Konut Sigortası, evinizi ve eşyalarınızı güvence altına almanızı sağlayan ve deprem, sel, hırsızlık ya da yangın gibi olası felaketler sonucu yaşanacak maddi kaybınızı önlemeyi amaçlayan bir sigorta türüdür. Sadece ev sahipleri değil kiracıların da güvenli bir yaşam alanı yaratmasını sağlayan bu modelle birlikte tüm eşyalarınız da teminat altına alınabilmektedir.
Konut Sigortası poliçesi yaptıracak kişilerin faydalanabileceği sayısız hizmet ve avantaj bulunmaktadır. Bu nedenle mutlaka araştırılmalı, teminat kapsamına giren durumlar değerlendirilmeli ve uzman sigorta şirketlerine danışılmalıdır. Sigorta poliçesi sorgulama ve teklif almak ise oldukça kolay ve hızlı yapılabilecek bir işlemdir.
Konut Sigortası Nedir?
Konut Sigortası konut içerisinde meydana gelebilecek risk durumları için güvence sağlayan ve bu riskler sonucu oluşabilecek masrafları karşılayan bir sigorta modelidir. Yaşam alanlarının güvenliğini oluşturmak ve olası hasar durumlarından kaynaklanan masrafları gidermek için Konut Sigortası yaptırmak, büyük önem taşıyacaktır.
Evinizi ve eşyalarınızı yangın, sel, hırsızlık ya da taşıt çarpması gibi felaketlere karşı koruyan Konut Sigortası, hem ev sahipleri hem de kiracılar için önemli bir ihtiyaçtır. Her an herkesin başına gelebilecek küçük kazalar için bile teminat oluşturan bu sigorta türü ile eşyalarınızı da koruma altına alabilirsiniz. Poliçe teminatları, sigortalının ihtiyaç ve isteklerine göre belirlenebilir, kapsama alanı genişletilebilir. Bunun yanında sigorta kapsamında sunulan Asistans adı verilen ürün özellikleri ile de sigortalı, hayatını kolaylaştırmak ve güvenli kılmak için talep ettiği hizmet alabilir.
Konut Sigortası hakkında bilgi vermek ve önemini anlatmak için hazırladığımızEviniz İçin Konut Sigortasının Önemi yazımıza göz atabilirsiniz.
Konut Sigortası Neleri Kapsar, Teminatları Nelerdir?
Konut Sigortası poliçe teminatları, genel olarak evi ve eşyaları korumaya yöneliktir. Neredeyse tüm sigorta şirketlerinde geçerli olan ana teminat ise yangın teminatıdır. Bu teminat kapsamında; yangın, yıldırım ya da patlama olayları sonunda oluşan zararlar karşılanır. Farklı boyutlarda ve türlerde oluşabilecek diğer risklere karşı güvence oluşturmak için ek teminat seçenekleri değerlendirilmelidir.
Sigorta poliçesine eklenecek faklı teminatlar ile poliçe kapsamı genişletilebilir ve kişiye uygun hale getirilebilir. Sigorta şirketleri, ek teminatlar üzerinden farklı değerlendirmeler yapabilmektedir ancak genel olarak sunulan hizmetler benzerlik gösterir. Konut Sigortası dâhilinde alınabilecek ek teminatlar şu başlıklar altında incelenmektedir:
- Cam kırılması ve buna bağlı oluşacak zararlar.
- Grev, lokavt ve halk hareketleri gibi durumların neden olduğu hasarlar.
- Ferdi kaza durumunda oluşabilecek zararlar.
- Enflasyon ortamında, poliçe dâhilinde bina ve eşyaların var olan değerlerinin korunması.
- Hırsızlık sonucu çalınan eşyaların ve hırsızın konuta verdiği hasarın masrafları.
- Elektrik, su ya da benzeri tamir işleri ile ilgili servis ve iletişim hizmetleri.
- Su tesisatına dayalı sorunların neden olduğu hasarlar.
- Deprem, yanardağ püskürmesi, su baskını, yer kayması, yoğun kar yağışı ya da fırtına gibi doğal afetlerin neden olabileceği hasarlar.
