Güçlü bir bağışıklık sistemi, hastalık veya enfeksiyondan sorumlu olan virüsler, bakteriler ve yabancı gıdalar ile savaşan vücudumuzu serbest bırakır. Bağışıklığı güçlendirmek için ise iyi uyumak, hareket halinde olmak, ellerini sık sık yıkamak, stresi yönetebilmek ve sağlıklı beslenmek gibi alışkanlıklarınız olması gerekir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından salgın ilan edilen yeni Koronavirüs gibi, günlük bağışıklığı artıran yiyecekler sizi iyileştiremeyebilir, güçlü tutmaya yardımcı olur.
Virüslere karşı korunmak ve güçlü kalmak için bazı yiyecekler bağışıklığınızı artırarak semptomları azaltabilir. Özellikle havaların soğuması ile iyi beslenerek hastalıklardan korunmak gerekir.
Doğru beslenmek sizi hastalıklara karşı korur. Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? Bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yemeliyiz? Günlük hayatımızda olması gereken sağlıklı besinler nelerdir?
Bağışıklık sistemi güçlendirme için hazırladığımız yazımızı okumaya devam ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.
Peki, bağışıklık sistemini en çok güçlendiren besinler hangileridir?
İlginizi çekebilir: Kaliteli Yaşam İçin Öneriler – 10 Seçili Madde
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Neler Yemeliyiz?
Gün içinde yeterli besin alınmadığı durumlarda:
- Kişilerin bağışıklık sistemi zayıflar.
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması ise virüsleri daha güçlü yapar.
Besinlerin yanı sıra günlük egzersiz yapmanın ve hareket halinde olmanın da önemi büyüktür. Bağışıklık sistemi açısından iyi olabilmek için fiziksel olarak da iyi olmamız gerekmektedir. Vücutta bulunan bazı virüsler uyku halindedir ve bu virüslerin ortaya çıkması için kişilerin bağışıklık sistemlerinin yavaşlamasını, yaşlanmasını, zayıf düşmesini ya da kişilerin strese girmesini beklerler.
Enfeksiyonlarla mücadele edebilmemiz içinde besin öğelerine ihtiyacımız vardır. Bunlar; A, C, D ve E vitamini, selenyum ve çinko mineralleridir.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için yalnızca gıdalar yeterli olmaz. Bunun yanı sıra yapılması gereken birkaç şey daha bulunur. Sağlığımızı kontrol altında tutmak her zaman iyidir.
Öneri yazısı: Sağlıkla İlgili Doğru Bilinen 9 Yanlış
1. Bitter Çikolata: Vücut Direncini Önler
Bitter çikolata bağışıklık sistemine iyi gelir ve stresi önler. Kişiler üzgün, mutsuz ya da stresli olduğunda bitter çikolata yemeği tercih etmelidir.
Bitter çikolata, vücut hücrelerini serbest radikallerden korur ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra teobromin adı verilen bir antioksidan içerir.
Bağışıklık sistemine olumlu katkı sağlamasının en önemli sebebi: İçerdiği şeker oranının düşük olması, kakao oranının yüksek olmasıdır. Bitter çikolata dışında olan çikolataların
Serotonin ve endorfin gibi iyi hissetmemize etki eden nörotransmitterlerin beyindeki düzeyini artırır. Bu sebeple stresli olduğunuz zaman kendinizi daha iyi hissedebilmek adına kahvenizin yanında en az %70 - % 80 oranında kakao içeren bitter çikolata tercih edebilirsiniz.
2. Brokoli: Bağışıklık Sistemini Uyarır
Brokoli; demir, fosfor, selenyum, kükürt gibi mineraller ile lif bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. C, E, K vitamini içeren brokolinin faydaları oldukça fazladır. Vitaminler içerdiği için bağışıklık sistemini uyarır.
Brokoli içinde toprağın tüm mineral ve vitaminlerini bulundurmaktadır. B6 vitamini besinlerde nadiren bulunur. Brokoli içerisinde B6 vitamini bulundurur ve hücreleri yeniler. Ayrıca brokoli de bulunan magnezyum, kalsiyum ve potasyum tansiyonu düzenlemeye yardımcı olmaktadır.
Brokoli çeşitli hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korunmanıza yardımcı olur. K vitamini barındırdığı için kalsiyum emilimini de ayarlar ve kemik sağlığının iyileşmesine destek sağlar. Sağlıklı kemikler için bol bol tüketilmesi önerilir. Ayrıca romatizma ve kızarıklığı da iyi gelir.
3. Ispanak: Kalp Dostudur
Bağışıklık sistemine etki eden besinlerden birisi de ıspanaktır. Ispanakta A,B,C ve E vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, quarcetin hepsi bir arada bulunuyor.
Enfeksiyonları öneler, beta karoten içerir. Ispanağın içinde bol miktarda bulunan C vitamini ve folik asit sadece vücudu korumakla kalmaz, aynı zamanda enfeksiyonlarla savaşır.
