Türk doktorlar: Uğur Şahin ve Özlem Türeci Koronavirüs aşısını bulan BioNTech'in Türk-Alman kurucularıdır. Son dönemin en merak edilen konuları arasında yerini alan koronavirüs aşısı bulundu mu? Çalışmalar neyi gösteriyor?
Türkiye kökenli iki bilim insanı sürdüğü çalışmalar sonrasında koronavirüs aşısına dair başarılarını açıkladılar.
Almanya'da BioNTech şirketinin kurucu ortakları olan Dr. Özlem Türeci ve Dr. Uğur Şahin, coronavirüse karşı %90 etkili aşıyı bulduklarını ifade ettiler. Haberi alan çift, evde kutlama için çay demlediklerini belirterek, güzel haberin tadını çıkarttılar.
Öneri yazısı: Corona Virüs Nedir: Koronavirüse Karşı Koruyucu Önlemler
BioNTech Nedir?
BioNTech; 3 ortak tarafından kurulmuştur. 2008 yılında kurulan şirket; Uğur Şahin Özlem Türeci ve Christoph Huber tarafından kuruldu.
- BioNTech 2019 Eylül ayında, Bill ve Melinda Gates Vakfı ile HIV ve tüberküloz tedavilerine yönelik bir anlaşma imzalamıştır.
- 2020 yılında koronavirüs salgının gündeme gelmesi sonucunda ise ilaç sektöründe bilinen Prifzer ile SARS-Cov-2 aşısı geliştirmek için bir anlaşma imzalamıştır.
- Anlaşma sonucunda hızlı bir başlangıç ile aşı çalışmalarına 7 gün – 2 ekip olarak çalışmışlardır.
Dr. Özlem Türeci ve Dr. Uğur Şahin Kimdir?
Aşı haberleri sonrasında en çok konuşulan ve merak edilen çift hakkında tüm bilgileri bu yazımızda derledik.
"Dünyayı kurtaran çift" tanımının en çok yakıştığı ve herkesi mutlu eden haberi paylaşan çift.
Dünya’nın gündemine oturan aşı çalışmalarının başladığı ve 2021 yılında nasıl uygulamaya geçileceği detaylı olarak anlatıldı. Alınan tüm önlemlere rağmen, nasıl mücadele edileceği ve maske takmanın önemi de kapsamlı olarak vurgulanıyor. Aşı çalışmaların hala devam ettiği ve herkesin sorumluluğu olduğu salgın sırasında almamız gereken önlemler henüz bitmedi.
- Salgının kontrol altına alınabileceği ve aşı denemelerinin olumlu sonuç vermesi ile büyük ilerleme alındığı da vurgulanıyor.
Covid-19 aşısının başarılı olduğunu açıklayan Türk kurucular Uğur Şahin ve Özlem Türeci kimdir? Bilgi için okumaya devam edin.
- ABD merkezli olan Pfizer ile birlikte geliştirilen koronavirüs aşısında %90 başarıya ulaştıklarını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketi, aileleri Türkiye'den Almanya'ya göçmüş Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından 2008 yılında kurulmuştur. İki bilim insanı BioNTech şirketinin kurucularındandır.
- Bilim insanı çift, kansere karşı bağışıklık sistemini güçlendirme çalışmaları ile hayatlarını bu noktaya adadıkları açıkladılar.
- Çift, Kovid-19 salgınının Çin’de başlaması ve hızlı bir şekilde tüm ülkelere yayılması sonucunda aşı çalışmalarına olabildiğince erken başlamak için adımlar attı.
Dr. Özlem Türeci Kim?
- BioNTech şirketinin kurucularından olan Dr. Özlem Türeci, 53 yaşındadır. On yıl boyuna Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu'nda görev yapmıştır. Bunun sonucunda ise 2018'de BioNTech Tıp Şefi olarak çalışmalarına hızla devam etmiştir.
- Dr. Özlem Türeci aynı zamanda Kanser İmmünoterapi Derneği Başkanıdır. Kanser alanında yaptıkları birçok çalışmada başarıya ulaşmış olan çift aynı hızla korovirüs aşısı için mücadele etti.
- Dr. Özlem Şahin, koronavirüsün yayılması üzerine bu alanda aşı çalışmalarına yönelmiştir.
Dr. Uğur Şahin Kim?
- BioNTech şirketinin diğer kurucusu Dr. Uğur Şahin aynı zamanda Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi'nde çalışmaktadır.
- Dr. Uğur Şahin 55 yaşındadır.
- İmmünolog ve onkolog olan Uğur Şahin, İskenderun'da doğmuştur.
- Ailesiyle beraber 4 yaşından sonra Almanya'ya göçmüştür.
Bilim insanı çift, Almaya’nın en zengin 100 kişi arasında yer almaktadır.
Türk hekimler arasında yer alan Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci, mRNA teknolojisi üzerinde 25 yılı aşkın süredir çalışmalarını sürdürüyor. Çift, bir kanser kliniğinde tanıştı ve ilk şirketleri Ganymed Pharmaceuticals AG'yi 2016 yılında 1,4 milyar Euro’ya satmışlardı.
