Yurt dışı seyahati denildiğinde akla ilk olarak pasaport ve vize işlemleri gelmektedir. Pasaport türleri, pasaport için gerekenler, vize almak için izlenmesi gereken yollar, vize çeşitleri gibi pek çok konu ise akılları kurcalamaktadır. Hazırladığımız bu yazıda; pasaport ve vize çeşitleri hakkında merak edilen tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Pasaport Nedir?
Pasaport yurt dışı seyahatlerinde ihtiyaç duyulan ve uluslararası şekilde kabul gören bir tür kimlik belgesidir. Adayların talebi üzerine yetkili kurumlar tarafından temin edilmektedir. Yetkili bu kurumlara başvurular, online olarak ya da doğrudan kuruma giderek yapılabilir. Ancak pasaport başvurusu, yasalar kapsamında belirlenmiş ücretler ve kurallar kapsamında yapılmaktadır. Örneğin; bazı pasaportları çıkarmak için 25 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir.
Koşullara uyum sağlayan her Türk vatandaşı umuma mahsus pasaport, yani bordo pasaport başvurusu yapabilmektedir. Yeşil, siyah ve gri pasaport çeşitlerine sahip olmak için ise belirli kriterlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.
Yurt dışına seyahat etmek için giriş işlemlerinin yapılabilmesine olanak sağlayan pasaport sayesinde sorunsuz bir seyahat tamamlayabilirsiniz. Üstelik bilmediğiniz bir ülkede karşılaşabileceğiniz risk durumlarına karşı güvenliğinizi sağlayabilmek adına pasaportunuzun olması gerekir.
Pasaport olmadan yurt dışına seyahat etmenin mümkün olup olmadığına dair tüm detayları Kimin Seyahat Ederken Pasaporta İhtiyacı Yoktur? Yazımızda bulabilirsiniz.
Pasaport Çeşitleri Nelerdir?
Ülkemizde her vatandaş, istediği takdirde, pasaport alabilmektedir. Ancak pasaport çıkarabilmek için belirli şartlar bulunmaktadır. Bunun yanında ülkemizde verilen pasaportlar, 4 çeşit üzerinden düzenlenir. Bunlar;
- 1) Bordo Pasaport (Umumi Pasaport)
Devlete hizmet eden farklı seviyelerdeki kişiler, makamlarına göre yeşil, gri ya da siyah pasaport alabilmektedir. Bunun yanında bordo pasaport, bunların dışında kalan vatandaşlara verilmektedir.
Pasaport çeşitleri arasında dolaşım gücü en sınırlı olan pasaport türü, bordo pasaporttur. Milletvekili, öğretmen, memur gibi kamuda çalışanların dışında kalan herkes, bu tip bir pasaport almak zorundadır.
- 2) Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)
Yeşil pasaport; kadro derecesi 1., 2., ya da 3. seviyelerde devlet memurlarına ve eski bürokratlara verilmektedir. Yeşil pasaport çıkarma hakkı olan kamu personeli emekliliğe ayrıldıkları ya da görevden çekilme sebebi ile görevden ayrılmış olmaları halinde, yeşil pasaportlarını koruyabilmektedir. Yeşil pasaport sahiplerinin en önemli avantajı, pek çok Avrupa ülkesine vizesiz giriş hakkına sahip olmalarıdır. Yeşil pasaport, çeşitli kriterler dikkate alınarak 6 ay ile 5 sene arasında verilebilir.
- 3) Gri Pasaport (Görev Pasaportu / Hizmet Pasaportu)
Yeşil ya da siyah pasaportu olmayan ve resmi kurumlar tarafından bir görev için yurt dışına gönderilmesi gereken kişiler için gri pasaport alınmaktadır. Bu pasaporta sahip kişiler, görevlerinde kaldıkları sürece aile üyeleri için yeşil pasaport çıkartabilirler. Ayrıca milli sporculara da gri pasaport verilmektedir. Gri pasaport, yurt dışına gidecek olan kişiye teslim edilir ve görev bitiminde geri alınır.
- 4) Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)
Siyah pasaport ise TBMM meclis üyeleri, bakanlar, orgeneraller, valiler ve büyükşehir belediye başkanları gibi devletin üst makamlarında yer alan kişilere verilen pasaporttur. Siyah pasaport, kişiler görevde kaldıkları sürece geçerliliğini korur. Dışişleri Bakanlığın tarafından sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen siyah pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlamaktadır.
