Sağlık sigortası kullanan adaylar tarafından en çok merak edilen konular arasında yer alan ‘’Hasta Bilgi Formu’’ detaylarını sizler için anlattık. Sağlık sigortası poliçeniz kapsamında yaşanan durumlarda ihtiyaç duyacağınız ve doldurmanız gereken form hakkında önceden bilgi sahibi olmanız önemlidir.
Hasta bilgi formu ismiyle düzenlenen formlar adayların işlemleri kolaylaştırır. İlgili işlemlerinizi en hızlı şekilde çözüme kavuşturabilmeniz için oldukça önemlidir.
Önemli durumları merak eden adaylar:Özel Bireysel Sağlık Sigortası Yaptırma Nedenleri içeriğine göz atabilirler.
Hasta Bilgi Formu Nedir?
Özel sağlık sigortası hasta bilgi formu Sağlık Kurumu’nda yatarak ve ayakta tedavi görecek veya operasyon geçirecek sigortalı ve doktoru tarafından sigortacı için doldurulması gereken formu ifade etmektedir.
Hasta bilgi formu aynı şekilde tazminat bilgi formu ismiyle de bilinmektedir. Öncelikle anlaşmasız kurumlarda yapılacak işlemler sonucunda kendi ödediğiniz bütçeyi sigorta şirketinizden alabilmeniz için hasta bilgi formu gereklidir.
Sigortalı adaydan (hastadan) alınan bilgiler, fiziki muayene bulguları, tetkik sonuçları ve poliklinik kayıtlarındaki bilgiler doğrultusunda eksiksiz ve tam olarak doldurulmalıdır.
Anlaşmalı sağlık kuruluşlarında yapılacak olan yatarak tedavilerinizde, doktorun kurumla anlaşmalı olup olmadığını, anlaşmasız olması durumunda ise talep edilecek ücret bilgisinin Hasta Bilgi Formuna yazıldığını kontrol etmelisiniz. Bu durum sağlık sigortası kapsamında oldukça önemlidir.
Hasta bilgi formu ise anlaşmalı sağlık kuruluşu tarafından ilgili sigorta şirketine gönderilmeden önce mutlaka sigortalı aday tarafından imzalanmalıdır.
Poliçe kapsamı hakkında bilgi almak için: Özel Sağlık Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar, Avantajları Nedir? Yazısına göz atabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Hasta Bilgi Formu Neden Gereklidir?
Sağlık sigortası hasta bilgi formu, alınan tıbbi hizmetler için geri ödeme veya doğrudan ödeme talep ettiğinizde ortaya çıkacak bir işlemdir.
Tazminat ve ödeme başvurularınızda her hangi bir sorun yaşamak için de özel sağlık sigortası poliçenizi oluştururken, poliçe genel şartları hakkında detaylı bilgi almalısınız. Hastanelerden hizmet almanız durumunda sigorta şirketinden talep edeceğiniz ödemeler gerekli şartlara göre belirlenir.
Sağlık sigortası poliçe şartlarınızın temellerini anlamak, yalnızca uygun fiyatlı sağlık sigortası bulmanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda sağlık sigortası talebinizi yaptıktan sonra tıbbi faturalarınızı ve sağlık sigortası fatura ekstrenizi anlamanıza yardımcı olacaktır.
Form üzerinde sigortalı adaya ait önemli bilgiler istenir. Hasta bilgi formu için istenen bilgileri yazımızın devamında detaylı olarak sizlere ileteceğiz.
Sağlık sigortası talebinizi göndermenin iki yolu vardır. Sağlık sigortanızdan ödeme almanın yolu, bir form doldurmak veya talep yoluyla sağlık sigortası şirketinize bildirimde bulunmanızdır.
Doğrudan ödeme kapsamında yapılan başvurularda; doktorunuz tarafından, tanı ve tedavi bilgilerini içeren Özel Sağlık Sigortaları Hasta Bilgi Formu’nun doldurulması ve başvuru ile ilgili varsa tetkik sonuçları, doktor raporları, adli vakalarda ilgili raporlar, reçete gibi belgeler gereklidir.
İki sağlık poliçesi hakkında bilgi almak için: Özel Sağlık Sigortası İle Tamamlayıcı Sağlık Arasındaki Farklariçeriğine göz atabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Hasta Bilgi Talep Formunda Yer Alan Bilgiler Nelerdir?
Tazminat talep formu doldurmak için oldukça açıklayıcı olmak gerekir. Sigorta şirketine iletilecek olan bu belgenin net bilgiler ile doldurulması oldukça önemlidir. Hasta bilgi formu doldurulurken eksik bilgi verilmemesi gerekir.
