Türkiye coğrafi konumu nedeniyle risk altında bulunan deprem bölgelerinden biri kabul edilir. Bu nedenle depremle yaşamak ve ona karşı gerekli önlemleri almak gerekir. Her yıl çok sayıda, büyük ya da küçük şiddetli depremlerin yaşandığı ülkemizde deprem sonrası oluşabilecek hasarların giderilmesi de gündemde olan konulardan biridir. DASK kapsamında geliştirilen sigorta modeli sayesinde hasarların neden olduğu masrafların büyük bir miktarı karşılanmaktadır.
DASK Nedir DASK Sigortası Neden Yaptırılır?
DASK kavramı, 17 Ağustos 1999 gününde meydana gelen Marmara Depremi sonrasında hayatımıza girmiştir. Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun kısaltılmış hali olan DASK, günden güne etkinliğini ve hizmet alanını arttırmaktadır. DASK Sigortası da bu kuruma bağlı olarak gelişen, doğal afetler sonucu oluşabilecek hasarları karşılayarak mağduriyeti azaltmayı amaçlayan bir sigorta modelidir.
Hazine Müsteşarlığı tarafından denetlenen DASK Sigortası, Zorunlu Deprem Sigortası olarak da bilinir ve depreme bağlı oluşan tüm risklerin verebileceği hasarları güvence altına alır. Konutlar ve iş yerleri için zorunlu bir sigorta türüdür. Her yıl yenilenmesi gereken poliçeler; elektrik, su ya da doğalgaz abonelikleri gibi işlemlerde aranmaktadır. Poliçesi olmayan ya da yenilenmemiş konutlar, DASK güvencesi altında olmadığı için abonelik alamazlar.
Türkiye gibi deprem kuşağında yer alan bir ülke için DASK Sigortası yaptırmak, bir ihtiyaçtan çok gerekliliktir. Bu nedenle poliçe şartları, detayları ya da fiyatları hakkında herkesin bilgi sahibi olması ve takibini yapması, uzmanlar tarafından önerilmektedir.
DASK ve bünyesinde gelişmiş sigorta modeli hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız;Dask Nedir?yazımıza göz atabilirsiniz.
DASK Zorunlu Mu?
DASK Sigortası, zorunludur. Bu sigorta modeli Zorunlu Deprem Sigortası adı altında da değerlendirilir. Afet Sigortaları Kanunu’na göre sigortası bulunmayan konut sahipleri, olası bir afet anından sonra karşılaşacakları hasar için devletin sunduğu kredi ve yardımlardan yararlanamazlar. Buna ek olarak yeni alınan bir konut ya da iş yeri için gerekli elektrik, su ve doğal gaz abonelikleri gibi işlemler de uygulanmaz. Sadece sigorta poliçesi başlamış ya da yenilenmiş konut sahipleri abonelik başvurusu yapabilir.
DASK Sigortası, taşınmaz mal sahipleri tarafından yaptırılmalı ve her yıl düzenli olarak yenilenmelidir. Yaptırılmasının yanında her yıl yenilenmesi de zorunludur. Kanunlar nazarında zorunlu tutulan bu sigorta modelinin bitiş tarihini iyi takip etmeli ve yenilemesini yapmalısınız. Yenileme dönemlerinde, poliçe bedellerinde, sigorta şirketlerinin inisiyatifine göre indirimler de uygulanmaktadır.
Konu ile ilgili daha fazla bilgi içinDeprem Sigortası Dask Zorunlu Mu, Nasıl Yapılır?yazımızı okuyabilirsiniz.
DASK Yaptırmamanın Cezası Var Mı?
DASK Sigortası, zorunlu ve konutla ilgili abonelik işlemleri için kurumların sizden talep ettiği bir sigorta türüdür. Kanunen yaptırılması ve yenilenmesi gereklidir. Ancak yaptırılmadı takdirde herhangi bir cezai işlem uygulanmaz. Bununla birlikte pek çok uzman tarafından, olası bir afet sonrası oluşacak hasarlar için sağladığı güvenceler nedeniyle yaptırılması önerilmektedir.