Koronavirüs Aşısı %90 Etkili Mi?
Dünya’da ve Türkiye’de koronavirüs salgının nereye geldiği hala merak ediliyor.
“Işık Hızı” adı ile geliştirilen Covid-19 aşısı herkesi mutlu etti ve heyecanlandırdı. Aşısının yüzde 90 etkili olduğu açıklandı.
Aşı çalışmaları olumlu etkide ilerliyor. Fakat son aşamaya henüz gelmediği de açıklandı.
Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen korona virüs aşısı Covid-19 hastalığına karşı yüzde 90'dan fazla etkili olduğu açıklanmıştır.
- Prof. Dr. Uğur Şahin, yaklaşık 43 bin kişiye ulaşan aşılamaları ile dünyanın en büyük Faz 3 klinik araştırmalarından biri olan ve sonuca en yakın aşılardan biri olarak görülen Alman BionTech firmasında geliştirilen Covid-19 aşısı hakkında konuştu.
- Covid-19 aşısında test yapılan gönüllülerin yüzde 90´ında sonuçların olumlu olduğu ifade edildi.
- Test yapılan kişiler üzerinde inceleme sonucunda yan etkiye denk gelinmediğini fakat son onaylamaların hala devam ettiğini söyledi.
- Aşının yan etkilerinin gerçek manada 2 yıl içerisinde belli olacağı da söyleniyor.
** Oxford Üniversitesi’nde tıp profesörü olan John Bell, BBC'ye yaptığı bir konuşmasında, aşının “inanılmaz düzeyde etkinlik” gösterdiğini de belirtti.
Önlemler hakkında kapsamlı bilgi alabilirsiniz: Coronavirüs Hakkında Merak Edilen Her Şey (Koronavirüs Covid-19)
"Işık Hızı Projesi" (Project Lightspeed)
Aşının hikâyesi "Işık hızı" projesine dayanıyor.
- Çin’de başlayan koronavirüs salgınının ilk döneminde çıkan makaleyi okuyan Uğur Şahin, o an bunun bir pandemiye dönüşeceğini ve geçici olmayacağını anlıyor.
- Bunun ardında ilk gün ekibini topluyor ve çalışmaları başlatıyor.
- Işık hızı ile başlayan projeye bu isim veriliyor ve hızlı başlangıç yaparak adımlarını atıyorlar.
- BioNTech çatısı altında 500 kişilik ekip aşı için çalışmalara başlıyor.
- Ekipte asıl 40 kişilik dar bir kadro, hafta sonları da dâhil ara vermeden 7 gün 24 saat aşı için çalışmalarını sürdürüyor.
- BioNTech bu süreçte 20 farklı aşı denemesi yapıyor.
- BioNTech, 20 aşı içinden BNT162B2'yi, yani bugünkü Covid'e karşı ilk etkili aşıyı buluyor.
Dr. Uğur Şahin bu çalışmalara "Işık hızı Projesi" (Project Lightspeed) adını verdi.
2021 yılında 1,5 milyar doza kadar aşı üretebileceklerini ifade ediyorlar. Üretim hızının bu derece yüksek olması doktorlara da umut veriyor.
27 Haziran tarihinde 43 bin 538 kişiyle ilk faz testler başladı. Kişiler arasından 38 bin 955'ine ikinci faz testler de uygulandı. Sonuca bakıldığı durumda ise 164 vaka üzerinde analiz yapılması tamamlanınca iş duracağı yönündedir.
Koronavirüs Aşısı Sayesinde Ne Zaman Normale Dönebiliriz?
Son hızla devam eden Covid-19 aşısı ile normal hayatımıza ne zaman dönebileceğimiz herkes tarafından heyecanla ve merakla bekleniyor. Biontech şirketinin CEO'su Türk Profesör Uğur Şahin, kışın zor geçeceğini ama Mart’ta rahatlayacağımızı ifade ediyor.
2021 yılının ortalarında genel olarak normal yaşamımıza döneceğimiz açıklandı. Mart – nisan ayından sonra aşı ile birlikte rahatlamanın geleceği konuşuluyor.
Tüm bu sürece hızlı bir şekilde ulaşabilmemiz için herkesin sabırlı olması, her defasında maskemizi takmamız ve sürekli olarak hijyene dikkat etmemiz vurgulanıyor. Maskenin virüse karşı etkisi her gün açıklanıyor. Covid-19 etkisine karşı herkesin bireysel olarak önlem alması son derece önemlidir.
Dışarı her çıktığımızda maske takarsak ve maske kullanımı konusunda çevremizi bilinçlendirirsek riski azaltabiliriz.
Coronavirüs aşısı uygulanmaya başlasa bile maske ve mesafe kurallarını unutmamamız gerekiyor. Hepimizin uygulaması gereken bireysel önlemler var. Salgınla mücadele edebilmemiz için alınması gereken önlemleri göz ardı etmemeli ve sonuna kadar savaşmalıyız!