Herhangi bir trafik kazasından sonra, kusurlu olduğu keşfedilen araç sahibinin karşı tarafta ya da taraflarda neden olduğu hasarları karşılayan bir sigorta ürünü olan trafik sigortası; ülkemiz genelinde yaptırılması zorunlu bir araç sigortasıdır. Trafiğe çıkacak tüm kara taşıtlarının zorunlu trafik sigortası poliçesi yaptırması gerekmektedir.
Zorunlu bir sigorta ürünü olması nedeniyle araç sahiplerinin dikkatle takip etmesi ve bilgi sahibi olması gereken bir sigorta türüdür. Özellikle ilk kez araç almış ve sigorta poliçesi başlatacak kişilerin merak ettiği çok sayıda nokta bulunur. Trafik sigortası ücretleri de bu noktaların en başında gelmektedir.
Hazırladığımız yazıda; ilk kez araç alan kişilerin trafik sigortası için ödemesi gereken ücretten genel trafik sigortası fiyatlarına, poliçe başlatma detaylarından dikkat edilmesi gereken noktalara tüm detayları anlatmaya çalıştık.
İlk Kez Trafiğe Çıkacak Araçlar Ne Zaman Trafik Sigortası Yaptırılmalıdır?
Yeni bir araç alırken trafik tescil işlemleri yapıldıktan sonra ruhsat hazırlanır. Yaşanılan şehirde bulunan Emniyet Genel Müdürlükleri tarafından yürütülen ruhsat işlemleri devam ederken araç sahibi zorunlu trafik sigortası poliçesini başlatmalıdır. Aracın trafiğe çıkmadan önce zorunlu trafik sigortası poliçesinin yaptırılmış olması gerekmektedir.
Sigorta şirketleri, yeni araçlar için ruhsat bilgisi olmadan trafik sigortası poliçesi hazırlayabilmektedir. Poliçe başlatmak için yeni araçların motor numarası, şasi numarası ve modelinin bilgisinin verilmesi yeterli olacaktır.
İster sıfır kilometre olsun ister ikinci el olsun, yeni bir araç alındığında mutlaka zorunlu trafik sigortası poliçesi yaptırılmalıdır. Aracın plakası çıkmamışsa bile online platformlar üzerinden sigorta poliçesi başvurusu yapılabilir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için Sigorta Dünyası oto uzmanları ile görüşme yapabilirsiniz.
Trafik sigortası yaptırmadan önce poliçe hakkında bilgi ve öneri almak için İlk Defa Trafik Sigortası Yaptıracaklara 7 Önemli Tavsiyeyazımızı inceleyebilirsiniz.
İlk Kez Trafik Sigortası Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kanunlar kapsamında trafiğe çıkacak araçlar için yaptırılması gereken trafik sigortası, ilk kez yaptırıldığında bazı noktalara dikkat edilmesi gerekilir. Böylece doğru ve etkili bir sigorta poliçesi hazırlanabilir. Zorunlu olan ve her sene yenilenmesi gereken bir sigorta olması nedeniyle dikkatli ve özenli hazırlanan poliçelerdan daha iyi verim alınabilmektedir.
Zorunlu trafik sigortası alırken dikkat edilmesi hususlar şu şekilde açıklanmaktadır:
- Farklı sigorta şirketlerini ve sundukları teklifleri karşılaştırın. Zorunlu trafik sigortası teminatları her sigorta şirketinde aynıdır, ancak poliçe fiyatlandırmaları farklı şekillerde yapılabilir.
- Poliçe başlangıç tarihini mutlaka not alın. Böylece poliçe süresi bitmeden yenileme işlemleri için talep açabilir ve yaşanacak herhangi bir mağduriyet durumunun önüne geçebilirsiniz.
- Sigorta poliçesinde yer alan bilgilerin, teminat ve hizmet kapsamlarının doğru olduğundan emin olun. Özellikle poliçede yer alan kişi ya da arç bilgilerindeki hatalar, ciddi sorunlara yol açabilir.
- Zorunlu trafik sigortası kapsamında sunulan avantajlardan biri olan hasarsızlık indirimini araştırın ve koşullarını öğrenin.