Kalp dostu olan ıspanak beyin yaşlanmasını geciktirici etkiye de sahiptir. Kemik erimesi olasılığını ene aza indirir ve metabolizmayı hızlandırır.
Ispanakta aynı brokoli gibi az pişirildiği zaman en yüksek faydayı sağlar. Ekstra salatalarınıza çiğ olarak kullanabilir ve daha fazla faydasından yararlanabilirsiniz.
4. Kabuklu Deniz Ürünleri: Hücreleri Harekete Geçirir
Deniz ürünleri grubunda yer alan; istiridye, ıstakoz, yengeç gibi deniz ürünleri bol miktarda selenyum içerir. Bu da virüslerine karşı beyaz kan hücrelerinin sitokin üretmesine yardımcı olur.
İstiridyeyi tüketmek için çok önemli bir nedenimiz var; çinko. Çinko da yine aynı şekilde beyaz kan hücrelerini harekete geçirir. Ayrıca yaraların iyileşmesine de katkı sağlar.
Omega-3 yağ asitlerinden uskumru, zengin somon, ringa balığı soğuk algınlığı ve solunum yolları enfeksiyonlarında akciğerleri korur ve enflamasyonu azaltarak yardımcı olur.
5. Karpuz: Yüksek Miktarda Likopen İçerir
Yaz aylarının en sevilen meyvesidir. Karpuz; A ve C vitamininin yanı sıra yüksek miktarda likopen içerir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlarla savaşmasını sağlar. Enfeksiyon, enflamasyon ve serbest radikallerde azalmaya yardımcı olur. Çoğu kez vücuttan su atma ve harareti alma özelliği ile bilinir.
6. Keten Tohumu: En İyi Bitkisel Omega 3 Kaynağı
Keten tohumu içinde bulundurduğu manganez ve magnezyum ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Keten tohumu güçlü bir antioksidandır ve kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Kolesterolü dengeler, içerdiği liganan adındaki madde sayesinde kanser oluşumunu engeller.
7. Kırmızıbiber: Metabolizmayı Hızlandırıyor
C vitamini, beta karoten, kapsaisin ve antioksidan deposu olan kırmızıbiber, metabolizmayı hızlandırır, kötü kolesterolü düşürür, ağrı gidermeyi sağlar, vücut direncini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kırmızıbiberin içinde bulunan kapsaisin vücut direncini artırır ve hastalıklardan koruyor.
Beta karoten ise bütün kırmızı besinlerde bulunur ve kataraktı engeller.
Kırmızıbiber, zihni açar, durgunluğa iyi gelir ve stresi engeller. Bütün bu faydalar bir araya geldiği zamanda kendinizi zinde ve mutlu hissedeceksiniz.
8. Kivi: Astım Semptomlarını Hafifletir
Kivi, yüksek miktarda C vitamini içerdiği için vücudun kolajen üretimini artırır. Kivi, zengin bir C vitamini kaynağıdır ve demir eksikliği bozukluklarını önlemeye yardımcı olan lutein ve zeaksantin gibi birçok bitki besleyicisidir.
C vitaminine ek olarak; folat, potasyum ve K vitamini içerir.
Kivi, akciğer fonksiyonunu iyileştirir ve çocuklarda hırıltıyı önleyebilir. Bunun yanı sıra astım semptomlarını da hafifletir. Kivi doğuştan gelen ve uyarlanabilir bağışıklık sistemini düzenlemeye olumlu katkıda bulunur.
9. Sarımsak: Güçlü Antibiyoktik
Sarımsak, alisin içerir. Bilinen en güçlü besinlerden biridir.
Sarımsak kullanımının enfeksiyonlarla mücadelede iyi olduğu düşünülmektedir.
Sarımsağın ayrıca kan basıncını düşürdüğü bilinmektedir. Bakteri ve enfeksiyonla savaştığı bilinen alisin içerir ve bu da bağışıklığı artırmak için önemlidir.
Sarımsak; bronşit, yüksek tansiyon, tüberküloz, karaciğer bozuklukları, dizanteri, şişkinlik, kolik, bağırsak solucanları, romatizma, diyabet, ateş, ateroskleroz (arterlerin sertleşmesi), yüksek kolesterol, koroner kalp hastalığı gibi hastalıklarda kullanılmıştır.
10. Tarçın: Sindirime Faydalı, Antioksidan Kaynağı
Tarçın, iyi bir antioksidan kaynağıdır. Enfeksiyonlara karşı güçlü bir koruma sağlar. Tarçın, eski çağlardan beri bronşit tedavisinde ve kronik öksürüklerin iyileştirilmesinde kullanılmaktadır.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha güçlü bir şekilde savaşmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kalp sağlığını korur, kan dolaşımını hızlandırır, diyabete karşı savaşır.
11. Tatlı Patates: A ve C Vitamini Deposu
Beta karoten düzeltmesine mi ihtiyacınız var?