Ceza durumu hakkında tüm merak ettiklerinizi Deprem Sigortası Yaptırmamanın Cezası Var Mı, Dask Nasıl Yapılır? yazımızda bulabilirsiniz.
DASK Teminatları Nelerdir?
DASK ya da Zorunlu Deprem Sigortası; deprem sonucu meydana gelebilecek yangın, sel ya da heyelan gibi olası risklerin neden olduğu maddi zararları kapsar. Bunun yanında binada yer alan duvarlar, merdivenler, asansör ve bahçe duvarları da sigorta teminatları kapsamında değerlendirilir. DASK Sigorta poliçenizi oluşturarak evinizi ya da iş yerinizi koruma altına alabilirsiniz. Deprem gerçeği ile yüzleşmek ve hazırlıksız yakalanmamak için DASK ciddi bir gerekliliktir.
Sigorta poliçesi kapsamında değerlendirilmeyen bazı durumlar da olabilmektedir. Bu durumlar genel olarak deprem kaynaklı gelişmemiş hasarlardan oluşan masrafları niteler. DASK teminatları dışında kalan durumlar arasında; grev, iş durması gibi nedenlerden kaynaklanan zararlar, vefat ya da bedensel hasarlar, değerli eşyalar, binanın depremden önce var olan hasar durumu sayılmaktadır.
DASK kapsamında sunulan teminatlar hakkında daha fazla bilgi almak için;Dask Neleri Kapsar, Teminat Limiti Ve Kapsadığı Binalar Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.
DASK Ne İşe Yarar?
Depremin önceden fark edilmesi ya da engellenmesi, günümüz şartları içinde mümkün değildir. Ancak gerekli önlemler alınarak hasar derecesini en aza indirmek mümkündür. Ülkemizde sık sık orta şiddetli depremler meydana gelir ve bu durumda DASK Sigortası yaptırmanın önemi hayli artırır.
DASK Sigorta modeli ile doğal afetlerin en tehlikelilerinden biri olan depremin konut üzerinde bıraktığı hasarların maddi boyutu karşılanır. Bu şekilde bütçeniz korunur ve tekrar düzeninizi sağlamak için sağlıklı adımlar atabilirsiniz.
Yeni bir ev alacak ya da evinde yenileme yapacak kişiler için de DASK Sigortası büyük ölçüde ihtiyaçtır. Çünkü DASK Sigorta poliçesi hazırlatmamış konut sahipler, herhangi bir abonelik için başvuruda bulunamaz. Başvuru için gittiği ilgili kurumlar, gerekli belgelere ek olarak Zorunlu Deprem Sigortası poliçesine dair belge de isteyecektir.
Tüm bunların yanında ödediğiniz sigorta primlerinden elde edilen gelirler ile deprem felaketini yaşamış kişilere yardımcı olabilirsiniz. DASK yaptırmanın ne işe yaradığı ile ilgili merak ettiğiniz daha fazla şey varsa; Deprem Sigortası Yaptırmanın 10 Önemli Yararı yazımıza bakabilirsiniz.
DASK Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?
DASK poliçe sorgulaması yapmanın pek çok farklı ve kolay yolu bulunuyor. İlk olarak e-devlet sistemi üzerinden DASK’ın kendi sitesine yönlendirilerek sorgulama yapabilirisiniz. İşlem yapmak için T.C. kimlik numarası ile il ve ilçe bilgilerini girmeniz yeterli olacaktır. Bu sorgulama ile poliçenizin olup olmadığını görebilirsiniz. Daha detaylı sorgulama yapmak için gerekli olan bilgiler ise şu şekilde sıralanabilir:
- İsim – Soy İsim / DASK Poliçe Numarası
- Kimlik Numarası / DASK Poliçe Numarası
- Unvan / DASK Poliçe Numarası
- Pasaport Numarası / DASK Poliçe Numarası
- Yabancı Kimlik Numarası / DASK Poliçe Numarası
- Vergi Numarası / DASK Poliçe Numarası
- Adres Kodu / Kimlik Numarası
- Adres Kodu / Yabancı Kimlik Numarası
- Adres Kodu / Vergi Numarası
Bu bilgileri girdikten sonra yapacağınız sorgulama sonunda ise; poliçe numarası, başlangıç ve bitiş tarihi, riziko adres, ada/parsel, sigorta şirketi, prim ve sigorta bedeli bilgilerine ulaşım sağlayabilirsiniz. Öğrendiğiniz bu bilgiler sayesinde sigorta poliçenizin durumunu görebilir, yenileme dönemlerini takip edebilir ve ödemelerinizi düzenli yapabilirsiniz.
