İyi sağlık, çok çeşitli faktörlere bağlıdır.
“Sağlık” denince aklınıza ne geliyor? Genel olarak sağlık, dengeli bir yaşam tarzı yaşamak: zihin, beden ve ruh. Çoğu insan normalde 'sağlıklı' kelimesini fiziksel sağlıkla eşleştirirdi, belki? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişebilir. Fakat bazı ortak noktalarda mutlaka buluşacağız. Bazı kişiler için sağlık, zayıf olmak bazı kişiler için sağlıklı beslenmek ve bazıları için hiç hasta olmamak.
Sağlıklı Vücut = Sağlıklı Zihin diyorlar. Kişilerin egzersiz yapması sadece zayıf bir vücut, kaslar ve güçlü bir kalp geliştirmenin harika bir yolu değil, aynı zamanda zihinsel olarak formda kalmamıza yardımcı olduğunu da gösterilmiştir. Egzersizin ruh sağlığı ve akıl hastalıkları üzerindeki faydalarını gösteren birçok tıbbi makale ve araştırma çalışması bulunmaktadır.
Sağlık denince akla ilk gelen kelimeler arasında; zinde olmak - dengeli beslenmek -düzenli uyku uyumak – enerjili olmak – mutlu ve pozitif kalmak - spor yapmak – düzenli olmak – doktor – hastane- aşı gibi birçok kelime peşinden sıralanır.
Hepimizin sağlık hakkında bildiği pek çok şey var. Peki, sağlıklı kalabilmek için neler yapmalıyız?
Öneri yazısı: Sağlık Sigortası İle İlgili Çürütülen 7 Efsane
Sağlık Nedir?
Sağlık kelimesi duygusal ve fiziksel iyilik halini ifade etmektedir. Kişilerin en uygun sağlık durumunu sürdürmelerine yardımcı olmak için çeşitli sağlık hizmetleri vardır.
"Sağlık, yaşamın amacı değil, günlük yaşam için bir kaynaktır. Sağlık, sosyal ve kişisel kaynakların yanı sıra fiziksel kapasiteleri de vurgulayan olumlu bir kavramdır. " Bu, sağlığın kendi başına bir amaçtan ziyade, bir bireyin daha geniş toplumdaki işlevini desteklemek için bir kaynak olduğu anlamına gelir.
Sağlıklı bir yaşam tarzı, anlamı ve amacı olan bir yaşam sürmenin yolunu sağlar.
İyi sağlık, stresle başa çıkmanın ve daha uzun, daha aktif bir yaşam sürmenin merkezinde yer alır. Bu yazıda, iyi sağlığın anlamını, bir kişinin dikkate alması gereken sağlık türlerini ve sağlığın nasıl korunacağını açıklıyoruz.
Sağlık Türleri Nelerdir?
- Zihinsel ve fiziksel sağlık, muhtemelen en sık tartışılan iki sağlık türleri arasında gelir.
- Manevi, duygusal ve finansal sağlık da genel sağlığa katkıda bulunur.
- Tıp uzmanları bunları daha düşük stres seviyeleri ve gelişmiş zihinsel ve fiziksel refah ile ilişkilendirdiler.
Örneğin, mali sağlığı daha iyi olan kişiler, mali durum konusunda daha az endişe duyabiliyor. Ruhsal sağlığı iyi olanlar, iyi bir zihinsel sağlığı besleyen bir sakinlik ve amaç duygusu hissedebiliyor.
Fiziksel Sağlık Detayları:
Fiziksel sağlığı iyi olan bir kişinin bedensel işlevleri ve süreçleri en üst düzeyde çalışır. Bu sadece hastalığın yokluğundan kaynaklanmıyor. Düzenli egzersiz, dengeli beslenme ve yeterli dinlenme, sağlığa katkıda bulunur.
- İnsanlar gerektiğinde dengeyi sağlamak için tıbbi tedavi görürler.
- Fiziksel refah, hastalık riskini azaltmak için sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeyi içerir.
Örneğin fiziksel uygunluğun sürdürülmesi, bir kişinin nefes alma ve kalp fonksiyonunun dayanıklılığını, kas gücünü, esnekliğini ve vücut kompozisyonunu koruyabilir ve geliştirebilir.
