Aracınız ile herhangi bir kazaya karıştığınızda sigortaya bildirim yapmanız halinde aracınızın hasar kaydı TRAMER sistemine işlenir ve aracınız için hasar kaydı oluşturulur.
Hasar kaydı oluşturulduğu için aracınız satış piyasasında değer kaybı yaşamaktadır. Ancak değer kaybı doğru hesaplanır ise durumun üstesinden gelmek mümkündür.
Araç kullanıcılarının en çok merak ettiği konular arasında araç değer kaybı konusu gelmektedir. Sizler için hazırladığımız yazımızı okuyarak araç değer hakkında değerli bilgi alabilirsiniz.
Trafik sigortası poliçesi hakkında detaylı bilgi almak için: Trafik Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?Yazısından bilgi alabilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Nedir?
İçeriği ne olursa olsun meydana gelen kaza sonucu onarılan aracın ikinci el piyasasında değer kaybetmesine araç değer kaybı denilir. Aracının kimse değerinin düşmesini elbette istemez fakat boyutunun küçük ya da büyük olmasına bakılmaksızın sigortaya bildirilen kazaların TRAMER kayıtları yapılır ve doğrultuda araç sonraki satışlarda kazalı olarak nitelendirilir. Buradaki aracın ne kadar kusursuz tamir edildiğinin bir önemi yoktur. Kaza fiyatı öncesinden bu koşullar altında daha düşük fiyata alıcı bulacaktır.
Her ne kadar olumsuz gözüküyor olsa da araç değer kaybı oluşması aslında alıcı adaylarını bilgilendirmek amacıyladır. Çünkü kaza sonrası pek çok sürücü araçlarını satmak istemektedirler.
Araç değer kaybı bu sürecin en doğru şekilde sonuçlanması için gerçekleşmektedir. Normal şartlar altında değer kaybı ancak hasarın niteliği yani boyutu kadar olacaktır. Ufak bir kazanın ya da aracın mekaniğine etki etmeyen örneğin aynasının kırılması gibi, değer kaybı da az olacaktır. Kazada hasar görmüş araç tamir edildikten sonra hasarın derecesine bağlı olarak değer kaybı yaşar. Değer kaybını karşılayan taraf ise kazada kusurlu olan taraftır. Bu, değer kaybının eğer kazada siz az kusurlu veya hiç kusurlu değilseniz karşı tarafça karşılanacağı anlamı taşır.
Hasar durumları hakkında bilgi almak için: Zorunlu Trafik Sigortasında Hasar Karşılama Şartları Ve Hasarsızlık İndirimiiçeriğine göz atabilirsiniz.
15 Yaş üzeri araç kasko değerleri için: 15 Yaş Üstü Araç Kasko Değer Listesi Nedir, Sorgulama Detaylarıyazısından bilgi alabilirsiniz.
İyi Tamir Değer Kaybını Önlemez mi?
Aracınız kazadan sonra ne kadar iyi tamir edilirse edilsin kayıtlara kusurlu araç olarak geçmektedir. Fakat kaza sırasında aracınızın sorunlarının giderilmesi ve kazada kusurlu olmamanıza rağmen değer kaybı ile mağduriyet yaşamanız gerekmiyor.
Kusurlu olan tarafa mahkeme yolu ile değer kaybının karşılanması konusunda dava açılabilir ve değer kaybı karşı tarafın sorumluluğunda tutulur. Bu davanın açılması için avukata danışabilir ve gerekli olan belgeleri avukat vasıtası ile tamamlayabilirsiniz.
Trafik sigortası genel şartları hakkında bilgi almak için: Karayolları Zorunlu Trafik Sigortası Genel Şartlarıiçeriğine göz atabilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Aracın değer kaybı hesaplaması yapılırken dikkate alınacak hususlar şunlardır;
- Aracın piyasa değeri,
- Aracın kilometresi,
- Aracın yaşı,
- Aracın kaza geçmişi,
- Aracın modeli,
- Aracın trafiğe çıkış tarihi.
Trafik sigortası hesaplaması için: Zorunlu Trafik Sigortası Neye Göre Hesaplanır? Yazısından bilgi alabilirsiniz.
Araç Değer Kaybını Trafik Sigortası Karşılar Mı?
Bilindiği üzere trafik sigortası trafiğe çıkacak her araç için yapılması zorunlu olan sigorta türüdür. Üç ana başlık altında güvence sunmaktadır; maddi hasarlar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm. Bu üç etmenin dışında trafik sigortası poliçesi teminat sunmaz. Eğer kaza sonrasında sigortaya bildirimde bulunulduysa hasar TRAMER’e işleyeceği için aracınız değer kaybı yaşayacaktır. İsteğe bağlı olarak yapılan kaskolar, rayiç bedel teminatı ile aracınızın değerini korur veya kusursuz yahut az kusurlu olmanıza bakarak kaza sonucundaki maddi hasarın aracınızda yer almamasını sağlarlar. Ama kaskolar hem isteğe bağlı hem de fiyatları yüksek sigorta türleridir.
Trafik sigortası ise normal koşullar altında değer kaybını karşılar. Ancak kazada kusuru olmayan taraf olmanız koşuluyla. Yani size çarpan haliyle kusurlu olan taraf değer kaybını karşılamalıdır. Böylece sizin giderleriniz onun trafik sigortası ile karşılanacaktır.
Kaza tespit tutanağı hakkında: Trafik Kaza Tespit Tutanağı Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey yazısından bilgi alabilirsiniz.
Trafik Sigortası ile Nasıl Araç Değer Kaybı Korunur?
