Bireysel Emeklilik Sistemi, kişilerin rahat ve ekonomik anlamda güçlü bir emeklilik süreci geçirmeleri için destek sağlayan bir uygulamadır. Zorunlu ve isteğe bağlı yapılan farklı modellere sahip bu sistem için doğru ve etkili bir hesap oluşturmak, birikimleri verimli kullanmak açısından büyük önem taşımaktadır. Bireysel emeklilik hesabı oluştururken sigorta şirketi seçiminden teminat kapsamlarına, her detay iyice araştırılmalı ve belirlenmelidir. Hazırladığımız yazıda en iyi bireysel emeklilik hesabı oluşturma adımlarına yer verdik. BES başlangıcı yapmak isteyen ya da var olan poliçesini geliştirmek isteyen tüm adaylar, aradıkları bilgilerin tümüne yazımız aracılığıyla ulaşabilirler.
Önemli detaylara göz atmak için: Bireysel Emeklilik Yaptırmak İçin 7 Mantıklı Adımiçeriğini okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
Bireysel Emeklilik Sistemi ya da daha yaygın kullanılan adıyla BES çalışma hayatı boyunca yapılan tasarrufların emeklilik dönemi için birikime dönüşmesini sağlayan bir sistemdir. Emeklilik zamanı gelen kişilerin maddi anlamda rahat bir hayat yaşaması ve ek gelir elde etmesi için çalışmalar düzenlemektedir. Kısacası BES, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için farklı bir emeklilik seçeneği oluşturur.
BES bünyesinde ödenen primler, zaman içinde birikir ve sistemde belirli şartlara uyulduğu takdirde, toplu ya da taksitler şeklinde geri ödenir. Ödeme alabilmek için belirlenen şartlar sigorta şirketlerine ve sigortalının durumuna göre değişim gösterebilir. Ancak genel olarak sistemde en az 10 yıl kalan ve 56 yaşını doldurmuş sigortalılar, biriken ödemelerini alma talebinde bulunabilirler.
Bireysel emeklilik sistemine dair merak edilenleri öğrenmek içinBes Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemine Giriş İşlemleri Nasıl Yapılır?
Bireysel Emeklilik Sistemi giriş işlemleri, bu hizmeti veren sigorta şirketleri aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Emekli maaşına ek olarak gelir elde etmek isteyen ve çalışma hayatı sona erdiğinde de yaşam standartları koruma amacında olan herkes, bu sisteme giriş yapabilir.
BES girişinde sigorta şirketinin seçimi, detaylı ve düzenli bir çalışma ile yapılmalıdır. Kişiye en uygun poliçe modelini sunacak ve fon yönetimini başarılı bir şekilde gerçekleştirecek sigorta şirketleri ile çalışmak, büyük avantajlar sağlayacaktır. Bireysel emeklilik planı oluştururken kişinin fikirleri ve önerileri önem taşımakla birlikte alanında deneyimli bir sigorta uzmanı ile çalışmak faydalı olacaktır. Sigorta seçiminde kişisel bilgi ve birikimlerin yeterli kalmayacağı, çok sayıda husus hakkında danışma almaya ihtiyaç duyulabilir.
18 yaşını doldurmuş tüm adaylar, BES uygulaması altında işlem yapabilirler. Sistem giriş yapmak için başvuru yapıldıktan sonra uygulanacak son adım sözleşme imzalamak olacaktır. Bu sözleşmede BES şartları, poliçe başlangıç tarihi, ödenecek primler ve kişiye ödenecek tutarların bilgisi bulunur. İmzalamadan önce sözleşme, kapsamlı olarak incelenmeli ve tüm maddeler okunmalıdır.
Sözleşme adımını da tamamlayan kişiler, sistem dâhiline giriş yapmış olurlar. Bu süreçten sonra dikkat edilmesi gereken tek nokta ise prim ödemelerinin düzenli olarak yapılmasıdır. Düzenli olarak ödeme gerçekleştirmeyen kullanıcıların sözleşmelerinin iptali gerçekleşir.
Bireysel Emeklilik için giriş işlemlerinde nelere dikkat etmek gerektiğine dair detaylara Bireysel Emekliliğe Giriş Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenleryazımızdan ulaşabilirsiniz.
En İyi Bireysel Emeklilik Hesabı Nasıl Oluşturulur?
Bireysel Emeklilik Sistemi bünyesinde en iyi hesabı oluşturmak için ilk olarak uzman görüşlerini almak ve ilgili sigorta şirketlerinin danışmanlığında hareket etmek gerekir. Sistem dahilindeki yatırım fonları, uzman portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilir. Bu sayede sigortalı kişi tarafından ödenen katkı payları, doğru ve sağlıklı bir şekilde değerlendirilerek, süre sonunda değer kaybı yaşanmaksızın birikim oluşmasını sağlar.
Önemli ve dikkat gerektiren bir konu olan bireysel emeklilik hususunda, sadece belirlenmiş ve alanında deneyimli bazı şirketlere yetki verilmiştir. 18 yaşını dolduran her Türkiye vatandaşı da bu şirketlerden birisini seçerek, sisteme giriş başvurusunda bulunabilir. Uzmanlar tarafından hazırlanan emeklilik planlamasını onayladıktan sonra, başvuru formunu doldurup sözleşmeyi imzalayarak sistemde hesap oluşturabilirsiniz. Sözleşme, imza atıldığı tarihten itibaren yürürlüğe girmektedir.