İyi bir fiziksel sağlık, bir kişinin genel yaşam kalitesini iyileştirmek için zihinsel sağlıkla birlikte çalışabilir.
Ruh Sağlık Detayları:
Ruh sağlığı, bir kişinin duygusal, sosyal ve psikolojik iyiliğini ifade eder.
Zihinsel sağlık, eksiksiz ve aktif bir yaşam tarzının parçası olduğu kadar fiziksel sağlık kadar önemlidir.
Ruh sağlığını tanımlamak fiziksel sağlıktan daha zordur çünkü birçok psikolojik teşhis, bir bireyin deneyimlerini algılamasına bağlıdır. Bununla birlikte, testlerdeki gelişmelerle birlikte, doktorlar artık BT taramalarında ve genetik testlerde bazı akıl hastalığı türlerinin bazı fiziksel belirtilerini belirleyebilmektedir.
İyi bir akıl sağlığı yalnızca depresyon veya başka bir bozukluğun olmamasıyla kategorize edilmiyor. Aynı zamanda bir kişinin şunları yapma yeteneğine de bağlı değişiklik gösterebiliyor:
- Hayatın tadını çıkarıyor musunuz?
- Zor deneyimlerden sonra geri dönüp, zorluklara karşı uyumlu olabiliyor musunuz?
- Aile ve finans gibi yaşamın farklı unsurlarını dengeleyebiliyor musunuz?
- Güven probleminiz var mı? Güvende hissediyor musunuz?
- Tam potansiyelinizi kullanıyor musunuz?
Tüm bu sorular ve çevresel faktörler genel olarak ruh sağlığımıza etki ediyor. Herkesin olaylara bakış açısı ve olaylardan etkilenmesini farklıdır. Bu durumlar bazen zorunlu olur bazen biz izin verdiğimiz için sağlığımız etkilenir.
Fiziksel ve zihinsel sağlığın güçlü bağlantıları vardır.
Örneğin, kronik hasta olan bir kişinin normal görevlerini tamamlama yeteneğini etkiliyorsa, depresyon ve strese yol açabilir. Bu duygular, finansal sorunlar veya hareketlilik sorunları nedeniyle olabilir.
Depresyon gibi bir ruh hastalığı, vücut ağırlığını ve genel işlevi etkileyebilir. “Sağlığa” bir dizi ayrı faktör olarak değil, bir bütün olarak yaklaşmak önemlidir. Tüm sağlık türleri birbiriyle bağlantılıdır ve insanlar genel refahı hedeflemeli ve sağlığın anahtarı olarak dengeyi sağlamalıdır.
İlginizi çekebilir: Sağlıkla İlgili Doğru Bilinen 9 Yanlış
Sağlıklı Bir Yaşam İçin Yapmanız Gerekenler Neler?
Bu maddeler arasından elbette ki hepsini uygulayamayacaksınız- uygulamayacaksınız.
Ne kadar sağlıklısın? Sağlıklı bir diyetin var mı? Düzenli olarak egzersiz yapar mısın? Günde en az sekiz bardak su içiyor musunuz? Her gün yeterince uyuyor musun? Sağlıklı bir yaşam tarzı mı yaşıyorsunuz? Beynin her gün farklı konularla meşgul mü?
Vücudumuz hepimizin yaşam alanıdır ve ona iyi bakmamız gerekir. Hepimiz çalışmak, para kazanmak ve üretmek zorundayız. Doğal olarak bunu hem zihinsel hem de fiziksel olarak yaparız. Bu sebeple sağlıklı kalabilmenin yollarını bilmeli ve günlük hayatımızın odak noktasına koyabildiğimiz maddeleri koymalı ve uygulamalıyız.
Günlük yaşamımızda sağlıklı olmak için sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak yeterli değildir. Aynı zamanda olumlu bir tavır, olumlu bir imaj sergileyebilmek gerekir.
