Sağlıklı kalabilmek için dengeli ve yeterli beslenmek son derece önemlidir. Bununla yanında, düzenli olarak spor yapmak da en az dengeli beslenme kadar gereklidir. Uzun ve sağlıklı bir hayat isteyen insanların her şeyden önce beslenmelerine dikkat etmeleri şarttır. Gerekli besin değerlerini yeterli ve düzenli ölçüde alarak, sağlıklı kalabilmek mümkün olabilmektedir.
Uzun yaşamak ve sağlıklı kalabilmek için vitamin ağırlıklı beslenilmeli, bir yandan da temel besin kaynaklarına dikkat edilmelidir. Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi insanların sağlıklarının korunabilmesi için son derece önemli bir adım olmaktadır. Ancak bu düzenlemeyi yaparken dikkatli olmak ve gerektiği ölçüde uzmanlardan destek almak da gerekebilir.
Hazırladığımız bu içerikte; sağlıklı kalabilmek için nasıl bir beslenme düzenine sahip olunması gerektiğini açıklamaya çalıştık.
Sağlıklı Kalabilmek İçin Beslenme Önerileri
Sağlıklı beslenme sağlığın ve vücut formunun korunabilmesi için önemli ve dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Anne sütü ile bebeklik döneminde başlayan bu süreç, yetişkinlik ve yaşlılık dönemine kadar tüm yaş gruplarında dikkatli bir şekilde yönetilmelidir. Sağlıklı ve uzun bir hayat için beslenmeye dikkat edilmesi gerekir.
Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda dikkatli olmak, hastalıklardan korunmak ve ideal vücut kütlesine sahip olmak açısından büyük önem taşımaktadır. Vücutta günlük işlevlerin sorunsuz bir şekilde yerine getirilebilmesi için tüm besin ögelerinin eksiksiz bir şekilde alınması gerekmektedir. Bunun için de sağlıklı ve dengeli beslenme dikkat edilmesi gereken ilk adımdır.
Sağlıklı kalabilmek için dikkat edilmesi gereken beslenme önerilerini, yazımızın devamında açıkladık. Bunun yanında, sağlık hakkında merak edilen tüm detayları öğrenmek için Sağlık Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey yazımıza göz atabilirsiniz.
1- Öğünler Düzenli Olarak Tamamlanmalı.
Yeterli ve dengeli beslenmek için öğün atlamamak çok önemlidir. Atlanan her bir öğün, sonraki öğüne kadar daha çok açlık hissinin oluşmasına neden olacaktır. Bunun sonucunda da yemek yenen ilk öğünde ihtiyaçtan fazla miktarda besin tüketimi olabilmektedir.
2- Öğünler Zengin Olmalı.
Öğünlerde, mümkün olduğu kadar zengin bir beslenme düzeni kurulmalıdır. Her gün yapılan beslenme planı içerisinde, tüm besin gruplarına yani süt, et, sebze – meyve, tahıl gibi besinlere yer verilmelidir. Bu besinlerin hepsinden bir öğünde tüketilmese dahi gün içinde mutlaka alınması gerekir.
3- Bol Sebze ve Meyve Tüketilmeli.
Sağlıklı bir beslenme düzeni için bol bol sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Bol miktarda ve değişik renklerde sebze – meyve tüketimi, kilo kontrolüne yardım ettiği gibi birçok tehlikeli hastalıktan korunmayı da sağlar. Sebze ve meyve tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise mevsiminde tüketilmesi gerektiğidir.
4- Yağ Tüketimi Azaltılmalı.
Doğru ve dengeli bir beslenme için yağ tüketiminin azaltılmasına dikkat edilmelidir. Özellikle margarin ve tereyağı gibi katı yağlardan uzak durulmalı, bunun yerine bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir. Aynı zamanda abur cubur olarak nitelendirilen hazır yiyecekler ve ağır tatlılar, fazla miktarda yağ içermesi nedeniyle hem kilo almanızda, hem de hastalıklara yatkın olmada etkilidir. Bu tip yiyeceklerin tüketimi, tamamen kesilmese bile büyük oranda azaltılmalıdır.
5- Kurubaklagil ve Lifli Besinler Tüketilmeli.
Tüketilen karbonhidrat kaynağının türüne ve miktarına dikkat etmek ise sağlıklı beslenme için bir başka gerekliliktir. Saf şeker ve rafine unlu besinler yerine tokluk hissini arttırmaya yarayan, sindirimi kolaylaştıran ve kilo kontrolünü sağlayan kuru baklagiller ve lif içeren besinler tercih edilmelidir.
6- Günde En Az 2 Litre Su İçilmeli.
İnsan yaşamı için oksijenden sonra gerekli olan en önemli öğe su olmaktadır. İnsanlar, açlık halinde haftalarca yemek yemeden dayanabilir. Ancak su olmadan, birkaç günden fazla yaşaması mümkün değildir. Su içmek, vücut ısısının dengelenmesi, metabolizmanın güçlendirilmesi ve vücuttan atık maddelerin atılması için son derece gereklidir. Bu nedenle günde en az 2 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir.
