Hamilelik hem heyecanlı bir bekleyiş hem de doktor muayenelerinin arttığı için ekonomik anlamda da külfetli bir dönemdir. Özellikle özel hastanelerde tedavi olmak isteyenler için, özel hastanelerdeki tedavi ücretlerinin yüksek olmasından dolayı bu süreç maddi olarak zor geçmektedir. Özel hastanelerin sunduğu hizmetlerden yararlanmak isteyenler ise sunduğu avantajlar nedeniyle sağlık sigortası yaptırmaktadır. Bu noktada ise sağlık sigortasının doğum borçlarını karşılayıp karşılamadığı merak edilmektedir. Sağlık sigortası ile doğum süreci arasındaki ilişkinin bilinmesi, bu konuda aydınlatıcı olacaktır.
Ebeveynler doğum süreci ile ilgili oluşacak kaygılarını doğum sigortası ile çözüme kavuşturabilirler. Doğum ve hastane masrafları için endişelenmenize gerek yok, yeterli düzeyde ihtiyaçlarınızı karşılayacak doğum kapsamına sahipseniz hastane masraflarınız kontrol altında!
Sağlık Sigortası Nedir?
Özel sağlık sigortası sigorta şirketleri tarafından sigortalı kişinin ayakta ve yatarak tedavilerinin özel hastanelerde yapılmasını sağlayan sigorta türüdür. Bu sigorta sayesinde, sigortalı kişi anlaşmalı özel hastanelerde ücret ödemeden tedavi olabilmektedir. Yıllık olarak yapılan poliçenin teminatları kapsamında pek çok kaza ya da hastalık durumuna karşı güvence almakta, böylece özel hastanelerin imkânlarından yararlanabilmektedir.
Sağlık sigortası seçilen teminatlar dahilinde geçerli olan bir sigortadır. Bu kapsamda sağlık sigortasında sunulan tedaviler şu şekildedir;
Ayakta Tedavi Teminatı;
Hastanede yatış gerektirmeyen her türlü durum için; pansuman, aşı, kırık çıkık tedavisi, ilaç temini, röntgen, tahlil, tetkik gibi durumları karşılamaktadır. Ayakta tedavi teminatı bazı sigorta şirketlerine göre sınır dâhilinde verilebilmektedir.
Yatarak Tedavi Teminatı;
Hastanede yatış gerektiren ameliyat, ameliyat sonrası, yoğun bakım masrafları, oda tahsisi, refakatçi ve yemek masrafları, diyaliz, kemoterapi, radyoterapi, suni uzuv takılması, tıbbi cihaz temini gibi durumları kapsamaktadır. Bu sayede sigortalı kişinin büyük ve önemli hastalıklarının masrafları karşılanmaktadır.
Sağlık sigortası bu iki ana teminat kapsamında yapılmaktadır. Kimi sigorta şirketleri ayakta tedavi teminatını isteğe bağlı olarak tutarken, kimi sigorta şirketleri de iki teminatı da sigorta kapsamına almaktadır. Bu teminatların yanı sıra evde bakım, acil müdahale, ambulans gönderimi, psikolojik danışmanlık, diyetisyen gibi hizmetler de sigorta şirketleri tarafından sigortalılara sunulmaktadır.
Doğum sigortasının anne adayına ve bebeğe sağlayacağı avantajları öğrenmek için:Hamilelik Planında Doğum Sigortasının Önemi Ve Bekleme Süreleriiçeriğine göz atabilirsiniz.
Sağlık Sigortası Doğum Sırasında Geçerli Midir?
Doğum sigortası için önemli olan nokta, sağlık sigortasının bir teminatı olduğudur. Bir başka deyişle, sağlık sigortasında doğum teminatı seçilmedikçe sağlık sigortası hamileliğe bağlı olan tedavilerin masraflarını karşılamamaktadır. Bu durumda sağlık sigortası kapsamında doğum masraflarının karşılanması için doğum teminatının seçilmesi gerekmektedir. Ancak bu durum sigorta şirketlerine göre yapılış açısından farklılık taşıyabilmektedir.
Doğum Teminatı – Hamilelik Sigortası Nedir?
