DASK Hazine Müsteşarlığınca denetlenen bir kuruluş olan Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun kısaltmasıdır.
DASK 7 kişilik bir heyet tarafından yönetilen ve kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Ülkemizde DASK kavramı zorunlu deprem sigortası ile yan yana kullanılmaktadır. Zorunlu deprem sigortası bir sigorta ürünü iken DASK tarafından denetlenmesi gerçekleştirilir.
Deprem ve deprem sonrası meydana gelen yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi doğal afetlerin oluşturduğu zararları kapsayan DASK sigortasının uygunluğunu denetleyen kuruluş, zorunlu olan bu sigorta ürününün sigorta tekniğine uygunluğunu yönetir.
DASK ve DASK ile ilgili bilinmesi gerekli terimler için hazırladığımız yazımızda DASK ile ilgili merak ettiğiniz terimlerin ne anlama geldiğini öğrenebileceksiniz.
DASK Nedir Kısaca?
DASK kısaca17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara Depremi sonrasında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu’dur.
Sigorta tekniğine uygun olarak doğal afet sigortalarını takip eden ilgili kuruluş Hazine Müsteşarlığınca denetlenmektedir.
DASK Sigortası Nedir?
DASK Sigortası Doğal Afet Kurumu (DASK) tarafından tekniği kontrol edilen bir sigorta ürünüdür. Zorunlu deprem sigortası olarak bilinen bu afet sigortası belediye sınırları içerisinde kalan konut ve işyerleri için zorunludur.
Konut ya da işyeri metrekaresi deprem derecesi ve diğer bina bilgilerinin kullanılarak hesaplandığı bu ürün ile deprem hasarları dışında deprem sonrası meydana gelmesi muhtemel yangın, infilak, tsunami ve yer kayması gibi risklerin meydana getirdiği hasarlar güvence altına alınır.
Yıllık olarak yenilenen poliçeler zorunlu tutulup elektrik, su ve doğalgaz gibi aboneliklerin açtırılması için talep edilmektedir. Deprem kuşağında yer alan ülkemiz konut ve işyerleri DASK ile kendilerini bekleyen riskleri minimize edebilirler.
DASK ZDS Nedir?
DASK ZDS - Zorunlu Deprem Sigortası ürününün kısaltması olarak kullanılan bir terimdir.
Zorunlu deprem sigortası yukarıda değindiğimiz gibi belediye sınırları içerisinde kalan konut ve işyerleri (işyerlerinin mesken olarak kayıtlı binalarda yer alması şartıyla) için zorunlu tutulmaktadır. Zorunlu deprem sigortasında tek istisna 45 metrekare altına kalan binalardır. 45 metrekarenin altına kalan binalar için DASK ZDS zorunluluğu bulunmamaktadır.
DASK ZDS belediye sınırları içerisinde kalan mülkler için yaptırılabilmektedir.
Aşağıdaki şartları taşıyan istisnalar için ise DASK ZDS yerine İhtiyari Deprem Sigortası yaptırılması gereklidir:
- Köy yerleşimleri,
- Ticari ve sınai amaçlar için kullanılan binalar.
DASK Poliçesi Nedir?
DASK Poliçesi mülkünüzün zorunlu deprem sigortası sahibi olduğunu gösterir belgedir. DASK poliçesi yaptırmış olduğunuz zorunlu deprem sigortası kapsamında hangi hasarlarınızın ne kadar limitlerle güvence altına olduğunu gösterir. Karşılaştığınız hasarlar sonrasında ilgili poliçe kapsamında hasarlarınız DASK kapsamında karşılanır.
Poliçe geçerliliği 1 yıldır. Her yıl poliçe yenilenmesi ile zorunlu deprem sigortası güvencesinden yararlanılmaya devam edilir. Poliçeler aynı sigorta şirketi üzerinden yenilenebildiği gibi farklı sigorta şirketlerine taşınmak suretiyle yenilenebilir.
Poliçe geçerliliği ilk prim ödemesi yapıldığı tarihte başlar ve 1 yıl sonra sona erer. Saat olarak başlangıç ve bitiş tarihleri içerisinde saat 12:00 temel alınır.
DASK Numarası (DASK No) Nedir?
DASK numarası (DASK No) sahip olduğunuz zorunlu deprem sigortasının numarasıdır.
DASK sigortası zorunluluğu bulunan işlemler için yetkili kurumlardan DASK No tarafınızdan talep edilecektir.
İlgili bilgi poliçenizde yer almasının yanında Sigorta Dünyası üzerinden kolayca öğrenilebilir:
- TC kimlik numarası,
- İsim ve soyisim bilgileri,
- DASK Adres kodu
Gibi bilgiler kullanarak DASK numaranızı Sigorta Dünyası web sitesinden ve çağrı merkezinden öğrenebilirsiniz
DASK Belgesi Nedir?
DASK belgesi DASK poliçesinin diğer kullanım şeklidir. Zorunlu deprem sigortası yaptırdığınızı gösteren belge DASK belgesi olarak adlandırılır. DASK belgesi detayları için bir üst başlığımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
DASK Raporu Nedir?
DASK raporu da poliçe yerine kullanılan bir terimdir. DASK poliçesi anlamına gelen DASK raporu için detaylı bilgiye “DASK Poliçesi Nedir?” başlığımızdan ulaşabilirsiniz.
DASK Açılımı Nedir?
DASK açılımı Doğal Afet Sigortaları Kurumu’dur. Doğal afetle ilgili şirketler tarafından çıkartılan sigorta ürünlerinin sigorta tekniğine uygunluğunu takip eden ve kar amacı gütmeyen bu kuruluş DASK kısaltması ile tanınır.
DASK Adres Kodu Nedir?