7- Büyük Porsiyonlardan Kaçınmalı.
Yemek yerken servis için seçeceğiniz tabakları küçük ebatlarda seçebilirsiniz. Böylece küçük porsiyonlarda yemek yemek mümkün olabilir. Büyük porsiyonlarda yemek, hazımsızlık sorunlarına yol açabilir ya da kilo alımına neden olabilir. Porsiyonları azaltarak, dengeli ve yeterli bir beslenme düzeni kurabilirsiniz.
8- Süt Ürünleri Unutulmamalı.
Süt, yoğurt, peynir, ayran, kefir, cacık gibi besinler, sağlıklı bir beslenme düzeni için önemli bir basamaktır. Her gün süt ürünlerinden en az birini tüketmek önemlidir. Kalp hastalığı ya da kolesterol gibi sağlık sorunu bulunan kişiler dışında, herkesin düzenli olarak süt ve süt ürünleri tüketilmesi gerekmektedir. Bu besinler kalsiyum içeriklerinin yanı sıra, sindirim sistemini de koruyarak bağışıklığı kuvvetlendirmektedir.
9- Alkol Tüketimi Azaltılmalı.
Alkollü içki tüketme alışkanlığı varsa bundan vazgeçmeye çalışılmalıdır. Bunun yanında, tüketimi azaltmak da önemli bir adım olacaktır. Aynı zamanda alkol alırken, yanında atıştırdığınız kuruyemiş, cips türünde besinlerin son derece kalorili ve sağlığı tehdit eden besinlerdir.
10- Tuz Miktarına Dikkat Edilmeli.
Sağlıklı bir beslenme için tuz miktarında aşırıya kaçmamak gerekir. Yemeklere tuz ilave ederken dikkatli olunmalı ve fazla tuzlu besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Özellikle hipertansiyon ve kalp – damar hastalığı bulunan kişilerin, tuzdan olabildiğince uzak durması gerekmektedir.
11- İdeal Kilo Korunmalı.
Hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmak için bir diğer önemli nokta ise ideal kilonun korunmasıdır. İdeal kiloyu koruyabilmek için ağır gıdalardan ve aşırı yemek yemeden uzak durmak, aynı zamanda düzenli egzersiz yapmak gerekmektedir. İdeal kilonuzu hesaplamak için Beden Kitle İndeksi’ni öğrenebilir; vücut yağ yüzdesi, bel çevresi ve kalça çevresi ölçümleriniz üzerinden işlem yapabilirsiniz.
12- Ara Öğünler Atlanmamalı.
Ara öğün kan şekeri dengesini korumak ve metabolizma hızını artırmak için dikkate alınması gereken tamamlayıcı öğünlerdir. Genellikle atlanan bu öğünlerde, farklı besin gruplarından değişik besinleri tercih edilebilir.
Vücudumuz İçin Gereken En Önemli Besin Grupları Nelerdir?
Sağlıklı ve dinç bir vücut için düzenli olarak alınması gereken besin grupları bulunmaktadır. Bu besin grupları şu şekilde ifade edilebilir:
Su
Vücudumuzun büyük bir kısmını kaplayan su sayesinde, besinler hücrelere taşınabilmektedir. Aynı amanda sindirimi düzenleyen su sayesinde sağlıklı bir düzen kurulabilir. Günde en az 2 ya da 2,5 litre su içilmelidir.
Mineraller
Kemiklerde, dişlerde ve kanda bulunan mineraller, özellikle genç kişilerde enerjinin kullanılmasına olanak sağlar. Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum ve et, yumurta ya da yeşil yapraklı sebzelerde bulunan demir mineralleri, sıklıkla vücuda alınmalıdır.
Proteinler
Hücre tamiri ve enfeksiyonla mücadelede görevli olan proteinler, kanı güçlendirmede önemli bir role sahiptir. Proteinler amino asitlerden yapılmaktadır ve amino asitlerin kaynakları; yumurta, et, tavuk, balık, hindi, süt, peynir, yoğurt gibi besinler olmaktadır. Diğer amino asit kaynakları arasında ise kuru baklagiller, ekmek, pirinç ve bulgur sayılabilir.
Vitaminler
Besinlerin vücut için doğru sindirilmelerine olanak sağlayan vitaminler; havuç, ıspanak, brokoli, yeşil biber, marul, kavun, ekşi meyveler, domates, patates, tam tahıllar, süt ürünleri, balık, et, tavuk gibi besinler üzerinden alınabilir.
Karbonhidratlar
Kompleks karbonhidrat kaynakları yani nişastalı besinler arasında ekmekler, tahıllar, fındık, tohumlar, kuru baklagiller ve bazı meyveler yer almaktadır. Bunun yanında beyaz şeker, esmer şeker ve bal üzerinden de karbonhidrat alınabilmektedir.
