Hayat sigortası, sigorta kapsamındaki kişilere temel kaza durumlarına karşı ödeme yapan ve sürecin hem kendileri hem de yakınları için çabuk bir şekilde atlatılmasını sağlayan sigorta türüdür. Bu sayede yaşamın barındırdığı pek çok risk durumuna karşı güvence verilmekte, aynı zamanda kazaların gerçekleşmeme ihtimallerine karşılık da sigortalı kişiler için birikim yapabilmelerine olanak sağlamaktadır.
Son zamanlarda artan hayat sigortası talepleri kapsamında sigortanın hangi durumları kapsadığını ve hangi hallerde geçerli olduğunu bilmek önem taşımaktadır.
Hayat sigortasının adaylara sunmuş olduğu avantajları ve poliçenin özelliklerini bu yazımızda sizlere detaylı olarak anlattık.
Geri ödemeli hayat ürünü hakkında bilgi almak isteyen adaylar: Geri Ödemeli Hayat Sigortası Nedir, Neleri İçerir? Yazısına göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortası Nedir?
Hayat her zaman risklerle doludur. Çoğu zaman bu riskler aklımızdan çıkar ancak kendilerini gösterdikleri durumlarda daha önceden önlem almamış olmak daha can sıkıcı olabilmektedir. Çünkü riskler gündelik yaşamı etkilerler ve artık çoğu şey eskisi gibi olmayabilir. Bunun önüne geçmek ve güvenceler almak adına sigorta şirketleri tarafından hayat sigortası sunulmaktadır.
Hayat sigortası olası bir vefat ya da sakatlık ihtimaline karşı sigortalı kişiye ya da yakınlarına tazminat ödemesi içeren bir tasarruf sigortasıdır. Buna göre hareket edilerek sigorta kapsamında teminatlar belirlenir ve olası rizikoların gerçekleşmesi halinde sigorta tarafından ödeme yapılmaktadır. Hayat sigortası ödemeleri kişinin kendisine, vefat halinde ise poliçede belirlediği yasal hak sahiplerine yapılmaktadır.
Detaylı bilgi almak için:Hayat Sigortası Kimlere Yapılır, Şartları Nelerdir?İçeriğine göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortası Teminatları Nedir?
Hayat sigortası yaptırmak için öncelikli olarak teminatların seçilmesi gerekmektedir. Çoğu sigorta şirketi vefat halini ana teminat olarak sunmaktadır. Ama vefat dışı hallerin de sigorta kapsamına girmesi için ek teminatlar ile poliçe kapsamı genişletilebilmektedir.
Bu durumda sigorta tarafından sunulan teminatlar şu şekildedir;
- Kaza sonucu vefat; sigortalı kişinin kazaya bağlı olarak derhal ya da kazayı takip eden 1 yıl içerisinde kazanın yarattığı sağlık sorunları nedeniyle vefat etmesi halinde poliçede belirlenmiş mirasçılarına tazminat ödemesi yapılır.
- Kaza sonucu daimi maluliyet; kaza sonucunda sigortalı kişinin olay yerinde ya da kazayı takip eden 2 yıl içerisinde malul olması halinde kendisine tazminat ödemesi yapılmaktadır. Maluliyet durumuna göre değişen bu ödemelerde, doktor raporunun olması önemlidir. Ayrıca tıbbi tedavinin de bitmiş olması gerekmektedir.
- Hastalık sonucu kısmi ve tam maluliyet; sigorta kapsamına alınmış hastalıklar sonucunda sigortalının kısmi ya da daimi maluliyet yaşaması durumunda poliçe limitleri kapsamında kendisine ödeme yapılmaktadır. Kısmı ve daimi maluliyet oranları, hekim raporuna dayandırılarak belirlenmektedir.
