Son günlerde artan araç fiyatlarından sonra sıfır araç ve 2. el araç alım dengesi değişse de, ülkemizde sıfır araç satın almanın yanı sıra ikinci el araç satın almak sıklıkla tercih edilmektedir. Yükselen vergi bedelleri nedeniyle araç sürücüleri ikinci el araç almayı seçerken; artan fiyatlar nedeniyle piyasa dengesini de yakalamaya çalışıyor. Sıfır ya da ikinci el araç aldıktan sonra ise yapılması gereken bazı prosedürler bulunur. Araçlar için gerekli olan sigortalama işlemleri de bunlardan biri.
Hazırladığımız bu içerikte; ikinci el araç sigortası detaylarını açıklamaya çalıştık.
İkinci El Araç Sigortası Nedir?
İkinci el bir aracı satın alan kişi aracın kaydını üzerine aldığı andan itibaren tüm yasal sorumluluklarını devralır. Araç için yaptırılması gereken sigorta ürünleri de aynı şekilde yeni araç sahibinin sorumluluğundadır. Var olan trafik ya da kasko sigortası, yeni ruhsata işlenmez. Araç sahipleri, kendileri adına yeni bir poliçe başlatmalıdır.
Trafik kazasında kusurlu olduğu resmi olarak tespit edilen araç sahibinin karşı tarafa verdiği zararları karşılayan trafik sigortası, trafiğe çıkan tüm araçların zorunlu olarak yaptırması gereken bir sigortadır. Yeni araç satın alan kişilerin trafiğe çıkmadan önce zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekiyor. Trafik sigortası olmayan araçlara cezai işlemler uygulanmaktadır. Olası bir kaza durumunda ise kusurlu sürücü karşı araçtaki hasarları kendi cebinden ödemek zorunda kalıyor. Bu nedenle araçların sıfır ya da ikinci el olması önemsenmeksizin, trafik sigortasının yaptırılması gereklidir. Ancak kasko sigortası için böyle bir zorunluluk bulunmaz. Araç sahipleri ikinci el araçları için istekleri doğrultusunda araç kasko sigortası başlatabilirler.
Sigortasız araç kullanmanın neden olabileceği olumsuzluklara dair detaylara Sigortasız Araç Kullanmanın Sonuçları Nelerdir? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
İkinci El Araç Sigortası Ne Zaman Yaptırılır?
Zorunlu trafik sigortası ve kasko araç el değiştirdikten sonra yenilenmesi gereken yasal işlemler arasında yer alır. İkinci el aracın daha önceden yaptırılmış olan mevcut bir sigortası bulunuyorsa; noter devir işlemlerinden sonra yeni araç sahibinin kendi adına sigorta yaptırması gerekmektedir. Bunun için 15 gün süre müddet verilmektedir. 15 gün içerisinde yeni araç sahibi kendi adına yeni bir araç sigortası yaptırmak zorundadır.
15 günlük sürenin verilmesindeki amaç; yeni araç sahibinin bu süre içerisinde kendisine ve aracına en uygun sigorta tekliflerini araştırması ve karşılaştırmasıdır. Bu 15 günlük sürede devam eden eski poliçe için herhangi bir ödeme yapılması da gerekmez. Zorunlu trafik sigortası için geçerli olan bu durum; satış işlemi yeni gerçekleşen araçların, kısa süre içinde yasal olarak trafikte dolaşım hakkına sahip olmalarını sağlamaktadır. 15 gün içerisinde kaza ya da herhangi bir hasar durumunun oluşması sonucunda, aracın eski sahibinin sorumluluğu devam etmektedir.
15 gün süre içerisinde yeni araç sahibi, kendi adına trafik sigortası yaptırmazsa; trafik ekipleri tarafından sigortanın olmadığı fark edildiği andan itibaren araca el konulmaktadır. El konmadan sonra araç, otoparka çekilir ve araç sahibi idari para cezasına çarptırılır. Sigorta poliçesi yapıldıktan sonra ise otopark ücreti ve sigorta gecikme cezası ödenerek araç sahibi aracını geri alabilmektedir.
Tüm bu prosedürler araç kasko sigortası için geçerli değildir. Kasko sigortası, isteğe bağlı olarak yaptırılan bir sigorta ürünüdür. Bu nedenle, ikinci el araç alındığında yenileme yapılması ya da yeni bir poliçe başlatılması tamamen araç sahibinin inisiyatifine kalmıştır.
Kasko sigortasının yaptırılmadığı durumlarda oluşabilecek sorunlara dair detayları Kasko Yaptırmamak: Kasko Yaptırmazsak Ne Olur? Yazımızda bulabilirsiniz.
İkinci El Aracın Sigortası 15 Gün İçinde Yaptırılmazsa Ne Olur?