Yağlar
Vücut için enerji ve yağ asidi sağlayan yağlar, sindirime yardımcı olmaktadır. Ancak fazla yağ alımı sağlığa zararlıdır ve dikkatli olmak gerekir. Sıvı yağ, margarin, tereyağ, tam yağlı süt, krema, bazı peynirler, etler, kümes hayvanları , yumurtalar, çikolata, avokado, fındık, ceviz ve keten tohumu gibi besinler üzerinden vücut için gereken yağ alınabilmektedir.
Sağlık hakkında öğrenilmesi gereken tüm detayları Sağlık Denince Akla Ne Gelir? 37 Madde İle Sağlıklı Kal yazımızda bulabilirsiniz.
Sağlıksız Beslenme Sonucu Ortaya Çıkabilen Sağlık Sorunları
İnsanlarda sıklıkla görülen kronik hastalıkların pek çoğu beslenme ile doğrudan ilişkilidir. Buna bağlı olarak sağlıksız ve dengesiz beslenme sonucu enfeksiyon hastalıkları başta olmak üzere birçok akut hastalığın da ortaya çıkış riski de bulunmaktadır.
Sağlıksız, dengesiz ve yetersiz beslenme sonucunda ortaya çıkan kötü beslenme düzeni, tıp dilinde malnütrisyon olarak tanımlanır. Malnütrisyon ile birlikte ortaya çıkan sağlık sorunları ise genel olarak şu şekildedir:
- Vitamin ve mineral eksiklikleri
- Zayıflık
- Tiroid hastalıklar
- Kısırlık
- Büyüme ve gelişim geriliği
- Sık geçirilen enfeksiyonlar
- Unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü ve bilinç bulanıklığı
- Yorgunluk ve halsizlik
- Anemi
- Organ fonksiyonlarında bozulmalar
- Kemik ve eklem hastalıkları
- Kas kaybı ve kas gücünde azalma
Sağlıksız beslenmenin uzun süre devam etmesi halinde ölüme kadar ilerleyebilen sağlık sorunlarının ortaya çıkması söz konusudur. Bu nedenle, sağlıklı ve dengeli beslenme her zaman dikkate alınması gereken bir konudur.
Sağlıklı Ve Uzun Bir Yaşam İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Uzun bir yaşam, pek çok insanın isteğidir. Ancak sağlıksız uzun bir hayat, işkenceden farklı olmayacaktır. Bu nedenle, sağlığın her şeyden önde tutulması ve korunması önemlidir. Sağlıklı ve uzun bir yaşam için dikkat edilmesi gereken en önemli 5 başlık ise şöyle açıklanabilir:
1) Diyet: Olabildiğince organik, mümkün olduğunda doğal beslenmeye dikkat edilmeli ve diyet programlarına bağlı kalınmalıdır. Diyetteyken sebzeleri ve meyveleri mevsiminde tüketmek, mevsimi dışında tüketilen her meyve ve sebzenin içinde GDO olduğunu unutmamak gerekir.
2) Egzersiz: Sağlıklı bir hayat için düzenli egzersiz mutlaka yapılmalıdır. Kalp ve damar sağlığını korumak, eklem ve kasların sağlıklı kalabilmesi için mutlaka her gün en az 45 dakika tempolu yürüyüş yapmak gerekir. Düzenli olarak spor yapma imkanı bulunmuyorsa bile yürüyüşe çıkmak yeterli olacaktır.
3) Vitamin ve Mineraller: Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri olabildiğince doğal olarak meyve ve sebzelerden almak mümkündür. Bunun için düzenli olarak sebze ve meyve tüketimi yapmak önemlidir. Besinlerden elde etmekte zorlanılan D vitamini ve balık yağı (omega – 3) gibi vitamin ve mineraller ise dışarıdan takviye olarak alınabilir.
4) Stres: Stres kaynaklı problemler, pek çok sağlık sorununun nedeni olabilmektedir. Bu nedenle stresi azaltmanın ve stresle başa çıkmanın yollarını araştırmak gerekir. Stressiz bir hayat, sağlıklı bir hayat için son derece önemlidir.
5) Sağlık Sigortası: Sağlıkla ilgili acil durum meydana geldiğinde, özel sağlık sigortası poliçesi üzerinden sunulan teminatlar üzerinden koruma sağlanabilmektedir. Üstelik sağlık harcamaları için yüklü masrafların yapılması engellenir ve bütçe dengesi de korunabilir. Sağlık poliçesi olmadan yapılan sağlık harcamalarının maliyeti çok fazla olabilir.
Sigorta Dünyası üzerinden kolay ve hızlı şekilde özel sağlık sigortası teklifi almak mümkündür. Sizin için en uygun poliçeyi sunan özel sağlık şirketlerini karşılaştırarak tercih yapabilir ve sağlığınızı güvence altına alabilirsiniz. Özel sağlık sigortası satın almak için web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak teklif alabilir ya da 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimizi arayarak sağlık uzmanlarımıza danışabilirsiniz.