Kasko sigortası, araçların karşılaşacağı her türlü risk durumlarına karşı güvence sağlayan bir araç sigortasıdır. Çoğu zaman trafik sigortası ile karıştırılır ancak aralarında büyük farklar vardır. Her şeyden önce Kasko, zorunlu bir sigorta modeli değildir ve sigortalı aracı korumaya yönelik teminat oluşturur. Kasko Sigortasının karşıladığı haller, sigortalı kişinin araçlarının özellikleri ve durumları göre şekillenebileceği gibi sigorta şirketlerine göre de değişim göstermektedir. Kara taşıtlarının muhtemel hasarlarından oluşacak maliyetler de bu sigorta ürünü üzerinden karşılanabilmektedir.
Araç sahipleri tarafından en çok merak edilen ve sorulan konulardan biri de kasko sigortası kapsamında yapılan hasar ödemeleridir. Hazırladığımız yazımızda, kaskonun karşıladığı zararları ve kasko hasar ödemesi detaylarını anlattık.
Kasko Nedir?
Kasko Sigortası poliçede yer alan teminatlar kapsamında, aracı oluşabilecek zararlara karşı güvence altına alan bir sigorta ürünü olarak tanımlanır. Zorunlu Trafik Sigortası’ndan ayrılan yönüyle zorunlu değil, isteğe bağlı bir modeldir ve kapsama alanı sigortalının isteğine bağlı genişletilebilir.
Kasko ürünü, sigortalı kişiye ait aracı oluşabilecek her türlü riske ve olumsuzluklara karşı güvence altına alır. Hırsızlık ya da hırsızlığa teşebbüs, çarpışma veya yanma gibi olumsuzluklardan kaynaklı maddi zararları karşılayan bu sigorta ürünü ile sigortalı şahıs, 1 yıl süresince aracını koruma altına alabilir. Var olan zarar, sigorta şirketi tarafından hazırlanmış poliçe kapsamında yer alan teminatlar üzerinden karşılanır ve sigortalının maddi kayıp yaşamasının önüne geçilebilir.
Araçlar için yapılan kasko sigortası, yalnızca sigortalı kişinin aracında oluşan hasarla ilgilenir. Olası bir kaza sonrasında meydana gelecek zararlarda, sigortası olan araç için güvence sağlanır; sigorta poliçesi teminatları kapsamında, karşı taraftaki aracın hasarının karşılanması yer almaz. Herhangi bir aracın sahibi olan kişinin bilgisi veya iradesi dışında aracının zarar görmesi sonucu, sigorta şirketi sigortalıya gereken miktarda tazminat ödemesi yaparak hasarını karşılar. Bu tazminat miktarı, hazırlanmış poliçe kapsamındaki teminatlara ve limitlere göre değişiklik gösterir.
Kasko sigortasına dair detaylı bilgilere Araç Kasko Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kasko Neleri Karşılar?
Trafik sigortası, muhtemel kaza durumlarında kazaya karışmış diğer kişilerin aldığı hasardan doğan maddi zararları güvence altına alır ve kaşılar. Ancak bunun yanında Kasko sigortası, sigortalının belirlediği teminatlar dahilinde hazırlanmış poliçe kapsamında, sigortalı araçta oluşan hasarı ödemektedir. Kasko, sigortalının aracını korurken trafik sigortası karşı tarafın aracını korur.
Araç Kasko Sigortası’nın teminatları arasında, hemen hemen her sigorta şirketi için geçerli olan başlıca kaza, yanma ve hırsızlık durumları yer almaktadır. Bunun dışında kalan risk durumları ise genelde poliçe kapsamına eklenerek belirlenmektedir. Hazırlanan poliçe kapsamındaki bütün teminatlar, aracın olası ihtiyacına göre ve sigortalı kişinin isteği doğrultusunda oluşturulur. Poliçede yer alan teminatlar dışında kalan hasar durumlarının maddi giderleri, sigorta şirketi tarafından karşılanmaz.
Kasko sigorta poliçesinde yer alan genel teminatlara ek olarak; doğal afet, ferdi kaza, terör, yurt dışı ya da anahtar kaybı gibi risk durumları eklenebilmektedir. Ek teminatlar, sigorta şirketi kuralları ve araç sahibinin isteklerine göre değişim gösterebilir ya da genişletilebilir.
Kısacası “kasko sigortası neyi karşılar” sorusunun cevabı; poliçe kapsamında yer alan teminatlar çerçevesinde zarar ve hasarlar olacaktır. Bu nedenle poliçe kapsamına dâhil edilecek teminatların dikkatli ve özenle seçilmesi önemlidir.
Kasko sigortasının karşıladığı durumlar hakkında tüm detayları öğrenmek için; Kasko Neleri Karşılar? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapar?
