Değişen yaşam koşulları ile hastalıklar daha fazla olarak belirmeye başlamıştır. Her ne kadar hastalıklar istenmese de beklenmedik anlarda hemen herkesin başına gelebilir. Bu durumların önüne geçmek ve hastalıklar karşısında önlem almak için sağlık sigortası yaptırmak büyük yararlar sağlar. Sağlık sigortası sayesinde, sigortalı kişinin tüm hastane masrafları karşılanır ve süreci rahat bir şekilde, hızlıca atlatması sağlanır.
Özel Sağlık Sigortası Nedir?
Sağlık sigortası kaza ya da hastalığa bağlı nedenler ile meydana gelen sağlık sorunlarının tedavisinin poliçede yer alan teminatlar kapsamında karşılandığı sigorta türüdür. Sağlık sigortası geniş bir alana yayılmış olup oluşacak hastalıkların çoğunu kapsayacak bir şekilde düzenlenmektedir. Sigortalının ekonomik durumuna göre dar ve geniş paketler halinde sunulan sağlık sigortaları, mevcut sağlık haklarının olup olmadığına bakılmaksızın isteyen herkese yapılabilmektedir. Eğer devlet tarafından sunulan sağlık sigortasını yetersiz buluyorsanız, özel hastanelerde sağlığınızla ilgili sorunların hızlıca ve uzman ekipler tarafından giderilmesini istiyorsanız sağlık sigortasından yararlanabilirsiniz.
Doğru poliçeyi satın almak için: Özel Sağlık Sigortası Alırken Yapılan Hatalar Nelerdir? Yazısına göz atabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortasının Teminatları Nedir?
Sağlık sigortasının geçerli olması için teminat seçiminde bulunulması gerekmektedir. Bu sayede poliçe geçerlilik kazanacak ve oluşan ilgili hastalıklar ile tedavi mümkün hale gelebilecektir. Bu kapsamda sigorta şirketlerine göre farklılık göstermekle beraber, temelde sunulan teminatlar şunlardır;
- Ayakta tedavi teminatı; hastanede yatışı gerektirmeyen ve daha çok hafif nitelendirilebilecek hastalıkların tedavisinin yapılmasını amaçlar. Bu doğrultuda oluşacak masraflar sigorta tarafından karşılanmaktadır. Ayakta tedavinin kapsamına şunlar girmektedir; aşı, serum, her türlü tetkik ve tahlil, pansuman, laboratuar testleri, ilaç temini, doktor muayenesi, hastalık hakkında bilgilendirme, hamilelik rutin kontrolleri gibi tedavi yöntemleri bu teminat sayesinde sigorta tarafından karşılanmaktadır.
- Yatarak tedavi teminatı; yatarak tedavi ise daha tehlikeli ve doktor müdahalesi gerektiren hastalıklar için geçerlidir. Doktorun gerekli görmesi halinde hastane yatışı gerektiren durumlarda geçerli olmaktadır. Bu doğrultuda;
- Ameliyat ile oluşan masraflar; sigortalı kişinin tedavisi için cerrahi bir müdahalenin gerektiği durumlarda, anestezi operasyonlarında, ameliyathaneye giriş ve çıkışı kapsayan bir süreçtir. Aynı zamanda dış gebelik, anjiografi ve koroner gibi durumların masrafları da bu teminat kapsamında karşılanmaktadır.
- Hastanede tedavi masrafları; cerrahi müdahaleye gerek olmayan ama yine de hastanede yatışı gerektiren her türlü durumun masrafları karşılanmaktadır. Oksijen, serum, tahlil, röntgen, ilaçların temini bu kapsamdadır.
- Oda masrafları; hastanede yatış gerektiren tedaviler için önemli bir teminat olan oda masrafları, hastanın oda masraflarını, refakatçi masraflarını ve yemek giderlerini karşılamaktadır. Doktorun gerekli gördüğü güne kadar kalınmasının karşılandığı bu teminat ortalama 9 – 11 gün arasında belirlenmektedir.
- Yoğun bakım teminatı; sigortalı kişinin ameliyat sonrasında yoğun bakımda kalışının yarattığı masraflar karşılanmaktadır. Yatak, tıbbi cihazlar, hemşire yardımı, ilaç temini gibi konuları kapsamaktadır.
- Diyaliz, kemoterapi, radyoterapi gibi özel tedavi yöntemi gerektiren uygulamalar da teminat kapsamındadır. Poliçede belirlenen süreler üzerinden sigortalı kişi bu cihazlardan yararlanabilmektedir.
- Hamilelik teminatı; yatarak tedavi kapsamına giren hamilelik hali de sigorta şirketlerine göre şartları değişkenlik gösteriyor olsa da sigorta kapsamı içindedir. Değişkenlik gösterdiği noktalar hamilelik süresi, hamilelik beklemesi gibi konuları içermektedir. Bekleme süresi talep eden sigorta şirketleri, poliçenin hazırlanmasından 1 yıl sonra hamilelik teminatını geçerli kılarken, bazı sigorta şirketleri de bu bekleme süresine ihtiyaç duymamaktadır.
Görüldüğü üzere yetkin hastanelerde, özel kadrosu ile sayılan durumlarda oluşacak masraflar sağlık sigortası tarafından karşılanmaktadır. Ek sözleşmeler ile sigortanın içeriğinin genişletilmesi de ayrıca mümkündür.
Hasta bilgi formu hakkında bilgi almak için: Özel Sağlık Sigortası Hasta Bilgi Formu Nedir, Neleri İçerir? Yazısına göz atabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortasının Faydaları Nedir?
