Sağlık sigortası ürünleri kapsamında pek çok sağlık sorununa karşı güvence sağlanmaktadır. Ancak insanların en çok merak ettiği konular arasında, günümüzde en amansız hastalıklardan biri olan kanser için herhangi bir teminat sağlanıp sağlanmadığıdır. Hazırladığımız bu içerikte; kanser tedavisine değinirken sağlık sigortası kapsamına alınma durumlarına dair detayları açıkladık.
Kanser Nedir Nasıl Tedavi Edilir?
Kanser; vücudun belirli bir organında ya da bölgesinde, hücrelerin kontrolsüz ve sürekli olarak çoğalmasıyla meydana gelen ve son derece tehlikeli olan bir hastalıktır. Aileden gelen çeşitli genetik faktörler ya da sigara, stres ve kötü beslenme gibi farklı çevresel etkenler ile normal hücrelerin yapısı bozulabilmektedir. Bu durum sonucunda hasar gören hücreler, kontrolsüz bir şekilde bölünmeye ve çoğalmaya başlar.
Kanser hastalığı temelde, dokunun ya da organın yapısının ve işlevinin bozulmasına neden olur. Bu bozulma sonucunda, vücudun kendi bağışıklık sistemi kanser hücreleriyle büyük oranda savaşa girer. Kanserle mücadele bağışıklık sisteminin güçlü olması son derece önemlidir, ancak her zaman yeterli değildir.
Hem ülkemizde, hem de dünyada en sık rastlanan kanser türleri arasında cilt, akciğer, meme, prostat, mide, kolon, rahim ağzı ve kan kanseri sayılabilir. Kanser hastalığı için tedavi yöntemleri ve tedavide kullanılan ilaçlar ise gelişen teknoloji ve bilimsel çalışmalar üzerinden hızla etkinliğini arttırmaktadır. Günümüzde uygulanan ve erken teşhis ile desteklendiğinde büyük oranda başarı yakalayan kanser tedavi yöntemleri şu şekildedir:
- Cerrahi operasyon.
- Kemoterapi.
- Radyoterapi.
- İmmünoterapi.
- Kök hücre ve kemik iliği nakli.
- Hormon tedavisi.
- Antikor tedavisi.
Kemoterapi Nedir?
Kemoterapi; kanser hücrelerini yok etmek amacıyla hastaya çeşitli yollardan gerekli olan ilaçları verilmesi sağlayan bir tedavi yöntemidir. Kemoterapi tedavi yöntemi ile kanser hücrelerinin bölünmesini, çoğalmasını ve yayılması engellenebilmektedir. Ancak bu tedavi işlemi, kanser hücrelerinin yanında sağlıklı hücreleri de önemli oranda etkilemektedir. Bu nedenle, kemoterapi alan insanların vücudu zayıf düşmekte ve bağırsak, saç, cilt gibi hızlı çoğalan normal vücut hücreleri de kemoterapiden olumsuz etkilenmektedir.
Kemoterapinin uygulanma sıklığı ve şekli; tümörün cinsi, yeri, yayıldığı bölgeler, hastanın genel sağlık durumu ve yaşı göz önünde bulundurularak doktor tarafından belirlenir. Kemoterapi kullanım alanları ise şu şekillerde olmaktadır:
- Neoadjuvan Kemoterapi: Yayılmış tümörlü hücrelerin küçültülmesi amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir.
- Adjuvan Kemoterapi: Cerrahi müdahaleden sonra temizlenen kanserli hücrelerden geride kalanların vücuttan tamamen temizlenmesi için uygulanmaktadır.
- Palyatif Kemoterapi: Ciddi ve ileri evredeki kanser türlerine sahip hastaların şikayetlerinin azaltılması için uygulanmaktadır.
Kemoterapi Nasıl Uygulanır?
Kemoterapi ilaçları, 100'ün üzerinde farklı türde ilaçtan meydana gelmektedir ve bu ilaçların yoğun yan etkileri olabilir. İlaçların yan etkilerini ve birbiriyle etkileşimini minimum seviyeye indirmek için farklı zamanlarda uygulanması gerekebilir. Aynı zamanda ilaçların uygulanma şekli her hastaya göre değişebilmektedir. Genel olarak, kemoterapi ilaçları hastaya şu şekillerde uygulanabilmektedir:
- Damar yoluyla (intravenöz) kemoterapi, genellikle kol damarının içinden enjekte edilmektedir.
- Enjeksiyon (intramüsküler/subkutan) kemoterapi, kas içine ya da cilt altına uygulanarak yapılır ve karın, kol, bacak kaslarının içine direkt olarak enjekte edilir.
