Genel sağlık sigortası yani kısaltmasıyla GSS, sosyal güvenceye sahip olmayan adayların sağlık harcamaları için sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesini sağlamaktadır. Genel sağlık sigortası tanımının net olarak bilinmesi bazı adaylar tarafından kafa karışıklığına yol açıyor. Özel sağlık sigortası kapsamında sunulan geniş teminatlı sigorta ile çok sık karıştırılıyor.
Konunun detayına girmeden önce genel sağlık sigortası ülkü nüfusu kapsar. Bu noktada çalışıyor ya da çalışmıyor olun genel sağlık sigortası kapsamı içindesiniz. Genel Sağlık Sigortası (GSS), 2012’de yapılan hamleyle tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının GSS’li olmasını sağladı.
Genel sağlık sigortası borcu ve genel sağlık sigortası başvurusu adaylar tarafından merak edilen konular arasında yerini almaktadır. Yazı detayını okumaya devam ederek en güncel bilgileri öğrenebilir ve özel sağlık sigortası hakkında da bilgi alabilirsiniz.
Öneri yazısı:Aile Sağlığını Korumak İçin 10 Öneri
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Nedir?
“Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” içinde bu sigortanın kapsamına ve amacına detaylı olarak yer verilmiştir.
Kanunda belirtilen amaç ve kapsama aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Amaç
MADDE 1- Bu kanunun amacı sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almak; bu sigortalardan yararlanacak kişileri ve sağlanacak hakları, bu haklardan yararlanma şartları ile finansman ve karşılanma yöntemlerini belirlemek; sosyal sigortaların ve genel sağlık sigortasının işleyişi ile ilgili usûl ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- Bu Kanun; sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortasından yararlanacak kişileri, işverenleri, sağlık hizmeti sunucularını, bu Kanunun uygulanması bakımından gerçek kişiler ile her türlü kamu ve özel hukuk tüzel kişilerini ve tüzel kişiliği olmayan diğer kurum ve kuruluşları kapsar.
** Kanun detayında çalışan kesim ve çalışmayan kesim ayrı başlıklar halinde anlatır.
Genel Sağlık Sigortası Nedir?
Kişilerin yaşayacağı sağlık sorunlarına karşı güvence sağlamayı amaçlayan sigorta çeşidi olan GSS, 01.01.2012 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilmiştir.
Genel Sağlık Sigortası; gelir testi neticesinde, asgari ücretin 1/3 oranından daha fazla gelire sahip olan kişilerin sağlık sigortasından yararlanabilmeleri için prim ödemekle yükümlü oldukları bir uygulamadır.
GSS, 18 yaşını doldurmuş olan her vatandaş için zorunludur. 18 yaşını henüz doldurmamış olan çocukların primi ise devlet tarafından ödenir. 18 yaşından küçük olan çocukların borcu bulunmaz, aylık ödemesi gereken bir primde çıkamaz. Devlet tarafından güvence kapsamında oldukları için ücretsiz faydalanabilmektedir.
Genel Sağlık Sigortası, sağlık hizmetleri çatısı altında bulunan hizmetlerden faydalanabilmeniz için gerekli olan ve son derece önemli bir sigortadır. Çalışmıyorsanız ve sigortalı değilseniz belli bir ücret ödeyebilir ve sağlık hizmetlerinden, eczanelerden yararlanabilirsiniz.
GSS – Genel Sağlık Sigortasından Yararlanmak İçin Neler Yapılması Gerekir?
Zorunlu olan genel sağlık sigortası kapsamından yararlanmak isteyen kişiler;
- İlk etapta gelir testi yaptırmalıdır.
- Gelir testi sonucu ile ödemeniz gereken sigorta primini öğrenebiliyordunuz.
- 2017 yılında ödenmesi gereken sigorta primi sabitlendi ve tek fiyat oldu.
- Gelir testini bulunduğunuz ilde yer alan Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfında yaptırabilirsiniz.
2020 Yılı GSS Prim Tutarı Ne Kadardır?
Geliri brüt asgari üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı brüt asgari ücretin %3’ü tutarı kadarıdır.
Genel sağlık sigortası primleri için ödemeniz gereken 2020 yılı prim tutarı aylık 88,29 TL’dir.
Genel Sağlık Sigortası Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?
GSS prim borç sorgulamayı internet üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Ödemeniz gereken ve adınıza kayıtlı olan borçları sorgulayabilir ve ödemenizi online yapabilirsiniz. Ne zaman sağlık hizmetlerine ihtiyacınız olacağını bilemezsiniz. Bu sebeple sağlık sigortasından yararlanabilmeniz için borç biriktirmemeye dikkat etmelisiniz.
- E-devlet üzerinden GSS prim borcunuzu ödeyebilirsiniz.
- Öncelikle E-devlet şifreniz ile giriş yapmanız gerekmektedir.
- 'Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’ bölümünden borçlarınızı sorgulayabilirsiniz.
Genel Sağlık Sigortası ve Özel Sağlık Sigortası Arasındaki Farklar Nedir?
- Genel sağlık sigortası 18 yaşını geçen her aday için yaptırılması zorunlu olan sigortadır. Fakat özel sağlık sigortası isteğe bağlı yaptırılan özel bir sigortadır.
- Özel hastanelerden daha geniş kapsamlı hizmet almak isteyen adaylar özel sağlık sigortası yaptırır.
- Hastalık ve rahatsızlık durumlarında kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmaları adına genel sağlık sigortası zorunlu kılınmıştır.
- Genel sağlık sigortası primi aylık ödeme tutarı anlamına gelmektedir. GSS primi hanedeki toplam gelire göre hesaplanır.
- Özel sağlık sigortası ise kişiye özel hesaplanır. İsminden de anlaşılacağı üzere adaylara özeldir ve yaşa bağlı primleri değişiklik gösterir.
