Sağlık sigortası, geniş teminat seçenekleri ve etkili poliçeleri ile sağlık hizmetlerine ulaşımı kolaylaştıran bir üründür. Sigortalıların özel sağlık kurumlarında ücretsiz ya da uygun fiyatlarda hizmet almasına olanak sağlayan özel sağlık sigortası hakkında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da bulunmaktadır.
Her şeyden önce sigorta poliçesi başlatmanın zamanı oldukça önemlidir. Özel sağlık sigortası ne kadar erken yaptırılırsa o kadar avantaj sağlayacaktır. Geçmişten gelen ya da teşhisi konmuş hastalıklar için sigorta poliçesi çoğu zaman teminat sağlamaz. Bu nedenle özel sağlık sigortasının başlama zamanı iyi belirlenmelidir.
Özel sağlık sigortası kapsamına dileyen herkes dahil olabilir. Ancak bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlardan en önemlileri bekleme süresi ve yaş sınırı durumlarıdır. Özel sağlık sigortası kapsamında yer almak için her şeyden önce sigorta şirketlerine göre değişen yaş sınırlarını geçmemeniz gerekmektedir.
Kimler Özel Sağlık Sigortası Yaptırabilir?
Özel sağlık sigortası hemen hemen herkesin rahatlıkla başlatabileceği bir sağlık ürünüdür. Bir diğer sağlık sigortası ürünü olan tamamlayıcı sağlık sigortası, sadece SGK güvencesi altında yer alan kişileri kapsarken özel sağlık sigortası için böyle bir kısıtlama yoktur. Aynı zamanda, poliçeye eklenen ek teminat seçenekleri ile sigorta geçerliliği, ülke sınırları dışında da sürmektedir.
Ülkemizde özel sağlık poliçesi hazırlayan hemen hemen her sigorta şirketi, 18 – 55 yaş aralığında olan katılımcıların başvurularını kabul etmektedir. Ayrıca bazı sigorta şirketleri, yenidoğan ya da 18 yaş altı çocukların da sigorta kapsamına dahil edilmesine olanak sağlamaktadır.
Özel sağlık sigortası için genel olarak belirlenen üst yaş sınırı 55 olarak kabul edilebilir. Ancak ülkemizde 55 yaş üstü için özel sağlık sigortası yapan şirketler de bulunmaktadır. Bunun yanında 65 yaş üstü için özel sağlık sigortası poliçesi başlatan sigorta şirketi yoktur. 65 yaş üstü için sağlık sigortası almak isteyen adaylar, tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında sunulan ürünleri değerlendirebilirler.
Özel sağlık sigortasının kimleri kapsadığını öğrenmek için Özel Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar, Kimler Yararlanabilir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Nedir?
Özel sağlık sigortası yaptırmak isteyen adayların dikkat etmesi gereken ilk konulardan biri bekleme süresi prosedürleridir. Özel sağlık sigortası bekleme süresi, belirli bazı tedavilerin ya da hizmetlerin alınması için gerekli olan süreyi ifade eder. Bekleme süresi tamamlanmadan, teminat kapsamında alınacak hizmetler devreye girmez.
- Bekleme süresinin koşulları ve ne kadar süreceği, sigorta şirketlerine göre değişebilir; ancak genel olarak 6 ile 12 ay şeklinde belirlenir. Doğum ya da hastalık durumlarının tedavileri gibi hizmetleri alabilmek için belirli bir bekleme süresinin tamamlanması gerekir. Genel olarak 12 aylık bir süreçten sonra, bekleme süresi kapsamına giren teminatların kullanımı aktif hale gelecek ve tedavilerden kaynaklanan masraflar, sigorta şirketi tarafından karşılanacaktır.
- Özel sağlık sigortası bekleme süresi şartının uygulanmadığı bazı istisnai durumlar olabilmektedir. Bazı sigorta şirketleri, acil durumlar için bekleme süresi uygulamasını işleme almaz ve sigortalının gerekli tedavileri poliçe kapsamında almasına olanak sağlar. Ancak bu durum çok yaygın bir uygulama değildir. Bu nedenle, poliçe başlatılan sigorta şirketi ile konu hakkında görüşülmeli ve bilgi alınmalıdır.