- Ağız yoluyla (oral) kemoterapi ise hap ya da kapsül şeklinde, ağız yoluyla alınan kemoterapi ilaçlarıdır.
- Haricen cilt üstüne (topikal) kemoterapi, krem formunda uygulanan kanser ilaçlarıdır. Kanserli doku üzerine sürülerek uygulanmaktadır.
- Karın içi (intraperitoneal) kemoterapi ise karın içine yayılma eğiliminde olan kanser türleri için vücut içi boşluklarına uygulanan kemoterapi türüdür.
Radyoterapi Nedir?
Kanser tedavileri arasında bir diğer uygulama olan radyoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için radyasyonun kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Işın tedavisi olarak da bilinen bu tedavi yönteminde, kanser hücrelerine uygulanan radyasyon ışınlarıyla kanser hücrelerinin yapısının bozulması amaçlanır ve bu hücrelerin yok edilebilir.
Yaygın tedavi yöntemlerinden biri olan radyoterapi ile kanser hücrelerinin yayılmasını engellenebilmektedir. Kanserli hücreleri yok etmek için radyoterapi uygulamasında, yüksek enerjili parçacıklar ya da dalgalar kullanılmaktadır.
Radyoterapi, tek başına uygulanabildiği gibi aynı zamanda cerrahi işlem ya da kemoterapiyle beraber de alınabilmektedir. Radyoterapi tedavisinde uygulama şekli ve dozu, tıpkı kemoterapide olduğu gibi tedavinin amacına yönelik ve hastaya özel değişebilmektedir. Erken ya da son evre tüm tümörlerde etkili olabilen radyoterapi tedavisi, hastaya 3 farklı şekilde uygulanabilir:
- Harici (eksternal) radyoterapi
- Dahili (internal) radyoterapi
- Tüm vücuda (sistemik) radyoterapi
Kanser Tedavisi Sağlık Sigortası Kapsamına Alınır Mı?
Çağımızın en tehlikeli hastalıklarından biri sayılan ve çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kanser hastalığı, farklı tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Ancak bu tedavi yöntemleri, pek çok vatandaş için yüklü masraflar çıkarabilmekte ve bütçelerini aşabilmektedir. Pek çok hasta, tedavi ücretlerini karşılayamadığı için sağlığını riske atmakta ve tedavi olarak tamamen iyileşme şansını kaybetme riski ile karşı karşıya kalmaktadır.
Durum böyleyken insanların merak ettiği soruların başında, kanser tedavilerinde sağlık sigortası güvencesinin olup olmadığı gelmektedir. Sağlık sigortaları kapsamında, kemoterapi ve radyoterapi olmak üzere kanser hastalığına karşı tedavi yöntemleri, yatarak tedavi teminatı kapsamında karşılanmaktadır. Bunun yanında, sadece kanserli hastalara güvence sunan ve tedavilerini alabilmeleri için olanak sunan sigorta ürünleri geliştiren sigorta şirketleri bulunmaktadır.
Tüm bunların yanında, kanser tedavisi için güvence alabilmek için sağlık sigortaları kapsamında belirli bir bekleme süresinin tamamlanması gerekir. Sigorta poliçesi satın alındıktan sonra ilgili sigorta şirketinin standartları doğrultusunda belirlenen bekleme süresi tamamlandıktan sonra kanser tedavi teminatları devreye girmektedir. Bu nedenle, sağlık sigortası poliçelerinin erken yaşta ve herhangi bir hastalık teşhisi konulmadan başlatılması önerilmektedir.
Sağlık sigortası almak için en doğru zaman hakkında detayları öğrenmek isterseniz; Neden Genç Yaşta Sağlık Sigortası Almalısınız? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Nedir?
Özel sağlık sigortası bekleme süresi, mevcut sigorta poliçesi sona erdiğinde sona erer. Poliçe sona ermeden yeni bir sağlık ürününe geçilmesi gerekirse, bekleme süresi de yeni poliçe ile yeniden başlayabilmektedir. Ancak bu kural, her sigorta şirketi için geçerli olmayabilir.
Sigorta şirketlerinin özel sağlık sigortası için belirlediği bekleme süreleri 3, 6 ya da 12 ay arasında değişmektedir. Genel olarak sigorta şirketleri, özel sağlık sigortasında 12 aylık süre belirlemesi yaparken; tamamlayıcı sağlık ürününde bu süre 3 aya kadar düşebilmektedir. Sigortalılar bekleme süresi tamamlanmadan, genel şartlar kapsamında belirlenmiş bekleme süresi gerektiren teminat seçeneklerinden yararlanamaz.
