Kasko değerleri, motorlu kara araçlarının model, marka ve yaşlarına göre belirlenmektedir. Aynı zamanda kullanılan araçların değerini göstermesi bakımından önemli bir referans teşkil etmektedir. Kasko değerleri Türkiye Sigorta Şirketleri (TSB) tarafından belirlenmektedir. Kasko değerleri de araç satışları, gazete ilanları ve internet ilanları temel alınarak hazırlanmaktadır.
Kasko Nedir?
Kasko aracınızı temel risklere ve bunun yanında diğer kazalara karşı güvence altına alan bir sigorta türüdür. Bilindiği üzere trafik sigortası yaptırmak her araç için zorunludur ancak trafik sigortası sadece karşı tarafın hasarını karşılamaktadır. Bu yüzden araç sahibi kendi aracında belirli sebepler ile oluşacak hasarların karşılanmasını istediğinde kasko yaptırması gerekmektedir. Kaskolar isteğe bağlı olsalar da aracı güvence altına almak için büyük faydalar sağlamaktadır. Kasko kapsamında sigorta şirketlerine göre farklılık göstermekle birlikte sunulan teminatlar aracı neredeyse her risk durumuna göre korumaya alır. Vahşi hayvanların verecekleri zarardan çarpışma sonucunda oluşacak hasarlara karşı koruma sağlayan kasko poliçe limitleri kapsamında oluşan hasarları karşılamaktadır. Ancak kasko fiyatları aracın modeline ya da kaza geçmişine göre değişiklik göstermektedir. Bu gibi kriterler temel alınarak araç temel değeri tespit edilir ve poliçe üst limiti belirlenir. Poliçe üst limiti kapsamında sigortalı aracın kazaya karışması sonucunda hasarı sigorta tarafından karşılanır.
Merak edilen durum için: Kasko Sigortası İle İlgili En Çok Merak Edilen 10 Soruyazısını okuyabilirsiniz.
Kasko Yaptırmak Niçin Gerekir?
Trafikte olmak belirli riskleri beraberinde getir. Bunun yanı sıra trafik dışında da aracınıza zarar verilebilir. Örneğin üçüncü şahısların kötü niyetleri sonucunda aracınızda bozulma ya da arızalar meydana gelebileceği gibi trafik içinde de diğer sürücülere ya da size bağlı olarak pek çok hasar durumu ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumlarda oluşacak maddi hasar sizi ekonomik açıdan zor duruma düşürebilir, dahası işlerini aksatabilir. Bu sürecin ekonomik kayıp olmadan atlatılması ve kısa sürede çözülmesi için sigorta şirketleri tarafından sunulan kasko sigortasından yaptırmanız yararınıza olacaktır. Çünkü bu sayede seçeceğiniz teminatlar ile ilgili kaza durumlarının gerçekleşmesi halinde kasko tarafından aracınızdaki hasarlar karşılanacak ve hem ekonomik zorluk çekmeyecek hem de sürecin kısa sürede atlatılmasını sağlayacaksınız. Genelde yaygın bilinen kanının aksine kasko, trafik sigortası gibi zorunlu değildir. Fakat yapılması halinde kişiye sağladığı yararlar ötüründen oldukça faydalıdır.
Kaskodan yararlanmak için size uygun sigorta şirketlerini araştırmasını yapmalısınız. Bundan sonra ise size sunulacak fiyat ve teminat karşılaştırmasını yaptıktan sonra aracınızın mevcut durumuna göre bir poliçe değeri belirlenecektir. Bu kapsamda poliçe limitleri dâhilinde güvence altına alınmış durumlar neticesinde oluşacak kazalar kasko tarafından karşılanacaktır. Kaza sonrası sigorta şirketine yaptığınız bildirim bu noktada önem kazanmaktadır. Kazanın nasıl geliştiğini ve sonuçlarının ne olduğuna dair ayrıntılı bir rapor vermeniz, yapılacak eksper incelemesine de etki edecektir. Sigorta tarafından görevlendirilen eksperin aracınızda yapacağı inceleme sonrasında kasko değeri limitleri üzerinden hasarlarınız karşılanması ya da tazminat ödenmesine karar verilecektir.
Avantajlı durumlar hakkında bilgi almak için: Araç Kasko Sigortası Yaptırmanın 8 Avantajıyazısını okuyabilirsiniz.
Kasko Değeri Nedir?
Kasko bilindiği üzere teminatlara bağlı olarak hırsızlık, çarpma, çarpışma, yangın, afet gibi durumlarda oluşacak hasarı karşılayan sigorta türüdür. Aracın kasko değeri ise sigorta şirketi tarafından karşılanacak üst limiti ifade etmektedir. Bir başka deyişle kaza sonucunda ağır bir kaza sonrası aracın artık “pert” sınıfına düşmesi halinde, poliçedeki üst limit belirlenerek piyasa değerine göre ödeme yapılmaktadır. Aynı zamanda MTV tutarı da kasko değerine etki etmektedir. Haliyle aracınızın kasko değeri ne kadar yüksek olursa hem ağır kaza sonucunda size yapılacak ödeme için hem de aracınızı satışa çıkarmanız durumunda mevcut durumunu göstermesi açısından önem taşımaktadır.
Dikkat edilecek durumlar için: Araç Kasko Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenleryazısını okuyabilirsiniz.
Kasko Değeri Hangi Koşullarda Kullanılır?
