Kasko sigortasının araçlar için belirlenen yaş sınırı uygulaması, sigorta poliçesi başlatmadan önce öğrenilmesi gereken ilk hususlardan biridir. Her model ve türdeki araçlar için Kasko yaptırılabilir ancak belirli bir yaşı geçmiş olan araçlar, bu hizmetten yararlanamamaktadır. Kısacası, aracın korunması için gerekli bir uygulama olan Kasko sigortası, araç yaşına göre değişim göstermektedir. Bu durum sigorta fiyat ve şartları için de geçerlidir.
Araç yaşı, sigorta şirketleri için Kasko teklifi oluştururken dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Bu nedenle araç yaşına dair doğru bilgi vermek, sigorta hizmetlerinden sağlıklı bir şekilde yararlanılmasını sağlayacaktır. Hazırladığımız yazıda Kasko yaş sınırına ve araç yaşlarına göre sigorta şartlarına dair merak edilen tüm detayları derledik.
İlginizi çekebilir: 15 Yaş Üstü Araç Kasko Değer Listesi 2020 Örnekleri
Araç Kasko Sigortası Nedir?
Araç Kasko Sigortası zorunlu olmamakla birlikte araç sahiplerinin yaptırılması önerilen bir sigorta modelidir. Araçların olası kaza, hırsızlık ya da yanma durumlarına karşı koruma altına alınmasını sağlayan bu model, tüm risk durumlarının önüne geçmek için geliştirilmiştir.
Kasko, pek çok risk durumu için sigortalı kişiye ekonomik anlamda güvence oluşturur. Araç Kaskosu, zorunlu trafik sigortasından farklı olarak isteğe bağlıdır ve kişinin ihtiyacı doğrultusunda özelliklere sahip olabilir. Trafik sigortasının kapsamından daha geniş bir alanda hizmet sunan bu model, sigortalı kişinin aracının güvenliği için teminat sağlar.
İhtiyaçlar doğrultusunda kullanılabilen Kasko, araçları çalınması ya da hasara uğraması sonucunda oluşan zararları karşılamaktadır. Poliçede yer alan teminatlar, sigortalının isteği doğrultusunda genişletilebilir ya da daraltılabilir. Araç Kaskosu, poliçe şartlarında yer almadığı sürece yurt içinde meydana gelmiş hasarları kapsamaktadır.
Kasko sigortasına dair daha fazla detay öğrenmek için; Araç Kasko Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Araç Kasko Sigortası Çeşitleri
Araç Kasko Sigortası farklı çeşitlerde hizmete sunulmaktadır. Standart kasko, tam kasko, mini kasko, genişletilmiş kasko, dar kasko ve pert kasko olmak üzere farklı türleri bulunan bu model, kişilerin istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda seçilebilir. Genel olarak genişletilmiş kasko ve tam kasko çeşitleri tercih edilmekle birlikte şartlara ve araç durumuna göre diğer modeller de değerlendirilebilmektedir. Sigorta şirketlerine göre değişim gösteren Araç Kasko türlerine dair doğru bilgilere ulaşmak için çalışacağınız firmadan yardım alabilirsiniz.
Kasko türleri arasından en çok tercih edilen genişletilmiş ve tam kasko hakkında daha fazla bilgiye Genişletilmiş Kasko İle Tam Kasko Arasındaki Farklar Nelerdir? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kasko Yaş Sınırı Nedir?
Kasko yaş sınırı, aracın sigorta kapsamında değerlendirilebilmesi için belirlenmiş yaş aralığını ifade etmektedir. Araç Kasko yaş sınırı, sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte 15 olarak belirlenmiştir. Türkiye Sigortalar Birliği tarafından belirlenen bu yaş sınırını aşan araçlar, sigorta teminatları üzerinden güvence altına alınamaz. Kurum tarafından hazırlanan araç kasko değer listesinde araçlar yaşlarına göre sıralanır ve yaş sınırına dair belirlemeler de bu liste üzerinden yapılır.