Sigorta poliçesi almak isteyen adaylar, poliçe başlatmadan önce işlem yapacakları sigorta şirketinin bazı durumlar için koyduğu bekleme süresini öğrenerek, mağduriyet yaşamadan sigortalarını kullanabilirler.
Özel sağlık sigortası bekleme süresi hakkında tüm detayları Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Hakkında Bilgi! yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Gerektiren Hastalıklar
Özel sağlık sigortası kapsamında bekleme süresi tamamlandıktan sonra teminat altına alınan pek çok hastalık ve tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Bekleme süresi gerektiren sağlık sorunları sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte, genel olarak şu şekilde belirlenmiştir:
- Siğil, lipom ve yağ bezesi tedavisi.
- Varis tedavisi.
- Hemoroid, anal fissür, fistül, anal abse, vb. gibi anorektal hastalıklar.
- Her türlü fıtık tedavisi.
- Safra kesesi rahatsızlıkları.
- Tiroid bezi rahatsızlıkları.
- Meme hastalıkları.
- Burun, bademcik, geniz eti, sinüzit, işitme kusuru, kulak tüpü takılması gibi kulak – burun – boğaz sorunları.
- Katarakt ameliyatı.
- Glokom tedavisi.
- Rahim, yumurtalık, sistorektosel, bartholin kisti tedavisi.
- Diz cerrahisi.
- Üriner sistem taşı kırılması.
- Prostat sorunları.
- Omurga ve disk hastalıkları ile ilgili ameliyatlar.
- Skolyoz tedavisi.
- Her türlü organ nakli işlemleri.
Özel sağlık sigortası bekleme süresi detaylarına Özel (bireysel) Sağlık Sigortası Bekleme Süresiyazımızdan ulaşabilirsiniz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kanser Tedavisini Karşılar Mı?
Sağlık sigortası ürünlerinden bir diğeri olan tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında kanser hastalığının tedavisine yönelik teminat sunulmaktadır. Ancak bu üründe de uygulama, özel sağlık sigortası ürününde olduğu gibidir ve bekleme süresi sonrasında devreye girmektedir.
Sigorta şirketleri bekleme süresi için belirlenen süre tamamlanmadan, hastalığa ya da tedaviye dair yatarak tedavi teminatını poliçeye dahil etmez. Bekleme süresi içinde, sigortalının var olan hastalığının takibi yapılır ve bir sonraki poliçe döneminde hastalığa dair güvence sunulmasına karar verilir. Bazı durumlar için sigorta şirketleri, bekleme sürelerine ek süre koyabilirler.
Tüm bunların yanında, Mapfre Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ve Ray Tamamlayıcı Sağlık Sigortası kapsamında bekleme süresi uygulanmaz. Sigortalılara, poliçe başladıktan itibaren yatarak tedavi teminatı hemen kullanmaya başlayabilirler.
Tamamlayıcı sağlık sigortasının başlaması hakkında daha fazla detay öğrenmek için Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Ne Zaman Başlar? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Ne Zaman Yaptırılmalı?
Özel sağlık sigortası poliçesi almadan önce ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, ne zaman başlatılması gerektiğidir. Sigorta uzmanları, bekleme süresi prosedürleri ve geçmişten gelen hastalıklar için teminat sunulmaması gibi nedenlerden dolayı özel sağlık poliçesinin olabildiğince erken başlatılmasını önerirler.
Poliçe başlatmak isteyen adayların geçmişten gelen ya da kronik rahatsızlıkları bulunuyorsa; özel sağlık sigortası kapsamında bu hastalıklara dair teminat sağlanmaz. İlerleyen yaşlarla birlikte sağlık sorunları artabilir. Bu nedenle, ne kadar erken yaşta poliçe kapsamına girilirse, avantajlardan ve hizmetlerden yararlanma şansı da o kadar fazla olacaktır. Tüm bunlara ek olarak pek çok sigorta şirketi, genç katılımcılar için prim bedellerinde önemli oranlarda indirim uygulamaktadır. Yaşla birlikte prim bedellerinde de artış yaşanabilmektedir.
Sigorta Dünyası iletişim platformları üzerinden sağlık uzmanlarımıza ulaşarak, özel sağlık ve tamamlayıcı sağlık ürünleri hakkında merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz. Web sitemizden ücretsiz sorgulama yaparak, farklı sigorta şirketlerinin ürün ve tekliflerini karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimizi arayarak sağlık uzmanlarımızdan danışma alabilirsiniz.
Ücretsiz Özel Sağlık Sigortası sorgulaması yapmak için hemen başvuru formunu doldurun.