Kasko değeri belirtildiği üzere tazminat ödemelerinde kullanıyor olsa da sonraki dönemler için aracın satış değerinin tayin edilmesi için de kullanılagelmiştir. Aracın rayiç bedelinin saptanması için kullanılacak kasko değeri ile aracınızı satmayı düşünüyorsanız, bu fiyatı temel alarak bir hesaplama yapabilirsiniz.
Kasko Değeri Nasıl Hesaplanır?
Kasko değerinin belirlenmesi için aracın modeli, markası ve üretim yılı ile beraber aracın piyasa değeri doğrudan hesaplamada etkindir. Ancak araç değerleri aylık olarak değiştiği için her ay sigorta şirketleri tarafından kasko değer güncellemeleri yapılmaktadır. Bu yüzden aracınızın mevcut değerini öğrenmek adına Sigorta Dünyası kasko değeri sorgulama ekranından bilgi alabilirsiniz.
Aynı zamanda TSB’nin internet sitesi üzerinden aracınızın mevcut değerini görebilirsiniz. Sayfaya girdikten sonra aracın model yılı ve markası seçilerek son olarak araç tipi seçilir. Bu bilgilerden sonra aracın güncel değeri sayfada belirmektedir.
Önemli teminatlar hakkında bilgi almak için: Kasko Sigortasının Olmazsa Olmaz 12 Teminatı yazısını okuyabilirsiniz.
Araç Değer Listesi’nde Bulunmuyorsa Yapılacaklar Nelerdir?
Kasko yapım yaşı olarak 2005 yılı temel alındığı için değer listesinde 2005 yılı ve sonrası araçlar yer almaktadır. Haliyle 2005 yılı öncesine ait bir modele sahipseniz değer listesi fiyatlarından yararlanamazsınız.
15 Yaş üzeri araç kasko değerleri için: 15 Yaş Üstü Araç Kasko Değer Listesi Nedir, Sorgulama Detaylarıyazısından bilgi alabilirsiniz.
Pert Durumu Nedir?
Aracın kaza sonucunda en az yüzde 70 oranında hasar görmesi durumunda hasar pert yani ağır kazalı olarak sayılır. Bunun sonucunda sigorta şirketi tarafından rayiç bedel ödemesi yapılmaktadır. Kaza oranı dikkate alınarak kasko değeri üzerinden yapılan tazminat sigorta şirketlerine ve kaza durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Sigorta tarafından pert durumdaki araca yapılacak bir ödemenin yeterli bulunmaması durumunda sigortaya itiraz hakkı bulunmaktadır. Pert sonrası durum için araç sigorta şirketine ait olmakta, eğer araç sahibi aracını almak isterse tutar ödeyerek meblağdan düşülmektedir.
Kasko Değeri Yüksek Araçlara Örnekler
Trafikte en sık kullanılan araçlar ve satışı en fazla olan araçlar temel alınarak hazırlanan bu listeye göre ortalama kasko değerleri modellere göre şu şekildedir.
- Renault Clio: 120.050 TL (Ortalama Kasko Değeri)
- Fiat Egea Sedan: 106.200 TL
- Honda Civic: 132.000 TL
- Volkswagen Passat: 236.800 TL
- Hyundai Tuscon: 146.288 TL
- Peugeot 301: 96.350 TL
- Dacia Duster: 122.900 TL
Bu fiyatlar aracın güncel kasko değerini göstermekte olup bir kazaya karışması halinde sigorta şirketi tazminat ödemesini bu değer üzerinden sağlayacaktır. Haliyle limitlerin doğru olarak takip edilmesi hem sigorta şirketleri hem de sigorta sahipleri için büyün önem taşımaktadır.
Yaş durumları hakkında bilgi almak için:Yaş Durumları Araç Kasko Sigortasını Nasıl Etkiler? Yazısına göz atabilirsiniz.
Kasko Değeri Belirlemede Dikkat Edilecekler Noktalar Nelerdir?
- Kasko değeri belirlenecek araçlar 15 yaşından genç olmak zorundadır. Bu kapsamda 15 ya da 15 yaşından genç araçlara TSB tarafından güncel veriler analizi yapılarak aylık olarak değer tespiti yapılmaktadır.
- Bir aracın kasko değeri ne kadar yüksek ise sigorta şirketi tarafından bu tutar üzerinden tazminat alacağı kadar piyasa satış bedelinin de ifadesi olmaktadır.
- Değer belirlenirken aracınızın modelini bulamıyorsanız TSB ile iletişime geçebilirsiniz. Türkiye sınırlarında ruhsat verilen her araç eksiksiz olarak bu listede yer almaktadır.
- Araç değeriniz listede belirtilmesine rağmen sigorta tarafından farklı bir fiyat tespit edilmiş ise bu konuda sigortanızı uyarabilirsiniz.
- Üst bedel belirlenmesine rağmen aracın kaza durumuna, yaşına ve kullanışına bağlı olarak poliçe limit fiyatı değişkenlik göstermektedir.
- Aracınızdaki aksesuar ya da benzeri durumlarda kasko değeri daha farklı rakamlara tekabül edebilmektedir. TSB’nin sunmuş olduğu liste sadece arabanın mevcut hali için kullanılmaktadır.
- Tazminat ödemesi sadece aracın ağır hasarı sonrası “pert” duruma gelmesi halinde geçerlidir.
Kasko sigortası yaptırmak isteyen adaylar Sigorta Dünyası uzmanları ile görüşebilirler.