- Özel sağlık sigortası ile özel hastanelerden geniş kapsamlı sağlık hizmetleri alırsınız.
İlginizi çekebilir: Sağlık Sigortası Fiyatları 2021’de Düşecek Mi?
Özel Sağlık Sigortası Nedir?
Özel sağlık sigortası, hastalık ya da kaza sonucunda meydana gelen sağlık harcamalarını karşılayan sigorta türüdür. Bu kapsamda sigorta şirketleri özel paketler hazırlar ve tercih edersiniz.
- Yüksek kalite hastane standartlarından yararlanmak isteyen adaylar özel sağlık sigortasını tercih etmektedir.
- Özel sağlık sigortası yaptırmak için SGK şart aranmaz. İster çalışıyor olun, ister çalışmıyor olun özel sağlık sigortası kapsamından yararlanabilirsiniz.
- Özel sağlık sigortası diğer adıyla bireysel sağlık sigortası, özel ve genel şartlar kapsamında hazırlanmaktadır. Bu noktada sigortaya katılmak için yaş sınırı vardır. Özel sağlık sigortası yaş sınırı ise sigorta şirketlerine göre farklılık göstermektedir. Satın almaya karar vermeniz sonucunda hem şartları hem de teminatları detaylı olarak incelemeniz son derece önemlidir.
- Özel sağlık sigortası ile dilediğiniz özel hastanelerden ve doktorlardan hizmet alma özgürlüğünüz bulunur.
- Özel sağlık sigortaları yüksek hastane faturalarını karşılayarak sigortalının en zor anında en büyük yardımcısı olmaktadır.
Öneri yazısı: Neden Genç Yaşta Sağlık Sigortası Almalısınız?
Özel Sağlık Sigortası Teminatları Nelerdir?
Ne zaman hastalanacağınızı veya rahatsızlanacağınızı asla bilemezsiniz. Özellikle konumuz sağlık olduğunda, hem kendi sağlığımız hem de ailemizin sağlığı hepimizi etkiler. Sağlık sigortası için ödeme yapmak, büyük tıbbi faturaları ödemekten çok daha ucuz olmaktadır. Özel sağlık sigortası poliçeleri 1 yıllık yapılır ve yine isteğe bağlı yenilenir.
Özel sağlık sigortası kapsamındaki tedaviler 2’ye ayrılır. Bunlar ayakta tedavi teminatı ve yatarak tedavi teminatı masraflarıdır. Tedavi masrafları için ödenecek tutarlar sigorta şirketlerine göre değişmektedir. Poliçe kapsamına alınmış olan teminatlar ve limitler yararlanabileceğiniz hizmetleri ifade eder.
Ayakta Tedavi Teminatı:
- Doktor muayenesi,
- İlaçlar,
- Fizik tedavi,
- Röntgen,
- Tahlil vs. Masrafları karşılar.
Yatarak Tedavi Teminatı:
Yatarak tedavi teminatı hastanede kalmayı yani yatışınızın yapılması gerekli görülen durumları kapsamaktadır. Bu teminat detayında ise kemoterapi, radyoterapi vs. masrafların giderleri karşılanmaktadır.
Yatarak tedavi teminatından yararlanmak isteyen kişiler için en az 24 saatlik bir yatışın söz konusu olması gerekir.
Bilgi alabilirsiniz: 5 Adımda Ekonomik Özel Sağlık Sigortası Fiyatları
Neden Özel Sağlık Sigortası Yaptırmalıyız?
SGK kapsamında hizmet alıyor olabilirsiniz ya da hastaneye pek gitmeyen birisi olabilirsiniz. Özellikle genç bir aileniz varsa, bir sağlık ihtiyacı olması sonucunda mümkün olan en iyi ve en hızlı tedaviyi görmelerini sağlamak isteyeceksiniz. Özel sağlık sigortası yaptırmak tamamen yarına yatırımdır.
Belki de bugüne kadar sağlık sorunu yaşamadınız ve ekstra bütçe ödememek için sağlık sigortasının sizin için bir ihtiyaç olduğunu düşünmüyorsunuz.
Özel sağlık sigortası avantajları:
- Sağlık sigortası poliçesine sahip olmanız sonucunda birçok özel sağlık kuruluşlarından hizmet alırsınız.
- Normal şartlarda yüksek tıbbi faturalarla karşılaşırsınız. Tahmini özel hastanelerin muayene ücretlerini biliyorsunuzdur. Fakat özel sağlık sigortası ile ya hiç ücret ödemesi yapmaz ya da çok az bir miktarda ödeme yaparsınız.
- Özel hastanelerin yüksek faturalarını siz değil özel hastane öder.
- İstediğiniz doktoru seçme hakkınız bulunur.
- İstediğiniz teminatı seçebilirsiniz.
- Yurt dışına çok sık ziyaret ediyorsanız, özel sağlık sigortasına yurt dış teminatı ekleyebilirsiniz.
- Sağlık konusunda içiniz huzursuz olmaz. Bir sorunla karşılaştığınızda güvende olduğunuzu bilirsiniz.
- Kendinizi son derece özel hissedersiniz, kaliteli hizmet alırsınız.
- Doğum planlayan anne adaylar, özel sağlık sigortası doğum teminatı ile masraflarını güvence altına alabilir.
- Özel sağlık sigortası primlerini vergiden düşürebilirsiniz.
Özel sağlık sigortası hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Sigorta Dünyası uzmanları size yardımcı olabilir. Bulunduğunuz il bazında ve sağlık durumunuzu göz önünde bulundurarak sizin için en doğru özel sağlık sigortası poliçesini size sunabilir.
Özel sağlık fiyatları için hemen başvuru formunu doldurun.