Yaşamın barındırdığı beklenmedik olaylar her zaman hoş sürprizler olmamaktadır. Çoğu zaman kötü durumlarla karşılaştığımızı göz önüne alırsak, bunların başında sağlık ile ilgili gelişmeler gelecektir.
Sağlık, her ne kadar sağlıklı olunduğunda pek farkına varılmayan, kıymetli bir değer olsa da, ancak hastalık durumlarında da değeri anlaşılmaktadır. Bu durumlarda daha önceden sağlık ile ilgili herhangi bir önlem alınmadığı için de pişmanlık duyulabilmektedir. Bu pişmanlığı yaşamak için özel sağlık sigortası yaptırabilirsiniz.
Poliçe şartları hakkında bilgi almak için: Özel Sağlık Sigortası Genel Şartları Nelerdir? Yazısını okuyabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Nedir?
Sigorta şirketleri tarafından sunulan özel sağlık sigortası kişinin hastalık ya da kaza sonucunda oluşacak hastane masraflarını karşılayan sigorta türüdür. Bu sayede poliçe limitleri dâhilinde, oluşacak her türlü hasar karşılanmaktadır. Hayatın hangi kazaları ya da hastalıkları getireceği bilinmediği için sağlık sigortası kişinin hem kendisi hem de yakınları için büyük önem taşımaktadır. Ayrıca sağlık sigortası ile ileride oluşacak hastalıklara karşı da önlem alınmaktadır.
Özel hastanelerde tedaviler her ne kadar özenli yapılıyor olsa da fiyatlarının yüksekliği sebebiyle çoğu kişi tarafından tercih edilememektedirler. Sağlık sigortası ile özel anlaşmalı hastanelerde, geniş kapsamlı tedavilerinizi rahatlıkla olabilirsiniz.
Sağlık sigortası gerekliliği hakkında bilgi almak için: Özel Bireysel Sağlık Sigortası Yaptırma Nedenleriiçeriğine göz atabilirsiniz.
Sağlık Sigortasının Teminatları Nedir?
Sağlık sigortası kapsamında hastalık ve kaza durumlarına karşı geniş güvenceler verilmektedir. Bu sayede sigortalı kişinin kısa süre içerisinde eski sağlığına kavuşması ve ekonomik olarak zarar görmemesi amaçlanmaktadır.
Bu doğrultuda sunulan teminatlar şu şekildedir;
- Ayakta tedavi teminatı; görece daha hafif ve hastanede yatış gerektirmeyen hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bu teminata; aşı, pansuman, serum, doktor muayenesi, tahlil, tetkik, fizik tedavi giderleri, görüntüleme masrafları, bandaj, boyunluk, koltuk değneği, varis çorabı, reçeteli ilaç gibi tedaviler girmektedir. Yıllık belirlenen limitler dâhilinde ayakta tedaviden yararlanılabilmektedir.
- Yatarak tedavi teminatı; hastanede yatış gerektiren durumlarda, oluşan masrafın karşılandığı teminat durumudur. Bu kapsamda; ameliyat giderleri, ameliyat sonrası giderleri, yoğun bakım masrafları, 24 saat müşahede altında olmayı gerektiren durumlar, kemoterapi, radyoterapi, diyaliz masrafları, cerrahi ve ortopedik müdahaleler, evde verilen tıbbi bakım hizmeti, suni uzuv (el, kol, baca, göz, meme protezleri), trafik kazası sonucunda kırılmış çeneye ve dişe yapılacak estetik cerrahi, rehabilitasyon giderleri, ameliyatın kişinin zararına olması halinde ameliyat tazminat ödemesi bu teminat içerisindedir.
İki durum içinde de poliçede belirtilmeleri koşuluyla hastaya geniş çapta güvenceler verilmektedir. Böylece çoğu hastalık durumuna karşı hem ekonomik anlamda hem de sağlık açısından koruma sağlanmaktadır.
Sağlık sigortasıhesaplaması hakkında bilgi almak için:Özel Sağlık Sigortası Fiyatları Nasıl Hesaplanır? Yazısına göz atabilirsiniz.
Sağlık Sigortası Teminat Dışı Durumlar Nedir?
Sağlık sigortası yaptırmak isteyenler için sigortanın hangi durumlarda teminat dışında kaldığını bilmek önemlidir. Böylece sağlık sigortası yaptırmak için kararınızı daha doğru bir şekilde verebilirsiniz.
Sigorta kapsamı dışında kalan durumlar şunlardır;
- Savaş ve savaşa bağlı olarak gelişen sağlık sorunları,
- Suç işleme sonucunda oluşan hasarlar,
- Sigortalı kişinin kasıtlı olarak tehlikeli hareketlerde bulunması,
- Alkol, uyuşturucu ve yanlış ilaç kullanımının yarattığı hasarlar,
- Nükleer maddelere bağlı olarak oluşan hasarlar,
- Terör eylemlerine katılım sonucunda oluşan hasarlar,
- Sigortalı kişinin intiharı ya da intihara teşebbüsü sonucundaki hasarlar,
- Deprem, sel, yanardağ püskürmesi ve yer kaymasının oluşturduğu hasarlar
Teminat dışı tutulmaktadır. Bu durumda sağlık sigortası, ilgili maddelerin hepsinde geçerli olmaktadır. Ancak genel şartların dışında, sigorta tarafından poliçeye dâhil edilecek özel şartlar da bulunmaktadır. Örneğin ağır hastalık geçmişi ya da sağlık riski taşıyanlar için de sağlık sigortası düzenlenmemektedir.
Önemli detaylar hakkında bilgi almak için: Özel Sağlık Sigortasında Bilinmesi Gerekenler 11 Soruyazısını okuyabilirsiniz.