Özel sağlık sigortası bekleme süresi detaylarını Özel (Bireysel) Sağlık Sigortası Bekleme Süresiyazımızda bulabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Gereken Durumlar
Özel sağlık sigortası bekleme süresi, bazı hastalıkların tedavisinin karşılanması için şart koşulmuştur. Genel olarak, poliçe başlangıç tarihinden itibaren 12 aylık süre tamamlandıktan sonra devreye giren teminat seçenekleri ile güvence sağlanmaktadır.
Özel sağlık sigortası kapsamında bekleme süresi gereken durumlar, hemen hemen tüm sigorta şirketleri için geçerlidir ve şu şekilde belirlenmiştir:
- Böbrek rahatsızlıkları.
- Burun ve geniz eti rahatsızlıkları.
- Diz cerrahisi.
- Fıtık.
- Göz tansiyonu.
- Hamilelik için gerekli tedaviler ve doğum.
- Kanser.
- Katarakt.
- Kist tedavisi.
- Prostat.
- Safra kesesi rahatsızlıkları.
- Tiroid.
Özel sağlık sigortasının kapsamına girmeyen durumları öğrenmek isterseniz; Özel Sağlık Sigortası Kapsam Dışı Hastalıklar Nelerdir? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Bekleme Süresiz Özel Sağlık Sigortası Var Mıdır?
Bekleme süresiz özel sağlık sigortası poliçesi başlatan herhangi bir sigorta şirketi bulunmamaktadır. Özel sağlık sigortası kapsamında sunulan teminat seçeneklerinin bekleme süreleri birbirinden farklıdır. Bu seçenekler içinden bazı gruplarda bekleme süresi bulunmaz. Ancak genel anlamıyla, bekleme süresiz tüm teminatları sunan özel sağlık sigortası yoktur.
Sigorta şirketleri tarafından düzenlenen bekleme süreleri, şirketin haklarını koruyabilmesi için aldığı bir önlem olarak düşünülebilir. Bekleme süresi, sigortalı için bir dezavantaj olarak görülmektedir ancak özel sağlık sigortasının sürdürülebilirliği adına oldukça gerekli bir uygulamadır.
Özel sağlık sigortasının kullanımı hakkında detaylara Özel Sağlık Sigortası Ne Zaman Kullanılır? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortasında Yaş Sınırı Nedir?
Özel sağlık sigortasında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da yaş sınırlarıdır. Genel olarak sigorta şirketleri, 18 – 60 yaş arası katılımcıların başvurularını onaylamaktadır. Bunun yanında 18 yaş altı çocukları, aileleri ile ya da bireysel olarak koruma altına alan özel sağlık ürünleri de bulunmaktadır.
Genel bir ifadeyle özel sağlık sigortasında üst yaş sınır 55 olarak söylenebilir. Ancak bu sınırın esnetildiği durumlar da olabilmektedir. Ülkemizde özel sağlık poliçesi kesen sigorta şirketlerine göre özel sağlık sigortası yaş sınırları şu şekilde düzenlenmiştir:
- Ak Sigorta 0 – 60 yaş.
- Allianz Sigorta 6 – 64 yaş.
- Demir Hayat Sigorta 0 – 60 yaş.
- Groupama Sigorta 0 – 65 yaş.
- Güneş Sigorta 15 günlük – 59 yaş.
- Mapfre Sigorta 14 günlük – 60 yaş.
- Ray Sigorta 8 – 64 yaş.
Özel sağlık sigortası yaş sınırları hakkında bilgi almak için Özel Sağlık Sigortası Kaç Yaşına Kadar Yapılıyor? Yazımıza göz atabilirsiniz.
60 Yaş Üstü Özel Sağlık Sigortası Nedir?
SGK kapsamında güvencesi bulunan kişiler, devletin sağladığı sağlık hizmetlerinde, kaç yaşında olursa olsun yararlanabilirler. Bu durum, özel sağlık sigortası bünyesinde sunulan hizmetler için geçerli değildir. Özel sağlık sigortası ürününü hazırlayan sigorta şirketleri genel olarak, 60 yaş üstü katılımcılar için güvence sağlamaz. Ancak yaş sınırını esneten sigorta şirketleri de bulunmaktadır.