Sağlıklı Bir Yaşama Sahip Olabilmek İçin 37 Madde Hayati Önem Taşıyor:
1. DAHA FAZLA SU İÇ. Yeterli düzeyde su içmeyi birçok kişi başaramıyor. Vücudumuzun çalışması için su şarttır. Vücudumuzun% 60'ından fazlasının sudan oluştuğunu biliyor musunuz? İhtiyacımız olan su miktarı; nem, fiziksel aktivite ve kilonuz gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
2. YETERLİ UYKU AL. İyi dinlenmediğinizde, daha fazla yiyerek telafi edersiniz. Bunlar genellikle abur cubur olur ve sağlıksız olur. Ayrıca uykusuzluk erken yaşlanmaya neden olur ve bunu istemezsiniz.
3. MEDİTASYON YAP. Meditasyon zihninizi ve ruhunuzu sakinleştirir.
4. EGZERSİZ YAPMAK. Hareket halinde olmak hayattır. Araştırmalar, günlük egzersiz yapmanın yaşam süresinin uzaması, hastalık riskinin azalması, daha yüksek kemik yoğunluğu ve kilo kaybı dâhil olmak üzere sağlığımıza büyük faydaları olduğunu göstermiştir.
5. ZEVK ALDIĞINIZ EGZERSİZLERİ SEÇİN. Bir spordan zevk aldığınızda, doğal olarak yapmak istersiniz. Egzersiz acı çekmek ve kendinizi zorlamakla ilgili değildir; aynı zamanda sağlıklı olmakla ve eğlenmekle ilgilidir.
6. VÜCUDUNUZUN FARKLI BÖLÜMLERİ İÇİN ÇALIŞIN. Sadece kardiyo yapmayın. Vücudunuza uygun bir egzersiz yapın. En kolay yol, farklı kas gruplarını çalıştırdıkları için spor yapmaktır.
7. MEYVE YEMEYİ İHMAL ETMEYİN. Meyvelerde bol miktarda vitamin ve mineral bulunur. Portakalların C vitamini haplarından daha fazla sağlık yararı sunduğunu biliyor musunuz? Vitamin ve minerallerinizi mümkün olduğunca haplarla değil diyetinizle tüketin. Meyveler size enerji verir.
8. SEBZE YEYİN. Sebzeler, K vitamini, A vitamini, manganez ve potasyum gibi birçok besin ve mineralin kaynağıdır ve bağırsak sağlığı için önemli olan diyet lifinden bahsetmeye bile gerek yoktur.
9. FARKLI RENKLİ MEYVELER / SEBZELER SEÇİN. Her zaman farklı renkteki çok çeşitli meyve ve sebzeleri tüketin. İlk olarak, farklı renklere sahip meyve ve sebzeler, hücrelerimize zarar veren ve vücudumuzdaki iltihaplanmaya karşı savaşan serbest radikalleri ortadan kaldıran farklı antioksidan içeriği temsil eder.
10. İŞLENMİŞ YİYECEKLERİ AZALTIN. İşlenmiş yiyeceklerin çoğu yüksek miktarda tuz içerir ve bu da daha yüksek tansiyon ve kalp hastalığına yol açar.
11. RAFİNE TAHILLAR YERİNE BOZULMAMIŞ TAHILLARI SEÇİN. Sağlam tahıllar, tahıl tohumunun tüm temel parçalarını içerir; başka bir deyişle, kepek, tam buğday, çavdar yulaf, arpa, esmer pirinç, kinoa, karabuğday gibi tahılları seçin.
12. KENDİNİ SEV. Kendini sevmek, sağlıklı bir yaşam sürmenin çok önemli bir parçasıdır. Olumsuz bir benlik imgeniz olduğunda, bu doğal olarak zihinsel bakış açınıza ve sağlığınıza baskı yapar.
13. ÇIPLAK AYAKLA YÜRÜYÜN / KOŞUN. Çıplak ayakla yürümenin / koşmanın, daha iyi bir duruşa sahip olmaktan, ayaklarınız ve eklemleriniz için daha az strese kadar birçok faydası vardır.
14. NEGATİF İNSANLARI HAYATINIZDAN ÇIKARIN. Olumlu akıl sağlığı, sağlıklı yaşamın bir parçasıdır.
15. NEGATİFLİĞİ KENDİNİZDEN ARINDIRIN. Kendinizden de olumsuzluğa ihtiyacınız yok. Ortaya çıkan düşünceleri dinleyin ve olumsuz düşüncelerinizden kurtulun. Negatifliğinizi ortadan kaldırmanın harika bir yolu, hayal kırıklığına uğradığınızda beyninizi pozitif durumlarla doldurmanızdır.
