Poliçe kapsamında yer alan genel şartların uzun olması sebebiyle birçok araç kullanıcısı tarafından poliçe detaylarının incelemediği ve hatta okunmak istenmediği hepimizin bildiği bir gerçek.
Araç sahipleri tarafından sigorta poliçesi kapsamında yer alan trafik sigortası genel şartları tam olarak bilinmese de önemli noktalara mutlaka göz atılmalıdır. Sigorta poliçelerinin içerik kapsamının önemli bir konu olduğu sıklıkla dile getirilmektedir.
Daha kolay okunabilmesi için trafik sigortasının genel şartlarını sizlere başlıklar halinde kısaca özetleyeceğiz.
Zorunlu Trafik Sigortası Genel Şartları
Trafik sigortası genel şartlarında bulunan konu başlıkları aslında bir bütündür. Belirlenmiş olan belli kurallar vardır ve meydana gelen durumlar genel şartlar çerçevesinde belirlenmektedir.
Poliçe kapsamı hakkında detaylı bilgi almak isteyen adaylar: Trafik Sigortası Nedir Neleri Kapsar?İçeriğine göz atabilir.
Trafik Sigortası Genel Şartlar Başlığı Altında Yer Alan Konular
- Sigortanın Kapsamı
- Sigortanın Coğrafi Sınırı
- Sigortanın Kapsamında Yer Alan Teminatlar
- Teminat Dışında Kalan Zararlar
- Sigortanın Başlaması ve Bitişi
- Hasar Durumları
- Tazminat Hesabı Ve Ödenmesi
- Sigortacının Halefiyeti
- Sigorta Ücretinin Ödenmesi
- Sigorta Ettiren Kişinin İhbar Yükümlülüğü ve Sonuçları
- Sigortalının Değişmesi
Zorunlu Trafik Sigortası Kapsamı
Genel şartlar çerçevesinde belirlenmiş olan trafik sigortası kapsamı; poliçede kayıtlı olan aracın işletilmesi sırasında meydana gelen kazada karşı araca verilen zararlara ve karşı araç içinde bulunan kişilere karşı güvence sağlamaktadır.
Sigortalı araca bağlı olarak çekilmekte olan römork veya yarı römorkların, çekilen aracın sebebiyet vereceği zararlar çekicinin sigortası kapsamında değerlendirilmektedir. Fakat insan taşıması yapan römorklar için sigorta poliçesinin özel şartlarında belirtilecek olan ek bir sorumluluk sigortası sağlanmış olması ile teminat kapsamına eklenebilir.
Trafik sigortası kapsamında olmasını istediğiniz bilgileri lütfen poliçe oluşturma aşamasında iletiniz.
Hesaplama durumları için: Zorunlu Trafik Sigortası Neye Göre Hesaplanır?Yazısına göz atabilirsiniz.
Trafik Sigortasının Coğrafi Sınırı
Zorunlu trafik sigortası poliçesi Türkiye sınırlı içinde geçerlidir.
Ülke içinde meydana gelen trafik kazalarında karşı araca verilmiş olan zarar ve hasar durumları poliçe kapsamına göre karşılanmaktadır.
Zorunlu Trafik Sigortası Kapsamında Olan Teminatlar ve Teminat Dışı Durumlar
Genel şartlar kapsamında belirlenmiş 4 adet standart teminat bulunmaktadır. Teminatlar kapsamında meydana gelen durumlar sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır.
Tüm sigorta poliçelerinde olduğu gibi trafik sigortası poliçesinin de karşılamadığı durumlar bulunmaktadır. Poliçenizi oluşturma aşamasında bu kapsamlara dikkat etmeniz önemlidir.
Trafik sigortası şirketleri hakkında bilgi almak için: Zorunlu Trafik Sigortası Taksit Yapan Şirketleryazısına göz atabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Ana Teminatları
- Destekten Yoksun Kalma Ölüm Teminatı
- Maddi Zararlar Teminatı
- Sağlık Giderleri Teminatı
- Sürekli Sakatlık Teminatı
Teminat limitleri araç türlerine göre değişim göstermektedir.
Araç ve kaza başına maddi giderler, kişi ve kaza başına sağlık giderleri, kişi başına ve kaza başına sakatlanma, ölüm giderleri olarak ayrılmaktadır.
Detaylı teminat grupları için: Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları Ve Teminat Limitleri yazısına bakabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Teminat Dışı Durumlar
Kanunen yapılması zorunlu olan sigorta türü olan trafik sigortasında poliçe kapsamına alınmayan belli başlı durumlar vardır.
