Kasko sigortası, araçlarda farklı nedenler yüzünden oluşabilecek hasar durumlarına karşı koruma sağlayan ve hasarların neden olduğu maddi zararı karşılayan bir sigorta ürünüdür. Yıllık olarak yapılan bu ürün, poliçede belirtilmediği takdirde, sadece Türkiye sınırları içinde hizmet vermektedir. Her sigorta ürününde olduğu gibi kasko sigortası kapsamı ve hizmetleri de belirlenen genel ve özel şartlar üzerinden sunulmaktadır.
Kasko özel şartları, sigorta şirketleri standartlarına göre belirlenir. Genel şartlar ise Türkiye Sigortalar Birliği tarafından hazırlanmakta ve her sigorta şirketinde geçerli olmaktadır. Araç sahipleri, kasko sigortası poliçesi başlatmadan önce genel şartlar kapsamında yer alan kuralları ve prosedürleri detaylı olarak incelenmelidir. Bizler de hazırladığımız bu yazımızda, kasko sigortası genel şartlarını yorumlamaya çalıştık.
Kara Araçları Kasko Sigortası Şartları Nelerdir?
Kasko sigortası genel şartları adı üzerinde genel olarak sigortayı oluşturan kurallar bütünüdür. Tüm sigorta şirketleri hazırladıkları kasko ürünlerini, bu şartlar kapsamında geliştirirler.
Kasko sigortası genel şartlarında; sigortanın konusu, kapsamı, teminatları ve teminat dışı durumları, başlangıcı ve sonu, hasar durumları, tazminat ödeme durumları, muafiyetler ya da iptal seçenekleri gibi bilgiler belirlenmiştir. Bu başlıklar hakkında öğrenilmesi gereken tüm detaylar, Türkiye Sigortalar Birliği tarafından hazırlanan ve yayınlanan kasko genel şartlarında yer almaktadır.
Sigorta şirketleri, sektörde günden güne artan rekabet nedeniyle genel şartlara ek olarak özel şartlar da geliştirmişlerdir. Böylelikle aracın kullanımına ve yaşına uygun olarak teminat ve hizmet seçenekleri sunulabilmektedir. Her sigorta şirketinin özel şartları farklı olabilir. Bu nedenle özel şartları öğrenmek için sigorta şirketleri ile irtibata geçmek gerekmektedir.
Kasko genel şartları hakkında bilgi almak için Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları yazımızı okuyabilirsiniz.
Kasko Sigortası Genel Şartları Nedir?
Kasko sigortası, araçlarda meydana gelen hasarları karşılamak için güvence sunan ve masrafları karşılamak için hizmet sağlar. Kasko sigortası temelinde; çarpma – çarpışma, çalınma ve yanma gibi durumlar için teminat sağlamaktadır. Bunun yanında eklenebilen teminat seçenekleri ile sigorta kapsamı genişletilebilmektedir.
Ek sözleşme ile güvence altına alınabilen farklı risk durumları da bulunmaktadır. Deprem, grev, lokavt, halk hareketleri, anahtar kaybı, yurtdışında da koruma, mini onarım gibi ek teminatlar da poliçeye dahil edilebilmektedir. Bu teminatlardan ihtiyaca göre seçim yapılması gerekir. Bu sayede, verimli ve sağlam bir kasko poliçesi hazırlanabilir.
Kasko sigortası kapsamı ve hizmet seçenekleri, genel şartlar kapsamında belirlenmektedir. Genel şartlar ise tüm sigorta şirketleri için geçerlidir. Genel şartlar doğrultusunda kasko sigortasının fiyatları, prim ödeme koşulları, kapsamı, kapsam dışı kalan halleri, iptal şartları ya da muafiyet durumları belirlenmektedir.
Kasko sigortası yıllık olarak yapılan bir üründür ve prim ödemeleri de poliçe yenileme dönemlerinde peşin ya da taksitler halinde yayılarak yapılabilir. Sigorta poliçesi, Türkiye saati ile öğlen 12.00’de başlar ve bir senenin sonunda, öğlen 12.00’de biter.
Kasko sigortası genel şartlarının önemini ve içeriğini Kasko Genel Şartları Nedir? Kara Araçları Genel Şartları Önemiyazımızda inceleyebilirsiniz.
