Yoğun trafik, özellikle büyük şehirlerde gündelik hayatı etkileyecek küçük hasarlar meydana getirebilmektedir. Bazen park halindeyken sürücülerin iradesi dışında gelişen trafik kazaları sonucu, bazen de dikkatsizliğe bağlı olarak araçların çarpışmasından kaynaklı küçük hasarların, kasko poliçesi kapsamında karşılanması için gerekli bazı prosedürler bulunmaktadır. Her şeyden önce aracın götürüldüğü yetkili servis, kasko işlemini başlatmadan önce bir hasar beyan formu istemektedir.
Kasko sigortası sayesinde muhtemel bir kaza sonrası oluşan hasar durumları karşılanmaktadır. Kasko olanaklarından yararlanmak için sigorta şirketlerinin ilk isteyecekleri şey kasko beyan örneği olacaktır.
Hazırladığımız yazımızda; kasko sigortası kapsamında hasar ödemeleri için gerekli olan beyan formunun ne olduğuna, dilekçenin nasıl yazıldığına ve nelere dikkat edildiğine dair merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
Kasko primleri için:2020 Ortalama Kasko Sigortası Fiyatları Ne Kadar?Yazısına göz atabilirsiniz.
Kasko Sigortası Nedir?
Trafikte seyir halindeyken ya da park durumlarında araçlarda oluşabilecek maddi boyuttaki hasarların karşılanmasını sağlayan araç sigortası, kasko sigortası olarak tanımlanır. Kasko sigortası, sunduğu hizmetler ve teminatlar kapsamında ciddi oranda ekonomik avantajlar sağlamaktadır. Tüm bunlara ek olarak, hasar sonrası yaşanacak stresli sürecin hızlı atlatılmasını da mümkün kılmaktadır.
Zorunlu olmayan, isteğe bağlı yaptırılabilen bir sigorta türü olan Kasko sigortası; aracın çalınması, yanması ya da kaza yapması gibi durumlar için teminat sağlamaktadır. Bu teminatlar, kasko genel şartlarında yer alan kuralların yanında adayın talepleri doğrultusunda genişletilebilmektedir. Kasko sigorta ürünü, poliçe şartlarında özellikle belirtilmediği sürece, yalnızca Türkiye sınırları içinde geçerli olmaktadır.
Kasko sigortası hakkında bilgi almak isterseniz; Araç Kasko Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kasko Sigortası Neden Yaptırılmalı?
Araçlar için yaptırılması zorunlu bir sigorta ürünü olan trafik sigortası, kapsamı hayli dar ve yalnız kaza durumlarında 3. kişilerin hasarlarını karşılar. Bu nedenle geniş kapsamda bir güvence sağlamaz. Bunun yanında kasko sigortası bünyesinde yer alan teminatlara göre araçlar tam anlamıyla koruma altına alınabilmektedir. Ayrıca kişilere özel hazırlanabilen poliçe seçenekleri ve sigorta şirketlerinin sunduğu hizmetler ile risk durumları için gereken tüm önlemler sağlanabilir.
Kasko sigortası kapsamında; aracın karşılaşabileceği risk durumlarından sonra servis, yol yardımı ya da masrafların karşılanması gibi pek çok hizmet verilir. Ayrıca aracın kasko değeri üzerinden, piyasada satış oranı korunabilir ve mevcut değerinin altına düşmesi engellenebilir. Kasko sadece aracınızı değil, sizi ve sevdiklerinizi de olası risk durumlarına karşı koruyan bir sigorta türüdür.
Kasko sigortası yaptırmanın önemini anlamak için Kasko Sigortası Yaptırmak Size Ne Sağlar? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Trafik Kazası Sonrası Ne Yapılmalıdır?
Trafikte karşılaşılabilecek kaza durumlarından sonra, eğer kaza maddi hasarlı bir kazaysa; ilk olarak kaza tespit tutanağı ya da kasko beyanı doldurmak gerekir. Ayrıca hızlı bir şekilde, müşterisi olunan sigorta şirketi ile iletişime geçmek, işlerin kolayca halledilmesini kolaylaştıracaktır. Ancak kazanın gerçekleştiği olay yeri, çevre yolu ya da otobanda gibi bir alandaysa sigorta şirketinden yedek araç istenebilir. Daha sonrasında hasarın boyutu ve kazanın durumu hakkında belirleme yapmak gerekir.