Aşağıdaki gibi sorular hasta bilgi formunda soracaktır:
ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI HASTA BİLGİ FORMU
TC KİMLİK NUMARASI:
HASTA ADI:
HASTA SOYADI:
DOĞUM TARİHİ:
TC KİMLİK NUMARASI:
İLİ:
E-POSTA:
HASTA SABİT TELEFON 1 : HASTA SABİT TELEFON 2:
HASTA CEP TELEFONU 1 : HASTA CEP TELEFONU 2:
HASTANIN AÇIK ADRESİ:
AYAKTA TEDAVİLER İÇİN TALEP EDİLEN ÜCRET BİLGİLERİ:
· DOKTOR:
· İLAÇ:
· RÖNTGEN:
· SARF MALZEME:
· LABORATUVAR:
· DİĞER (AÇIKLAYINIZ):
· TOPLAM:
MUAYENE EDEN HEKİM TARAFINDAN DOLDURULACAK BÖLÜM:
· Hastanın Şikâyeti / Öyküsü:
· Şikâyetin Başlangıç Tarihi:
· Daha önce aynı şikâyet/hastalık nedeni ile doktor başvurusu, tetkik ve tedavi uygulandı mı? (Başvurulan sağlık kurumu / doktorun adı) :
· Özgeçmiş / Kullandığı İlaçlar:
· Fizik Muayene Bulguları:
· Tetkikler / Sonuçları: Poliklinik-Cerrahi Yatış-Acil-Adli Vaka-Dâhili Yatış-Gebelik
· Ön Tanı / Tanı:
· ICD 10:
· Planlanan Tedavi / İşlem:
DOKTOR BİLGİLERİ:
· Doktor Adı-Soyadı:
· Anlaşmalı / Anlaşmasız:
· Operatör:
· Uzmanlık Dalı:
· Anestezi:
· İrtibat Telefonu:
· Asistan:
· İmza / Kaşe:
* Doktor ve / veya ekibi anlaşmasız ise sigortalının tedavisi için talep edilecek ücreti yukarıda belirtilmesi gerekir.
Sağlık sigortası yaptırmak isteyen adaylar: 2019'da Sağlık Sigortası Fiyatlarını Etkileyen 5 Önemli Özellik! yazısını okuyabilirsiniz.
Sağlık Tazminatı İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Özel sağlık sigortası adayların her zamanda yanında!
Yaptırdığınız özel sağlık sigortası kapsamında, sigorta şirketinizin anlaşmalı olmadığı bir kuruma giderek tedavi masraflarınızı kendiniz karşılamanız durumunda, bu masraflara yönelik tazminat talebinde bulunabiliyorsunuz.
Tazminat talebinizi iletebilmeniz için online kanalları kullanabilir veya evraklarınızı hazırlayıp sigorta şirketinize iletebilirsiniz.
Adayların sağlık sigortası kapsamında tazminatlarını alabilmesi içinde gerekli olan evrakları eksiksiz iletmesi gerekir.
Dikkat edilecek noktaları öğrenmek için: Özel Sağlık Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?Yazısını okuyabilirsiniz.
Tazminat Talebinde Sigorta Şirketi Tarafından İstenecek Belgeler Nelerdir?
Sigortalı adayların yaşadığı bir sağlık problemi durumunda, ilgili sağlık masrafların limitleri kapsamında sigorta şirketleri tarafından karşılanması için "ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI HASTA BİLGİ FORMU (TAZMİNAT TALEP FORMU)" ekinde ibrazı gereken belgeler bulunmaktadır.
Sizden istenilecek belgeler hakkında aşağıdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yatarak Tedavi Harcamalarında Talep Edilecek Belgeler:
- Sigortalı adayın Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'nca çalışma ruhsatı verilmiş özel veya resmi bir sağlık kurumundaki yatışını belgeleyen ve yatış nedeniyle yapılan tedaviyi gösterecek tıbbi rapor ve çıkış epikrizi gereklidir.
- Yapılan sağlık giderine ait resmi dökümlü fatura aslı gereklidir. Bu noktada faturanın mutlaka aslı olmalıdır. Aksi takdirde geçersiz olacaktır.
- Kaza durumlarında ise alkol raporu ve trafik kazası tespit tutanağı gerekli olmaktadır.