Diğer Maddeler:
16. YİYECEKLERİ TETİKLEMEKTEN KAÇININ. Tetikleyici yiyecekler, yedikten sonra çılgına dönmenize neden olan yiyeceklerdir. Genellikle tetikleyici yiyecekler şeker çubukları, çikolata, şekerleme, cips, kurabiye veya yüksek seviyede rafine şeker, tuz veya un içeren herhangi bir şeydir.
17. NEFES ALMAK. Oksijen yaşam için hayati önem taşır. Nasıl nefes alacağınızı biliyor olabilirsiniz, ancak düzgün nefes alıyor musunuz? Çoğumuz düzgün nefes almıyoruz - sığ nefesler alıyoruz ve akciğer kapasitemizin 1 / 3'üne kadar nefes alıyoruz. Tam nefes, ciğerlerinizin tamamen dolduğu, karnınızın genişlediği ve omuzlarınızda minimum hareket olduğu yerdir.
18. DURUŞUNUZU GELİŞTİRİN. İyi bir duruşa sahip olmak nefesinizi iyileştirir ve daha akıllı - daha çekici görünmenizi sağlar.
19. DUYGUSAL YEME SORUNLARINI ELE ALIN. Stresli, sıkılmış veya sinirli hissettiğinizde yemek yer misiniz? Duygusal yemek, gerçek açlıktan ziyade bir duyguyu doldurmak için yemektir. Bununla birlikte, duygusal yemek sizi asla mutlu etmez çünkü yiyecekle hiçbir ilgisi olmayan bir boşluğu doldurmaya çalışıyorsunuz. Yemek size sevgi veya mutluluk vermez; bu sadece yiyecek.
20. KÜÇÜK ÖĞÜNLER YE. Enerji dağılımınızı eşitlediği için büyük öğünler yerine birkaç küçük öğün seçin. Aynı zamanda, tek seferde büyük hacimli yiyecekleri sindirmekten aşırı gerilmediği için mideniz için daha iyidir. Genel olarak, acıktığınızda yemek yiyin ve tok olduğunuzda durun.
21. DOYGUN HİSSETTİĞİNİZDE YEMEYİ BIRAKIN. Çoğumuz, ne zaman doyduğumuzu söylemek için, herkesin yemeyi bitirip bitirmediği veya tabağınızın boş olup olmadığı gibi dış ipuçlarına güveniriz.
22. AMAÇLI BİR HAYAT YAŞA. Anlam dolu bir hayat mı yaşıyorsun? Her gün amacınız doğrultusunda mı yaşıyorsunuz?
23. DERİN YAĞDA KIZARTILMIŞ YİYECEKLERİ AZALTIN. Derin yağda kızartılmış yiyecekler, potansiyel olarak kansere neden olan bir kimyasal olan akrilamid içerir. Fast food, patates kızartması, çörek, cips, dilim ve derin yağda kızartılmış yiyecek alımınızı azaltın.
24. ŞEKERLİ YİYECEK / İÇECEKLERİ AZALTIN. Şekerli yiyecekler; hamur işleri, çikolata, kurabiyeler, kekler ve jöleli çöreklerinizden oluşur. Arada bir yemek yemek iyidir, ancak her gün değil. Bunun yerine sağlıklı atıştırmalıklar tercih edin. Bunun yerine sade su, yeşil çay veya sebze sularını tercih edin!
25. ALKOL İÇMEYİN. Alkol bir idrar söktürücüdür, yani vücudunuzdaki suyu boşaltır. Sadece bu da değil, alkolün vücudumuz ve sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri olduğu defalarca kanıtlanmıştır - beynimizin, karaciğerimizin, akciğerlerimizin ve diğer ana organlarımızın düzgün işleyişini etkiler. Düzenli olarak alkol içiyorsanız, onu bırakma veya en azından tüketiminizi azaltma zamanı.