Kasko Sigortası Kapsamı
Kasko sigortası genel şartlarına göre; poliçede yer alan araç yanında belirtilmesi koşuluyla aracın tüm aksesuarları koruma altına almaktadır. Temelde araçları ana teminatlar kapsamında güvence altına alan kasko sigortasının kapsamı, genel şartlar kapsamında belirlenmiştir.
Kasko sigortası kapsamına giren teminatlar ise temel olarak şöyledir:
- Aracın yanması.
- Aracın çalınması ya da çalınmaya teşebbüs edilmesi.
- Aracın çarpma ya da çarpışma sonucu hasara uğraması.
- Üçüncü kişilerin kötü niyetli hareketleri.
Kasko sigortası ana teminatları, tüm sigorta şirketlerinde aynı ölçüde sunulmaktadır. Bunun yanında ek teminat seçenekleri ile poliçeler kişilere özel hale getirilebilir ve kapsamları genişletilebilir.
Kasko sigortası kapsamını öğrenmek için Kasko Neleri Karşılar?Yazımıza göz atabilirsiniz.
Kasko Sigortası Kapsam Dışı Durumlar
Kasko sigortası, geniş kapsamlı teminat ve koruma seçenekleri ile bilinmektedir. Ancak genel şartlar kapsamında belirlenen bazı durumlar için teminat sağlamaz. Bu durumlar, tüm sigorta şirketlerinde kabul görmüştür ve şu şekilde belirlenmiştir:
- Savaş, tüm savaş olayları, istila, çarpışma, iç savaş, ihtilal, ayaklanma, isyan ve bunlarla bağlantılı askeri hareketler nedeniyle oluşan zararlar.
- Kamu otoritesi tarafından çekilme hariç araçta yapılan tasarruflar sonucu oluşan hasarlar.
- Aracın yetkili sürücü belgesi olmayan bir kimse tarafından kullanılması sonucu oluşan zararlar.
- Nükleer yakıt kaynaklı ya da nükleer atıklardan oluşan zararlar.
- Uyuşturucu madde ya da alkol etkisinde araç kullanımı sonrasında oluşan kaza ve hasar durumları.
- Sigortalı ya da sigortalının sorumlu olduğu veya beraber yaşadığı kişiler tarafından kasten verilen zararlar.
- Yetkili olmayan çekici hareketleri sonrasında oluşan zararlar.
- Aracın ruhsatta yer alan taşıma sınırından fazla yük ve yolcu taşıması sonrasında oluşan zararlar.
- Terör olaylarının neden olduğu hasar durumları.
Kasko sigortasının karşılamadığı durumlarıAraba Sigortası Kasko Neleri Karşılamaz? Yazımızda bulabilirsiniz.
Kasko Sigortası Ek Sözleşme İle Kapsanan Durumlar
Kasko sigortasında yer alan ana teminatlara ek olarak sunulan hizmet seçenekleri de bulunmaktadır. Ek sözleşme ile teminat kapsamına dahil edilebilen bu durumlar, kasko sigortası genel şartları kapsamında hazırlanmıştır.
Kasko sigortası kapsamına ek sözleşme ile dahil edilebilecek zararlar şu şekilde belirlenmiştir:
- Grev, Iokavt, kargaşalık ve halk hareketlerini engellemek ve etkilerini azaltmak amacıyla yetkili organlar tarafından uygulanan müdahalenin neden olduğu zararlar.
- Türkiye sınırları dışında meydana gelen zararlar.
- Terörle Mücadele Kanunu’nda belirtilen terör eylemleri ve bu eylemleri önlemek ya da etkilerini azaltmak amacıyla yetkili organların yaptığı müdahaleler sonucunda meydana gelen hasar durumları.
- Sel ve su baskını nedeniyle oluşan zararlar.
- Deprem, toprak kayması, fırtına, dolu, yıldırım veya yanardağ püskürmesi gibi doğa olayları sonrasında oluşan zararlar.
- Sigara ya da benzeri maddelerin teması sonucu araçta oluşan yangın dışındaki zararlar.
- Yetkili olmayan kişiler tarafından çekilen araçta meydana gelen zararlar.
- Yasal olarak taşınmasına izin verilen patlayıcı, parlayıcı ve yakıcı maddelerin taşınması sonucu uğrayacağı zararlar.
