Sizde aracınızı en iyi arkadaşınız olarak görenlerden misiniz?
Birçok kişi için aracı en değerli anılarını paylaştığı, vazgeçilmez değer verdiği ve çoğu zaman bir araçtan çok daha fazlasıdır. Bazen en mutlu günlerinizde size yol arkadaşlığı eder, bazen stresli olduğunuzda, bazen gergin…
Tüm bunlara rağmen ne yazık ki, aracınızı ne kadar çok kullanırsanız ve ne kadar uzun süre aynı araca sahip olursanız, aracınız zamanla o kadar çok değer kaybedebilir. Bu tanım, araba endüstrisinin "otomobil amortismanı" olarak adlandırdığı bir tanımdır. Araç amortismanı sadece aracı uzun süreli kullanma ile alakalı değildir. Aracın hasar alması sonucundaki değeri ifade eden araç değer kaybı kavramı da bu noktada yer alır. Araçta oluşacak hasarlar, aracın hem dış hem de iç kısmına etki eder. Aracınızı satmaya çalıştığınızda ise arabanızın değerinde bir düşüş söz konusu olur.
Yazı detayını inceleyerek; “Araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır, araç değer kaybı nasıl hesaplanır, araç değer kaybı davası hangi mahkemede açılır, araç değer kaybı davası ne kadar sürer?” Başlıkları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç kullanımlarının artması ve trafiğin her geçen gün yoğunlaşması ile trafik kazalarında da artış olmaktadır. Trafik kazası sonucu hasar alan araçlarda doğal olarak bir değer kaybı söz konusu olmaktadır.
Meydana gelen kazalar sonucunda hasar alan araçlar için yapılan bazı işlemler bulunur. İlk etapta araçta oluşan hasarların onarımını yaptırsanız dahi hasar işlemleri TRAMER kaydına işler. TRAMER kaydına hasarlı aracın bilgileri ve yapılan işlemler girilir. Aracınızı satmayı düşündüğünüz zaman ise aracı satın almak isteyen aday, hasar geçmişini sorguladığında araçta meydana gelen ve sisteme işlenmiş olan hasarları görür. Bu da aracın değer kaybına yol açar. Yani, aracın kendi değerinden (orijinal değerinden) daha altta olması anlamına gelir ve araç değer kaybı görülür.
Kaza yaptığımda aracım değer kaybeder mi? Diye bir soruyu sizlerden duyar gibiyiz.
Kazaya karışmanız durumunda aracınız hasar alıyorsa, servis işlemi gerektiriyorsa değer kaybı söz konusu olur. Şöyle düşünebiliriz; kazaya karışmadan önce aracınızı satmış olsaydınız ne kadara satabilirdiniz, kazadan sonra hasar almış aracın onarımını yaptırmış olsanız bile ne kadara satabilirdiniz?
** Küçük bir hatırlatma bırakmak gerekirse; Piyasa koşullarında hasar geçmişi söz konusu olan bir aracın, hasar geçmişi olmayan bir araca göre değeri düşmektedir. Oluşan bu düşüşte, araç değer kaybı olarak adlandırılır.
Merak edilen bir konu: Kaza Sonrasında Kasko Sigortası Ne Kadar Artar?
Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır? Kaza Yapan Aracın Değer Kaybı Nasıl Alınır?
Kaza sonrası pert olmayan araçlar onarılıyor ve doğal olarak araç kullanıcıları araçlarını satmak istediklerinde zarar etmek istemiyorlar.
Hasara uğramış araç, ikinci el araba alım satım piyasasında araç değer kaybına uğrar. Kaza sonucunda oluşan hasarların tamir işlemleri yapılsa da yeni alıcılar için araç değeri düşer. Araç değer kaybını sigorta şirketlerinden tanzim edebilirsiniz. Aracınızda meydana gelen araç değer kaybını almak için belli başlı durumlar vardır.
Öneri yazısı: Kaza Sonrası Azalan Değer Kaybı Talebi Nasıl Dosyalanır?
Sigortadan Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?
Araç değer kaybı tazminatı almak istiyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken bazı konular vardır. Her kaza yapan araç, değer kaybından yararlanamaz. Bu durumlarda başvurunuzu yapmadan önce bilmeniz gereken adımlar vardır. Siz bu durumlara uyum sağladığınızı düşünüyorsanız, ilgili sigorta şirketine araç değer kaybı tazminatı için başvuru yapabilirsiniz.