Karşı tarafın kusurlu ya da sizden daha çok kusurlu olduğu kazalarda aracınızda oluşan maddi hasarı ve buna bağlı araç değer kaybını karşılamak için ekspertiz raporu almanız gerekmektedir. Bu rapor ile kişiye dava açıp değer kaybının tahsisini Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapmanız yeterli olacaktır.
Açacağınız bu davanın süresi 2 yıl ile sınırlıdır. Eğer iki yıl içerisinde değer kaybına yönelik tahsis davası açılmaz ise dava zamanaşımına uğrar ve dosya kapatılır.
Trafik sigortası fiyatları için:2019 Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadar?Yazısından bilgi alabilirsiniz.
Trafik ve Kasko Sigortası Nedir?
Zorunlu Trafik Sigortası; Trafikteki her araç için zorunlu olan trafik sigortası, trafik içinde karşı tarafa verilen hasarları karşılayan sigortanın genel adıdır. Bu sigorta ile kusurlu veya daha kusurlu olan tarafın sigortası sayesinde araçta ve kişilerde oluşan hasarların masrafları karşılanır.
Trafik sigortası temel bir sigorta türü olup sadece karşı tarafın hasarını karşılar. Eğer araç sahibi kaza durumlarında kendi aracının da masraflarının karşılanmasını isterse kasko yaptırmalıdır.
Kasko Sigortası; sigorta firmaları tarafından araçların trafikteki kaza ve arıza durumlarına karşı sunulmuş temel güvenceler sunan sigorta türüdür. Kaskolar firmalara göre değişkenlik göstermekle birlikte dört ana başlık altında toplanır;
- Dar Kasko
- Genişletilmiş Kasko
- Tam Kasko
- Pert Kasko
Bunlardan ilki olan dar kasko, araç için temel güvenceleri verir. Yani çarpma çarpışma, devrilme, yanma ve çalınma durumlarında araç sahibinin masraflarını belirtilen limitler dâhilinde karşılar. Genişletilmiş kasko ise dar kaskonun teminatlarının yetersiz göründüğü durumlarda hayvanlara karşı koruma, yurtdışı koruması, tehlikeli madde taşımacılığı, araç değer kaybı, rayiç bedel, doğal afetlere karşı önlem, toplumsal olaylara karşı koruma, yol yardımı, ekspertiz desteği gibi konularda ilave teminatlar sunarak dar kaskonun ihtiyaçlar kapsamında genişletilmiş adıdır. Tam kasko ise ilave teminatlarının hepsinin yer aldığı büyük ve masraflı bir kasko türüdür. Araç neredeyse her duruma karşı güvence altına alınır ve sigorta firması bu masrafları karşılar. Pert kasko, ağır hasar kaydı almış yani en az yüzde yetmişi hasar görmüş araçların tekrar trafiğe çıkmaları durumunda olan araçlara yönelik uygulanan genişletilmiş kasko türüdür.
Kaskolar genelde rayiç bedel altında trafik kazalarındaki araç değer kaybını engellemektedirler. Dilerseniz kasko yaptırarak başınıza gelecek kazalardan sonra aracınızın değerini için önlem alabilirsiniz.
Trafik Sigortası Kapsamında Açılacak Araç Değer Kaybı Süreci
Karşı tarafın kaza neticesinde kusurlu veya sizden daha kusurlu olduğu biliniyor, ispat edilebilecek bir durumdaysa ve araç değer kaybının karşı tarafça ödenmesini istiyorsanız açacağınız dava ile bu kaybın karşılanmasını isteyebilirsiniz. Bir başka deyişle buraya kadar gelecek süreç özetlenirse, kaza yaptığınızda daha doğrusu karşı tarafın kusurlu olduğu bir kazaya karıştığınızda yapılacak rapor neticesinde TRAMER’de hasar kaydı oluşturur.
Bundan sonra aracınızı satmaya çalışırsanız, tamiri yapılmış ve mükemmel bir şekilde araç çalışıyor olsa da hasar kaydı yüzünden satış piyasasında araç değer kaybına uğrayacaktır. Bundan ötürü sizin açacağınız dava kusurlu olan tarafa yani size çarpmış olan kişiye açacağınız davadır. Örneğin 100.000 liralık aracınızdaki hasar sonrası 10.000 liralık bir değer kaybı yaşıyorsunuz. İşte bu değer kaybı miktarı dava açılarak kusurlu olan taraftan talep edilmektedir. Karşı tarafın ücretini de trafik sigortası süreç doğru yöneltirse ödeyebilmektedir.
Ancak dava açmadan önce;
- Davaların yaklaşık 9 ay ilâ 2 yıl arasında sürdüğünü,
- Aracınızı kazadan kaynaklı kullanamadığınız sürede taksi vb. kullandıysanız bunların masrafını,
- Değer kaybı bakımından araç sürücüsü ve ruhsat sahibi eğer farklıysa istediğinize dava açabileceğinizi,
- Dava içinde tarafların kusur oranları ve araçlarda meydana gelen değer kaybı için bilirkişi raporunun kullanılacağını,
- Aracınızın daha önce de hasar kaydı varsa, öncekinden ayrı olarak bu kaza neticesinde ne kadar hasar aldığını servis masrafları ile sunulması gerektiğini
Bilmeniz dava sürecini yürütmeniz açısından yararlı olacaktır.
Trafik sigortası ve araç değer kaybıyla alakalı detaylı bilgi almak için Sigorta Dünyası ekibinden destek alabilirsiniz.
Ücretsiz Zorunlu Trafik Sigortası fiyat teklifi almak için başvuru formunu doldurmanız yeterlidir.