15 günlük süre, ikinci el araç sahibine yeni bir trafik sigortası poliçesi satın alabilmesi için tanınan süredir. Bu süre içinde araç sahibinin kendi adına yeni bir trafik sigortası poliçesi yaptırması gerekmektedir. Bu süreyi aşan ve poliçe satın alımı yapmayan araç sahipleri, olası trafik kontrolleri sırasında, trafikten men edilme cezası ile karşı karşıya kalabilirler. Sigorta yaptırmak için belirlenen süreyi geciktiren araç sahibinin sigorta prim tutarına, her 30 gün için %5 oranında bir gecikme faizi uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra araç sigortasız yakalanırsa, araç sahibinin karşılaşacağı durumlar sırasıyla şu şekilde olmaktadır:
- Ehliyet, ruhsat ve zorunlu trafik sigortası kontrolü yapılır.
- Güncel trafik sigortası bulunmuyorsa, araç derhal trafikten men edilir.
- Trafikten men edilen araç yetkili bir otoparka çekilir ve sigorta poliçesi başlatılana kadar park alanında tutulur.
- Zorunlu trafik sigortası yaptırıldıktan sonra park ve ceza ücreti, araç sahibi tarafından ödendikten sonra araç teslim alınabilir.
Trafik sigortası gecikme cezası hakkında bilgi almak için Trafik Sigortası Gecikme Cezası Nasıl İşler? Yazımızı okuyabilirsiniz.
İkinci El Araçlarda Kasko Sigortası Nasıl Yapılır?
Kasko sigortası; kişiye özel olarak başlatılan ve düzenlenen, aynı zamanda zorunlu olmamasından dolayı, yaptırılması için belirli bir süre kısıtlaması bulunmayan bir sigorta ürünüdür. Zorunlu trafik sigortasında olduğu gibi yaptırmak için herhangi bir süre belirlemesi yoktur.
Kasko sigortası ürünlerinde, zorunlu trafik sigortasından farklı olarak risk kapsamı değiştiği için, işlem yapılacak sigorta şirketine dikkat etmek gerekir. Ancak en önemli nokta aracın ihtiyaçlarını karşılayacak bir poliçe hazırlanmasıdır. Araç sahibi, aracı satın aldıktan sonra, işlem yapmak istediği kasko şirketine başvuruda bulunabilir ve aracını kasko sigortası kapsamında güvence altına almaya başlayabilir.
İkinci el araç değişikliklerinde, aracınızı muhtemel risklere karşı güvence altına almak istiyorsanız, kasko sigortasını ikinci el aracı alır almaz yaptırabilirsiniz. Ancak bu işlem için herhangi bir zorunluluk bulunmadığı gibi acele etmeye de gerek yoktur. Bunun yanında, aracın karşılaşabileceği hasar durumlarına karşı güvence almak için en iyi yol kasko sigortası olacaktır.
Kasko sigortası alırken dikkat edilmesi gereken noktaları öğrenmek için Kasko Sigortası Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?Yazımıza göz atabilirsiniz.
Aracı Satan Kişi Sigortadan İade Alabilir mi?
İkinci el araç satışlarında, aracın el değiştirmesinden sonra, trafik sigortası yaptırmış olan eski araç sahiplerinin merak ettiği bir diğer konu ise sigorta iadesi olup olmadığıdır.
Aracın satılmasından sonra poliçe alınan sigorta şirketi, poliçenin kalan süresini baz alarak primleri hesaplar ve sigorta sahibine kalan primlerin iadesini yapar. Bunun yanında; poliçenin kalan gün sayısının hesaplandığı iade işleminde, aracın kullanıldığı süre boyunca ödenmiş olan primlerin iadesi yapılmamaktadır.
İkinci El Garanti Sigortası Nedir?
Resmi Gazete’de 13 Şubat 2018 tarihinde yayınlanan yönetmelik ile sıfır araçlar için geçerli olan garanti sigortası, ikinci el araçlar için de uygulanmaya başlanmıştır. Tüketicilerin haklarını korumaya yönelik olarak geliştirilen bu sigorta ürünü ile ikinci el satışından sonra yaşanan olumsuzlukların önüne geçilebilmesi amaçlanmaktadır. İkinci el garanti sigortası kapsamında hizmet alabilmek için ise bazı özel şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Tüm otomobillerin, hafif ticari araçların ve motosikletlerin garanti sigortası kapsamında değerlendirilebilmesi için 160.000 kilometreyi ve 8 yaşını aşmamış olması şarttır.
İkinci el garanti sigortası kapsamında araçların motor, şanzıman, diferansiyel, elektrik sistemi, tork konvertörü ve şanzıman gibi ana parçaları muhtemel risk durumlarına karşı koruma altına almaktadır. Bunun yanında; ateşleme parçaları, egzoz, ön dişli takımı, balatalar, diskler, filtreler, contalar, kayışlar, silecek lastikleri, klima dolum materyalleri, motor yağı, şanzıman yağı, fren yağı ve soğutma sıvıları gibi malzemeler üzerinde meydana gelebilecek aşınmalar, kayıplar ya da arızalar ikinci el garanti sigortası kapsamında karşılanmaz.