Hasara uğramış bir aracın araç değer tazminatı alabilmesi için;
- Hasarın meydana gelmiş olduğu durumda araç sürücüsünün hatası olmaması gerekir. Sizden kaynaklana bir durum varsa şirketinden araç değer kaybı tazminatı alamazsınız.
- Aracınız ile karışmış olduğunuz kazada haklı olmanız gerekiyor. Hata üçüncü şahıslardan yani karşı taraftan kaynaklanıyor olmalı gerekiyor. Ya da aracınız park halindeyken başka bir sürücü tarafından aracınıza çarpılması durumunda bir hasar oluşmuşsa başvurunuzu haklı bir şekilde yapabilir, araç değer kaybı tazminatı talebinde bulunabilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Trafik Sigortasından Mı Karşılanır, Kasko Sigortasından Mı?
Kasko sigortası, trafik sigortasına göre daha geniş kapsamlıdır. Zorunlu trafik sigortası, üçüncü kişilerin aracına verilen zararları karşılarken, kasko sigortası; sigortalı araca verilen zarar ve hasarları karşılar. Park halinde dahi aracınıza bir zarar gelse kasko poliçesi karşılar.
Değer kaybı kasko sigortasından mı, trafik sigortasından mı karşılanır? Durumunu açıklayacak olursak, meydana gelen kazada karşı tarafın trafik sigortasından karşılanır. Söz konusu değer kaybı trafik sigortası limitlerini aşıyorsa, hatalı sürücünün kasko sigortası poliçesi incelenir. Kasko sigortası poliçesinde yer alan “ihtiyari mali mesuliyet teminatı” devreye girer. Trafik poliçesinin limitleri yetmediği takdirde kasko İMM teminatı devreye girer.
Kasko değeri hakkında bilgi almak isterseniz: Araç Kasko Değer Listesi Ne Demek? Kasko Değeri Neden Önemli?
Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır? Araç Değer Kaybı İçin Nereye Başvurulur?
Değer kaybı almak için, suçlu olan tarafın sigorta şirketine başvuru yapılır. Kazaya karışan ve suçlu olan araç sürücüsünün zorunlu trafik sigortası şirketine gerekli işlemler için başvurulması gerekir. Hatalı sürücünün trafik sigortası bulunmuyorsa, sürücüye veya ruhsat sahibine dava açılabilir.
** Öncelikle değer kaybı tazminatı almak için, karşı tarafın Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasını (Trafik Sigortası) düzenlemiş olan şirkete başvuru yapmalısınız.
** Karşı tarafı tespit edemiyorsanız da kendi kasko şirketinizden detaylı bilgi alabilirsiniz.
** İlgili sigorta şirketinden olumsuz yanıt gelmesi ya da yanıtın gelmemesi durumlarında Sigorta Tahkim Komisyonu’na da başvuru yapabilirsiniz.
Değer Kaybı Başvurusunda Bulunurken İstenecek Gerekli Evraklar;
- Kaza tespit tutanağı,
- Servisten alınan rapor ve fatura,
- Kazadan sonra ilgili ekspertiz den alınan rapor,
- Sigorta poliçesi,
- Dava sırasında tanık olacak bir kişi varsa, tanıklığı gösterecek bir liste,
- Kaza sonrası çekilmiş fotoğraflar gibi bazı belgeler sizden talep edilir.
Detaylı bilgi için: Araç Değer Kaybı Ve Trafik Sigortası İlişki Nedir?
Araç Değer Kaybı Başvuru Süresi Nedir?
Araç sürücülerine tanımlanan bu tazminat başvurusu için belirlenen süreler söz konusudur. Aracınızda bir hasar oluştu ve sizden kaynaklı değil. O zaman araç değer kaybınızı almak için başvuru işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Size tanınan süre bu konuda 2 yıldır. Araç değer kaybı tazminatı için başvurularınızı 2 yıllık bir zamanaşımı içerisinde yapabilirsiniz.
Kazada karşı taraf kaçmış olabilir. Bu gibi durumlarda ise bu süreye hak tanınır. Kazaya karışan ve suçlu olan sürücü tespit edildikten sonra başvuru işlemleriniz için yine 2 yılınız vardır. Örneğin; aracınıza biri çarptı ve karşı taraftan kaynaklı. Bu sürücü olaydan kaçtı ve 1 yıl sonra tespit edildi. Tespit edildiği 1 yıl sonucunda başvuru yapma süreciniz başlar ve 2 yıl içerisinde başvuru yapabilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Ekspertiz Raporu Nasıl Alınır?