Araç kasko sigortası şartlarına göre teminat kapsamında yer alan herhangi bir zararla karşılaşıldığında en geç 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine, konu hakkında bilgi verilmesi gerekmektedir. Gereken ödemenin yapılabilmesi ve sigorta şirketi tarafından inceleme başlatılabilmesi için bilgi verilmesi şarttır. Aksi durumlarda ilgili kasko şirketi araçta meydana gelmiş hasarı geçersiz sayar ve karşılamaz.
Kasko poliçesinin yalnızca sigortalı olan araçtaki hasarları karşıladığını unutmamak gerekir. Olası bir kaza meydana geldiğinde, iki araç da hasar alırsa kasko poliçesi sigortalı olan aracın hasarını, poliçede yer alan teminatlar kapsamında karşılayacaktır. Karşı tarafın hasarı, zorunlu trafik sigortası poliçesi kapsamına girmektedir.
Aracın olası bir kaza durumunda, araç sahibi kusurlu olsa da olmasa da kasko sigortası oluşan zararı karşılar. Kasko sigortası, kişinin kullanmak istediği her durumda, poliçe dâhilinde hizmet vermektedir. Yapılması gereken tek şey, kaza bilgisini sigorta şirketine iletmek ve sonucunda yapılacak değerlendirme ile işlemlerin başlatılmasını sağlamak olacaktır.
Kasko poliçesinin genel teminatları arasında çarpma, çarpılma, aracın yanması ya da çalınması gibi risk durumları yer almaktadır. Bu durumlardan kaynaklı doğacak hasarların masrafları kasko tarafından karşılar. Ek teminatları kasko poliçesini hazırlama aşamasında belirlenir. Seçilen teminatlar temelinde oluşan bir hasar durumu varsa kasko kapsamına girer ve masraflar giderilir.
Konu hakkında daha fazla detay isterseniz;Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapar, Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Kasko Hangi Durumları Karşılamaz?
Kasko sigortası, sigortalı araç için çok sayıda avantaj sunmakta ve kapsadığı durumlar ihtiyaca göre değişim göstermektedir. Aracın karşılaşabileceği yangın, hırsızlık ya da kaza gibi risk durumları için garanti sunan bu sigorta, bazı haller için teminat oluşturmaz.
Kasko poliçenizi hazırlamadan önce kasko sigortasının karşılamadığı durumlar hakkında detaylı bir araştırma yapmak gereklidir. Kasko kapsamında değerlendirilmeyen ve bu nedenle teminat oluşturulmayan durumlar şöyle sıralanmaktadır:
- Alkol ya da uyuşturucu madde kullanımı sonucu oluşan kazalar.
- Savaş ya da nükleer patlamalar sonucu oluşan hasarlar.
- Ehliyetsiz trafiğe çıkıldığı hallerde yaşanabilecek kazalar.
- Lastikler ile ilgili problemler sonucu oluşan hasarlar.
- Ruhsat bilgilerinde yanlışlık ya da eksiklerden doğan hasarlar.
- Bakımların yapılması ya da araç materyallerinin bozulması sonucu oluşan hasarlar.
- Orijinal parçaların bozulması ya da değişmesi sonucu oluşan hasarlar.
- Kaza sonrası karşı tarafta meydana gelen maddi ya da fiziki hasarlar.
Bahsedilen bu başlıkları detaylı şekilde incelemek için Araba Sigortası Kasko Neleri Karşılamaz?Yazımıza geçebilirsiniz.
Kasko Karşı Tarafın Hasarını Karşılar Mı?
Kasko sigortası karşı tarafın hasarını karşılamaz. Kasko sigortasını ile trafik sigortası arasındaki en büyük farklardan biri; kaskonun sigortalı aracı koruma altına almasıdır.
Kaza sırasında, sigortalı olan araçta oluşan her türlü hasarın maddi harcamaları Kasko teminatları kapsamında yer alır ve karşılanır. Sigortalı araç sahibinin 8 / 8 kusurlu olduğu kazalarda dahi bu sigorta ürünü ile belirlediği ölçülerde tüm masraflar karşılanmaktadır.
Kasko Motor Arızasını Karşılar Mı?
Kasko poliçesinde bulunan teminatlar kapsamına, motor arızası girmez. Tahmin edilen ve araç sahibinin ihmalinden kaynaklanan bozulma, eskime, çürüme ya da bakımsızlığın neden olduğu hasarlar kasko kapsamında karşılanmaz. Ancak motor arızası, poliçe teminatlarında yer alan şartlar kaynaklı gerçekleştiyse oluşacak masraflar, sigorta tarafından giderilir. Aksi durumlarda motor arızası, hiçbir gerekçe ile karşılanmaz ve araç sahibinin sorumluluğu altında masrafları ödenmek zorundadır.
Kasko Neden Yaptırılmalıdır?