- Kara veya hava taşıtlarının kazalarına bağlı gelişen durumlar.
- Herhangi bir nedenden dolayı oluşan dumandan kaynaklanan zararlar.
- Nedeni değişebilen yıkım kaynaklı enkaz kaldırma masrafları.
- İkametgâh değişikliği sonucu oluşabilecek giderler.
- Kira kaybına neden olacak durumlar.
Konut Sigortası teminatlarına ilişkin daha fazla bilgi için Konut Ev Sigortası Neleri Kapsar, Teminatları Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Konut Sigortası Asistans Hizmetleri Nelerdir?
Konut Sigortası kapsamında teminatlara ek olarak alınabilecek çok sayıda hizmet de bulunur. Bu hizmetler, Asistans Hizmetleri başlığı altında incelenmektedir. Sigorta şirketleri şartlarına göre değişim gösterebilen Asistans Hizmetleri, genel olarak şu şekildedir:
- Günün her saati bilgi hattına erişim imkânı.
- Su ve elektrik tesisatı için acil onarım gerektiren durumlar.
- Çilingir hizmeti.
- Cam kırılması sonucu cam değişim masrafları.
- Sigortalı kişinin evde bulunmaması ya da evden ayrılamaması gibi durumlarda faturalarının ödenmesi.
- Acil durumlar için kişinin çevresinin bilgilendirilmesi.
- Güvenlik için yılda bir kereye mahsus olmak kaydıyla 48 saatlik koruma gönderim hizmeti.
- Yangın ya da su baskını gibi nedenlerden dolayı evde kalamayacak durumda olan sigortalının, 3 geceye kadar konaklama masrafları.
Konut Sigortası Asistans Hizmetlerine dair kapsamlı bilgilendirme için Konut Sigortasında Asistans Hizmetleri Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.
Konut Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Konut Sigortası kapsamında, diğer sigorta modellerinde olduğu gibi, sigorta poliçesi alınmadan önce dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Sigorta şirketleri tarafından belirtilen ve istenen bilgileri tamamlamak ilk olarak dikkate alınması gereken adım olacaktır. Doğru ve eksiksiz hazırlanan belgeleri ile başvuru yapacağınız poliçe kapsamında, evinizi ve eşyalarınızı güvence altına alabilirsiniz.
Bir diğer nokta ise, yaptırılacak sigorta kapsamı ve teminatları hakkında detaylı bilgi alınması gerekir. Türkiye Sigorta Birliği bünyesinde belirlenmiş genel şartlar araştırmalı, ek teminat seçenekleri öğrenilmelidir. Teminat belirlemeleri eksik ya da hatalı yaptırıldığı takdirde poliçe hizmetlerinden gerektiği ölçüde yararlanılmaz. Kişiler, ihtiyaçları olan ve mağduriyet durumlarını giderecek teminatları poliçeye ekletmeli, gereksiz masraflardan kaçınmalıdır.
Son olarak, Konut Sigortası yaptırmak istediğiniz sigorta şirketini iyi araştırmalı ve hizmetlerinin sizin için uygunluğunu öğrenmelisiniz. Bu nedenle, teminat belirleme aşamasında doğru bilgiler vermeli ve detaylı inceleme yapmalısınız. Tüm bu adımlardan sonra, düzenli prim ödemeleri yaparak sigorta avantajlarından sorunsuzca yararlanabilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken noktalara hakkında merak edilenleri Konut Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? yazımızda bulabilirsiniz.
Konut Sigortası Zorunlu Mu?
Konut Sigortası, zorunluluk gerektiren bir sigorta modeli değildir. Ancak uzmanlar tarafından, sunduğu hizmetlerin sağladığı avantajla nedeniyle yaptırılması önerilir. Sigorta kapsamında sunulan teminatlar ile konut ve içinde bulunan eşyalar güvence altına alır. Bu durum da olası riskler sonucu oluşabilecek masrafların yükünden kurtulmayı sağlar.