- Poliçe kapsamını detaylı olarak öğrenin ve kapsadığı durumlar hakkında araştırma yapın. Yeteri kadar bilinmeyen poliçe içerikleri nedeniyle olası bir risk durumundan sonra mağduriyet yaşanabilmektedir.
- Sigorta poliçesi için hazırlanan ve her yıl güncellenen tavan fiyat bedellerini öğrenin. Sonrasında sigorta şirketlerinin sundukları teklifleri değerlendirin. Bu aşamada sigorta uzmanlarından yardım almanın faydası olacaktır.
- Mümkünse aracı satın aldığınız gün, trafik sigortası yaptırma işlemlerini tamamlayın ve poliçeyi oluşturun. Bu sayede sonrasında oluşabilecek tüm pürüzleri engellemiş olursunuz. Sigorta şirketleri, aracınızın ruhsatını almadan sigorta poliçesi başlatmaktadır.
Tüm bu hususlar hakkında daha fazla detay öğrenmek isterseniz; İlk Defa Trafik Sigortası Yaptıracaklar Nelere Dikkat Etmelidir?Yazımızı okuyabilirsiniz.
İlk Kez Araç Alındığında Trafik Sigortası Ücretleri Nasıl Belirlenir?
Motorlu kara taşıtları için yaptırılan trafik sigortası, Karayolları Trafik Kanunu’na göre düzenlenmiş ve yaptırılması zorunlu kabul edilmiş bir sigorta ürünüdür. Trafik sigortası, araç ile yapılan kaza durumlarından sonra karşı tarafa verilen maddi zararlar kapsamında, araç sahibini teminat altına almaktadır.
Zorunlu trafik sigortası kapsamında ödenen prim tutarlarının belirlenmesinde, 12 Nisan 2017 tarihinden itibaren tavan fiyat uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulamanın sonucunda, zorunlu trafik sigortası yaptırmakla yükümlü araç sahiplerinin poliçe fiyatları konusunda sorun yaşamasının önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
Tavan fiyat sistem, uygulaması ile sigorta şirketlerinin her birine trafik sigortası basamakları için bir tavan fiyat belirlemesi getirilmiştir. Şirketlerin belirlenen bu fiyat üzerinde poliçe hesaplaması yapması ve fiyat çıkarması mümkün değildir.
Bunun yanında trafik sigortası fiyatları, her sigorta şirketinde farklı olabilmektedir. Sigorta şirketleri, tavan fiyat düzenlemesini de göz önünde bulundurarak bazı kriterler doğrultusunda, araç sahipleri için fiyat teklifi yaparlar. Bu kriterler şu şekilde açıklanabilir:
- Araç sahibinin yaşı, cinsiyeti ve mesleği.
- Aracın modeli, markası ve yaşı.
- Aracın kayıtlı olduğu il.
- Aracın hasar geçmişi (poliçe yenileme dönemlerinde).
Trafik sigortası ücretlerinin belirlenmesine dair ipuçlarını Zorunlu Trafik Sigortası Neye Göre Hesaplanır?Yazımızda bulabilirsiniz.
Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi
Zorunlu trafik sigortası kapsamında uygulanan avantaj durumlarından biri olan hasarsızlık indirimi; hasarsız geçen bir poliçe dönemi sonrasında yenileme için ödenen prim ücretlerinde, belirli oranlarda yapılan indirim durumlarıdır. Aksi durumlarda, poliçe dönemi hasarlı tamamlandıysa; prim ödemeleri zamlı olarak yapılmaktadır.
Trafik sigortasında hasarsızlık indirimi şu şekilde uygulanmaktadır:
- Trafiğe ilk kez çıkacak olan araç sahibi, 4. basamaktan başlar. Bu aşamada herhangi bir indirim ya da prim artırımı yoktur.
- Trafik sigortası kapsamında ilk yıl hasarsız olarak tamamlanırsa 5. basamağa yükselir, %10 oranında indirim alır.
- Trafik sigortası kapsamında ikinci yıl hasarsız olarak tamamlanırsa 6. basamağa yükselir, %15 oranında indirim alır.
