Araçlar, seyir ya da park halindeyken farklı risk durumları ile karşı karşıya kalabilirler. Bu risk durumları sonucunda araçların trafiğe çıkması tehlikeli ya da imkansız olabilir. Hasar gören ya da çalışamaz hale gelen araç, onarım için servise çekildikten sonra araç sahibinin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bir araç gerekli olabilir. İkame araç hizmeti, bu aşamada devreye girmektedir. Kasko poliçesinde yer alan ikame yedek araç teminatı, sürücüler için önemli ve avantajlı bir konudur. Kasko poliçesine sahip olan araç serviste işlem görürken, sürücüler araçsız kalmak istemezler.
Araç kasko sigortası bünyesinde sunulan hizmet seçeneklerinden biri olan ikame araç teminatı; bakım – onarım süreci tamamlanana kadar hasar alan ya da bozulan araçların yerine temin edilir. Bu hizmet sayesinde hasar gören aracın sahibi, kendi aracı onarılana kadar geçici bir araç yardımıyla standartlarını devam ettirebilir.
Hazırladığımız bu içerikte; ikame araç teminatı hakkında detayları açıklamaya çalıştık. Merak edilen sorulardan biri olan ikame araç kaskoyu bozar mı, sorusunun yanıtını öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz. Bunun yanında hangi durumlarda ikame araç alınabilir, ikame araç ne kadar süre ile kullanılabilir ve şartları nelerdir gibi soruları da inceledik.
İkame Araç Nedir?
İkame araç; araçların kaza ya da arıza sonrası serviste kalması gereken süre boyunca kasko sigorta poliçesinde yer alan onarım süresinin aşılması durumunda, sigorta şirketi tarafından geçici süre ile temin edilen araç olarak tanımlanabilir.
Tarafsız bir eksper tarafından aracın trafik için engel teşkil ettiği belirlendiğinde, sigorta şirketine talep açılabilir ve ikame araç hizmeti alınabilir. Ancak eksper, herhangi bir risk durumu olmadığına karar verirse; ikame araç üzerinden hizmet alınamaz ve araç temin edilmez. Mini onarım kapsamına giren çizik, vuruk ya da boya hasarları sonucu ikame araç hizmeti verilmez.
İkame araç hizmeti, kiralanan şirket tarafından kasko sigortası kapsamında güvence altına alınmışsa; sigortalı araç sahibi tarafından ücretsiz alınabilir. Aynı şekilde, aracın tamiri için de kasko sigortası kapsamında herhangi bir ücret ödenmez. Bunun yanında, kaza durumlarından sonra mutlaka tutanak hazırlanmalı ve sigorta şirketine iletilmelidir. Bu sayede, hasar boyutu belirlenebilir ve gerekli olan hasar ödemesi ya da ikame araç temini yapılabilir.
Kasko sigortasının hizmet seçeneklerini öğrenmek içinKasko Neleri Karşılar? Yazımıza göz atabilirsiniz.
İkame Araç Alma Şartları Nelerdir?
İkame araç hizmetinden yararlanmak için gerekli bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar arasında en önemlisi aracın hasar durumunun kullanımı engelliyor olmasıdır. Bunun yanında kasko poliçesinde yer alan risk durumlarından biri sonucu hasar görmüş olmalı ve araç onarım süresi poliçe standartlarında yer alan süreyi aşmış olmalıdır.
Sigorta şirketlerinin ikame araç temini sağlamak için gerekli gördüğü bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar, sigorta şirketlerinin prosedürlerine göre değişebilir; ancak genel olarak şu şekilde belirlenmiştir:
- Kasko sigorta poliçesinde ikame araç teminatının bulunması gerekmektedir.
- Aracın trafikte kullanılamaz duruma gelmiş olması şarttır. Mini hasar görmüş araçlar için ikame araç verilmez.
- Araç onarım süresinin en az 48 saat (2 gün) sürmesi gerekir.
- Aracın hasar görmesine neden olan durumun poliçede yer alan teminatlar dahilinde olması gerekir.
- Temin edilen araçlar, sigorta poliçesi başlatılan şirketin anlaşmalı olduğu kiralık araç firmaları tarafından sağlanmaktadır.
- Sigortalı araç sahibi yaşadığı şehir dışında kaza yaptıysa, ikame araç bulunduğu şehirde verilebilir. Ancak teslim işlemi de aracın verildiği şehirde yapılmalıdır.
- Onarım süresi, belirlenen zamandan önce tamamlanırsa, ikame araç sigortalı tarafından iade edilmelidir.
- İkame araç hizmeti, bir poliçede döneminde en fazla 2 defa verilebilir.
