Yaşlanmanın toplumumuzda genellikle olumsuz bir anlamı olsa da, yaşlanmak utandığımız bir şey olmak zorunda değildir. Bunun yerine, sağlıklı yaşlanmaya ve yaşla daha iyi hale geldiğiniz hissine odaklanabiliriz.
Sağlıklı yaşlanma, proaktif adımlar atarak uzun ömürlülüğü artırmakla ilgilidir:
- Kronik hastalığı önleyin.
- Fiziksel sağlığınızı koruyun.
- Zihinsel ve duygusal sağlığınızı optimize edin.
Daha dolu ve sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olacak en sağlıklı yaşlanma ipuçlarına bakalım. Daha uzun yaşamak için bu ipuçları, yaşlanmanın fiziksel, zihinsel ve duygusal yönlerini kapsar, böylece yaşlandıkça hayattan daha fazla zevk alabilirsiniz.
Öneri yazısı: Sağlık Rutini Neden Önemlidir?
1. Sağlıklı Diyet Yapın
Sağlıklı bir diyet uygulamak daha uzun yaşamanın en önemli ipuçlarından biridir.
Diyetiniz, vücudunuzu düzgün çalışır durumda tutmaya ve yaşlanmayla ilişkili kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olan kritik besinler sağlar.
Daha uzun yaşamak için sonsuz diyet ipuçları olsa da, işte yaşlanan yetişkinlerin izlemesi gereken birkaç temel ilke:
- Sağlıklı ve düzenli sindirimi sağlamak için yemek menünüze lif ekleyin.
- Hastalığı önlemek için yeterli besin (vitamin ve mineral) alın.
- Az besin sağlayan işlenmiş gıdalardan ve rafine şekerlerden kaçının.
- İhtiyaç duyduğunuzdan daha fazlasını tüketmekten kaçınmak için porsiyon kontrolü uygulayın.
Uzun vadede yemeyi seçtiğiniz şey, kalbinizden sindirim sisteminize ve beyninize kadar vücudunuzdaki her sistemin sağlığı üzerinde dramatik bir etkiye sahip olabilir.
Ek olarak, diyetinizde sağlıklı değişiklikler yapmak, diyabet ve kalp hastalığı dahil olmak üzere risk altında olabileceğiniz birçok mevcut durumu kontrol etmenize ve hatta tersine çevirmenize yardımcı olabilir.
2. Düzenli ve Sürekli Egzersiz Yapın
Fiziksel aktivite, uzun vadeli hareketlilik ve genel ömür için kritik bir unsurdur. Uzmanlara göre, aktif bir yaşam tarzına başlamak ve faydalarından yararlanmaya başlamak için asla geç değildir. Yoğun ama ara sıra egzersiz yapmaktansa orta düzeyde ama düzenli bir aktiviteyle başlamak daha önemlidir.
Egzersiz, kardiyovasküler sağlığınız ve kronik hastalığı önlemek için önemlidir.
Günlük yürüyüşler yaşlı yetişkinler için mükemmel bir uygulamadır, ancak evinizde denemek için başka hafif egzersiz türleri de vardır. Aktiviteler kaslarınızı ve dokularınızı esnetir, dolaşımı iyileştirir ve hareketliliği ve hareket açıklığını arttırır; bunların tümü korunmadığı takdirde yaşla birlikte gerileme eğilimindedir.
Egzersiz kesinlikle fiziksel sağlık kategorisine girerken, aynı zamanda duygusal ve zihinsel sağlığınıza birçok insanın düşündüğünden daha fazla katkıda bulunur. Egzersiz yaptığımızda vücudumuz kimyasalları beynimize salar, bu da bizi mutlu ve enerji dolu hissettirir. Anksiyete ve depresyondan muzdarip yaşlı yetişkinler, devam eden egzersizle bu koşulların yönetilmesine yardımcı olabilir.
Detaylı bilgi için: Sağlıklı ve Aktif Bir Yaşam Tarzı Yaşamanın 4 Faydası
3. Sosyal Bağlantınızı Sürdürün
Birkaç çalışma, yalnızlığın yaşlı yetişkinler üzerindeki etkisine ve genel sağlıkları ile nasıl ilişkili olduğuna baktı.
Sağlıklı yaşlanmanın bir parçası, arkadaşlıklarınızı sürdürmek ve sosyal faaliyetlerde bulunmaya devam etmektir. İnsanlar sosyal bağlantıya bağlıdır, mutlu hissetmelerini ve bir amaç doğrultusunda yaşamalarını gerektirir. Ancak sosyal bağlantı, hastalıkların önlenmesi için de iyidir.
4. Yeterince Uyuyun
Yaşlandıkça uyku alışkanlıklarınızın değiştiğini fark edebilirsiniz. Daha gençken, gecede 6-7 saat ile kurtulabileceğinizi düşünmüş olabilirsiniz. Bununla birlikte, yaşlı yetişkinler daha fazla uykuya ihtiyaç duyma eğilimindedir, ancak çoğu gece boyunca sağlıklı uyumayı giderek zor bulmaktadır. Yaşlandıkça daha fazla kronik ağrı yaşarsanız, bu gece uyanmanıza neden olabilir.