- Trafik sigortası kapsamında üçüncü yıl hasarsız olarak tamamlanırsa 7. basamağa yükselir, %20 oranında indirim alır.
- Trafik sigortası kapsamında ilk yıl hasarlı olarak tamamlanırsa 3. basamağa düşülür, %20 oranında prim artışı olur.
- Trafik sigortası kapsamında ikinci yıl hasarlı olarak tamamlanırsa 2. basamağa düşülür, %40 oranında prim artışı olur.
- Trafik sigortası kapsamında üçüncü yıl hasarlı olarak tamamlanırsa ilk basamağa düşülür, %60 oranında prim artışı olur.
Zorunlu trafik sigortası için hasarsızlık indirimi, prim oranlarına göre hesaplanmaktadır. Prim hesaplaması ise trafik sigortası kapsamında uygulanan tavan fiyat sistemi üzerinden belirlenir. Hasarsızlık indirimi, iyi sürücülerin görünürlüğünü arttırdığı gibi ödüllendirilmesini de sağlar.
Trafik sigortası hasarsızlık indirimi uygulaması hakkında bilgi almak için basamak sistemini inceleyebilirsiniz. Bu sistem hakkındaki detaylara Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları Nelerdir? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
2020 Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadardır?
Zorunlu trafik sigortası fiyatları, sigorta şirketlerine göre değişebildiği gibi her sene de yenilenmektedir. Bu nedenle araç sahiplerinin fiyat belirlemelerini takip etmeleri gerekmektedir.
Trafik sigortası hesaplamalarını etkileyen pek çok etken vardır. Bu nedenle fiyatlar da bu etkenler çerçevesinde değişir. Üstelik araçların kayıtlı olduğu illere göre de fiyat belirlemeleri yapılmaktadır.
2020 yılı verilerine göre 3 büyük şehirdeki zorunlu trafik sigortası fiyatları şu şekildedir:
İstanbul 2020 zorunlu trafik sigortası fiyatları
- 1. Basamak :3.598 TL
- 2. Basamak :2.879 TL
- 3. Basamak :2.159 TL
- 4. Basamak :1.439 TL
- 5. Basamak :1.223 TL
- 6. Basamak :1.007 TL
- 7. Basamak :791 TL
Ankara 2020 zorunlu trafik sigortası fiyatları
- 1. Basamak :3.496 TL
- 2. Basamak :2.797 TL
- 3. Basamak :2.098 TL
- 4. Basamak :1.399 TL
- 5. Basamak :1.189 TL
- 6. Basamak :979 TL
- 7. Basamak :769 TL
İzmir 2020 zorunlu trafik sigortası fiyatları
- 1. Basamak :3.394 TL
- 2. Basamak :2.716 TL
- 3. Basamak :2.036 TL
- 4. Basamak :1.358 TL
- 5. Basamak :1.154 TL
- 6. Basamak :950 TL
- 7. Basamak :746 TL
Trafik Sigortası Online Hesaplama Nasıl Yapılır?
Zorunlu trafik sigortası poliçesini ilk kez başlatacak adaylar için en uygun hesaplama yöntemi, online platformlar üzerinden yapmak olacaktır. Sigorta Dünyası da hem hesaplama işlemleri, hem de farklı sigorta şirketlerinin tekliflerini karşılaştırma olanakları ile adaylara hizmet sunmaktadır.
Web sitemiz üzerinden online trafik sigortası hesaplaması yapmak ve size uygun teklifi almak için sizden istenen şu bilgileri girerek başvuru yapabilirsiniz:
- İsim ve soy isim.
- Cep telefonu numarası.
- Kimlik numarası.
- Araç plakası.
- Ruhsat seri numarası.
İstenen bilgileri doğru ve eksiksiz şekildikte girdikten sonra teklif al butonuna basarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Oto uzmanlarımız, bilgileriniz dahilinde sizin için hesaplama yapacak ve en uygun fiyatı veren sigorta şirketi tekliflerini paylaşacaktır.
Ücretsiz Zorunlu Trafik Sigortası sorgulaması yapmak için şimdi başvuru formunu doldurabilirsiniz.