Sağlık sigortası her şeyden önce hastalık gibi hemen herkesin maruz kalabileceği durumlar için sunmuş olduğu güvenceler ile öne çıkmaktadır.
Ancak diğer faydalarının da bir listesi yapılacak olursa;
- Sağlık sigortası, özel anlaşmalı hastanelerde sigortalıya tedavi imkanı sunmaktadır. Tedavi limitleri sigorta şirketine göre değişkenlik gösterse de anlaşmalı olunan hastaneler, alanında en iyi hastaneler olmaktadır.
- Sağlık sigortası sadece yaşlılar için hazırlanmamaktadır. Çünkü hastalıkların ya da kazaların ne zaman olacağı belli olmadığı için yaş durumuna bakılmaksızın hazırlanması büyük bir avantaj sağlamaktadır.
- Hastalık durumlarının yaratacağı ekonomik sıkıntıların önlenmesi ve bunların önüne geçmek adına sağlık sigortası büyük yararlar sunmaktadır.
- Sağlık sigortası aile bireylerini de içine alacak şekilde hazırlanabilmektedir. Bu sayede tüm aile fertleri sağlık sigortasından yararlanabilirler.
- Sağlık sigortasının olması halinde vergi mükellefleri için belirli oranlarda vergi indiriminden yararlanılmaktadır. Vergi indirimleri yüzde 15 gibi bir oranı bulabilmektedir.
- İşyerlerinin sunmuş oldukları sağlık sigortaları oldukça kısıtlı olduğu için özel sağlık sigortası yaptırmak çok daha büyük avantajlar sağlayacaktır.
- Fiyatlar konusunda oldukça makul ücretler çıkarılabilmektedir. Ayrıca teminatlara göre fiyat belirlendiği için teminatları düşük tutmanız halinde prim ödemeleriniz de düşük olmaktadır.
- Poliçe tutarı tek seferde ödendiğinde ya da birden fazla kişi olacak şekilde başvuru yapıldığında hatırı sayılır oranlarda indirim uygulanmaktadır.
- Özel ve dikkatli uzman ekipler tarafından sunulacak hizmetlerden tam yararlanmak açısından fayda sağlamaktadır.
- Sağlık sigortası kapsamında seçilecek ek hizmetler ile sigortalının daha fazla alandan yararlanması mümkündür. Sigorta şirketlerine göre değişkenlik göstermekle birlikte sunulan ek hizmetler; evde bakım hizmeti, ilk yardım hizmeti, ambulans gönderimi, tıbbı gelişim raporunun hazırlanması, ilaçlar hakkında bilgilendirme, güncel sağlık durumunun değerlendirilmesi gibi hizmetlerdir. Bu hizmetler sigorta kapsamında yıllık belirlenen sınırlar ve ücretler dahilinde kullanılabilmektedir.
- Sağlık sigortası yaptırdığınızda hem kendiniz hem de yakınlarınız için tam teşekküllü bir poliçe hazırlatmış olursunuz. Sigorta kapsamında hastalığın başlangıç aşamasından sonlanma aşamasına kadar her süreç özele yerine getirilmektedir.
Sağlık sigortası kullanımları için: Özel Sağlık Sigortası Ne Zaman Kullanılır?Yazısına göz atabilirsiniz.
Sağlık Sigortasında Dikkat Edilecek Noktalar Nedir?
Sağlık sigortasından yararlanmak için belirli noktalarda dikkat etmek gerekmektedir. Bu önemli noktalar şu şekilde sıralanabilir;
- Sağlık sigortası poliçede belirtilen limitler dahilinde masrafları karşılamaktadır. Haliyle prim ödemelerini takiben limitin aşılması durumlarında oluşacak masraflar sigortalının katılım payı ile ödenir.
- Sağlık sigortası, sigorta şirketinin anlaşmalı hastanelerinde geçerlidir. Bu yüzden tedavi olarak bu hastanelerin kullanılması gerekmektedir. Ancak sigortanın bilgisi dahilinde anlaşmalı olmayan hastanelerde yapılacak gerekli tedavilerde de sigorta yüzde üzerinden masrafları karşılayabilmektedir.
- Sağlık sigortası poliçenin başlangıç tarihi temel alınarak hazırlanmaktadır. Haliyle sigorta başlangıcından sonraki hastalıklar teminat içerisine girmektedir. Sigorta öncesinde oluşmuş hastalıkların tedavisi karşılanmamaktadır.
- Kanser gibi hastalıklar, sigorta kapsamına girmemektedir. Fakat iyi huylu olan durumlarda, doktor raporu ile birlikte sigorta bu durumları da karşılayabilmektedir.
- Seçilen teminatlara göre prim ödemeleri değişkenlik göstermektedir. Bu yüzden seçilecek teminatların risk durumunun ve geçerliliklerinin önceden iyi belirlenmesi gerekmektedir.
- Sağlık sigortası yıl içerisinde ne kadar az kullanılırsa bir dahaki yıl için yenilemelerde düşük ücret çıkmaktadır.
- Sigortanın geçerli olması için prim ödemelerine dikkat edilmelidir.
- Belirlenen şartlara göre sağlık sigortası prim ödemelerine ara verilebilmektedir.
- Sigortalı kişinin sağlık durumunda herhangi bir değişiklik oluştuysa bu durumda sigorta şirketine bilgi vermek gerekmektedir.
- Özellikle sigortaya sunulan bilgilerin doğru ve eksiksiz olması gerekmektedir. Yanlış beyan halinde sigorta geçersiz olmaktadır.
Sağlık sigortası hakkında detaylı bilgi almak için Sigorta Dünyası uzmanları ile görüşebilirsiniz.