Doğum sigortası, sağlık sigortasına ek olarak sigortalı kişinin hamilelik ve doğum giderlerini karşılayan sigorta türüdür. Bu kapsamda bu dönemde oluşan her türlü masraf ve tedavi ihtiyacı sigorta tarafından karşılanmaktadır. Ancak sigorta şirketlerinin doğum teminatı içinde sunmuş olduğu güvenceler farklılık göstermektedir. Yeni doğan bebek ise belirli bir döneme kadar doğum sağlık sigortası planı kapsamına alınabilir.
Temelde iki kol üzerinden; limitli ve limitsiz seçenek kapsamında sigorta yapılmaktadır.
Limitli doğum sigortasında, tedavi masrafları sınırlı tutulmuştur ve bu sınırın aşılması halinde sigortalının katılım ücreti ödemesi gerekmekte, yani masrafları kendisinin ödemesi beklenmektedir.
Limitsiz doğum sigortasında ise hamileliğin gerektirdiği her türlü tedavi masrafı sigorta tarafından karşılanmaktadır.
Doğum teminatı kapsamında sunulan güvenceler ise şöyle sıralanabilir;
- Normal ya da sezaryen doğuma ait tüm masraflar karşılanmaktadır. Ayrıca doğum sırasında anestezi kullanılması gerekiyorsa, anestezi masrafları da karşılanmaktadır.
- Hamilelik sırasında yapılması gereken her türlü rutin kontrol, müdahale, tahlil, TORCH taraması, NST testi, gebelik komplikasyonu, ilaç temini, zorunlu kürtaj gibi tedaviler sigorta kapsamında karşılanmaktadır.
- Yatmayı gerektiren durumlarda hastanede yatarak tedavi imkânı sunulmaktadır.
- Doğumdan sonra anne ve bebeğin sağlığı için ilk müdahaleler yapılmaktadır.
- Hizmet seçeneklerine bağlı olarak diş tedavisi, göz taraması, psikolojik destek ve diyetisyen hizmeti de sigorta kapsamında sunulmaktadır.
Görüldüğü üzere doğum teminatı, hamileliğe bağlı olarak gelişecek her türlü gereken tıbbi müdahaleyi gerektiren, hamileler için büyük avantajlar sunan bir seçenektir. Hamilelik sürecini en avantajlı duruma getiren güvence sigortasıdır.
Önemli durumlara göz atmak için: Hamilelik Dönemini Farklı Kılan Durumlar Nelerdir? Yazısını okuyabilirsiniz.
Sağlık Sigortası Kapsamında Doğum Borçları Nasıl Karşılanır?
Sağlık sigortanızın doğum masraflarını karşılamasını istiyorsanız poliçenize doğum teminatı ekletmeniz gerekmektedir.
Hamilelik süreci, başından sonuna kadar telaşlı ve ekonomik anlamda masraflı geçen bir süreçtir. Hastaneye sık sık gitmeniz gerekebilir, annenin ya da bebeğin sağlığında değişiklikler olabilir, doğum sırasında ilave müdahaleler gerekebilir. Bu gibi durumları ise özel hastanelerin sunmuş olduğu özenli hizmet karşılığında almanız daha sağlıklı bir şekilde süreci atlatmanızı sağlayacaktır. Fakat özel hastanelerden hizmet almak için sağlık sigortanız ve doğum teminatınız bulunması gerekmektedir.
1. Öncelikli olarak sağlık sigortanızın da olmadığını varsayarak, bu sürece nasıl katılacağınızı açıklamak yararlı olacaktır. İlk olarak sağlık sigortası yaptırmanız gerekmektedir. Sağlık sigortası yaptırmak için sigorta şirketleri arasında araştırma yapmanız oldukça önemlidir. Bu sayede hem teminatları karşılaştırabilir hem de prim ödemelerinin kıyaslamasını yapabilirsiniz.
Ancak bu süreçte önemli olan fiyatı düşük olan sigortalar her koşulda iyi olmayabilirler. Çünkü sağlık esasında oldukça masraflı bir alandır ve size piyasa koşullarının altında fiyat söyleyen sigorta şirketlerinin poliçeleri oldukça dar bir şekilde hazırlanmış olması durumunda ihtiyaçlarınızı karşılamayabilir. Bu nokta da sigortaya ihtiyaç duyduğunuz durumlarda kapsamının bu darlığı yüzünden mağduriyet yaşayabilirsiniz. Bu konuya önem göstermeniz tüm sürecin iyi bir şekilde işlemesi adına önemlidir.
