Hayvanların içgüdülerinin insanlardan daha güçlü olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, bilim insanları depremle ilgili bir önsezileri olup olmadığına dair kesin bir kanıya varamamışlardır. Yani, depreme karşı onlar da en az bizim kadar savunmasız va hazırlıksızdırlar. Peki, depremde evcil hayvanlar nasıl korunabilir?
Yakın zamanda yaşanan İzmir depreminden sonra, yıkılan binaların enkazlarının altından saatler sonra çıkarılan evcil hayvanlar, depremden onların da büyük oranda etkilendiğini hepimize göstermiş oldu. Bu nedenle, depremde kendi güvenliğimiz yanında onların güvenliğini de düşünmeli ve korumak için tüm önlemleri almalıyız.
Depremde Evcil Hayvanlar Nasıl Korunur?
Evcil hayvanlar için deprem öncesi gereken hazırlıkları yaparak büyük oranda güvenliklerini sağlayabilirsiniz. Her şeyden önce evcil hayvanımızın ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak bir planlama yapmalı ve hazırlıkları tamamlamalısınız.
Evcil hayvanınız, evin içinde belli bir yerde bulunuyorsa; bu yerde üzerine devrilecek bir şey olmadığından emin olun. Böylece olası bir sarsıntı halinde, evcil hayvan hareket edemese bile güvende kalabilir. Bunun yanında, deprem anında ve öncesinde evcil hayvanı korumak için yapılması gerekenleri sizin için açıkladık.
Deprem öncesinde alınması gereken önlemlere Deprem Öncesinde Alınacak Önlemler Nelerdir? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
1- Peşinden Koşmaya Çalışmayın.
Deprem anında, kedi ya da köpek gibi bir evcil hayvana sahipseniz; hayvanınızın peşinden koşmaya çalışmayın. Uzmanlara göre, kedi ve köpeklerin de insanlar gibi kendilerini koruma içgüdüleri olduğu için kendileri için güvenli bir yer bulacaklardır. Bu nedenle, önce sizin kendi güvenliğinizi sağlamanız önemlidir. Eğer peşinden koşup onları yakalamaya çalışırsanız, tehlikeye girebilir ve size saldırmalarına neden olabilirsiniz.
Deprem sırasında, evcil hayvanla beraber bulunduğunuz evde, önce kendi güvenliğinizi sağlamalısınız. Depreme dışarıda yakalanırsanız da tek yapmanız gereken şey, eğer evcil hayvanınızı yakına çekip ona sarılarak, kendinizi de korumaya alıp beklemek olacaktır. Bu durumda eğer endişeye kapılıp elinizden kurtularak kaçarsa peşinden koşmayın. O yine güvenli bir yere kaçacaktır. Ortalık sakinleşince sizi bulmasını bekleyin.
2- Taşıma Kafesini Yakın Bir Alana Koyun.
Sahip olduğunuz evcil hayvana ait taşıma kafesini, kapıya yakın bir bölgede ya da size yakın bir alanda olmasına dikkat edin. Hayvan için korktuğu zaman kaçacağı yer olması, hem evden çıkarken hem de güvenli yer ararken zaman kazandıracaktır. Eğer kendiliğinden kafesine girdiyse, güvenliğini büyük ölçüde sağlanmış olacaktır.
3- Kendi Güvenliğini Sağlamasına İzin Verin.
Depremde evcil hayvan kaçmak için zorluk yaşıyorsa veya saldırganlaşmışsa, kendi başlarına güvenli alanı bulmalarına izin verin. Kendi güvenliklerini sizden daha hızlı ve rahat sağlayabilirler. Deprem esnasında, sizin güvenliğiniz her zaman önce gelmektedir ve bu durum, hayvanlarınızın güvenliği için de önemlidir.
4- Onun Adına Afet Çantası Hazırlayın.
Deprem öncesinde bir afet çantası hazırlamanın gerekliliği, hepimiz tarafından kabul edilen bir gerçektir. Afet çantasının bir örneğini de evcil hayvanınız için hazırlamanız önemlidir. Bu çantanın içinde, evcil dostunuz için yaklaşık olarak 72 saat yeterli olacak malzemeler bulunmalıdır:
- Mama (kuru mama daha pratik olabilir).
- Şişe su.
- Kase ve su kovası.
- Hijyen malzemeleri.
- Fırça, tasma ve ip.
- Battaniye, havlu.
- Hayvan acil sağlık yardım kiti (oksijenli su, betadin ve antibiyotikli merhem, sargı bezi, flaster, pamuk, belki sakinleştirici bir ilaç).
- Mikro çip, sağlık karnesi ve fotoğraf.
5- Evdeki Eşyaları Deprem Riskine Karşı Düzenleyin.
Evcil hayvanları, depreme evde yakalanmışlarsa; güvenliklerini sağlayabilmek için eşyaların deprem riskine karşı düzenlenmiş olması gerekmektedir. Evcil hayvanınızı, örneğin kuş gibi, evin içinde belli bir yerde bulunduruyorsanız; bu yerin üzerine bir şey devrilmeyeceğinden emin olmalısınız. Bunun yanında akvaryumlar, ağır ve salınımla devrilebilecek malzemelerdir. Bu nedenle deprem riski olan bölgelerde sabitlenmesine ve etrafında elektrik malzemesi bulunmamasına özen gösterilmelidir.