Sağlık Sigortası Ücretleri Hakkındaki Önemli Detaylar Nelerdir?
Sağlık sigortasının hesaplamasından önce başvuru süreci hakkında bilgi vermek yararlı olacaktır. Sağlık sigortası, özel hastanelerde kapsamlı tedavi görmek isteyenlerin başvuru yapabileceği bir sigortadır. Ancak bu öncelikle 18 – 49 yaş sınırının ve Türkiye vatandaşı olma gerekliliklerinin sağlanması gerekmektedir. Yaş konusunda poliçe yenilemeleri ile 60 yaşına kadar sigorta yapılabilmektedir. Eğer kişi Türk vatandaşı değil ya da mavi kart sahibi değilse, bu durumda sağlık sigortası yaptıramamaktadır. Onun yerine sigorta şirketleri tarafından sunulan yabancı sağlık sigortasını yaptırabilmektedir.
Bu şartlar sağlandıktan sonra sigorta şirketleri arasında araştırma yapılmalıdır. Yapılacak araştırma sonucunda teminat içeriği en geniş olan sigorta şirketi seçilmelidir.
Buradaki önemli olan nokta, fiyatı düşük olan sigorta şirketlerinin seçilmesi yerine geniş teminatlar ve yaygın anlaşmalı hastane ağı sunan firmalar olmalıdır. Çünkü tedavi anlaşmalı hastanelerde gerçekleştirilmektedir. Bu açıdan hastane ağının da karar aşamasında bilinmesi büyük önem taşımaktadır. Hastane anlaşması az olan ya da yeterli derecede olmayan hastaneler ile çalışan sigorta şirketleri ilk baştan tercih dışında bırakılmalıdır.
Önemli durumlara göz atmak için: Özel Sağlık Sigortası Alırken Yapılan Hatalar Nelerdir? Yazısına göz atabilirsiniz.
Sağlık Sigortası Ücretleri Nasıl Belirlenir ve Nasıl Başvuru Yapılır?
Sağlık sigortası ücretlerinin belirlenmesindeki en önemli detaylardan birisi poliçe kapsamına alınan teminatlardır. Sigorta şirketlerinin sağlık sigortası kapsamında sunduğu teminatları ve ek teminatları Sigorta Dünyası uzmanlarından da detaylı olarak öğrenebilirsiniz.
Bu süreç sonunda karar verilen sigorta şirketine kimlik belgesi ve sağlık raporu ile başvuru yapılmaktadır. Sağlık raporu bazı şirketler tarafından istenmeyebilir ama çoğu şirket tarafından istenmektedir. Buradaki amaç kişinin geçmiş ve güncel hastalık durumunun anlaşılmasıdır. Belirtildiği gibi sağlık açısından riskli hastalara sağlık sigortası yapılmamaktadır. Belgelerin doğru olarak beyan edilmesinden sonra yanlış beyanın anlaşması halinde sigorta iptal edilmektedir. Burada doğru beyan oldukça önemlidir, sigorta şirketinin sunmuş olduğu teminat seçimine geçilir.
Teminat seçimi yapılırken dikkat edilecek nokta, risklerin ne denli gerçekleşecek olacağıdır. Bu yüzden teminat seçimi, prim ödemelerinin düşük olması için gerekli ve yeterli miktarda seçilmelidir. Teminat seçimi sırasında sigortanın sunmuş olduğu ek hizmetler de öğrenilmelidir.
Ek hizmetler, teminatların dışında her sigortalıya sunulan hizmetleri içerir. Bunlar başlıca evde bakım hizmeti, ilk yardım hizmeti, ambulans gönderimi, mevcut sağlık durum raporu gibi kısımları içermektedirler. Eğer hizmet sunuluyorsa yıllık kullanım limitleri ve ücretleri hakkında da bilgi alınmalıdır.
- Teminat seçimi ve hizmetlerin durumu öğrenildikten sonra prim ödemelerine bağlı olarak poliçe hesaplaması yapılır. Sağlık sigortası ücretleri bu aşamada belli olmaktadır. Kişinin mevcut durumuna, yaptığı mesleğe, yaşadığı bölgeye ve geçirmiş olduğu hastalıklar ile seçtiği teminatlar hesaba katılarak bir fiyat belirlenmektedir. Bu fiyat, aynı zamanda sigorta bedeli olacaktır yani hastalık durumlarında bu tutar üzerinden sigorta tarafından masraflar karşılanacaktır.
- Bedelin belirlenmesi ardından, sigortaya ödenecek prim tutarı belirlenir ve sigorta artık hazır hale gelmiştir. Sigortalı kişinin isteğine göre tek seferde ödeme yapılabileceği gibi taksitler halinde de ödeme yapmak mümkündür. Eğer taksit ile ödeme yapılacaksa prim bedellerinin aksatılmadan, gününde yapılması önem taşımaktadır. Aksi halde sigorta geçersiz olacaktır. Prim bedellerinin ödenmesi ya da ödenmeye başlanması halinde sağlık sigortası geçerlilik kazanmaktadır.
Sağlık sigortasında ücretlerin belirlenmesinde önemli olan bir diğer nokta da sağlık sigortasının ne sıklıkla kullanıldığıdır. Bu noktada, eğer yıl içerisinde sağlık sigortası kullanılmamışsa, bir dahaki dönem için yapılacak yenilemede indirim uygulanmaktadır. Aynı zamanda tek seferde ödenen prim tutarı halinde de yine indirim sağlanmaktadır.
Sağlık sigortası ücreti bu gibi şartlar temel alınarak hesaplanmaktadır. Bu yüzden net bir rakam söylemek mümkün değildir. Size özel hazırlanacak fiyatı öğrenmek için sigorta şirketinin ilgili kanalları üzerinden teklif almanız gerekmektedir.