60 yaş üstü için özel sağlık sigortası yapan sigorta şirketleri şunlardır:
- Allianz Sigorta : 64 yaşa kadar.
- Anadolu Sigorta : 64 yaşa kadar.
- Groupama Sigorta : 65 yaşa kadar.
- Ray Sigorta : 65 yaşa kadar.
60 yaş üstü için özel sağlık sigortası yapan şirketlerin poliçe için belirledikleri ücret bedelleri değişim gösterebilir. Böyle sigorta ürünleri için ödenmesi gereken prim tutarı daha yüksek olabilmektedir.
60 yaş üstü grupta yer alan kişilerin mevcut sağlık durumları ve geçmişten gelen rahatsızlıklarına bakılarak özel sağlık poliçesi hazırlanır. Böylece sigorta poliçesinden tam bir verim alınabilmektedir. Yaş ilerledikçe sağlık sorunları ile karşılaşma riski artmaktadır. Bu durum da poliçe fiyatlarında artışa neden olabilir.
İleri yaşlarda yapılan sağlık sigortaları hakkında detayları İleri Yaş Sağlık Sigortası Yaptırmanın Önemi Nedir? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
65 Yaş Üstü Özel Sağlık Sigortası Nedir?
Ülkemizde özel sağlık sigortası ürünü hazırlayan sigorta şirketleri, 65 yaş üstü katılımcılar için poliçe oluşturmazlar. Bu grupta yer alan adaylar, sağlıklarını güvence altına almak için özel sağlık sigortası dışında kalan sağlık ürünlerini tercih edebilirler.
Şu an için tamamlayıcı sağlık sigortası ürünü kapsamında, 65 yaş üstü kişiler için poliçe yapan tek sigorta şirketi, Türk Nippon Sigorta’dır. Türk Nippon Sigorta, 59 ile 80 yaş arasındaki kişileri tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında koruma altına almakta ve sağlık harcamalarını poliçede yer alan teminatlar üzerinden karşılamaktadır.
65 yaş üstü kişiler için sağlık sigortası yapma hakkında merak edilenleri65 Yaş Üstü Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Detayları Nelerdir? Yazımızda bulabilirsiniz.
Sağlık Sigortası Ne Zaman Yaptırılmalıdır?
Sağlık sigortası için planlama yapmak ve karar vermek, çoğu zaman ertelenir. Ancak sağlık gibi önemli bir konuda güvence sağlayan bu ürün için geç kalmamak çok önemlidir.
Özel sağlık sigortası poliçesi, olabildiğince erken başlatılmalıdır. Bu sayede sigortanın sunduğu teminatlardan ve avantajlardan tam anlamıyla verim alınabilir. Sigorta şirketleri, güvence sağlamadan önce belirli bazı durumlar için bekleme süresi şartı koymaktadır. Bu durumda, sigorta kapsamında sunulan avantajlardan ve hizmetlerden yararlanabilmek için bekleme süresinin geçmesi gerekir. Sigorta poliçesi, herhangi bir hastalık ya da sağlık sorunu yaşanmadan başlatılırsa; bekleme süresinin neden olabileceği mağduriyetlerin önüne geçilebilir.
Pek çok sigorta şirketi, 60 yaş üstü için özel sağlık sigortası poliçesi başlatmaz. Ancak sağlık hizmetlerine en çok ihtiyaç, yaş ilerledikçe olmaktadır. Bu nedenle, erken yaşta başlatılan sağlık poliçesi ilerleyen yaşlar için önemli bir yatırım haline gelebilmektedir. Ayrıca genel olarak tüm sigorta şirketleri, erken yaşta başvuru yapan katılımcılar için poliçe fiyatlarında önemli indirimler de uygulamaktadır.
En uygun özel sağlık sigortası tekliflerini almak ve 8 farklı sigorta şirketinin ürünlerini karşılaştırmak için Sigorta Dünyası iletişim kanallarını kullanabilirsiniz. Web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak en kısa sürede fiyat teklifi alabilir ya da çağrı merkezimizden 7 / 24 sağlık uzmanlarımıza ulaşarak, merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz.