Sigortalı kişinin temel kaza durumlarına karşı tazminat ödemesi yapmak için hazırlanmış sigorta türüne hayat sigortası denilmektedir. Hayat sigortası kapsamında poliçede belirlenen limitler dâhilindeki tutar sigortalı kişinin vefatı ya da yaralanması durumunda kendisine ya da yakınlarına yapılmaktadır. Bu kapsamda hayat sigortası bir risk sigortası türü olup sigortalı kişiye beklenmedik risklere karşı korumayı hedeflemektedir. Yaşamın pek çok risk barındırdığını ve bu durumlardan oluşacak ekonomik kayıp neticesinde yaşam standardının düşebileceği göz önünde tutulursa, hayat sigortasının önemi daha iyi anlaşılmaktadır.
Hayat Sigortası Nasıl Yapılmaktadır?
Hayat sigortası yaptırmak için öncelikli olarak belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Sigorta yaptırmak isteyenler için öncelikli olarak yerine getirmesi gereken şartlar;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ya da mavi kart sahibi olmak
- 18 – 60 yaş aralığında olmak,
- Herhangi bir ciddi hastalık geçirmemiş olmak,
- Hayat teminatını engelleyecek belirli riskleri taşımıyor olması,
- Sağlık poliçesi açısından teminat sahibi olması
Halinde hayat sigortası yaptırabilmektedir. Sigorta yaptırmak için öncelikli olarak hayat sigortası sunan şirket bulunmalıdır. Şirket bulunduktan sonra teminat içeriği ve kapsamı hakkında detaylı bilgi alınmalıdır. Bunların sonunda hazırlanacak poliçe limitinin belirlenmesinin ardından prim ödemeleri ile birlikte hayat sigortası geçerlilik kazanmaktadır.
Detaylı bilgi almak için: Hayat Sigortası Özellikleri Nelerdir? Yazısına göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortası Teminatları Nedir?
Hayat sigortası temelde, kaza durumlarının yarattığı vefat ve yaralanma durumları için geçerlilik kazanmaktadır.
Bu kapsamda sigorta tarafından sunulan teminatlar;
- Vefat teminatı; sigortalı kişinin poliçe süresi içerisinde kaza ya da sağlık sorunları nedeniyle yaşamını kaybetmesi halinde poliçede belirlenmiş yasal varislerine tazminat ödemesi yapılır.
- Kaza sonucunda vefat teminatı; sigortalı kişinin kazaya bağlı olarak derhal ya da olayı takip eden 1 yıl içerisinde vefat etmesi halinde poliçede belirlenmiş yasal hak sahiplerine tazminat ödemesi yapılır.
- Kaza sonucu tam ve kısmi maluliyet teminatı; kazaya bağlı olarak sigortalı kişinin tam ya da kısmi maluliyet hali yaşaması durumunda tazminat ödemesi yapılır. İki durumda da kaza anında ya da kazayı takip eden 2 yıl içerisinde maluliyet durumunun gerçekleşmesi gerekmektedir. Tam maluliyet durumunda, poliçede belirtilen tazminat miktarının tamamı, kısmi maluliyet halinde ise maluliyet oranına göre toplam tazminat miktarından ödeme yapılmaktadır. Maluliyet durumunun doktor raporu ile ibrazı zorunludur.
- Kanser koruma teminatı; genelde daha kısıtlı sigorta şirketleri tarafından sunulan kanser teminatı, sigortalı kişinin kansere bağlı olarak yaşayacağı tedavi masraflarının ve vefatı halinde tazminat miktarının ödenmesini kapsamaktadır. Ancak kanserin poliçe başlangıcından 90 gün sonra oluşması gerekmektedir. Özel olarak kanser tedavisinde kullanılacak ilaç ya da diğer yöntemler ise kapsam dışında tutulmaktadır.
- Tehlikeli hastalıklar teminatı; hayat sigortasının içeriğini genişletmek amacıyla yapılmış bu teminatta, sigortalı kişinin felç, böbrek yetmezliği, kalp krizi, beyin tümörü, MS, sağırlık, karaciğer yetmezliği, körlük, organ nakli gibi hayati tehlike taşıyan hastalık durumlarına yönelik hastane masraflarının karşılanması ya da vefatı halinde tazminat ödemesi yapılmaktadır.
- İşsizlik teminatı; sigortalı kişinin kaza sonucunda iş göremez hale gelmesi ve maddi kayba uğraması durumunda, mali durumunu düzeltmek adına günlük ödeme yapılmaktadır. Azami ödeme süresi her sigorta şirketine göre değişmekle birlikte, belirtilen sürenin üstünde olamamaktadır. Ayrıca iş bulunması ya da tekrar çalışılması durumunda teminat sona ermektedir. Günlük ödemeler, sigorta bedeli üzerinden düşülmektedir.
Hesaplama detayları hakkında bilgi almak isteyen adaylar; 8 Adımda Hayat Sigortası Hesaplama Yöntemleriiçeriğine göz atabilir.
Hayat Sigortası Vefat Teminatı Nedir, Neleri İçerir?
Hayat sigortasının ana teminatı sigortalı kişinin vefatı üzerine kurulmuştur. Bu durumda sigortalı kişi vefat ettiği durumda poliçede belirttiği yakınlarına ya da kuruluşlara tazminat ödemesi yapılmaktadır. Sigortalının kişinin bir kaza durumunda ya da poliçeye ek sözleşmeler ile dâhil edilmiş tehlikeli hastalıklar sonucunda vefat etmesi gerekmektedir.
Aşağıdaki haller, vefat halinde geçersiz sayılmaktadır.
- Sigorta kapsamında varis olarak belirlenmiş kişi ya da kişiler sigortalının ölümüne sebep olduysa, ölümüne yardım ettiyse ya da olayla ilgili cinai suça karışmışlarsa tazminat ödemesi yapılmamaktadır.
- Savaş ve savaşa bağlı nedenler ile sigortalının vefatı halinde sigorta dışında tutulmaktadır.
- Sigortalı, hava yolunda yolcu sıfatı dışında herhangi bir sıfat ile yolculuk ediyorsa ve bunun sonucu olarak vefat ederse tazminat ödemesi yapılmamaktadır.
- Sigortalı kişinin AIDS, nükleer, biyolojik, kimyasal silah kullanımı ya da bu maddelerin açığa çıkmasına sebep olacak saldırılar sonucunda yaşamını kaybetmesi halinde tazminat ödenmemektedir.
- Sigortalı kişinin intiharı halinde vefat tazminatı ödenmemektedir. Sadece riyazi ihtiyat ödenmektedir.
- Sigortalı kişi kasıtlı olarak tehlikeli eylemlerde bulunursa ve bunun sonucunda vefat ederse tazminat yine ödenmemektedir.
Hayat sigortasında vefat teminatı bu şartlardan oluşmaktadır. Temelde, sigortalı kişinin vefatı halinde ardında kalanlara ekonomik güvence sağlanması, onların giderlerinin karşılanması üzerine kurulmuştur. Aynı zamanda bankadan çekilen kredilerin ödenmesinden de sorumludur. Bir başka ifade ile, eğer kredi çeken kişinin hayat sigortası bulunuyorsa, vefatı halinde kalan kredi borçları hayat sigortası tarafından karşılanmaktadır. Bu durumda iki türlü sorun çıkabilmektedir; ilki tazminatın kredi tutarından çok olması, diğeri de kredi tutarından az olması. İlk durumda yani tazminat miktarının kredi tutarından çok olması halinde, bankadaki borç kapatılıp kalan tazminat miktarı varislerine ödenmektedir. Öncelik bankaya yönelik olduğu için tazminat miktarının kredi tutarından az olduğu durumlarda da miktar olduğu kadar tutarı kapatmaktadır. Kalan borç ise yasal mirasçıları tarafından ödenecektir. Bu yüzden banka kredilerinde hayat sigortası yaptırmak oldukça yararlı olabilmektedir. Çoğu banka kredi çekerken otomatik olarak hayat sigortasını bu sebeple yapmaktadır.
Detaylı bilgi için: Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Nedir, Ölüm Halinde Ne Olur? Yazısını okuyabilirsiniz.
Vefat Halinde Sigortaya Nasıl Bildirimde Bulunur?
Hayat sigortasında vefat halinde tazminat ödemesi alınmak isteniyorsa, öncelik olarak sigortaya bildirimde bulunulması gerekmektedir. Ancak bu süreçten sonra sigorta durumu değerlendirip ödeme yapabilecektir.
Sigortaya bildirim yapmak için;
- Hayat Sigortaları Vefat Beyan Formu doldurulmalıdır,
- Vefat hastalık sonucunda oluşmuş ise vefata neden olan hastalığın nedeni ve teşhis tarihini kapsayan, detaylı doktor raporu, bu süreç içerisinde yapılmış tahlil ve tetkik sonuçları, eğer ameliyat olmuşsa ameliyat ve patoloji raporu ile tüm hastane kayıtlarının sunulması,
- Vefat şayet kaza sonucunda gerçekleşmişse resmi kaza tespit tutanağı ya da aslı gibidir onayı olan örneğinin sunulması,
- Vefat bir olay sonucunda gerçekleşmişse olay tespit tutanağı aslı ya da aslı gibidir onayının bulunduğu örneğinin sunulması,
- Ölüm eğer savcılığa bildirilmişse Cumhuriyet Savcılığı İddianamesi örneği,
- Defin ruhsatı örneği,
- Mernis ölüm tutanağı örneği,
- Veraset İlamı örneği,
- Vukuatlı aile nüfus kayıt örneği,
- Mirasçıların her birine ait nüfus cüzdanlarının fotokopileri
Kısa süre içerisinde sigorta şirketine bildirilmelidir.
Kredi durumları hakkında detaylı almak için: Kredi Çekerken Hayat Sigortası Zorunlu Mu?Yazısına devam edebilirsiniz.
Vefat Halinde Nasıl Ödeme Yapılır?
Sigortalı kişinin vefatı halinde, sigortaya yapılacak bildirim sonucunda öncelikli olarak ölüm sebebi araştırılır. Ölüm sebebi sigorta kapsamındaki hastalıklar ya da kazalar ise sigorta şirketi poliçe bedeli üzerinden tazminat hesaplaması yaparak kısa süre içerisinde tazminatı yasal varislere ödemektedir. Ancak sigorta kapsamına girmeyen haller yüzünden sigortalı kişi vefat etmişse, poliçe iptal edilmekte ve ödeme yapılmamaktadır. Sigorta her durumda sadece kişilere özel olarak düzenlenmekte, üçüncü kişilere devredilememektedir.
Hayat sigortası hakkında merak ettiğiniz tüm detayları Sigorta Dünyası uzmanlarına sorarak bilgi alabilirsiniz.