Konut sigortası, konutlarda karşılaşılabilecek pek çok risk durumlarına karşı koruma sağlamaktadır. Konut sigortası ile evlerde oluşabilecek sorunları uygun maliyetli ödemeler kapsamında güvence altına alabilir ve güvenli bir ev için tüm olanakları hazırlayabilirsiniz. Olası bir tehlike anında, konutlarda meydana gelebilecek hasarlar için sigortalıların yüklü miktarlarda ödeme yapmasına gerek bırakmayan konut sigortası ile ilgili en çok araştırılan ve merak edilen konuların başında zorunluluk durumu gelmektedir.
Konut Sigortası Zorunlu Mu?
Konut sigortası yaptırmak isteyen ya da poliçe detaylarını araştırırken en çok merak edilen konu zorunlu olup olmadığıdır. Konut sigortası, yaptırılması kanunen zorunlu olan bir ürün değildir. Kişiler, istek ve ihtiyaç dahilinde, ev ve eşyalarını koruma altına almak için poliçe başlatabilirler.
Sıklıkla DASK – deprem sigortası ile karıştırılan konut sigortası, herhangi bir zorunluluk taşımaz. Bunun yanında deprem sigortası, ülkemizde yaptırılması zorunlu olan sigorta ürünlerinden biridir. Her konut sahibi zorunlu deprem sigortasını yaptırmalı ve düzenli olarak yenilenmelidir.
Konut sigortası, poliçe kapsamında yer alan konutları veya eşyaları ya da her ikisini birden koruma altına almaktadır. Evin güvenli ve huzurlu olması herkes için önemlidir. Konut sigortası da bu güven ve huzur ortamını sağlamak için doğru bir tercih olacaktır. Üstelik hem kiracılar, hem de ev sahipleri tarafından yaptırılan konut sigortası ile kiracılar eşyalarını, ev sahipleri ise binaları ve eşyaları teminat altına alabilirler.
Konut sigortası hakkında bilinmesi gereken tüm detayları Konut Sigortası Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir? Yazımızda bulabilirsiniz.
Konut Sigortası Teminatları
Konut ev sigortası, ev ile ilgili her türlü risk durumu için teminat sağlanmaktadır. Bunun yanında sigorta ürünü kapsamında sunulan ana teminat, yangın teminatıdır. Yangın teminatı, her poliçede otomatik olarak yer verilen bir teminattır. Ancak poliçeye, kişilerin istekleri doğrultusunda ek teminat seçenekleri de dahil edilebilmektedir.
Yangın teminatı yanında konut ev sigortası kapsamında alınabilecek teminat seçenekleri şunlardır:
- Yangın, yıldırım, infilak, duman
- Deprem, yer kayması, sel ve su baskını, dolu, fırtına, kar ağırlığı hasarları
- Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler, terör
- Dahili su
- İzolasyon yetersizliği sonucu oluşan dahili su hasarları
- Kara, hava ya da deniz taşıtları çarpması
- Aile reisi sorumluluğu.
- Yangın mali sorumluluğu
- Hırsızlık
- Cam kırılması
- Hukuksal koruma
- Elektrik hasarları
- Ferdi kaza
- Üçüncü kişilere karşı sorumluluk teminatı
- Enkaz kaldırma masrafları
- Yakıt sızması
- Kira kaybı
- Bina sabit tesisat
Konut sigortası teminatlarını ve kapsamlarını öğrenmek isterseniz; Ev Sigortası Neleri Kapsar? – Konut Sigortası yazımızı okuyabilirsiniz.
Konut Sigortası Yerine Deprem Sigortası Yaptırılabilir Mi?
Konut sigortası ve deprem sigortası, aynı hizmetleri sundukları düşünülse de birbirlerinden farklı sigorta ürünleridir. Her şeyden önce deprem sigortası zorunludur ve her konut sahibi tarafından yaptırılmalıdır. Konut sigortasının herhangi bir zorunluluğu yoktur; ancak geniş teminat seçenekleri ile evi tam anlamıyla koruma altına aldığı için uzmanlar tarafından önerilmektedir. Ancak konut sigortası deprem sigortası yerine geçmez. Bunun yanında deprem sigortası, konut sigortası kadar geniş kapsamlı değildir.
İki sigorta ürünü, ayrı ayrı değerlendirilmelidir; çünkü her ikisi de farklı özelliklere ve öneme sahiptir. Konut sigortası, genel olarak bir gereklilik olarak kabul edilmez ve yaptırılması gerekli görülmez. Bu nedenle ya ertelenir ya da hiç yaptırılmaz. Oysa evler en fazla risk durumları ile karşı karşıya kalınan alanlardır. Konut sigortası kapsamında güvence altına alınan evler ise olası risk durumlarına karşı korunur; bu durumlarla karşılaşıldığında en az maddi hasarla sorunlar atlatılabilir.
Zorunlu deprem sigortası ise deprem ve depreme bağlı hasarlar için teminat oluşturur. Sadece binayı koruma altına aldığı için dar kapsamlı olarak görülse de ciddi bir deprem bölgesi olduğu bilinen ülkemizde, önemli avantajlar sağlamaktadır. Depremin neden olduğu hasarlar, büyük oranda, poliçe kapsamında karşılanmaktadır. Her şeyden önce deprem sigortası tüm binalar için yaptırılması zorunludur.
Deprem sigortası ve konut sigortası arasındaki farkları Deprem Sigortası Ve Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir? Yazımızda görebilirsiniz.
Konut Sigortası Deprem Hasarını Karşılar Mı?