- Sigorta şirketi tarafından ikame aracın temin edilemediği durumlar için sigortalı, kendi standartlarına uygun olarak bir araç alabilir.
- Sigortalı araç sahibi, ikame aracı kullanacağı süre limitini aşarsa; aracın kiralama bedeli tarafından ödenmelidir.
- İkame araçla yapılan tüm köprü ya da otoban geçişi ücretleri ya da trafik cezaları, sigortalının sorumluluğundadır.
Kasko ikame araç şartlarına dair daha fazla detaya İkame Araç Şartları Nelerdir? Hangi Şartlarda İkame Araç Verilir?Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
İkame Araç Kaskoyu Bozar Mı?
İkame araç hizmetini almak, kasko sigortasının bozulmasına neden olmaz. Kasko sigortası kapsamında sunulan ek hizmetlerden biri olan ikame araç hizmeti, belirli şartlar kapsamında verilmektedir.
Kasko sigortası kapsamında işlem yapılan sigorta şirketi ile yapılan sözleşmede, ikame araç teminatının bulunması halinde, sigortalıya ikame araç temini sağlanmaktadır. Ancak sözleşme içinde yer alan ek teminat seçeneklerinde ikame araç teminatı bulunmazsa, sigortalı bu hizmetten yararlanamaz.
Kasko sigortası üzerinden sigortalıya verilecek olan ikame araç, araç sahibinin konfor ve kullanım ihtiyaçlarına uygun olarak seçilmektedir.
Mini hasar kapsamına giren çizik, boya hasarları, göçük ya da vuruk gibi sürüş aksamında herhangi bir bozulmaya neden olmayan hasar durumları için kasko ikame araç hizmeti verilmez. Bu durumlar, mini onarım kapsamında değerlendirilmektedir ve hasarsızlık durumlarını da bozmamaktadır.
Mini onarım teminatı hakkında daha fazla bilgi almak için Kasko Bozulmadan Mini Onarım Teminatı Nedir? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Kasko Hangi Durumları Karşılamaz?
Kasko sigortası, araçlar için geniş teminat seçenekleri sunan bir araç sigorta ürünüdür. Ancak bazı durumlar için teminat sağlamaz. Kasko sigortasının güvence sunmadığı bu durumlar, sigorta genel şartları kapsamında belirlenmiştir ve neredeyse her sigorta şirketinde geçerlidir.
Kasko kapsamına girmeyen durumlar, şu şekilde ifade edilebilir:
- Savaş, askeri müdahale, ayaklanma vb. durumlardan kaynaklı hasar durumları.
- Alkol ya da uyuşturucu madde kullanımına bağlı meydana gelen hasarlar.
- Sürücü belgesi olmadan trafiğe çıkılması sonucu oluşan kazalar.
- Ruhsat belgesindeki bilgilerin eksik ya da yanlış olması.
- Bakım ya da onarımı yapılmadığı için araçta oluşan arızanın neden olduğu hasarlar.
- Lastikle ile ilgili sorunlar.
- Orijinal parça ya da parçaların değişmesi veya bozulması sonucu oluşan hasarlar.
- Kazaya karışan diğer kişilerde oluşan maddi ya da bedeni hasarlar.
Kasko sigortası kapsamına girmeyen tüm durumları Araba Sigortası Kasko Neleri Karşılamaz? Yazımızda keşfedebilirsiniz.
İkame Araç Süresi Nedir?
İkame araç hizmetini alabilmek için sigortalı araç sahibi, sigorta şirketine hasar durumlarına ve ikame araç ihtiyacına yönelik bilgilendirme yapmalıdır. Bu hizmeti almak istediğine dair talep oluşturduktan sonra sigorta yetkilileri, eksper görüşünü alarak ikame araç şartlarına uygunluğu kontrol ederler. Onay verildikten sonra ikame araç temini gerçekleştirilir.
Talep onaylandıktan sonra sigorta şirketinin standartlarına bağlı olarak, 24 saat ile 48 saat arasında araç temini sağlanır. Hasar gören aracın tamir süresi boyunca kullanılan ikame aracın kullanım süresi ise sigorta şirketlerine göre değişebilmektedir. Ancak genel olarak, 7 ile 15 gün boyunca ikame araç kullanılabilmektedir.
Hasarlı aracın onarımı, tahmin edilen süreden önce tamamlanırsa; ikame araç, sigortalı tarafından iade edilmeli ve asıl araç teslim alınmalıdır. Sigortalı, belirlenen süreden sonra ikame aracı teslim ederse; kiralama bedelini ödemek zorunda kalmaktadır.
İkame araç hizmeti gibi önemli avantajları hakkında bilgi almak ve sizin için en uygun kasko poliçesini hazırlamak için ipuçlarını Kasko Sigortası Hangi Kurallara Göre Seçilir? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Hangi Durumlarda İkame Araç Sağlanır?