Deprem sırasında evde olan kişiler, binada herhangi bir yıkım olmasa dahi yaralanma riski ile karşı karşıya kalabilirler. Bunun nedeni ise ev içindeki eşyaların düşmesi, çıkışları kapatması ya da parçalanarak çevresindekilere zarar vermesi olabilir. Deprem öncesinde eşyaların yerini doğru bir şekilde konumlandırarak, olası hasar durumlarını en aza indirebilirsiniz. Yapacağınız bu düzenleme, evcil hayvanlarınızın güvenliği açısından da faydalı olacaktır.
Deprem Sırasında Ne Yapmak Gerekir?
Deprem anında yaşanan panik duygusu ile hatalı davranışlar yapılabilir ve bunun sonucunda, hayati risk taşıyan durumlar meydana gelebilir. Bu nedenle deprem anında, her şeyden önce soğukkanlı olmak gerekir. Deprem sırasında her şey çok hızlı olabileceğinden düşünmek için çok fazla vakit kalmayabilir. Bu nedenle doğru ve hızlı adımlar atmak son derece önemlidir. Deprem esnasında yapılması gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Deprem başladığı anda hızlı bir şekilde güvenli bir alana geçin ve diz üstüne çökün.
- Başınızı ve ensenizi korumaya alın, mümkünse cenin pozisyonuna geçin.
- Nefes alış verişlerinizi düzenleyerek sakin kalmaya çalışın ve panik durumunu kontrol altına alın.
- Sağlam bir yere tutunun ve sarsıntı tamamen bitene kadar bulunduğunuz yerden ayrılmayın, hareket etmemeye çalışın.
- Deprem anında kesinlikle balkona çıkmayın, pencerelere yaklaşmayın ve merdivenlere gitmeyin. Bina içinde en tehlikeli alanlar arasında merdiven ve asansör boşlukları yer almaktadır. Deprem sonrası yaşanan ölümlerin büyük bir çoğunluğu merdivenlerin kullanılmasından kaynaklanmaktadır.
- Depremin sona ermesi halinde, merdivenleri kullanarak hızlı bir şekilde binayı terk edin.
Deprem anında yapılması gereken tüm durumları öğrenmek için Deprem Anında Yapılması Gerekenler yazımızı inceleyebilirsiniz.
Deprem Sonrası Evcil Hayvanlar İçin Ne Yapılmalı?
Deprem sonrasında, evcil hayvanları güvende tutmak için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar da vardır. Öncelikle evcil hayvanın size zarar vermemesi gerektiğini unutmayın. Korkmuş bir hayvan saldırganlaşacak ve sahibine dahi zarar verebilecektir. Deprem sonrasında panik ortamı yatışana kadar, onu tutup dışarı çıkarmak yanlış bir hamle olacaktır. Bu hareket, size zarar verici davranışlarda bulunmasına neden olacaktır. İlk olarak bu durumlarda kendinizi koruma altına almalısınız.
Korkup kaçmamaları için bir kutunun içerisinde olmaları, deprem sonrasındaki ilk saatler için yeterli olacaktır. Kedi veya köpeğimiz birkaç saatliğine aç kalabilir. Ancak yine hazırlanmış bir afet çantasına onlar için gıda ve su gibi malzemeler de eklemeyi ihmal etmeyin.
Deprem Sigortası Hayvanları Korumada Ne Kadar Etkili?
Depremler sonucu konutlarda oluşan maddi hasarlara karşı, deprem sigortası ile güvence almak mümkündür. Tüm konutlar için yaptırılması zorunlu olan bu ürün, poliçede yer alan belirli limitler kapsamında maddi kaynaklı zararları karşılamaktadır. Ancak manevi hasarlar için herhangi bir teminat seçeneği sunulmaz. Kişilerde oluşan bedensel yaralanmalar yanında hayvanların gördüğü zarar da deprem sigortası kapsamında değildir.
Kendi sağlığını önemsediğin kadar evcil hayvanınızın da sağlığını önemsersiniz. Deprem gibi ciddi felaketler nedeniyle zarar görme tehlikesi ile karşı karşıya kalan evcil hayvanlarınız için evcil hayvan sigortası ile güvence alabilirsiniz. Daha önceden öngörülmeyen acil durumlarda yapılan bütün harcamalara karşı evcil hayvan sahiplerine güvence sunan evcil hayvan sigortası detaylarını araştırabilirsiniz.
Bunun yanında, deprem sigortası alarak konutta oluşacak maddi hasarlara karşı güvence almak için Sigorta Dünyası uzmanlarına ulaşım sağlayabilirsiniz.
Deprem sigortasının önemini Neden Dask – Deprem Sigortası Yaptırmalıyım? Yazımızda görebilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Alınır?
DASK sigortası poliçesi satın almak için ilk olarak bu ürünü yapan sigorta şirketlerinden birine başvuruda bulunmak gerekmektedir. Hizmet sunan sigorta şirketlerinin web siteleri ya da çağrı merkezleri üzerinden poliçe başlatmak için başvurulabilir. Aynı zamanda DASK (Doğal Afet Sigortalar Kurumu) üzerinden de poliçe başvurusu oluşturulabilir.
DASK – deprem sigortasına başvurmak için bu hizmeti veren sigorta şirketlerinin acentelerini ziyaret edebilir ya da çağrı merkezlerini arayabilirsiniz. Ayrıca online platformlar üzerinden de başvuru talebi oluşturabilirsiniz. Sigorta Dünyası web sitemiz, size farklı şirketleri karşılaştırma ve en uygununu seçme şansı tanımaktadır. 7 / 24 hizmet veren müşteri hizmetlerimize ulaşabilir ya da online olarak başvuru formu doldurarak işlemlerinizi başlatabilirsiniz.