Pasaport Nasıl Alınır, Başvuru Nasıl Yapılır?
Pasaport başvurusu yapmak için bu konuda yetkili kurumlar üzerinden işlem yapmak mümkündür. Kişilerin tercihine göre kuruma doğrudan başvurarak ya da online iletişim kanalları üzerinden başvuru yapabilirsiniz.
Online pasaport başvurusu için ilgili kurumun web sayfasından randevu almak gerekir. Sayfada yer alan pasaport türü ve pasaportun alınacağı yer seçenekleri seçildikten sonra, kişisel bilgilerin doğru ve eksiksiz girilmesine özen gösterilmelidir. Randevu oluştuktan sonra verilen tarihte istenen belgeler tamamlandıktan sonra, ilgili kuruma gidilir ve pasaport işlemleri tamamlanabilir. Telefonla pasaport randevusu almak için ise ALO 199 Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden istediğiniz tarihi belirleyip işlem başlatabilirsiniz.
Pasaport başvurusu yapmak için hazırlanması gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler, alınacak pasaportun türüne göre değişiklik gösterebilir ancak genel olarak tüm pasaport türleri için istenen belgeler şu şekilde olmaktadır:
- Kimlik belgesi
- Biyometrik fotoğraf
- Pasaport harcı ve defter ücreti
- Eski pasaport (varsa)
- Reşit olmayan bireyler için muvafakatname
Vize Çeşitleri Nelerdir?
Vize; bir ülkeyi ziyaret edecek yabancıların pasaportuna eklediği ve ülkelerin sınır kapısında ülkeye giriş yapılabilmesine olanak sağlayan bir kayıttır. Vize çeşitleri ise ülkeye göre değişiklik gösterdiği gibi alınma şekillerine göre değişebilir. Bu nedenle vize çeşitleri için çok fazladır. Genel olarak yaygın olarak alınabilen vize çeşitleri ise şunlar olmaktadır:
- Schengen Vizesi
- Transit Vize
- Sınır Kapısında Vize
- Öğrenci Vizesi
- Çalışma Vizesi
- Turistik Vize
- Resmi Görev Vizesi
Schengen Vizesi
5 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin 1985 yılında imzaladıkları Schengen Anlaşması’yla iç sınırlarda kontrollerin kaldırılması ile bu anlaşmaya 21 ülke daha dahil edilmiştir. Sonuç olarak 26 Schengen ülkesi içinden birisine alınan vizeyle bu anlaşmada yer alan tüm ülkelere, sınır kontrolü uygulanmaksızın, seyahat edebilme şansı yaratılmıştır.
Schengen’e dahil olan ülkeler; Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre’dir Ayrıca geçerli Schengen vizesi olan Türk vatandaşları Schengen’e dahil olmayan Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’a da seyahat edebilmektedir.
Schengen vizesi alabilmek için belli başlı bazı belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Gerekli belgeler, başvuru yapan kişilere göre değişebilmektedir. Bu nedenle, her aday kendi koşullarına göre istenen belgeleri hazırlamalıdır. Maaşlı çalışanların turistik vize alabilmeleri için gerekli olan belgeler ise şöyle olmalıdır:
- Pasaport
- Kimlik Fotokopisi
- Başvuru Formu
- Biyometrik Fotoğraf
- Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi
- Vize Harcı
- Rezervasyon Bilgileri
- Maddi Gelir Evrakları
Schengen vizesi detayları ve geçerli olduğu ülkeler hakkında detaylı bilgi almak için Schengen Vizesi Nasıl Alınır? Schengen Ülkeleri Nelerdir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Transit Vize
Transit vize, özellikle uzun yolculuklarda karşılaşılabilen ve uçak yolculukları esnasında aktarma yapılan ülke tarafından uygulanan bir vize türüdür. Gidilecek ülkeye ulaşmadan önce Schengen vizesi isteyen bir ülke üzerinden aktarma yapılması gerekiyorsa ve Schengen vizesi yoksa transit vize alınması gerekir.
Transit vize, sadece havalimanında bekleme hakkı verir ve yolcuların ülkeye giriş yapmasını sağlamaz. Bunun yanında bazı Avrupa ülkelerinde, aktarma süresi 24 saati geçmediği sürece transit vize istemez. Amerika, Kanada ve İngiltere ise transit vize almadan aktarma yapılamayan ülkeler arasındadır. Seyahat öncesi aktarma noktalarının transit vize uygulamalarını bilmek, yolculuk esnasında oluşabilecek sorunların önlenmesi adına önemlidir.