Araç değer kaybı tazminatı almak için, hatalı olan karşı tarafın trafik sigortası şirketine başvuru yapacaksınız. Bu başvuru sürecinde sizden istenen belgeler olacak. Sözlü yapılan başvurular değerlendirmeye alınmadığından dolayı sizde olayla ilgili yazılı belgeler istenecek.
Araç değer kaybı ödemesi için başvuru yapılan sigorta şirketine, aracın son durumuna ait olan ekspertiz raporunun verilmesi şarttır. Değer kaybı hesaplaması, yetkili olan sigorta ekspertizi tarafından yapılır. İncelenecek durumlar hukuki süreçte geçerlilik kazanabilmesi için sizin bu rapora ihtiyacınız olacak. Bu sebeple de sürece son derece özen göstermeniz önemlidir.
Gerekli olan ekspertizi sigorta şirketi de atayabilir, kendinizde bulabilirsiniz. İlgili konu için ekspertize görev verdikten sonra “araç değer kaybının hesaplanması için bilirkişi raporu” hazırlanacaktır.
** Hazırlanacak raporda ilgili eksperin imzası ve onayı bulunmak zorundadır.
Araç Değer Kaybı Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Araç değer kaybı ödemesi almak için başvurulan davalar özel mahkemede işleme alınır. Açılan dava işlemine göre de görevli ve yetkili mahkeme belirlenir, işlemler süreç kazanır.
2 yöntem arasında inceleme yapacak olursa;
Birinci yöntem: Davalı tarafta sadece sigortalı kişi gösteriliyorsa ve sigortalı kişi tacir değilse, işbu hususta görevli ve yetkili mahkeme, davalı tarafın yerleşim yerinde olan Asliye Hukuk Mahkemesi üzerinde işlem görür.
İkinci yöntem: Davalı taraf olarak sigorta şirketi de sigortalı ile birlikte belirtilmişse bu durumda görevli mahkeme, Asliye Ticaret Mahkemesi üzerinde işlem görecektir.
Araç Değer Kaybı Davası Ne Kadar Sürer?
Değer kaybı ödemesini alabilmek için belli bir süre vardır. Sizden istenen tüm evrakları hazırladıktan sonra hatalı sürücünün sigorta şirketine başvurunuzu yaparsınız. Bu noktada sigorta şirketinin inceleme süresi için net bir süre vermek mümkün olmamaktadır. Belli bir süre cevap süresi vardır, sigorta şirketi başvurunuzdan sonra size süre hakkında net bir bilgi verebilir. Bu süre içerisinde ise yanıt gelmezse, sizin dava açma hakkınız doğar. Açılan dava da ortalama 4-8 ay arası sürer ve sonuçlanır.
Süreci uzatan sebepler:
- Dava aşamasında söz konusu olan yargılama süreçleri,
- Dava dilekçesinin taraflara tebliği,
- Bilirkişinin raporunu kaç gün içerisinde vereceği,
- Rapora karşı itirazlar ve gerektiği takdirde tekrar bilirkişi incelemesi yapılması,
- Adli tatil ve benzeri nedenlerle davanın sonuçlanma süresi değişiklik gösterebilir.
Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır? Araç Değer Kaybı Hesaplama
Araç değer kaybı hesaplamasında etkili olan bazı kriterler söz konusudur. Hesaplamada değişiklik gösteren durumlar arasında:
- Aracınızın hasar geçmişi,
- Aracın kilometresi, marka, model ve üretim yılı,
- Trafiğe çıkış tarihi,
- Hasar sırasında işlem gören parçalar,
- Onarım sırasında kullanılan parçalar,
- İkinci el değeri (pazar değeri)
Gibi bilgiler göz önünde bulundurulur ve hesaplama yapılır.
Aracın kaza sonrası düşen değeri ise hem hasar büyüklüğüne hem de servisin yaptığı işleme göre de farklılık gösterebilir. Araç en iyi şekilde onarım ve tamir işlemi yapılsa da hasar almış araçta değer kaybı söz konusu olacaktır.
Aracın kilometre bilgisi önemlidir. Çünkü hesaplama yapılırken her 15.000 kilometre de değer oranında %10 düşüş olur. Aynı şeklide aracın yaş durumunu da %10 kadar azaltma yapar. 10 yaşında olan aracın değer kaybı olmaz.
Aracınızın zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası için hemen fiyat alın. Hem kendi bütçenizi olası kaza durumlarını için koruyun, hem de karşı tarafa verebileceğiniz hasarlarda sıkıntıya düşmeyin.
Zorunlu trafik sigortası fiyatı için hemen tıklayın.
Araç kasko sigortası fiyatı için hemen tıklayın.
Sigortanız varsa, rahat ve mutlu olursunuz!