Kasko sigortası tarafından zararın karşılanması için araçta meydana gelen hasarın büyüklüğü önemsenmeksizin, kaza tespit tutanağı veya kasko beyanı hazırlanmalıdır. Hazırlanan belgelere ek olarak, araçtaki hasar durumunu gösteren resimlerin de çekilmesi gerekir. Hasar beyanında; kazananın gerçekleştiği tarih, saat, sürücülerin kimlik bilgileri ve aracın ruhsat bilgileri gibi bilgiler mutlaka yer almalıdır.
Son olarak, araçta kasko beyanı yoksa gerekli bilgileri not almalı sonrasında beyan formuna eklemelisiniz. Böylece ihtiyacınız olan çekicinin gelmesini bekleyebilir; ihtiyacınız varsa herhangi bir sağlık kurumuna gidebilirsiniz.
Trafik kazası sonrasında gerekli belgelerden biri olan kaza tespit tutanağı hakkında bilgi almak için Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınır? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Kasko Beyan Örneği Nedir?
Kasko beyanı, yalnızca bir kaza durumundan sonra değil olası hasar durumları karşısında yazılması gereken bir beyandır. Sigorta şirketleri, bahsi geçen bu beyanı temel alarak işlem yaparlar ve oluşan hasarları karşılarlar.
Beyan hazırlanmadığı takdirde sigorta şirketi oluşan hasarı karşılamaz. Bu durumda kaza kaynaklı olsun ya da olmasın tüm hasar durumları sonucunda, kasko poliçesinin karşılaması gereken hasarlar için beyan formu doldurmak gerekir. Sigortalı kişide, sigorta şirketinin hazırladığı hasar beyan formu varsa formda yer alan maddelerden hiçbiri atlanmadan doldurulmalıdır.
Kasko beyanı sayesinde araçta oluşan hasarlar, kasko şirketi tarafından karşılanmaktadır. Beyan formu kapsamında dikkat edilmesi gereken bir nokta da formun kazayı takip eden 5 gün içerisinde, ilgili sigorta şirketine ulaştırılması gerektiğidir. Bu süreyi geçirdikten sonra yapılan başvurular geçersiz sayılmaktadır. Beyan formu doldurulup sigorta şirketine ulaştıktan sonra şirket bir eksper görevlendirir ve eksper tarafından hasar tutarı belirlenir. Sonrasında gerekli onarım işlemleri ve masrafların karşılanması gerçekleştirilecektir.
Kasko beyan örneği hakkında daha fazla detayı Kasko Beyan Örneği Nedir, Nasıl Yazılır? Yazımızda bulabilirsiniz.
Kasko Beyan Örneği Nasıl Yazılır?
Kasko beyan formu yazarken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta dışında yapılması gereken her şey oldukça basittir. Formlar genel olarak her sigorta şirketi için aynıdır ve bu nedenle doldururken istenen bilgiler de aynı olacaktır. Önemli olan tek nokta, verilen bilgilerin doğru ve eksiksiz olması gerektiğidir.
Beyan formlarının genel yapısı baz alınarak şu bilgileri vererek beyan yazılabilir:
- Sigortalının kişi yani araç sahibinin adı, soyadı, mesleği, ev ve iş adresi gibi bilgiler yazılmalıdır. Kazayı yapan kişi araç sahibi değilse, yine araç sahibinin kişisel bilgileri formda yer almalıdır.
- Kaza, kasko sahibinden dışında biri tarafından yapılmışsa, formda kazayı yapan kişinin araç sahibi ile olan yakınlığı belirtilmelidir
- Kasko başlatıldığında kişilere verilen poliçe numarası, mutlaka formda yer almalıdır.
- Kasko güvencesi altında olan aracın modeli, markası, motor numarası, plaka numarası, kilometresi gibi bilgiler doğru ve eksiksiz biçimde yazılmalıdır.
- Aracın kazaya karıştığı yer, tarih ve saat net bir şekilde belirtilmeli, hasar açıkça anlatılmalıdır. Ayrıntılı bir açıklama yapmak, hasarınızın karşılanması adına hayli önemli olacaktır. Bu açıklama sayesinde sigorta tarafından görevlendirilen eksper, hasar tespiti işlemini rahatlıkla tamamlayabilir.
- Kazanın nasıl meydana geldiği detaylı olarak anlatılmalı ve kusur oranının saptanması için gerekli bilgiler eksiksiz ve doğru olarak doldurulmalıdır. Burada en önemli olan nokta, yanlış bilgilerin kesinlikle verilmemesidir.