2. Sigorta şirketleri arasında karşılaştırma yaptıktan sonra sağlık sigortanızın teminatlarını seçmeniz gerekmektedir. Seçilen her teminatın ya da hizmetin prim bedeli üzerinde etkisi olacaktır. Bu aşamada doğum teminatını da seçebilirsiniz. Ancak bazı sigorta şirketleri doğum teminatında bekleme süresi adı altında bir şart koymaktadır. Bu şart, sigortalı kişinin poliçeye girişinden itibaren en erken 12 ay sonra hamile olması durumunda hamilelik ve doğum masraflarının karşılanması üzerinedir. Bekleme süreleri sigorta şirketlerine göre farklılık gösterecektir. Bu süre 5-6-12 ay arasıdır. Eğer kısa vadede doğum sigortasından yararlanmak istiyorsanız, bekleme süresi olmayan sigorta şirketlerini seçmeniz sizin yararınıza olacaktır.
3. Ayrıca bu aşamada doğum sigortanızın limitli ya da limitsiz olup olmayacağına da karar vermelisiniz. Kararınız sonucunda poliçe limitleri belirlenerek prim tutarınız hesaplanacaktır. Prim tutarının da ödenmesi halinde doğum sigortanız geçerlilik kazanacaktır. Eğer bekleme süresi olmayan bir sigortayı seçmişseniz hemen sigortanın sunduklarından yararlanabilirsiniz.
Limitsiz doğum sigortası anne adayları için en avantajlı poliçeler arasındadır.
Karşılaştırma yapmak için: Limitsiz Doğum Sigortasının 7 Avantajıyazısına mutlaka göz atmalısınız.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortasında Doğum Teminatı Var Mıdır?
Aynı şekilde tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında da doğum teminatı verilebilmektedir. Bilindiği üzere tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK’lı kişiler için yapılan sigorta türüdür ve SGK anlaşmalı özel hastanelerde sigortalı kişinin tüm hastane masrafları karşılanır. Tamamlayıcı sağlık sigortanız bulunuyorsa, doğum teminatı seçmeniz halinde yatarak tedaviden limitsiz bir şekilde yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda tamamlayıcı sağlık sigortasında sunulan doğum teminatı bazı sigorta şirketleri tarafından tüp bebek tedavisini de içine alacak şekilde hazırlanmıştır. Dolayısıyla doğum sürecinizi başarı ile atlatmak adına doğum sigortası yaptırmanın büyük avantajları bulunmaktadır.
Sigorta şirketlerinin doğum sigortası ürünlerini karşılaştırmak ve fiyatlarını değerlendirmek için Sigorta Dünyası uzmanlarından tam zamanlı destek alabilirsiniz. Tam kapsamlı fayda görmek için bu süreçte en doğru doğum sigortasına ulaşmalısınız.
Detaylı bilgi almak için: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Paketi yazısını okuyabilirsiniz.
Doğum Sigortası Masrafları Nasıl Karşılar?
Doğum teminatı ile poliçede belirlenen limitler dâhilinde yapmış olduğunuz hastane harcamaları karşılanmaktadır. Ancak hamilelikle ilgilisi olmayan bir rahatsızlık bulunuyorsa, bunun tedavisi mevcut sağlık sigortanız tarafından karşılanmaktadır.
Doğum teminatı, doğumdan sonra son bulmakta ve talep edilmesi halinde yenilenmesi gerekmektedir. Doğum ile ilgili süreçte sigorta şirketlerine göre ayakta tedaviyi kullanma hakları değişkenlik gösterebilmektedir. Her durumda da sunmuş olduğu güvenceler ile, hamilelik gibi ekonomik açıdan zorlu bir süreci çabuk atlatmanıza yardımcı olan doğum teminatı, yapılması halinde büyük avantajlar sunmaktadır. Eğer dilerseniz hamilelik teminatı kapsamında doğacak bebeğinize de düşük ücretler ile sağlık sigortası yaptırabilirsiniz.
Gebelik sigortası fiyatlarını değerlendirerek, size en uygun olabilecek sigorta ürününü bulmak için şimdi değerlendirmelerinize başlayabilirsiniz. Hamilelik planlayan anne adaylarının bekleme süreleri doğum sigortası almaları en mantıklı seçenektir. Hamile anne adayları ise bekleme süresiz doğum poliçelerine göz atabilir.