Kasko sigortası yaptırmak isteğe bağlıdır ve hem araç sahipleri hem de sigorta uzmanları tarafından yaptırılması önerilen bir üründür. Ayrıca bu sigorta ürünü, sigortalının aracının kendisini koruması yönüyle trafik sigortasından ayrılır. Kasko sigortasında aracın trafikte olması da gerekli değildir. Park halindeyken oluşabilecek risk durumları da güvence altına alınmaktadır.
Araç kasko sigortasının kapsamı genel anlamda, sigortalı kişinin iradesi ve tahmini dışında gerçekleşen risk durumlarıdır. Kısacası, kasko sigortası temelinde sigortalının kontrolünde olmayan risklere karşı güvence sağlayan bir sigortadır.
Kasko Sigortası sunduğu ana teminatlara eklenebilecek ek teminat seçenekleri ile genişletilebilir ve kişiye özel formlara ulaşabilir. Araç güvenliği için yaptırılması elzem olan bu sigorta ürününün sayısız faydası ve avantajı bulunmaktadır. İlk olarak muhtemel kaza, hırsızlık ya da yangın durumları için garanti ortamı sunan kasko poliçeleri ile aracınızı sorunsuzca huzurla koruyabilirsiniz. Kasko yaptırmanın sağlayacağı avantajlar ise şu şekilde açıklanabilir:
- Araç materyallerinin bozulması, arızalanması ya da kaza yapması gibi sebeplerden dolayı yolda kalması sonrasında, çekici hizmeti almak için büyük uğraşlara girmeniz gerekmez.
- Araç kullanılmaz duruma geldiyse yani pert olduysa kasko sayesinde yedek araç hizmeti alabilirsiniz.
- Hırsızlık durumlarında çalınma sonucu oluşan hasarın yanında hırsızın verebileceği hasarları da kısmen ya da tamamen karşılatabilirsiniz.
- Deprem, su baskını, heyelan, yıldırım gibi doğal afetlerin neden olduğu felaketler sonucu oluşabilecek hasarlara karşı teminat oluşturabilirsiniz.
- Kaza sonucu meydana gelebilecek sağlık sorunlarından doğacak tedavi masraflarına güvence sağlayabilirsiniz.
- Araca ve kişiye özel belirlenen ek hizmetler ile hizmet kalitesini arttırabilirsiniz.
Kasko yaptırmanın avantajlarını görmek ve aklınızdaki tüm soruları cevaplamak için; Araç Kasko Sigortası Yaptırmanın 8 Avantajıyazımızı da okuyabilirsiniz.
Kasko Yaptırılmazsa Ne Olur?
Kasko yaptırmanın hiçbir zorunluluğu yoktur. Ancak yaptırılmadığı zaman, araçta oluşabilecek tüm hasar durumlarının masraflarını, araç sahibi ödemek zorunda kalacak ve ciddi bir maddi yükün altına girecektir. Trafik sigortası, olası kaza durumlarında ve sadece karşı tarafta oluşacak hasarlar için güvence sağlar. Trafik sigortası yanında kasko sigortası bulunmayan araç sahibi, kendi aracında oluşan hasarların masraflarını kendisi karşılayacaktır.
Aracınızı kaza, hırsızlık, yangın, doğal afete gibi hasarlara sebep olabilecek durumlara karşı korumak adına kasko yaptırmanız gerekir. Bu durumlardan dolayı zor durumda kalmak istemeyen araç sahipleri, kasko sigortasını tercih etmelidirler.
Araç kasko sigortasının yaptırılmadığı durumlarda karşılaşılacak problemlerin detaylarını Kasko Yaptırmamak: Kasko Yaptırmazsak Ne Olur? Yazımızda bulabilirsiniz.
Kasko Nasıl Yaptırılır?
Kasko sigortası poliçesi yaptırmak için ilgili sigorta şirketlerini araştırak ilk adımı atabilirsiniz. Bunun için Sigorta Dünyası'nı kullanarak, onlarca farklı şirketin hizmet seçeneklerine ulaşabilir ve kasko sigortanızı yaptırabilirsiniz. Sigorta Dünyası web sitemiz üzerinden başvuru formu doldurarak, kasko fiyat tekliflerini öğrenebilir ve size uygun koşulları sunan sigorta şirketini keşfedebilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını öğrenmek ve kasko sigortasına dair detayları incelemek için Sigorta Dünyası müşteri hizmetlerini, 7 / 24 arayabilirsiniz. Ayrıca web sitemiz üzerinden istediğiniz an başvuru formunu doldurarak kasko poliçesine dair teklif alabilirsiniz. Üstelik sorgulama yapmak için hiçbir ücret ödemenize gerek yok. Oto uzmanlarımızın sizin için hazırlayacağı fiyatları ve sunacağı teminatları, karşılaştırıp kendiniz için en uygun kasko poliçesini bulabilirsiniz.