İkame araç teminatı, her durum için sigortalıya sunulan bir hizmet değildir. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi belirli şartlar kapsamında ikame araç temin edilmektedir.
Kasko sigortası kapsamında ikame araç teminatı; hasar gören aracın onarım süresinin belirlenen onarım süresini aşması sonucu, sigortalının aracını kullanamaması halinde hizmet verir. Bu teminat ile sigorta şirketi tarafından sigortalıya, kendi aracının özelliklerine uygun bir araç verilmektedir.
İkame araç hizmeti sunan her sigorta şirketinde, bu hizmet farklı koşullarda ve şekillerde uygulanabilir. Sigortalı ikame aracı, genel olarak 7 ile 15 gün arasında kullanabilmektedir. Ancak özel durumlar kapsamında, bu süreç uzayabilir ya da kısalabilir.
Kasko sigortası poliçesinde ikame araç teminatı bulunan tüm sigortalı araç sahipleri, bu hizmetten yılda 2 defa yararlanabilirler.
İkame araç teminatının kullanılabildiği durumlara dair detayları Kasko İkame Araç Teminatı Nedir, Hangi Durumlarda Geçerlidir?Yazımızda bulabilirsiniz.
Hangi Durumlarda İkame Araç Sağlanamaz?
Kasko sigortasının en önemli hizmet seçeneklerinden biri olan ikame araç teminatı, bazı durumlar için verilmez. Her şeyden önce aracın arızalanmasına neden olan hasar durumu ya da bozulma, poliçede yer alan risk durumlarının dışında kalıyorsa; sigorta üzerinden ikame araç hizmeti sağlanmaz. Aynı zamanda aracın arıza nedeni, herhangi bir kaza durumu değilse; sigorta şirketi tarafından ikame araç verilmez.
Sigortalı araç sahibi, kendi hatası nedeniyle oluşan hasar durumlarından sonra araç onarımı tamamlanana kadar ikame araç talebinde bulunamaz. Sigortalı hatasından kaynaklanan ya da bakım – onarım çalışmalarının düzenli olarak yapılmaması sonucu gerek duyulan tamir işlemleri, hem sigorta kapsamı dışındadır, hem de ikame araç hizmeti verilmez.
Tüm bu sebeplerden dolayı, ikame araç hizmeti için talep oluşturmadan önce sigorta genel şartlarını ve sözleşme standartlarını incelemek gerekir. İkame araç hizmetinin verilmediği durumlar hakkında bilgi almak isterseniz; Sigorta Dünyası oto uzmanlarına ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kasko sigortasının karşılamadığı tüm durumları öğrenmek için Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz? Teminat Dışı Kalan Durumlaryazımızı inceleyebilirsiniz.
Kasko Sigortası Nasıl Yapılır?
Kasko sigortası için poliçe başlatmak için çeşitli yollar izlenebilir. İlk olarak, kasko ürünü hazırlayan sigorta şirketlerinin acenteleri üzerinden işlem yapılabilir. Aynı zamanda bu sigorta şirketlerinin web siteleri ya da çağrı merkezleri üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. Ancak en iyi teklifi veren sigorta şirketini bulmak için hepsini karşılaştırmak ve uygunluklarını değerlendirmek gerekmektedir. Sigorta Dünyası ise farklı sigorta şirketlerini ve ürünlerini karşılaştırabileceğiniz bir platformdur. Araç kasko sigortası yaptırmak istiyorsanız bunu en iyi uzmanlardan destek alarak yaptırmanızı öneriyoruz.
Kasko çeşitleri 4 farklı kategoride incelenir. Hem bütçenize hem de aracınıza en uygun kasko sigortası fiyatını uzmanlarımız size iletir. Kasko sigortanızın kapsamını uzmanlarımızdan destek alarak belirleyebilir, her hangi bir hasar durumunda yine size atanan sigorta danışmanından tam zamanlı destek alabilirsiniz.
Sigorta Dünyası web sitemizden beraber çalıştığımız çok sayıda kasko şirketini karşılaştırma şansı bulabilirsiniz. Ücretsiz doldurabileceğiniz başvuru formu ile teklif alabilir ve en kısa sürede dönüş alarak poliçe işlemlerini başlatabilirsiniz.
Bunun yanında 7 / 24 hizmet veren müşteri hizmetlerimiz üzerinden oto uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz. Hem merak ettiğiniz soruları sorabilir, hem de teklif alarak farklı sigorta şirketlerini değerlendirebilirsiniz. Uzmanlarımızın desteği ile sizin için en iyi kasko poliçesini hazırlayabilir ve bir an önce aracınız için güvence oluşturabilirsiniz.