Kasko yaş sınırını, sigorta şirketlerinin şartları yanında aracın türü de etkilemektedir. Aracın türüne göre yaş sınırı belirlenebilir ve bu yaş sınırı genel olarak 10 ile 15 arasında değişim gösterir. 15 yaş üstü araçlara Kasko sigortası hizmeti verilmez. Bunun yanında, özel paketler ve hizmetler doğrultusunda bazı sigorta şirketleri 15 yaş üstü araçları da güvence altına almaktadır. Bereket Sigorta, Emektar Kasko Sigortası ürünü bile bu hizmeti sağlar. Aynı zamanda belirli yaş aralıkları için çocuk sahibi olan araç sürücülerine sunduğu ürün ile Ray Sigorta da hizmet sunmaktadır.
Kasko yaş sınırı hakkında daha fazla detay öğrenmek ve doğru poliçe hazırlamak için adımları hızlandırmak isterseniz; Araçlara Kasko Kaç Yaşına Kadar Yapılır? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
10 Yaş Üstü Araç Kasko Yapılır Mı?
Araç Kasko Sigortası, bazı sigorta şirketleri bünyesinde, 10 yaş üstü araçlara da yapılabilmektedir. Genel olarak 15 yaşın sınır kabul edildiği bu sigorta modelinde 10 ile 15 yaş arasında olan araçlar için poliçe kesebilen firmalar bulunur. Kasko yapmadan önce dikkat edilmesi gereken ilk nokta aracın güncel durumunun iyi olmasıdır. Bu nedenle aracın bakım ve onarımlarının aksatılmaması önem taşıyacaktır.
10 yaş üstü araçlara uygulanan Kasko sigortasının fiyat belirlemeleri de daha yaşlı araçlara oranla uygun olabilmektedir. Bu aşamada fiyatı etkileyen en önemli unsurlar; aracın hasar geçmiş, modeli ve markası olmaktadır. Araç özellikleri doğru bir şekilde paylaşıldığı takdirde, Kasko fiyatları için de sağlıklı bir belirleme yapılabilir.
Kasko genel şartları için: Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları yazısını okuyabilirsiniz.
15 Yaş Üstü Araç Kasko Sigortası
15 yaş üstü araçlara da, bazı durumlar Kasko işlemi uygulanmaktadır. Ancak bu işlemler, 15 yaş altına göre farklılıklar gösterebilir. Kasko yaş sınırı 15 olarak belirlenmiştir ve 15 yaş üst araçlar için kasko taleplerinde standart fiyatlar üzerinden işlem yapılmaz. Kasko fiyatları, bu tip araçlar için daha maliyetli olur ve aracın marka, model ya da hasar geçmişine göre değişir.
10 – 15 yaş aralığındaki araçların Kasko Sigortasından yararlanma durumları hakkında bilgi almak için Sigorta Dünyası üzerinden yetkililer ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca web sitemiz üzerinden kolaylıkla sorgulama yapabilir ve araç özelliklerine göre teklif alabilirsiniz.
Merak edilen diğer durumlar için: Kasko Sigortası İle İlgili En Çok Merak Edilen 10 Soru yazısından bilgi alabilirsiniz.
Kasko Değer Listesi Nedir, Neye Göre Belirlenir?
Kasko değer listesi, Türkiye Sigortalar Birliği tarafından, motorlu kara taşıtların markası, modeli ya da yaşına göre belirlenen değerlerinin yer aldığı listedir. 2. el araç değerleri için iyi bir kaynak olmasından dolayı sigorta şirketleri için başvurulması gereken bir listedir.
Kasko, aracın olası risklere karşı korunmasını sağlar. Kasko değer ise, şirketinin ödeyeceği tutarın üst limitini belirlemede yardımcı olacak verileri gösterir. Kaza, yangın ya da çalınma gibi durumlardan sonra oluşacak zararın boyutunun, tazminat koşullarına yansımasının temelini kasko değeri oluşturur.
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödeme işlemlerinde, yine kasko araç değer listesine başvurulmaktadır. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin iletişim kolları aracılığıyla yayınlanan bu liste, her ay güncellenmekte ve araç özelliklerine göre değişmektedir. Bu nedenle araç sahibi, MTV ödemesini gerçekleştirmeden önce güncel listeyi incelemeli ve aracının değerine göre ödeme yapmalıdır.