DASK adres kodu 10 haneli olarak verilen ve konutunuzu tanımlayan bir numaradır.
DASK tarafından zorunlu deprem sigortası takibi için kullanılan bu numara 1 Mart 2013 tarihi itibari ile kullanıma başlamıştır.
DASK poliçesi ile ilgili işlemlerin yapılması için gerekli olan adres kodu bilgisini Sigorta Dünyası web sitesinden ve müşteri hizmetlerinden kolayca ulaşabilirsiniz. Sigortalı konutun:
- İl ve ilçe bilgisi,
- Köy / bucak bilgisi
- Mahalle bilgisi
Kullanılarak öğrenilebilen adres kodu için Sigorta Dünyası’nı tercih ederek herhangi bir ücret ödemeden adres kodu bilgisine ulaşabilirsiniz.
DASK Toplu Bina İndirimi Nedir?
DASK’ta toplu bina indirimi apartman ve sitelerde kullanılabilen bir iskonto türüdür. Apartman veya sitelerde yüzde 20 oranında uygulanan tolu bina indiriminden yararlanabilmek için en az 8 adet bağımsız bölümün sigortalanması şartı aranmaktadır. İlgili şartı sağlayan apartman ve siteler, zorunlu deprem sigortası için toplu bina indiriminden yararlanabilirler.
İlgili apartman ve siteler için toplu bina indirimi oranlarının nasıl hesaplandığı bilgisine aşağıdan ulaşabilirsiniz:
- Bina ve sitedeki meskenlerin en az üçte ikisinin sigortalanması halinde yüzde 15,
- Bina ve sitedeki meskenlerin tamamının sigortalanması halinde yüzde 20.
DASK Muafiyeti Nedir?
DASK muafiyeti meydana gelen hasarın ne kadarından DASK’ın sorumlu olduğunu belirten bir orandır. Meydana gelen poliçe kapsamında değerlendirilecek her hasarda uygulanan muafiyet oranı yüzde 2’dir. Muafiyet oranı sigorta şirketini ilgilendiren bir kavramdır.
Muafiyet uygulaması her 72 saatlik dönemde meydana gelen hasarların tamamı tek bir hasarmış gibi düşünülerek uygulanır. İlgili şartlar meydana geldiğinde poliçe tutarının yüzde 2 kısmı DASK tarafından, kalanı ise sigorta şirketi tarafından karşılanır.
DASK Zeyili Nedir?
DASK zeyili poliçe ve teminatlar ile ilgili meydana gelen yanlış uygulama, düzeltme, ilave ya da iptal gibi işlemler sonrasında yapılan işlemdir.
DASK poliçesinin vadesi devam ederken aşağıdaki durumlar için zeyil işlemi yapılabilir:
- Poliçe bilgilerinin yanlış ya da eksik yazılması,
- Adreste değişiklik olması,
- Poliçede yer alan menfaat sahibinin değişmesi,
- Zorunlu deprem sigortasına sahip konutun satılması sonrası iki poliçenin bulunması.
DASK Azami Teminat Limiti Nedir?
DASK azami teminat limiti 160 Bin TL’den 7 Eylül 2019 tarihi sonrasında 215 Bin TL olarak revize edildi.
7 Eylül 209 tarihinden itibaren tüm yapı tipleri için zorunlu deprem sigortasının azami teminat limiti 215 Bin TL olarak uygulanacaktır.
Azami teminat tutarının tespit edilmesi işleminde yıkılan meskenin yeniden inşa edilme maliyeti belirleyici olmaktadır. Arsa payı hariç ilgili tutar mesken büyüklüğüne göre belirlenerek poliçede yer alacak teminat bedeli belirlenmektedir.
Teminat limitini aşan kısım için sigorta şirketlerinden ek teminat satın alınarak azami limit artırılabilir.
DASK Sigorta Bedeli Nedir?
DASK sigorta bedeli hesaplanan teminat tutarının tarife fiyatı ile çarpılması sonrası elde edilir. Tarife tutarı için kullanılan bina türü ve deprem bölgesine göre değişen 15 farklı katsayı bulunmaktadır. Katsayı bilgisine aşağıdan ulaşabilirsiniz:
- I. Bölge: Çelik, betonarme, karkas yapılar için 2,20 / Yığma Kagir Yapılar için 3,85 / Diğer yapılar için 5,50
- II. Bölge: Çelik, betonarme, karkas yapılar için 1,55 / Yığma Kagir Yapılar için 2,75 / Diğer yapılar için 3,53
- III. Bölge: Çelik, betonarme, karkas yapılar için 0,83 / Yığma Kagir Yapılar için 1,43 / Diğer yapılar için 1,76
- IV. Bölge: Çelik, betonarme, karkas yapılar için 0,55 / Yığma Kagir Yapılar için 0,60 / Diğer yapılar için 0,78
- V. Bölge: Çelik, betonarme, karkas yapılar için 0,44 / Yığma Kagir Yapılar için 0,50 / Diğer yapılar için 0,58
Yukarıda sıralanan katsayılarla yapılan karmaşık hesaplarla uğraşmak yerine Sigorta Dünyası web sitesi üzerinden DASK sigorta bedeli hesaplaması yapabilirsiniz.
Sigorta yaptırılacak konutun aşağıdaki bilgilerini kullanarak Sigorta Dünyası web sitesi üzerinden dakikalar içerisinde DASK sigorta bedeli hesaplamasını tamamlayabilirsiniz:
- İl, İlçe ve Bucak / Köy bilgileri,
- Yapı tarzı,
- Yapım yılı,
- Mesken yüzölçümü,
- Yenileme bilgisi,
- Toplu bina indiriminden yararlanılıp yararlanılmadığı.