DASK sorgulaması ile ilgili tüm adımları Deprem Sigortası Dask Sorgulama Nereden Yapılır? Yazımızda görebilirsiniz.
DASK Hesaplama Nasıl Yapılır?
DASK Sigortası hesaplama sistemi, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından düzenlenmiş deprem haritasına göre değişim gösterir. Deprem riski yüksek bölgeler için hesaplama yapılırken yapı tarzlarına bağlı olarak farklı fiyat bedelleri çıkarılabilir. DASK Sigortası hesaplama kriterleri sigorta şirketlerine göre değil, konutun yer aldığı bölgeye ve yapısına göre farklılık gösterir. Riskin yüksek olduğu bölgelerde primler yüksek hesaplanırken, riskin düşük olduğu bölgeler için düşük tutarlar çıkarılır.
DASK hesaplama yapmak için sigortalanacak konut ya da iş yerine dair bilgilerin tam olması gerekir. Poliçe kapsamında hesaplama yapılması adına gereken belgeler şunlardır:
- Yapının bulunduğu bölge
- Yapının tarzı
- Yapının metrekare üzerinden alanı
İstenen bu bilgiler doğru ve eksiksiz bir şekilde girildiği takdirde sağlıklı bir hesaplama yapılabilir. DASK hesaplaması detayları için Dask Zorunlu Deprem Sigortası Hesaplaması Nasıl Yapılır? yazımıza göz atabilirsiniz.
Online DASK Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
DASK hesaplama işlemi yapmak için sigorta acentelerini ziyaret edebilir ya da çağrı merkezlerini arayarak bilgi alabilirsiniz. Bunların yanında, daha kolay ve hızlı bir yol olan online platformları da değerlendirebilirsiniz. Sigorta şirketlerini tek tek araştırmak yerine Sigorta Dünyası internet sitesi üzerinden gerekli bilgileri vererek, form doldurabilir ve size uygun DASK fiyatlarını inceleyebilirsiniz. Uzmanların size sundukları poliçe detayları kapsamında rahatlıkla sigortanızı başlatabilir, konutunuzu ve bütçenizi koruyabilirsiniz.
Aynı şekilde DASK poliçe yenileme işlemlerini de online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Konu hakkında bilgi sahibi olmak için; Online Dask Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?yazımızı okuyabilirsiniz.
DASK Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
DASK fiyatları belirlenirken; yapının bulunduğu il, büyüklüğü, yapım yılı ve tarzına göre değerlendirmeler yapılır. Ayrıca binanın deprem kaynaklı olmayan hasar düzeyi de önemli bir ölçüttür. Sigorta şirketlerince tüm bu özellikler göz önünde bulundurularak bir fiyat teklifi sunulur. DASK için çıkarılan prim tutarları sigorta şirketine göre değil, yapının özelliklerine ve bulunduğu bölgeye göre değişir. DASK fiyatları hakkında doğru ve hızlı bilgiye ulaşmak için Sigorta Dünyası yetkililerine ulaşabilirsiniz. Uzmanlarımız 7/24 hizmet vermekte ve aklınızdaki tüm soru işaretlerini gidermektedir.
DASK Nereden Yapılır?
DASK Sigortası başvurusu yapabilmek için anlaşmalı sigorta şirketlerinden birine başvurmanız yeterli olacaktır. Size en uygun sigorta şirketini bulmak için ise Sigorta Dünyası internet sitesi üzerinden sunulan karşılaştırma hizmetini kullanabilirsiniz. İsterseniz form doldurarak başvuru yapın ve uygun fiyat tekliflerini alın, isterseniz çağrı merkezimizi arayarak alanında uzman ekibimize danışın. DASK Sigortası için izlemeniz gereken adımları beraber atabiliriz ve size uygun poliçe modelini çıkarabiliriz.