- Aracın çalınması veya gasp edilmesi sonucunda araçta meydana gelen zararlar,
- Araç sahibinin kendi kusurundan kaynaklı olan tazminat talepleri,
- Cezai durumlardan doğan tüm giderler ile idari ve adli para cezaları,
- Çekilen römorklara ve yarı römorklara veya çekilen araçlara gelecek zararlar nedeniyle ileri sürülecek talepler,
- Hareket halinde olmayan aracın sebep olduğu zarar ve hasarlar,
- Kira mahrumiyeti, gelir kaybı, kâr kaybı ve iş durması olaylarından kaynaklanan zarar verici tazminat talepleri,
- Manevi tazminat talepleri,
- Motorlu bisikletlerin kullanılmasından doğan zararlar,
- Sigortalının sorumluluk riskinde olmayan tazminat talepleri,
- Sigortalının yakınlarının ve ailesinin mallarına gelen zararlardan dolayı ileri sürülecek talepler,
- Terör eylemlerinden kaynaklı oluşan zarar ve hasar durumları,
- Zarar gören kişilerin beraberinde bulunan bagaj ve benzeri eşya dışında araçta veya römorklarda taşınan eşyanın uğrayacağı zararlardan dolayı işletene karşı ileri sürülecek talepler
Teminat dışı kalan durumlardır.
Trafik Sigortası Poliçesinin Başlangıcı ve Bitişi
Türkiye sınırları içinde geçerli olan zorunlu trafik sigortası poliçeleri 1 yıllık yapılmaktadır. Sigorta poliçesinin her sene yenilenmesi gerekir.
Sigorta poliçesi Türkiye saati ile öğlen 12.00'da başlayarak, öğlen 12.00'da sonlanmaktadır.
Trafik Sigortası Hasar Karşılama Şartları ve Tazminat Durumu
Sigorta poliçelerinde en önemli konulardan birisi hasar durumudur. Hasar meydana gelmesi ile yapılması gereken işlemler bulunmaktadır. Hem sigortalının hem de sigortacının gerçekleştirmesi gereken yükümlülükleri vardır.
Sigortalının Hasar Durumunda Yapması Gerekenler
- Hasar durumundan haberdar olmasından 10 gün içerisinde durumu sigortacısına bildirmelidir,
- Sigortacıya kaza durumu hakkında bilgi verilirken eksiksiz ve tam bilgi verilmelidir.
- Maddi hasarlı kazalarda anlaşmalı kaza tutanağı tutulmalıdır.
- Sigorta ile ilgili başka sigorta sözleşmeleri mevcutsa, sigortacılardan her birine rizikonun gerçekleştiğini konusunda bilgi verilmelidir.
- Meydana gelen kaza durumundan kaynaklı sigortalı kişiye her hangi bir dava açılmışsa, bu durumu sigortacısına bildirmelidir.
Diğer hasar durumları için: Zorunlu Trafik Sigortasında Hasar Karşılama Şartları Ve Hasarsızlık İndirimi yazısını okuyabilirsiniz.
Tazminat ve Giderlerin Ödenmesi
- Sigortacı işlemleri inceleme sonrası hızlı bir şekilde çözüme kavuşturma adına 3. Şahıslara gelen zararlar için bire bir iletişime geçmektedir. Fakat sigortacının yazılı izni olmadıkça, sigortalı kişi tazminat talebini kısmen veya tamamen kabule yetkili olmadığı gibi zarar görenlere herhangi bir tazminat ödemesinde de bulunmamaktadır.
- Sigortalı olan kişi zarar ve hasarın tespitinin yapılabilmesi için genel şartlarda belirtilmiş olan tüm belgeleri sigortacıya iletmesiyle, ilettiği tarihten itibaren sekiz işgünü içinde tazminat ödemesi yapılmaktadır.
- Süreç uzamaması için verilen belgelerin eksiksiz bir şekilde tam olması büyük önem taşımaktadır. Eksik verdiğiniz tek bir evrak olması durumunda tazminat ödemeleri gecikebilir.
- Hasar halinde aracın hasar gören parçasının, onarımı mümkün değilse veya eşdeğer parça veya ömrünü tamamlamış araçlar mevzuatı kapsamındaki araçlardan elde edilen orijinal parça ile değişimine imkân yok ise orijinali ile değişi yapılır.
- Meydana gelen kaza tarihine göre model yılından itibaren 3 yılı geçmemiş olan motorlu araçlarda hasar gören parçanın onarımı mümkün değilse öncelikle orijinali ile değiştirilir, orijinal parçanın bulunmaması durumunda eşdeğer veya ömrünü tamamlamış araçlar mevzuatı kapsamındaki araçlardan elde edilen orijinal parça ile değiştirilir.