Sınır Kapısında Vize
Bazı ülkelerin ülkeye giriş yapılabilmesi için uyguladığı vize türü, sınır kapısında vize olarak bilinir. Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya, Nepal, Maldivler ve Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerde, belirli bir ücret ödeyerek kapıda vize uygulamasından yararlanılabilmektedir. Bu ülkeler, genelde pasaporta istinaden sınır kapısında vize düzenlemektedir.
Öğrenci Vizesi
Akademik eğitim, dil kursu, Erasmus programı gibi eğitim amacıyla yurt dışına gitmeyi planlayan öğrenciler, öğrenci vizesi almalıdır. Bu vize, eğitimin süresine göre uzun süreli ya da kısa süreli olarak alınabilmektedir.
Çalışma Vizesi
Çalışma vizesi, ülkeye çalışma amacıyla girmek isteyen yabancılar için düzenlenen vizedir. Bu vizeyi alabilmek için önceden bir şirketle anlaşılmış ya da iş teklifi almış olmak gerekmektedir.
Turistik Vize
Sıklıkla tercih edilen vize çeşitlerinden biri olan ve turizm amaçlı ziyaret edilecek ülkeler için alınan turistik vize, kısa süreli bir vize çeşididir. Süresi ülkeden ülkeye değişiklik gösterir ancak genel olarak 90 güne kadar verilebilir. Bu vize türü, ülkelere ya da bölgelere göre Amerika vizesi, İngiltere vizesi, Küba vizesi gibi farklı isimlerle anılabilir.
Resmi Görev Vizesi
Son olarak resmi görev vizesi, vatandaşı olunan ülke tarafından resmi ya da diplomatik bir görev kapsamında yurt dışına gönderilen kişilere verilen vize çeşididir. Dolayısıyla bu vize türü için başvuru şartları sınırlıdır ve herkes başvuru yapılamaz.
Vize Nasıl Alınır?
Vize almak için başvuruların nereye yapılacağı ve gereken evrakların ne olduğu en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Vize almak istenen ülkeye ve vize türüne göre farklılık gösteren bu konular, dikkatli ve eksiksiz şekilde tamamlanmalıdır. Aynı zamanda pasaportun geçerlilik tarihinin bitimine en az 6 ay olduğuna dikkat edilmelidir.
Vize başvurusu için yapılması gerekenler ülkelere göre farklılık gösterebilir. Örneğin bazı ülkeler konsolosluktan başvuru alırken bazıları konsolosluk yerine anlaşmalı vize merkezlerine başvurulmasını istemektedir. Bu nedenle nereye başvurulacağına dair detaylar konsolosluğa sorulmalı ve vize başvurusu için gerekli belgelerin listesi alınmalıdır.
Seyahat Sağlık Sigortası Hangi Yolculuklar İçin Yapılır?
Seyahat sağlık sigortası, seyahat esnasında karşılaşılabilecek çok sayıda risk durumuna karşı güvence sunmaktadır. Bu nedenle, özellikle yurt dışına yapılacak seyahatlerden önce mutlaka yaptırılması önerilir. Aynı zamanda, vize isteyen ülkelere yapılacak seyahatler ya da eğitim amacıyla yurt dışına yapılan seyahatler için yaptırılması zorunlu bir sigorta ürünüdür.
Seyahat sağlık sigortası satın almak için bu ürünü hazırlayan sigorta şirketlerinin acenteleri ziyaret edilebilir, web sitelerinden başvuru yapılabilir ya da çağrı merkezlerinden yardım alınabilir. Ancak en iyi seyahat sağlık sigortası ürününü bulmak için sigorta şirketlerini karşılaştırmak gerekmektedir. Sigorta Dünyası, farklı sigorta şirketlerini karşılaştırarak en uygun olanı bulmanızı sağlayan bir platformdur.
Sigorta Dünyası iletişim kanallarından en uygun seyahat sağlık sigortası fiyatlarına ulaşabilirsiniz. Web sitemiz ya da çağrı merkezimiz üzerinden danışmanlarımıza ulaşarak bilgi alabilir, seyahat sigorta şirketlerini karşılaştırabilir ve sizin için en iyi teklifi sunanı keşfedebilirsiniz. Ücretsiz olarak web sitemizden sorgulama yaparak teklif alabildiğiniz gibi 7 / 24 çağrı merkezimizi arayarak, uzmanlarımızdan danışma alabilirsiniz.