Sigortalı adayın tedavisinin cerrahi müdahaleyi (ameliyat) gerektirdiği durumlarda ayrıca,
- İlgili tedavinin söz konusu müdahaleyi gerektirdiğini kanıtlayacak doktor raporu ve çıkış epikrizi,
- Teknik ameliyat raporu,
- Operatör ücreti dâhil tüm ameliyat masraflarına ilişkin dökümlü faturanın aslı gereklidir.
Yurt dışında Gerçekleşen Tedavilerde Yukarıdaki Belgelere Ek Olarak Gerekli Olacak Belgeler:
- Patoloji raporu,
- Sigortalının hastaneye giriş ve çıkış tarihlerini gösteren pasaport fotokopisi,
- Yurt dışı faturalarının ve ilgili rapor ve sonuçların yeminli tercümeden onaylı Türkçe nüshaları ibraz etmekle yükümlüdür.
Doğum Kapsamında Yapılacak Harcamalar İçin:
- Doğum raporu ve ilgili hastaneden alınacak dökümlü isme yazılı faturanın aslı gerekli olacaktır.
Bilmeniz gereken önemli detaylara göz atmak için: Özel Sağlık Sigortasında Bilinmesi Gerekenler 11 Soruiçeriğini okuyabilirsiniz.
Ayakta Tedavi Harcamalarında Talep Edilecek Belgeler:
Doktor Muayene Giderleri Kapsamında Talep Edilecek Belgeler:
- İlgili hastane veya kliniğin isme yazılı resmi faturası ya da muayeneyi gerçekleştiren doktorun adı, soyadı ve branşı ile bağlı bulunduğu vergi dairesi ve hesap numarasını gösteren resmi serbest meslek makbuzu gerekli olmaktadır.
İlaç Giderleri İçin:
- Kullanılan ilaçları belgeleyen isme yazılmış doktor reçetesi,
- Reçete arkasına isimleri gözükecek şekilde iliştirilecek olan fiyat küpürleri,
- İlgili masrafı belgeleyen kasa fişi veya isme yazılı fatura gerekli olmaktadır.
Tahlil ve Röntgen Harcamaları İçin:
- Tahlil ya da röntgen sonuçları,
- Tahlil ya da röntgenlere ait isme yazılı faturanın aslı,
- İlgili doktorun yazacak olduğu gerekçeli istem belgesi gereklidir.
Küçük Müdahaleler İçin:
- İlgili tedavinin gerekli olduğunu gösteren doktor raporu,
- Yapılan masrafı belgeleyen isme yazılı faturanın aslı,
- Parça veya biopsi alındıysa patoloji sonucu gereklidir.
Anlaşmalı sağlık kuruluşlarında yapılan her türlü tedavi veya işlem anlaşması bulunmayan, anlaşmalı sağlık kurumu ile sigorta şirketi arasındaki fiyat protokolüne göre hizmet vermeyi kabul etmeyen kadrosuz bir hekim tarafından gerçekleştirildiğinde ilgili hekim, ödenecek tutar poliçe özel ve genel şartları dâhilinde değerlendirileceği için sigorta şirketi ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.
Aklınıza takılan ve merak ettiğiniz tüm sorular için Sigorta Dünyası uzmanları ile iletişime geçebilirsiniz.
Sağlık poliçesi genel şartlarını öğrenmek için:Özel Sağlık Sigortası Genel Şartları Nelerdir? Yazısına göz atabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Hasta Bilgi Formunda Dikkat Edilecek Durumlar Nelerdir?
- Yapılan sağlık masraflarının, ilk etapta sigortalı adaylar tarafından hastaneye ödenmesi halinde, sigortalının bu masraflar için “Tedavi Masrafları Talep Formu” ekinde talep etmesi gerekecektir. Öncelikle burada yer alan alanları doldurmalı ve isteğini net bir şekilde ifade etmelidir.
- Yukarıda detaylı olarak belirttiğimiz evrakları, hangi alanda hizmet aldıysanız hasta bilgi formuna eklemelisiniz. İlgili rapora yer alan hasta adı ve tarihler doğru olmalıdır.
- Yapılan ilaç giderlerinin talebini ise hastanenin size iletmiş olduğu ek olmalıdır.
- Hastane tarafından sigortalı adaya verilen taburcu kâğıdını da mutlaka eklemelisiniz.
Yapılacak hasar durumlarında belirtmiş olduğumuz tüm detaylara dikkat etmelisiniz. İşlemlerinizin en hızlı şekilde çözümlenmesi için eksiksiz başvuru yapmalısınız.
Özel sağlık sigortası kapsamından yararlanmak isteyen tüm adaylar Sigorta Dünyası uzmanlarından fiyat alarak, değerlendirme yapabilir.