- Toplu taşıtta kaza sonucu vefat; belediyelere bağlı olarak çalışan otobüs, minibüs, tramvay, metro, metrobüs vb. araçlarda yapılan kaza sonucunda vefat halinde sigortalının yakınlarına tazminat ödemesi yapılmaktadır.
- Tehlikeli hastalıklar teminatı; son zamanlarda hayat sigortasını cazip hale getirilmesi isteği yüzünden çoğu sigorta şirketi tarafından sunulan bu teminatta, sigortalı kişinin başta kanser, böbrek yetmezliği, MS, iyi huylu tümör, kafa travması, kalp krizi, inme, felç gibi durumlarına karşı tazminat ödemesi yapılmaktadır. Hastalıkların poliçe başlangıç tarihinden itibaren belirli süre içerisinde çıkması gerekmektedir. Bunun amacı sigorta şirketleri tarafından hasta olan kişilerin sigortaya giriş yapmalarını engellemektir.
- İşsizlik teminatı; sigortalı kişinin kazaya bağlı nedenler sonucunda iş göremez hale gelmesi durumunda, işsiz geçirdiği gün bazlı kendisine günlük ödeme yapılmaktadır.
- Birikim teminatı; eğer sigorta kapsamındaki riskler gerçekleşmez ve poliçe sonunda sigortalı sistemden çıkmak isterse, bu zamana kadar yapmış olduğu prim ödemeleri korunarak kendisine iade edilmektedir.
Vefat teminatı hakkında detaylı bilgi almak için: Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Nedir, Ölüm Halinde Ne Olur? Yazısını okuyabilirsiniz.
Hayat Sigortasında Dikkat Edilecek Noktalar Nedir?
- Hayat sigortası, kaza risklerini temel alarak işleyen bir sigortadır. Bu yüzden kaza durumlarının gerçekleşmesi halinde ödeme yaptığına dikkat edilmelidir.
- Sigorta kapsamına alınacak teminatların hangi durumlarda geçerli olduğuna, poliçede detaylı bir şekilde belirtildiği için bakılmalıdır.
- Teminatlar seçilirken, ekonomik olarak düşük bedeller belirlemek adına riski yüksek olanlara öncelik verilmelidir.
- Sigortalı kişinin mesleği, yaşı ve medeni hali öne alınarak teminat seçimi yapılmalıdır. Özellikle belirli meslekler sabit riskler taşırlar ve bunlara karşı önlem almak önemlidir.
- Sigorta yaptırılacak sigorta şirketine detaylı araştırmalar sonucunda karar verilmelidir.
- Sigorta kapsamında beyan edilmesi gereken bilgilerin doğru ve eksiksiz olarak yapılmasına özen gösterilmelidir. Aksi Halide poliçe şirket tarafından iptal edilebilir.
- Sigortaya katılım esnasında gider payı hesaplamaları, üretim masrafı ve işletme masrafı gibi birtakım kesintiler yapılmaktadır. Bu kesintilerin önceden bilinmesi sigortalı için yararlı olacaktır.
- Hayat sigortası prim ödemeleri düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Aksi halde poliçe geçersiz sayılacaktır. Ancak bazı şirketlerde 1 yıl düzenli ödeme sonrasında 6 ay gibi bir süre ödemelere ara verme hakkı tanınmaktadır.
- Hayat sigortası başka birine devredilebilmektedir ancak birikim hesabı ise başkasına devredilememektedir.
- Yasal varisi olmayan kimseler için de tazminat ödemesi yapılacak kurum seçilebilmektedir.
Şirketler hakkında bilgi almak için: Hayat Sigortası Şirketleri içeriğine göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortası ve Diğer Sigortaların Farkı Nedir?