Bireysel emeklilik hesabı oluşturmak için bu hizmeti veren sigorta şirketlerinin online iletişim kanallarını kullanabilirsiniz. Aynı zamanda Sigorta Dünyası üzerinden farklı sigorta şirketlerini karşılaştırarak, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun teklifi sunan şirketi bulabilirsiniz. Verimli bir hesap oluşturmak için poliçe detayları, prim ödemeleri ve geçerlilik durumları gibi bilgileri öğrenmek için bize ulaşım sağlayabilirsiniz.
BES’e giriş ve hesap oluşturma işlemlerine dair tüm detayları Bireysel Emeklilik Giriş İşlemleri Nasıl Yapılır? yazımızda bulabilirsiniz.
BES Ne İşe Yarar, Neden Yaptırılmalıdır?
Bireysel emeklilik sistemi, devlet katkısı hizmetinin de verdiği güvence ile emeklilikte ek gelir imkanı sağlamaktadır. Bu sayede kişiler, çalışma hayatları sona erdiğinde de yaşam kalitelerinde herhangi bir düşüş yaşamadan, ekonomik anlamda destek görebilmektedirler. Sitemde kalınan süre boyunca kesilen prim tutarlarının birikim haline geldiği bu sistem, kişilere büyük avantajlar da sunmaktadır. Bunlar şu şekilde açıklanabilir:
- Kişiler, istek ve ihtiyaç doğrultusunda fon seçimi yapabilir.
- İstenmediği takdirde sistemden çıkmak kolaydır.
- Tasarruf fikrini destekler.
- Yaşam kalitesini arttırır.
- Çalışma hayatı bittiğinde emekli maaşına ek olarak gelir imkânı sunar.
- Daha erken emekli olma şansını yaratır.
- Birikimler toplu ya da maaş sistemi üzerinden ödenir.
- Alanında uzman kişiler tarafından fonlar değerlendirilir ve yönetilir.
BES uygulaması avantajları veya dezavantajları hakkında merak edilen her şeyi Bireysel Emekliliğin Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?yazımızda görebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bireysel emeklilik sistemine dâhil olmak için zorunlu ya da gönüllü modellerden birinin seçilmesi gerekir. Zorunlu BES, işverenler tarafından yaptırılması gereken ve çalışanı kapsayan bir modeldir. Gönüllü BES ise kişinin kendi inisiyatifi doğrultusunda başlattığı ve çalışılan şirketin belirlediği prim bedelleri üzerinden hesaplanan modeldir. Bu iki sistem türü için de giriş yapılmadan önce ve sistemde kalınan süre boyunca dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktalar, genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Çalışılan emeklilik şirketi, memnun kalınmadığı durumlarda değiştirilebilir. Bunun için herhangi bir maddi kayıp yaşamadan işlem yapılabilmektedir.
- Şirketlere göre değişim göstermekle birlikte, prim ödemelerine ara verme talebinde bulunulabilir. Zorunlu BES kapsamında ara verme 3 aylık periyodlar şeklinde yapılabilmektedir. Ancak bu talebin, şirket ve işveren arasında yer alan sözleşmede belirtilmiş olması gerekir.
- Emeklilik durumunda birikimi taksit halinde almak isteyen kililer için %5 devlet katkısı avantajı sunulmuştur.
- Sistemde belirlenen süre boyunca kalan kişiler için %25’e varan devlet katkısı imkânı sağlanmaktadır. Ancak sistemde en az 3 yıl kalmayan kişiler bu hakkı kullanamazlar.
- Sistemden çıkış yapıldıktan sonra tekrar girilmesi durumunda, devlet katkısı gibi haklar kullanılamaz.
- Sistemden çıkış yapmak için ilk 2 aylık süre için belirlenen cayma hakkı kullanılabilir. Aksi halde geri ödenecek prim tutarında kesintiler olacaktır.
- Prim ödemelerinin düzenli yapılması gerekir. Ödemeleri yapmayan ya da eksik yapan kullanıcılar, sistemden çıkarılabilmektedir.
Bireysel Emeklilik hakkında dikkat edilmesi gereken noktaları ve Türkiye’de uygulama alanlarını Türkiye'de Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir, Detayları Nelerdir? yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Kimler BES’e Katılabilir?
Bireysel emeklilik sisteminin isteğe bağlı olan türü için katılım prosedürleri, 18 yaşını tamamlamış tüm kişileri kapsamaktadır. Zorunlu BES kapsamına giren kişiler için ise bu yaş aralığı 18 – 45 olarak belirlenmiştir. Kamu ya da özel sektörde çalışan, 45 yaşına kadar olan tüm kişiler, bireysel emeklilik avantajlarından yararlanabilmektedir. İşverenler tarafından yaptırılması zorunlu olan bu uygulamada kalmak ise zorunlu değildir. Sisteme çalıştıkları kurum tarafından dâhil edilen çalışanlar, 2 aylık süre içinde cayma haklarını kullanarak çıkış yapabilirler.
BES Sorgulama Nasıl Yapılır?
Bireysel Emeklilik sorgulaması yapmak için e-devlet sistemi kullanılmaktadır. BES uygulamasında otomatik olarak kaydolmuş çalışanlar, e-devlet sistemi üzerinden sorgulama yapabilirler. Sisteme şifreleri ve kimlik numaraları ile giriş yaptıktan sonra arama butonuna “Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama” yazarak sorgulama işlemini başlatabilirler. Yeni açılan sayfa üzerinde birikim durumlarından süreç ile ilgili detaylara kadar tüm bilgiler öğrenilebilir. Ayrıca kullanıcılar, Sigorta Dünyası web sitesi üzerinden form doldurarak sorgulama yapabilmektedirler. Sistem hakkında merak edilen tüm soruları, çağrı merkezimize ulaşım sağlayarak da sorabilirsiniz.
Ücretsiz BES sorgulaması yapmak için şimdi başvuru formunu doldurun.