- Gelir kaybından doğan zararlar.
- Aracın iddia ve yarışlara katılması sonucunda hazırlık denemeleri esnasında oluşan zararlar.
Kasko sigortasının önemli teminatlarını öğrenmek için Kasko Sigortasının Olmazsa Olmaz 12 Teminatıyazımızı inceleyebilirsiniz.
Kasko Sigortası Çeşitleri
Kasko sigortası kapsamında farklı ürün çeşitleri geliştirilmiştir. Genel şartlara göre kasko; dar kasko, genişletilmiş kasko ve tam kasko olarak çeşitlere ayrılır. Her bir kasko çeşidinin kendilerine özgü özellikleri ve hizmetleri bulunmamaktadır.
- Dar kasko; genel şartlar kapsamında yer alan teminatların en az birini kapsar. En ekonomik ancak dar kapsamlı olan kasko ürünü budur.
- Standart kasko, genel şartlarda belirtilen teminatların tamamını kapsayan üründür. Genel olarak yaygın bilinen kasko ürünü budur.
- Genişletilmiş kasko, genel şartlara göre belirlenen ana teminatların yanında ek teminatların da bir kısmını sunan üründür.
- Tam kasko ise hem ana teminatları hem de ek teminatların tamamını sağlayan kasko üründür.
Kasko sigortasının teminatları, her kasko türünde farklı ölçülerde ve durumlarda sunulmaktadır. Araç sahipleri kendilerine ve öncelikli olarak araçlarına uygun olan kasko türünü tercih etmelidir. Kasko ürünü seçiminde uzman desteği almak için Sigorta Dünyası oto uzmanlarına ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kasko çeşitleri ve aralarındaki farklara dair detaylara Kasko Çeşitleri Arasındaki Farklar Nelerdir?Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kasko Sigortası İptal Şartları Nedir?
Araç sahipleri, araçlarını koruma altına almak için kasko sigortası yaptırmaktadır. Ancak bazı sebepler sonucu kasko sigortası poliçesinin iptal edilmesi gerekebilir. Pek çok araç sahibi, yeni bir araç aldığında ya da araçlarını sattığında, kasko sigortasının devrinin mümkün olup olmadığını sorar. Kasko sigortası devredilen bir ürün değildir. Araç satma ya da alma işlemlerinden sonra yeni bir kasko poliçesi başlatmak gerekir. Var olan kasko poliçesi de iptal edilecektir.
Kasko sigortasının iptalinin gerçekleştiği bir diğer durum ise sigortalının vefat etmesidir. Sigortalı vefat ettiğinde, kasko poliçesi iptal olur. Burada dikkat edilecek bir nokta vardır. Eğer sigortalının mirasçısı bulunuyorsa, kasko sigortası onun adına devrolabilmektedir. Bunun için mirasçının 8 gün içerisinde kasko şirketi ile iletişime geçmesi gerekir.
Kasko iptali hakkında detayları Araç Sigorta İptali Nasıl Yapılır? Kasko / Trafik İptali yazımızda keşfedebilirsiniz.
Kasko Sigortası Nasıl Seçilir?
Sayısız risk durumu için güvence sunan ve hasarları karşılayan kasko sigortası seçimi yapılırken dikkat edilecek bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalara dikkat edildiği takdirde, araç sahipleri araçları için en doğru kasko poliçesini seçebilirler.
En uygun kasko seçiminde bu ürünü sunan sigorta şirketlerine dair detaylı bir araştırma yapmak gerekir. Bunun yanında teminat seçenekleri, poliçe fiyatları ve limitlere de dikkat etmek gerekir. Sigorta Dünyası, kasko şirketlerini karşılaştırmanız ve en uygun olanı bulmanız için hizmet sağlamaktadır.
Sigorta Dünyası iletişim kanallarını kullanarak farklı sigorta şirketlerini karşılaştırabilir ve uzman desteği alabilirsiniz. Çağrı merkezimizi 7 / 24 arayarak oto uzmanlarımıza ulaşarak, danışma alabilir ve teklifleri öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda web sitemizi ziyaret ederek ücretsiz sorgulama yapabilirsiniz. Başvuru formunu doldurduktan sonra en kısa sürede, size uygun teklif sunulmakta ve ürün hakkında bilgilendirme yapılmaktadır.