Kaza sonrası araç sigortalarının nasıl işlem yaptığını Kasko Hangi Zararları Öder? Kasko Hasar Ödemesi yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Kasko Hasar Beyan Dilekçesi Örneği
Kasko sigortası kapsamında güvenceye alınan araçlarda, hasarın kasko tarafından karşılanması için yazılması gereken bir hasar beyan dilekçesi vardır. Araç sahibinin kasko sigortası yaptırdığı şirketin hasar müdürlüğüne hitaben yazılan bu dilekçede, kazanın nerede ve ne zaman yapıldığı açıklanmaktadır.
Hasar beyan dilekçeleri, kolay anlaşılabilir ve akıcı bir dille yazılmalıdır. Hasar beyan dilekçesi hazırlamak isteyenler için bir örnek şu şekilde olabilir:
“... Sigorta Hasar Servisi Müdürlüğüne
... poliçe nolu ve ... plakalı aracımı gg/aa/yy günü park halinde bıraktığım ... adresinde hasar almış bir halde buldum. Meydana gelen hasarın kasko poliçem kapsamında karşılanması için gereğinin yapılmasını arz ederim.
Saygılarımla”
Kasko hasar beyan dilekçesi yazma hakkında merak ettiğiniz noktalar için Sigorta Dünyası oto uzmanlarımıza ulaşım sağlayabilirsiniz. Oto uzmanlarımız size, dilekçe hazırlama aşamaları hakkında bilgilendirme yapacak ve yapılması gerekenlere dair destek olacaktır. Bunun için müşteri hizmetlerimizi, istediğiniz her an arayabilirsiniz.
Kasko sigortası kapsamında karşılanan durumlar hakkında detayları öğrenmek isterseniz; Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapar, Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kasko Hasar Beyan Formu Doldururken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kasko hasar beyan formu, kasko eksperi için hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, beyan formunda yer alan bilgilerin doğru olmasıdır. Birçok sigortalı, hasar beyanını yanlış vermeleri nedeniyle sigorta eksperi tarafından değerlendirmeye alınmayabilir. Bu yüzden araç sahibi tarafından verilen bilgilerin doğruluğu hasar beyan dilekçesi için ciddi önem taşımaktadır.
Hasarın kasko bünyesinde karşılanması adına araç servise alındığında ortaya çıkabilecek masraf için istenen ilk belge hasar beyan formu olmaktadır. Hasar beyan formuna, hasarın ne zaman, nerede ve nasıl oluştuğunun yazılması gerekmektedir.
Sigorta kapsamında doğru ve yeterli teminatlarla sahip olmak, hasar anında herhangi bir sıkıntı yaşamamak için poliçe satın alırken doğru bilgi vermeye özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra, sigorta poliçesi alınan şirketinin doğru şekilde yönlendirilmesine dikkat edilmelidir.
Kısacası, kasko hasar beyan formu doldururken sizden istenen bilgileri doğru ve tam olarak yazmanız; ilgili sigorta şirketini bilgilendirirken hiçbir hata olmadığından emin olmanız gerekir.
Kasko sigortası seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları Kasko Sigortası Hangi Kurallara Göre Seçilir? Yazımızdan keşfedebilirsiniz.
Kasko İşlemleri Nasıl Yapılır?
Kasko işlemleri tamamlandıktan sonra kişiler için en uygun poliçeyi bulmak da kolaylaşacaktır. Gerekli adımların atılması halinde, kasko sigortasını en iyi ve hızlı yoldan yapılabilecek ve aracınız koruma altına alınacaktır.
Araç kasko sigortası yaptırmak isteyen araç sürücülerinin bilmesi gereken teknik bilgiler şöyle olmalıdır:
- Araç ruhsatı
- Araç sahibinin kimlik bilgileri
- Araç plakası
- Aracın teknik özellikleri
Kasko sigortası poliçesi yaptırmak için ilgili sigorta şirketlerini araştırak ilk işlemler başlatılabilir. Bu işlemler için Sigorta Dünyası web sitesini ziyaret edebilir ve onlarca farklı kasko şirketini karşılaştırma şansı yakalayabilirsiniz. Sigorta şirketlerinin sunduğu hizmet seçeneklerine ulaşabilir ve size en uygun kasko ürünü sunanu seçerek işlem yaptırabilirsiniz. Sigorta Dünyası web sitemiz üzerinden sorgulama yapabilir, başvuru formu doldurabilir ve kasko fiyat tekliflerini öğrenebilirsiniz.
Sigorta Dünyası müşteri hizmetleri 7 / 24 hizmet vermektedir. Ayrıca web sitemiz üzerinden istediğiniz an, başvuru formunu doldurarak kasko poliçesine dair teklif alma şansınız bulunmaktadır.