Huzursuz uyku sinirlilik, hafıza kaybı ve hatta depresyona neden olabilir. Sağlıklı yaşlanmanın bir parçası, her sabah daha dinlenmiş hissedebilmeniz için uykunuza öncelik vermek anlamına gelir. Yatmadan önceki üç saat içinde kafein içmekten veya egzersiz yapmaktan kaçının ve öğleden sonraları şekerleme yapmamaya çalışın.
İlginizi çekebilir: Uyku Problemi Nasıl Çözülür? Rahat Uyumanın Yolları
5. Olumlu Bir Görünüm Tutun
Yıllar boyunca, birkaç çalışma, olumlu bir bakış açısına sahip olmanın genel sağlık üzerindeki etkisini araştırdı. Bir çalışma, kendilerini iyimser olarak tanımlayan kişilerin, karamsar olarak tanımlananlara kıyasla daha düşük kalp yetmezliği riskine sahip olduğunu gösterdi.
Genel olarak araştırma, yaşamın durumlarından en iyi şekilde yararlanma yeteneğinin aslında daha uzun bir yaşam, daha iyi bağışıklık, daha iyi ağrı toleransı sağladığını buluyor.
İyi haber şu ki, kendinizi daha önce hiç iyimser olarak görmemiş olsanız bile, olumlu bir tutum öğrenilen bir beceridir ve günlük olarak geliştirilebilir.
6. Öğrenmeye ve Beceri Geliştirmeye Öncelik Verin
Yaşlanmanın beklenen bir kısmı, günlük rutininizde ve bir zamanlar sahip olduğunuz önceliklerde bir değişiklik yaşamaktır. Çocuklarınızın evden ayrılması ve ardından işten emekli olması, birçok insanın hayatta yeni anlamlar aramasına neden olur. Sağlıklı yaşlanmayı kucaklamanın bir parçası, yeni bir konu öğrenmek veya yeni bir beceri edinmek için asla çok yaşlı olmadığınıza dair inancınızı sürdürmektir. Aslında, bir zamanlar sevdiğiniz ancak zaman ayıramadığınız bir hobiye veya konuya nihayet zaman ayırabildiğinizi fark edebilirsiniz. Beceri geliştirme ve öğrenme yolculuğunuza devam etmek, sağlıklı bilişsel işlevi sürdürmek için çok önemlidir. Yeni bir dil öğrenin, bir müzik aleti çalın veya resim yapmaya başlayın. Yaratıcılığınızı ve eleştirel düşüncenizi harekete geçiren hobiler, hafıza kaybını önlemeye yardımcı olabilir.
7. Stresi Azaltın
Araştırmalar sürekli olarak kronik stresin uzun vadeli zararlı etkilerine işaret ediyor. Birçok yaşlı yetişkin, yaşamın ilerleyen dönemlerinde farklı düzeyde kaygı ve hatta depresyon hissetmeye başlar. Ortaya çıkan yeni mali yükümlülükler olabilir, sevdikleriniz vefat edebilir veya beklenmedik sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Yaşamda stres yaratan ve depresyona neden olan faktörlerin farkında olmak ilk adımdır. Strese neyin sebep olduğunun farkına vardığınızda, bunu en aza indirmenin ve yapıcı bir şekilde halletmenin yollarını bulmaya başlayabilirsiniz. Yukarıdaki ipuçlarının çoğu, bir hobi yapmak, düzenli egzersiz yapmak ve yeterince derin ve dinlendirici bir uyku çekmek gibi stresi yönetmek için mükemmel yöntemler sunar.
Detaylı bilgi almak isterseniz: Rahatlamanın ve Stresi Azaltmanın 11 Yolu
8. Sağlığınızı Kontrol Altına Alın
Son olarak, sağlıklı yaşlanmanın en önemli yönlerinden biri kendi sağlığınızın sorumluluğunu üstlenme yeteneğinizdir. Sırf yaşlandığınız için, kötü sağlık ve hareketsizliğe mahkûm olduğunuz anlamına gelmez. Koruyucu sağlık önlemleri almanız ve diyet, egzersiz ve uyku gibi temel unsurları ihmal etmemeniz koşuluyla aktif ve keyifli bir yaşamı tam anlamıyla sürdürebilirsiniz. Sağlıklarında proaktif kalmak için, yaşlı yetişkinler, özellikle gelişme riski altında olabilecekleri durumlar için, düzenli hastalık taramasından geçmeye teşvik edilir.
Yaşlanan kadınlar düzenli meme ve rahim ağzı kanseri taramaları planlamalı, tüm yaşlı yetişkinler ise kolorektal kanserler için taranmalıdır.
Kalp hastalığı veya şeker hastalığı riski altındaysanız, tansiyonunuzu ve kan şekeri seviyenizi düzenli olarak test ettirdiğinizden emin olun. Bunların her ikisi de ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olması gerekmeyen yönetilebilir hastalıklardır.
Proaktif olmak, sağlığınızdaki değişiklikleri doktorunuza bildirmeniz ve rutin kontroller planlamanız gerektiği anlamına gelir.
Sağlığınızı kontrol altına almak ve özel hastanelerde tedavi olmak için sağlık sigortanızı yaptırın!