Sadece bir orta boy tatlı patates, önerilen günlük miktarın dört katından fazlasını sizi sağlayabilir.
Bu lezzetli küçük patatesler ayrıca potasyum, iltihapla savaşan C vitamini ve damar tıkanıklığını önleyebilecek B6 vitamini bakımından zengindir.
C vitamini sayesinde sert soğuk algınlığı süresini azaltabilir.
Tatlı patates, içerdiği beta karoten, A vitaminin parçalanmasını sağlıyor ve bağışık sistemini kuvvetlendiriyor, antioksidanlarla vücudun temizlenmesine yardımcı oluyor.
12. Turunçgiller: Doğal Kurtarıcılardır
Kış aylarında belki de en çok tükettiğimiz besinler…
Portakal, greyfurt, misket limonu, limon ve diğer turunçgiller C vitamini alımını artırır.
Vitaminler ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Kalsiyum içeriği yüksektir. Bu nedenle de kemikler için de oldukça faydalıdır.
Çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendirmelerine, bakteri ve virüslerden kaynaklanan enfeksiyonlarla savaşmalarına yardımcı olurlar.
Enfeksiyon kaynaklı ateş yükselmesi durumunda, ateşin azaltılmasına yardımcı olur. Ayrıca kansızlığa iyi gelir.
13. Yaban Mersini: Doğal Antidepresandır
Yaban mersini sağlık açısından oldukça önemlidir. En önemli faydaları arasında ise göz rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir.
Yaban mersini vücutta antioksidan etki de yaratmaktadır. A,B,C vitaminleri, antosiyaninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko gibi önemli besin öğelerinden zengin olan yaban mersini beyin hücrelerini ve sinirlerini koruyucu özelliğe sahip ayrıca hafızayı güçlendir.
Özellikle alzheimer gibi giderek artan hastalığa karşı korur.
Çalışmalara göre düzenli yabanmersini tüketen çocukların öğrenme kapasitesi de yükselmektedir.
14. Yoğurt: İyi Bakterileri Vücuda Toplar
Yoğurt, bağırsakta yaşayan, sindirime yardımcı olan, bağışıklık sistemini güçlendiren, ağız kokusunu azaltan ve hatta daha uzun yaşam süreleriyle ilişkilendirilen probiyotikler içerir.
Güçlü bir bağışıklık için yoğurt tüketilmesi gerektiği her seferinde söylenir. Yoğurt sadece bağışıklık sistemine fayda sağlamaz. Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde hem bağırsak florasını hem bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Probiyotikler, çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olan organizmaların çoğalmasını engeller.
Bağırsak florasını düzenlediği için kolon kanseri riskini düşürmekte, bağışıklığı güçlendirdiği için alerjik hastalıklara karşı direnci artırmaktadır.
Sindirim sistemi, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu özelliği bulunur.
Yoğurt, süte göre düşük laktoz içeriğine sahiptir. Bu nedenle sütü tolere edemeyen kişiler için yoğurt tüketimi oldukça uygundur. 1 fincan porsiyon ayrıca günlük kalsiyum ihtiyacınızın üçte birini ve 14 gram doyurucu protein sağlar.
15. Zencefil ve Zerdeçal: Gripten Kansere Korur
Zencefil, iltihaplanmayı azaltmada önemli bir bileşen olarak kabul edilir ve boğaz ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Kronik ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Zencefil, günlük diyetinizde bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olacak şekilde kullanılabilir. Sindirimi ve hazmı kolaylaştırmasının yanı sıra mide bulantısına iyi gelen, kolesterolü düşüren ve kanın pıhtılaşmasını engelleyen zencefilin ağrı kesici özelliği en çok bilinenler arasındadır.
Zerdeçalın canlı rengi, aynı zamanda harika iltihap gidericidir. Beslenmenize zerdeçal eklemek, bağışıklık hücresi aktivitesini artırmaya ve sorunlara karşı savaşmaya yardımcı olur. İçinde bulundurduğu antioksidan özelliği ile bakterilere karşı savaşır ve hücreleri korur. Vücutta iltihap oluşumu birçok hastalığa yol açar. Zerdeçal içindeki kürkümin sayesinde vücudun iyileşmesine yardımcı olur.
Bağışıklığı artırıcı yiyecekler listesine yukarıdaki besinleri eklemenin yanı sıra;
- Yeterince uyumanız,
- Stres ve üzüntüyü en aza indirmeniz,
- Düzenli egzersiz yapmanız,
- Sigara içmekten ve aşırı alkol tüketmekten kaçınmanız,
- Ellerinizi düzenli olarak yıkamak,
- D vitamini için biraz güneş ışığı almanız,
- Evinizin yüzeylerini temizlemeniz gibi hijyenik bir yaşam tarzı sürdürmeniz gerekir.
Öneri yazısı: Sağlığınızı Güvence Altına Almak İçin Sağlık Sigortası Yaptırın!