26. ORGANİK OLUN (MÜMKÜNSE). Organik besinleri yiyecekleri menülerinize ekleyin.
27. BİTKİSEL YAĞLARA DİKKAT EDİN. Kullandığınız yağlara ve içinde bulundurduğu maddelere göz atın.
28. YEMEKLERİNİZİ HAZIRLAYIN. Bir karıştırıcıya sahip olmak, meyve / sebze sularınızı hazırlamanızı kolaylaştırır! Hazır bir tencereye ve fırına sahip olmak yemek pişirmeyi de çok daha kolaylaştırır. Evde yemek hazırlayıp yanınıza almaktan başka sağlıklı ne olabilir ki?
29. HAYIR DEMEYİ ÖĞRENİN. Arkadaşlarınla dışarıda olduğun için ya da başkaları sana yemek teklif ettiği için yemeyin. Sadece hayır deyin ve yemek yemek istemiyorsanız aç olmadığınızı söyleyin.
Diğer Maddeler:
30. DIŞARI ÇIKARKEN BİR SU ŞİŞESİ ALIN. Bu şekilde istediğiniz zaman su içebilirsiniz. Paradan tasarruf etmenizi sağlar ve kötü alternatiflere başvurmanıza gerek kalmaz.
31. İHTİYACIN OLANI YE. Fazla yemek ve fazla kalori alımını egzersiz yoluyla dengelemek yerine daha az ve enerji ihtiyacınıza uygun yemek yemeniz daha iyidir. Aşırı yediğinizde, sindirim sisteminizi ihtiyacınız olandan daha fazla yiyecek sindirerek zorlarsınız ve aşırı egzersiz yaptığınızda vücudunuzu zorlarsınız.
32. SİGARA İÇMEYİ BIRAK. Sigara içmek sağlığa zararlıdır, akciğer kanseri, böbrek kanseri, yemek borusu kanseri, kalp krizi ve daha fazlasını ciddi şekilde artırır. “Hafif” sigara içmek de sağlık risklerini azaltmaz. Sigara içiyorsanız, sadece kendiniz için değil, aileniz ve arkadaşlarınız için bırakın. Sigara içmiyorsan öyle kal ve başlama.
33. SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR ALIN. İş yerinde acıktıysanız, meyve, sebze suları ve yoğurt gibi sağlıklı atıştırmalıklar yiyin. Bunlar besleyicidir.
34. DÜZENLİ KONTROLLER YAPTIRIN. Bazı hastalıklar çok geç olana kadar belirti olarak ortaya çıkmaz. İdrar testleri ile birlikte kan şekeri, vitaminler ve mineraller için düzenli kan testleri yaptırın.
35. DAHA SIK DIŞARI ÇIKIN. Eğer bir 9-6 işiniz varsa, zamanınızın çoğunu ofiste geçiriyorsunuz ve dışarı çıkıp eğlenmek için çok fazla zaman harcamıyorsunuz. Hafta sonları, muhtemelen işle veya ev işleriyle meşgulsünüz. Haftada en az bir kez arkadaşlarınızla dışarı çıkmaya özen gösterin. Biraz güneşlen. Dışarı çıkın ve bir ortam değişikliği yapın.
36. İYİ DİŞ HİJYENİ UYGULAYIN. İyi diş hijyeni sizi çok daha arzu edilir kılar ve daha iyi sağlıklı dişler yaratır. Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın, her yemekten sonra ağzınızı çalkalayın ve mümkünse her yemekten sonra diş ipi kullanın. Diş eti sağlığınızı korumak için florür içermeyen bir diş macunu kullanın.
37. SAĞLIKLI İNSANLARLA TAKILIN. En çok zaman geçirdiğiniz 5 kişinin ortalaması sizsiniz, bu nedenle sağlıklı insanlarla ne kadar çok zaman geçirirseniz, o kadar iyidir. Sağlık bilincine sahip kişilerle yemek yiyin ve egzersiz arkadaşları edinin. Sağlıklı yaşamı daha eğlenceli hale getirir!
Hayat güzel ve kendinizi gereksiz sağlık problemleriyle boğmak istemezsiniz. Bugün hayati organlarınız iyi çalışıyor olabilir, ancak yarın olmayabilir. Sağlığınızı hafife almayın. Vücudunuza uygun şekilde özen gösterin.
Sağlıklı, mutlu günler.