Kasko değer listesi içerisinde tüm kara taşıtları bulunmayabilir. Genel olarak 15 yaşından büyük araçlara bu listede yer verilmez. Bu tip araçların değer belirlenmesi ise araç özellikleri yanında, araç sahibinin eğitimi, yaşı ve mesleği göz önünde bulundurularak yapılır.
Kasko değeri hakkında merak edilen tüm detayları Aracın Kasko Değeri Nedir, Neleri Kapsar? Yazımızda bulabilirsiniz.
Kasko Neleri Karşılar?
Kasko sigortası poliçesi oluşturmadan önce teminatlar ve kapsadığı durumlar hakkında detaylı bilgi almak gerekir. Sigorta teminatları sigorta şirketlerinde farklı şekilde düzenlenebilir ve uygulanabilir. Bu nedenle, hangi sigorta şirketinin seçileceğine karar vermeden önce sunulan teminatlar ve limitleri de incelenmelidir.
Kasko primleri için:2020 Ortalama Kasko Sigortası Fiyatları Ne Kadar?Yazısına göz atabilirsiniz.
Kasko sigortası imkânlarından yararlanmak isteyen kişiler, güvence sağlanacak durumları bilerek işlemleri başlatırlarsa; daha sağlıklı bir sigorta poliçesi hazırlayabilirler. Bu nedenle teminatların kapsadığı durumları öğrenmek son derece önemlidir.
Kasko sigortası kapsamında sunulan teminatlar, genel olarak şöyle belirlenmiştir:
- Yanma, patlama ve buna bağlı gelişen olayların neden olduğu hasarlar.
- Deprem, sel, toprak kayması, şiddetli fırtına gibi doğa olaylarına bağlı oluşan zararlar.
- Hırsızlık ve buna bağlı hırsızın verdiği zararlar.
- Üçüncü kişilerin verdiği hasarlar.
- Araç kullanımı sırasında oluşabilecek hasarlar.
- Çarpışma sonucu oluşan zararlar.
- Sigortalının iradesi dışında gelişen hasarlar.
Bütün bunların yanında teminat seçiminde size rehber olacak, En Uygun Araç Kasko Sigortası Teminatları Nasıl Seçilir?Yazımıza göz atabilirsiniz.
Kasko Kapsam Dışı Durumlar Nelerdir?
Kasko poliçesi hazırlarken kapsadığı durumlar kadar teminat dışı kalan durumları da öğrenmek gerekir. Kapsam dışında tutulan durumlar, genel olarak tüm sigorta şirketlerinde farklı olabilir ve araç özelliklerine göre değişebilir. Ancak hemen hemen tüm sigorta şirketleri şu durumları kapsam dışında bırakmaktadır:
- Kontak üzerinde anahtarın bırakıldığı durumlar sonrası oluşan hırsızlık olayları.
- Aracın bakım ve onarım işlemlerinin yeterli ya da düzenli şekilde yapılmaması sonucu meydana gelen hasarlar.
- Alkollü ya da uyuşturucu madde etkisi altında yapılmış kazalar.
- Savaş ya da terör olayları sonucu oluşmuş hasarlar.
- Nükleer yakıttan kaynaklı oluşabilecek yangınların neden olduğu zararlar.
- Araca gereğinden fazla yük yüklenmesi sonucu oluşabilecek hasarlar.
Kasko kapsamına girmeyen bu durumlar için herhangi bir güvence sağlamaz ve sigorta şirketleri ödeme gerçekleştirmez. Konu hakkında daha detaylı bilgi için Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapar, Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kasko Sigorta Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Kasko fiyatları; araç özellikleri, araç sahibinin özellikleri ya da sigorta şirketi şartlarına göre değişebilir. Aynı zamanda poliçe detayları ve aracın hasar geçmişi de göz önünde bulundurulan kriterler arasında sayılır. Kasko sigortası fiyatları hakkında doğru ve güncel bilgilere ulaşmak için Sigorta Dünyası çalışanlarına, çağrı merkezimiz ya da web sitemiz üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. Sigorta poliçesi detaylarına dair merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını alabilirsiniz. Aynı zamanda sitemiz üzerinden farklı sigorta şirketlerini karşılaştırarak size en uygun fiyatı vereni seçebilirsiniz. 7 /24 hizmet veren müşteri hizmetlerimizi arayın ya da başvuru formunu doldurarak işlemlere bir an önce başlayın.