Hayat sigortası pek çok konuda yarar sağlamasına rağmen, diğer sigortalar ile karıştırılması sonucunda tam olarak bilinememektedir. Hâlbuki diğer sigortalar ile içeriği farklıdır. Karıştırılan sigortalardan ilki özel sağlık sigortasıdır. Özel sağlık sigortası, kişinin sağlık masraflarını üstlenen sigortadır ve genelde tedavi masraflarının giderilmesi üzerine kurulmuştur. Bir başka deyişle, sigortalı kişinin herhangi bir sebebe bağlı olarak sağlık sorunu yaşaması durumunda, sağlık sigortası anlaşmalı hastanelerde bu tedavilerin yapılması için ekonomik destek sağlamaktadır.
Hayat sigortası ise sigortalı kişinin kaza sonucunda vefatı ya da malul olması halinde tazminat ödemesi yapmaktadır. Poliçede ek bir sözleşme yoksa hastane masrafları hayat sigortasının dışında kalmaktadır.
Bir diğer karıştırılan sigorta ise bireysel emeklilik sistemidir. Bireysel emeklilik sistemi ya da kısa adıyla BES kişinin emeklilik dönemin emeklilik maaşına ek olarak ödeme almasını sağlamak amacıyla kurulmuş bir tasarruf hesabıdır. 10 yıl sistemin içinde kalmak ve emeklilik yaşına ulaşmak gibi ana şartların gerçekleşmesi halinde sigortalı kişiye ödeme yapmaktadır. Kaza sonucu vefat ya da maluliyet gibi durumlarda tazminat ödemesini içermemektedir. Bu durumda hayat sigortasının temel farkları ortaya çıkmaktadır.
Poliçe çeşitleri hakkında bilgi almak için: Hayat Sigortası Çeşitleri yazısını okuyabilirsiniz.
Hayat Sigortası Hangi Durumlarda Geçersizdir?
Hayat sigortasının hangi durumlarda geçersiz olduğunu bilmek, sigorta özellikleri arasında öne çıkmaktadır. Böylece sigortadan yararlanmak isteyen kimseler kararlarını bu duruma göre verebilirler.
Hayat sigortası şu durumlarda geçersizdir;
- Kişinin kasıtlı olarak kendi yaşamına son vermesi,
- Hava yolunda yolcu sıfatı dışında yapılan eylemler,
- Tehlikeli hareketlerde bulunulması,
- Alkol ya da uyuşturucu kullanımın sebep olduğu hasarlar,
- Savaş ve savaşa bağlı nedenler,
- Nükleer madde kullanımı ile vefat ya da maluliyet,
- AIDS, kimyasal silahlar ve diğer benzeri durumlarda,
- Sigortalı kişinin varisi tarafından öldürülmesi ya da ölümüne yardımcı olunması durumunda
Hayat sigortası geçersizdir.
Bu durumlarda sigorta tarafından sigortalı kişiye herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Sigortanın tam olarak geçerli olabilmesi için bu konuların göz ardı edilmemesi fayda sağlayacaktır.
Hesaplama durumları hakkında bilgi almak için: 8 Adımda Hayat Sigortası Hesaplama Yöntemleri içeriğine göz atabilirsiniz.
Hayat Sigortası Hangi Süreler İçin Düzenlenir?
Hayat sigortası 1 yıl olarak düzenlenmektedir. 1 yılın sonunda sigortanın yenilenmesi gerekir. Yenilenme yapılmayan durumlarda otomatik olarak poliçe iptal olmaktadır.
Birikimli hayat sigortalarında ise en az 10 yıl olarak poliçe hazırlanmaktadır.
Hayat Sigortasında Güvence Var Mı?
Sigorta kapsamındaki tüm tasarruf ve yatırımlar Hazine Bakanlığı Denetleme Kurulu tarafından güvence altına alınmıştır.
Hayat sigortası yaptırmak isteyen adaylar Sigorta Dünyası uzmanlarından detaylı bilgi alabilirler. Bu nokta da uzman desteği almanız size avantaj sağlayacaktır. Aklınıza takılan tüm soruları sigorta uzmanlarına sorarak detaylı bilgi almanız ile en doğru poliçeyi tercih edebilirsiniz.