Konut sigortası ve deprem sigortasının karıştırılmasının en önemli nedenlerden biri de konut sigortasının deprem teminatı sunmasıdır. Konut sigortası kapsamında yer alan ana teminat yangın teminatıdır. Ancak poliçeye ek olarak deprem teminatı eklenebilir ve olası bir depremden sonra oluşabilecek riskler, sigorta şirketi tarafından karşılanabilir. Üstelik deprem teminatı, deprem sigortasının sunduğu teminat seçeneklerinden daha kapsamlıdır ve eşyalar için de koruma sağlamaktadır.
Konut sigortası içinde yer alan deprem teminatı, sigortalının isteği doğrultusunda poliçeye eklenebilir.. Eklenmesi halinde, olası bir depremden sonra hasar meydana geldiğinde, deprem sigortası üzerinde kalan hasar tutarları, sınırlı olarak konut sigortası üzerinden karşılanmaktadır.
Konut sigortası kapsamına dahil edilebilecek tüm teminatları ve poliçe kapsamını Konut Sigortası İle Neleri Kapsam Altına Alabilirsiniz? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Konut Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?
Konut sigortası, evleri koruma altına alan ve olası risk durumlarının neden olacağı maddi hasarları karşılayan bir sigorta ürünüdür. Sigorta kapsamına alınan konutta, poliçe kapsamında sunulan güvenceler ile tam anlamıyla bir koruma sağlanabilir.
Konut sigortası kapsamında sunulan teminatlar, sigortanın önemini en iyi gösteren seçeneklerdir. Bu teminatlar sayesinde, evde meydana gelen hasarların neden olduğu masraflar ödenmektedir. Poliçe teminatları üzerinden belirlenen tutar kapsamında, hasar durumlarına göre oluşan masrafın tamamı ya da büyük bir kısmı karşılanabilmektedir.
Evinizi güvence altına alarak, olası risk durumlarına karşı pratik çözümler bulmak ve masrafların yükünü azaltmak için konut sigortası poliçesi başlatabilirsiniz. Konut sigortası, poliçe teminatları ve asistans hizmetleri kapsamında sunduğu çeşitlilik ve zenginlikle de avantaj sağlamaktadır. Bu avantajlar şöyle açıklanabilir:
- Konutları tehdit eden ve büyük masraf oluşturan pek çok risk durumuna karşı önlem alınabilir.
- Hem evler, hem ev halkı, hem de misafirler sigorta kapsamında güvence altındadır.
- Hayatınızı kolaylaştıran ek hizmetlerle destek sağlanır ve zor durumlarda kalmamanız için yardım sunulur.
- Binaların yanında kişisel ve kıymetli eşyalar, mobilyalar ya da elektronik cihazlar da korunmaktadır.
- Ek teminat seçenekleri ile güvence alanı genişletilir ve konutlara uygun hale getirilebilir.
- Doğal afetlerin neden olduğu yıkıcı etkiler ve bunların neden olduğu hasarlar, poliçe üzerinden karşılanır.
- Konutlarda yer alan elektrik ya da su tesisatlarının düzenli bakımı sağlanabildiği gibi olası sorunların neden olduğu masraflar kolayca karşılanır.
- Enflasyona karşı eşya ya da konut değer kaybı koruma altına alınabilir ve böylece, oluşabilecek ekonomik kayıpların önüne geçilebilir.
- Poliçede yer alan hasar durumların neden olabileceği kira kaybı durumları engellenebilir.
Konut sigortası yaptırmanın gerekliliğini öğrenmek için Konut Sigortası Yaptırmak İçin 7 Neden yazımızı okuyabilirsiniz.
Konut Sigortası Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Konut sigortası almadan önce dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Özellikle en çok merak edilen prim ödemeleri için fiyat teklifi almadan önce bu noktalara dikkat edilmelidir. böylece hem uygun fiyatlarda alınabilen, hem de tam kapsamlı koruma sağlayan poliçeler alınabilir.
İlk olarak başvurulacak sigorta şirketinin konutun bulunduğu il ve ilçeye göre primlerde farklı uygulamalar olup olmadığına dikkat edilmelidir. Bunun yanında, eğer güvence altına alınacak konut bir bina içindeyse; binada bulunan daire sayısı, kat sayısı, konutun bulunduğu kat ve yapı tarzı gibi durumlar da etkilidir.
En iyi konut sigortasını almak için poliçe başlatmadan önce dikkat edilmesi gereken başlıklar şunlar olmalıdır:
- Poliçede yer alacak teminatların belirlenmesi
- Prim indirim seçenekleri
- Farklı sigorta şirketlerinin karşılaştırılması
- Hasar ödeme seçenekleri
Konut sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken noktaların detaylarına Konut Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Konut Sigortası Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Konut sigortası almaya karar verdikten sonra sorgulama yapmak, hayli basit ve pratik bir işlemdir. Sorgulama için online platformlar ya da ilgili sigorta şirketlerinin çağrı merkezleri kullanılabilir. Online olarak yapılan sorgulamalar, daha hızlı ve kolay yoldan sonuca ulaşılmasını sağlayacaktır.
Sigorta Dünyası web sitesi üzerinden konut sigortası sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz. Sigorta Dünyası web sitemiz üzerinden ücretsiz form doldurarak, yeni bir poliçe için teklif alabilir ya da mevcut poliçe bilgilerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca çağrı merkezimize 7 / 24 ulaşım sağlayabilir ve uzmanlarımızdan danışma alabilirsiniz.