İlk Kez Trafiğe Çıkacak Araçlar Ne Zaman Trafik Sigortası Yaptırılmalıdır?
Yeni bir araç alırken trafik tescil işlemleri yapıldıktan sonra alınan araca dair ruhsat hazırlanmaktadır. İkamet edilen şehirde bulunan Emniyet Genel Müdürlükleri tarafından yürütülen ruhsat işlemleri devam ederken, araç sahibi zorunlu trafik sigortası poliçesini başlatmakla yükümlüdür. Trafik sigortası poliçesi başlatmak için belirlenmiş kesin bir zaman aralığı yoktur. Ancak aracın trafiğe çıkmadan önce zorunlu trafik sigortası poliçesinin yaptırılmış olması gerekmektedir.
Sigorta şirketleri, yeni araçlar için ruhsat bilgisi olmadan trafik sigortası poliçesi hazırlayabilmektedir. Poliçe başlatmak için yeni araçların motor numarası, şasi numarası ve modelinin bilgisinin verilmesi yeterli olacaktır.
Sıfır ya da ikinci el bir araç alındığında, mutlaka zorunlu trafik sigortası poliçesi başlatmak gerekir. Aracın plakası çıkmamış olsa dahi online platformlar üzerinden sigorta poliçesi başvurusu yapılabilir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için Sigorta Dünyası oto uzmanları ile görüşme sağlayabilirsiniz.
Trafik sigortası yaptırmadan önce poliçe hakkında bilgi ve öneri almak için İlk Defa Trafik Sigortası Yaptıracaklara 7 Önemli Tavsiye yazımızı inceleyebilirsiniz.
İlk Kez Kasko Sigortası Yaptıracaklar Nelere Dikkat Etmeli?
Kasko sigortası, trafik sigortası gibi zorunlu bir ürün değildir. Bu nedenle her sene yaptırmak ve poliçe yenilemek gibi bir zorunluluk bulunmaz. Ancak geniş kapsamlı koruma sağlaması ve trafik sigortasının kapsamına girmeyen risk durumlarına karşı teminat ve hizmet seçenekleri sunması nedeniyle araç sahipleri tarafından tercih edilmektedir. Özellikle ilk kez trafiğe çıkacak araçlar için yaptırılması son derece gerekli bir araç sigortasıdır.
İlk kez kasko sigortası yaptırmadan önce dikkat edilecek bazı önemli adımlar bulunmaktadır. Bu adımlara dikkat ederek verimli poliçeler hazırlanabilir:
- Aracın ihtiyacına uygun teminat seçenekleri, poliçeye eklenmelidir. Gerekli olduğu takdirde, ana teminatların yanında kasko sigortası kapsamında sunulan ek teminat seçenekleri de dahil edilmelidir.
- Kasko şirketi seçiminde titiz davranılmalıdır. Her sigorta şirketinin primler için belirlediği tutarlar değişebilmektedir. Bu nedenle en iyi şirketi bulmak için farklı şirketlerin karşılaştırılması mühimdir.
- Sigortalı adayı, kasko genel ve özel şartları kapsamını detaylı olarak öğrenmelidir. Satın alacağı ürüne dair kapsamlı bilgi almalı ve ne satın aldığın bilmelidir.
- Sigorta kapsamında alınacak hizmetler ve ihtiyaçlar doğru şekilde belirlenmelidir. Kaza ya da arıza durumlarında hangi hizmetlerin alınabileceği öğrenilmelidir.
- İlk kez alınan sigorta poliçesi için kullanılmasa bile hasarsızlık indirimi avantajına dair bilgi alınmalıdır.
Kasko sigortası almak hakkında merak edilen tüm detayları Kasko Sigortası Almak: Bilmeniz Gereken Her Şeyyazımızdan öğrenebilirsiniz.
En İyi Kasko Teklifi Nasıl Alınır?
En iyi kasko poliçesi fiyat teklifini alabilmek için farklı sigorta şirketlerini karşılaştırmak ve sigorta uzmanlarının desteği ile doğru güvenceleri almak gerekmektedir. Sigorta Dünyası, uzman desteği ile farklı sigorta şirketlerini karşılaştırmanıza imkan sunan online bir platformdur. Beraber çalıştığımız çok sayıda kasko şirketinin ürünlerini kolaylıkla inceleyebilir ve en kısa sürede sizin için en iyi teklifi alabilirsiniz.
Sigorta Dünyası web sitesi üzerinden ücretsiz sorgulama yapabilir ve en uygun teklifi hızlı bir şekilde alabilirsiniz. Online başvuru formunu doldurarak talep açtıktan sonra, oto uzmanlarımız sizin için en uygun teklifi hazırlayacaklardır. Bunun yanında 7 / 24 çağrı merkezimizi arayarak uzmanlarımıza ulaşabilir ve merak ettiğiniz tüm soruları sorabilirsiniz.