- Sigortalıya aracın hasarlı haliyle kendisine terk edilmesine onay vermesi halinde aracın riziko tarihindeki rayiç değeri ile hasarlı hali arasındaki tutar zorunlu trafik sigortası limitleri kapsamında kendisine tazminat olarak ödenebilir.
- Aracı hasarlı haliyle hak sahibine terk ederek tazminatı ödemek isteyen sigortacı, tespit edilip sigortalıya bildirilen sovtaj bedelini bildirdiği tarihten itibaren 1 aylık süreyle sınırlı olarak garanti etmiş sayılır.
- Kazadan kaynaklı sigortalıya dava açılması halinde, sigortalının ihbarı ile sigortacı takip ve idare etmek üzere davaya her aşamada dâhil olur. Sigortalı, sigortacının göstereceği avukata gereken vekâletnameyi vermekle yükümlüdür.
Sigortacının Halefiyeti
Sigortacı ödediği tazminat miktarı kadar hukuken sigorta ettiren yerine geçmektedir.
Sigortacının Sigortalıya Rücu Hakkı
- Sigorta sözleşmesinden veya sözleşmeye ilişkin olan kanun hükümlerinden doğan ve tazminat yükümlülüğünün kaldırılması veya miktarının azaltılması sonucunu doğuran haller zarar görene karşı ileri sürülmemektedir.
- Ödemede bulunan sigortacı, sigorta sözleşmesine ve bu sözleşmeye ilişkin kanun hükümlerine göre, tazminatın kaldırılmasını veya azaltılmasını sağlayabileceği oranda kazaya sebebiyet veren sigortalıya rücu edebilmektedir.
Sigorta Ücretinin Ödenmesi
Sigorta ücretinin tamamı, sigorta poliçesi yapıldığı anda poliçenin teslim edilmesi ile peşinen ödenmesi gerekmektedir. Poliçe priminin ödenmesi ile verilen teminatların geçerliliği başlamaktadır.
Fakat sigortacı ve sigortalı arasında, sigorta priminin en az dörtte biri sigorta poliçenin teslimi karşılığında peşin olmak koşuluyla, taksitler halinde ödenmesini kabul edebilirler. Bu durumda sigortacı prim ödenmemesi sebebiyle sahip olduğu sözleşmenin feshi hakkından vazgeçmiş sayılacaktır.
Sigorta Ettiren Kişinin İhbar Yükümlülüğü ve Sonuçları
Sigorta poliçesinde belirtilmiş olan sigortalı, poliçenin oluşmasından sonra sigortacının bilgisi olmadan mevcut durumu ağırlaştırmak için her hangi bir tazminat talebinde bulunamamaktadır.
Sigortalının durumdan habersiz olması ve başka birisi tarafından rizikonun gerçekleşme durumuna karşı arttırıcı işlemler yapması sonucunda sigortalının konudan haberdar olması üzerine öğrendiği tarihten itibaren en geç on gün içinde durumu sigortacıya bildirmesi gerekir.
Belirtilen sigortalının kazaya karışması durumunda, trafik sigortası genel şartlar kapsamında bulunan teminatlar dâhilinde hususlarla ilgili dava açılması gibi sorumluluğunu gerektirecek olayları, on gün içinde sigortacısına bildirmesi gerekmektedir.
Sigortalının, sigortacıya bildirim yapmaması veya geç bildirimde bulunması, ödenecek tazminatta artışa neden olmuşsa, artan kısım sigorta ettirene rücu edilir.
Sigortalının Değişmesi
Sigorta sözleşmesi, sözleşemeye taraf olan sigortalı kişiyi takip eder.
Sigorta sözleşmesinde belirlenen kişinin değişmesi sonucunda, poliçe sona erer ve sigortalı kişiye gün esaslı sigorta primi hesaplanarak iadesi yapılır..
Fakat güncel sigorta sözleşmesi sigortalının değiştiği tarihten itibaren on beş gün süre içerisinde herhangi bir işleme gerek kalmaksızın ve prim ödenmeksizin yeni sigortalı için de geçerli olacaktır.
**Zorunlu trafik sigortası poliçesini genel şartlar çerçevesinde oluşturmak ve hasar durumlarında bu şartlara göre ilerlemek oldukça önemli bir konudur. Sormak istediğiniz tüm konular için Sigorta Dünyası’nın oto uzmanları ile iletişime geçerek, destek alabilirsiniz.
Doğru teminatlar seçerek zorunlu trafik sigortanızı oluşturmak için 7/24 Sigorta Dünyası ekibine ulaşarak bilgilerinizi iletebilirsiniz.
Ücretsiz Zorunlu trafik sigortası fiyatı almak için ruhsat bilgilerinizi iletmeniz yeterlidir.