmeniz halinde ödemeleriniz oldukça ekonomik olacaktır. SGK güvenceniz olduğu için sağlık açısından daha düşük risk taşıyan ayakta tedavi kapsamına giren durumlar için devlet hastanelerini kullanabilirsiniz. Sadece yatarak tedavi teminatını seçmeniz ise tamamlayıcı sağlık sigortası için akıllıca olacaktır.
- Yeni oluşan durumlara karşı ek teminatlar ile sağlık sigortası kapsamı genişletilebilmektedir. Örneğin hamilelik halinde doğum teminatı ile sigorta kapsamına doğum masrafları da eklenmekte ve bu sürecin tüm giderleri sigorta tarafından karşılanmaktadır.
- Son olarak prim ödemelerinizi aksatmadan yapmanız, faize maruz kalmamanız açısından önemlidir.
Anlaşmalı hastaneler hakkında bilgi almak için: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Anlaşmalı Hastaneler Ve Kurumlar yazısını okuyabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının Avantajları Nedir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası SGK’lı kişiler için oldukça elverişli bir sigorta türüdür. Bu sayede özel hastanelerde sağlık hizmetleri için fark ücreti ödemezsiniz. Yıllık prim tutarı, özel sağlık sigortasına göre bir hayli düşüktür. SGK kapsamında olan aile bireyleri için de ayrı poliçeler düzenlenebilmektedir. Yıllık olarak belirlenen prim ücreti ödemeleri sonrası yıl içinde özel sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında detaylı bilgi almak için Sigorta Dünyası uzmanlarından bilgi alabilirsiniz.