Konut Sigortasının zorunluluğu hakkında tüm detayları Konut Ev Paket Sigortası Zorunlu Mu? Genel Şartları Nelerdir? yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Konut Sigortası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Konut Sigortası sorgulama işlemi; internet ortamı üzerinden ya da ilgili hizmeti veren sigorta şirketleri aracılığıyla yapılmaktadır. Sigorta poliçesi almak ya da var olan poliçe detaylarını öğrenmek isteyen kişi, sigorta şirketleri çağrı merkezlerine ulaşım sağlayabilir, acenteleri ziyaret edebilir ya da internet siteleri üzerinden formu doldurarak sorgulama yapabilirsiniz.
Sigorta Dünyası olarak Konut Sigortası alanında hizmet veren pek çok firma ile çalışmaktayız. İnternet sitemiz üzerinden sigorta poliçesi sorgulaması yaparak teklif alabilir ve size uygun sigorta şirketini seçmek için bize ulaşabilirsiniz. Günün her saati çağrı merkezimizi arayabilir ve merak ettiğiniz tüm detayları öğrenebilirsiniz. Konut sigortası sorgulama, bilgi alma ya da iptal etme koşullarına dair her şey için bize danışabilirsiniz.
Konut Sigortası Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Konut Sigortası hesaplaması; poliçede yer alan teminatlar ve sigorta yaptırılacak konut özelliklerine göre değişim gösterebilir. Binanın yapı tarzı, kat sayısı ya da güvenlik durumu belirleyici kıstaslar arasında sayılır. Aynı zamanda sigorta şirketlerine göre de farklı hesaplama sonuçları çıkabilir.
Konut Sigortası fiyatları, teminat kapsamında sunulan hizmetlere göre değişir. Evin ihtiyaç durumu, kişinin istediği ek teminatlar ve bu teminatların sayısı, belirlenen tutarda farklar oluşturur. Sigorta poliçesi ne kadar kapsamlı olursa o kadar fazla fiyat çıkacaktır. Bu nedenle gereksiz teminat eklemelerinden kaçınmak gerekir.
Aynı zamanda sigorta hesaplama işlemi, var olan ya da olabilecek riskler göz önünde bulundurularak yapılır. Tüm bu risklere ek olarak bina ve eşya bedelleri, yetkili bir uzman tarafından hesaplanır ve poliçe fiyatı çıkarılır.
Sigorta hesaplama adımlarında dair daha fazla ipucu için Konut Ev Sigortası Hesaplaması Nasıl Yapılır? yazımızı okumalısınız.
Konut Sigortası İndirimleri Nelerdir?
Konut Sigortası kapsamında sunulan bir diğer avantaj da ödeme aşamalarında uygulanabilen indirim seçenekleridir. Bu indirimler doğru bir yol izlendiğinde ve gerekli araştırmalar yapıldığında, sigorta yaptırmak isteyen kişiye büyük kolaylık sağlayacaktır. İndirimler sayesinde hem evinizi koruma altına alabilir, hem de bütçenizi yormadan prim ödemelerini gerçekleştirebilirsiniz.
Sigorta üzerinden değerlendirilen indirimler, iki başlık olarak ayrılmıştır. Uygunluğa ve şartlarına bakılarak iki modelden biri seçilebilir ve prim ödemelerinde rahatlık sağlanabilir. Bu başlıklar şu şekildedir:
Hasarsızlık indirimi: Sigorta yaptırılan konutun, poliçenin geçerli olduğu 1 yıl içerisinde herhangi bir hasara uğramaması sonucunda; poliçe yenileme zamanı geldiğinde kullanabileceği indirim hakkıdır. Tıpkı trafik ve kasko sigortalarında yer alan hasarsızlık indirimine benzer ve indirim oranları sigorta şirketleri prosedürlerine göre değişir.
Alarm indirimi: Sigorta yapılacak konut içerisinde alarm bulunması halinde, poliçe fiyatlarında indirim uygulanır. Yangın ve hırsızlık için kullanılan alarm sistemleri fiyat anlamında önemli boyutta indirimi sağlar. Ancak bu seçenekte de oranlar, sigorta şirketlerine göre farklılıklar gösterebilir.